Quantcast
Channel: ΕΛΕΥΣΙΣ ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ
Viewing all 21579 articles
Browse latest View live

"Μέτωπο"κατά Κωσταράκου για την δημιουργία Α/ΓΕΕΘΑ "ηγεμόνα"! Ποιοι λένε όχι

$
0
0

“Στοπ” στα σχέδια του ΓΕΕΘΑ για την δημιουργία του “υπεραρχηγού”. Τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που το ΓΕΕΘΑ επεξεργάστηκε και αφορούν στις “υπερ-αρμοδιότητες” του Αρχηγού έχουν προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις . Και όχι μόνο στους υπόλοιπους Αρχηγούς. Υπάρχουν και υπουργικές ενστάσεις ,αντιρρήσεις και διαφωνίες.

Οι Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ ,Μανωλάς και Αποστολάκης φέρονται κάθετα αντίθετοι στα όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου και σύμφωνα με τα οποία ακόμη και τα διοικητικά των Γενικών Επιτελείων περνούν στις αρμοδιότητες του Α/ΓΕΕΘΑ,μετατρέποντας τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων σε “διακοσμητικούς”!

Από το ΓΕΑ το θέμα αντιμετωπίζεται με πιο “χαλαρό” τρόπο,λόγω όμως των καλών σχέσεων που διατηρούν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στην ΠΑ δεν υπάρχει δυσαρέσκεια.

Εννοείται ότι το επιτελείο της ΑΝΥΕΘΑ Φώφης Γεννηματά που αγνοήθηκε από το ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου είναι ιδιαιτερα καχύποπτο με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert αντίθετος στην δημιουργία ενός…υπερ-αρχηγού είναι ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ο ΥΦΕΘΑ μελέτησε το σχέδιο νόμου και όπως λένε οι πληροφορίες δεν πίστευε αυτά που διάβαζε για τις αρμοδιότητες που δίδονται στον Α/ΓΕΕΘΑ.

Το ερώτημα είναι από ποιον είχε το “πράσινο φως” ο κ.Κωσταράκος για να συμπεριλάβει τέτοιου είδους ρυθμίσεις που θα μετατρέψουν τον εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ …σε αυτοκράτορα. Είναι σύμφωνος ο κ. Αβραμόπουλος; Το σχέδιο νόμου είχε δοθει προς επεξεργασία στους πολλούς και καλούς νομικούς που υπάρχουν στο ΥΠΕΘΑ και στο στενό πυρήνα του υπουργικού επιτελείου; Κάποιοι απ ΄ αυτούς μάλιστα έχουν εξαιρετικά καλή σχέση και συνεργασία με τον κ.Κωσταράκο και τον έχουν στηρίξει σ΄ όλες τις δύσκολες στιγμές. Είναι σύμφωνοι, έχουν δώσει το πράσινο φως για να μετατραπούν οι Α/ΓΕΕΘΑ από δω και πέρα σε “ηγεμόνες”;

Αυτό δεν λέγεται …διακλαδικότητα ασφαλώς. Η διακλαδικότητα απαιτεί να υπάρχουν Γενικά Επιτελεία κι όχι μόνο ΕΝΑ επιτελείο. Και είναι επίσης βέβαιο ότι όσο τέλειος και ...υπεράνθρωπος κι αν είναι ο όποιος Α/ΓΕΕΘΑ δεν μπορεί να προσεγγίσει...το Θεό.

http://www.onalert.gr/

ΡΟΔΟΣ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΆΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΈΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ,ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ!!

$
0
0



Τελικά το μέτρο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές βρίσκει ανταπόκριση από
μερίδα  πολιτών  ,που προφανώς τους βρίσκει σύμφωνους λόγο πως τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας εργάζονται,.
Επίσης στο υπερκατάστημα Carefouer Μαρινόπουλου επί της Ρόδου Λίνδου γινόταν το αδιαχώρητο 

ΒΙΝΤΕΟ-Κύμα “καταπίνει” παραλία

$
0
0

ΒΙΝΤΕΟ-Κύμα “καταπίνει” παραλίαΈνα περίεργο περιστατικό κατέγραψε κάμερα σε μία παραλία της Οδησσού στην Ουκρανία. Στα πλάνα φαίνεται ένα κύμα να κάνει την εμφάνισή του και να «καταπίνει» την παραλία.
Οι λουόμενοι που βρίσκονταν στην παραλία, σηκώθηκαν έντρομοι από την παραλία και κατευθύνθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.




Ο κομαντάντε Fidel Castro ανακοίνωσε μια μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό...

$
0
0

Fidel Castro: "Δεν γνωρίζω ποια είναι η στρατιωτική ικανότητα των Παλαιστινίων, αλλά γνωρίζω ένα πράγμα: οι Παλαιστίνιοι μαχητές είναι έτοιμοι να πεθάνουν υπερασπιζόμενοι τα συντρίμια των σπιτιών τους, για τον λαό τους και τα δικαιώματά τους".
 
Κανείς ευρωπαίος ηγέτης, αφού όλοι τους είναι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι των σιωνιστών και τωντραπεζιτών δεν λέει λέξη.
Πέρασαν τόσες ημέρες από την επίθεση γενοκτονίας στη Γάζα κι ούτε ο πολύς και βαρύς πρόεδρος της "σοσιαλιστικής"διεθνούς έχει μουγγαθεί, ως υπάκουος υπάλληλος των σιωνιστών!

Πόσο νάνοι είναι οι σημερινοί πολιτικοί μας... Πόσο μας λείπει ο ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου!

To βίντεο των ΝΑΤΟϊκών μισθοφόρων στη Συρία, που εξοπλίζει και στηρίζει το Ισραήλ, χρησιμοποίησε η Μοσάντ για ν'αποδείξει δήθεν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί παιδιά στη Γάζα για "ασπίδα"!

$
0
0

To βίντεο των ΝΑΤΟϊκών μισθοφόρων στη Συρία, που εξοπλίζει και στηρίζει το Ισραήλ, χρησιμοποίησε η Μοσάντ για ν'αποδείξει δήθεν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί παιδιά στη Γάζα για "ασπίδα"! 


Κανένα από τά ΜΜΕ, κανένας δημοσιογράφος (όλοι στις καταστάσεις μισθοδοσίας της Μοσάντ) δεν λένε λέξη! Ποτέ η ελληνική δημοσιογραφία δεν ήταν τόσο ξεφτιλισμένη!Το πρώτο βίντεο που προώθησε η ΜΟΣΑΝΤ και έγινε καραμέλα στους υπαλλήλους των σιωνιστών σ'όλο τον κόσμο και εκείνο από το οποίο πήραν το απόσπασμα, με τη δράση των τρομοκρατών που επιχειρούν να "εκδημοκρατίσουν"την Συρία:

http://mlagananews.blogspot.gr/2014/07/to_19.html

Ξεκινάει το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» – Ποιοί θα παίρνουν εως 400 ευρώ κάθε μήνα – Διαβάστε αναλυτικά όλες τις προϋποθέσεις

$
0
0

eggyim_new_660_219_630_200
Από την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας.
Ο στόχος είναι να εφαρμοστεί σε έναν δήμο ανά περιφέρεια, δηλαδή συνολικά σε 13 δήμους της
Ελλάδας.
Ποιοί το δικαιούνται – Πόσα δικαιούνται
Η οικονομική αυτή ενίσχυση, που θα προκύπτει με βάση τα περιουσιακά κριτήρια, αλλά και το ετήσιο εισόδημα, θα είναι 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, με εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ κάθε χρόνο.
400 ευρώ δικαιούται τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, που έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 4.800 ευρώ, ενώ επίσης 400 ευρώ θα λαμβάνουν οικογένειες ανέργων που έχουν δύο ενήλικα παιδιά και ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 6.000ευρώ.
Βρούτσης: «Βοήθεια σε όσους ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας»
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε πως η οικονομική αυτή ενίσχυση, απευθύνεται στους ανθρώπους που ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες φτώχειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: » Μέχρι τέλος του μήνα θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά, την υπουργική απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
«Επιτέλους, εκσυγχρονίζουμε και στην Ελλάδα, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ό, τι γίνεται, δηλαδή, στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Γι” αυτό πιστεύω ότι η αλλαγή αυτή, είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση της χώρας μας», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.
Ποιά είναι τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας
Για το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης, δεν υπολογίζονται μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όπως προαναφέραμε, θα λαμβάνονται υπόψιν και τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας στην υπουργική απόφαση.
Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο κριτήριο θα είναι 90.000 ευρώ για ακίνητη περιουσία, ενώ θα αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ ανά άτομο.
Συγκεκριμένα παραδείγματα
Ποιοί είναι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Για οικογένεια 2 ατόμων, το κριτήριο ακίνητης περιουσίας θα είναι 105.000 ευρώ
Για οικογένεια με 1 παιδί, το κριτήριο ακίνητης περιουσίας θα είναι 120.000 ευρώ
Για τετραμελή οικογένεια με 2 παιδιά, το κριτήριο ακίνητης περιουσίας θα είναι 130.000 ευρώ  

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει για το κακόβουλο λογισμικό «Shylock»

$
0
0


shylockΗ Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση στην Χώρα μας, του κακόβουλου λογισμικού «Shylock», που στοχεύει στην υποκλοπή χρημάτων από Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα, καθώς και οικονομικών πληροφοριών
και δεδομένων.

Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει χρηματικά κεφάλαια από Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα κάνοντας χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πρόσβασης (όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης κ.τ.λ.) σε Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα (e-banking).
Το εν λόγω λογισμικό, εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (live messengers).
Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες του διαδικτύου, «μολύνονται» όταν επιλέγουν κακόβολους συνδέσμους (links), που τους αποστέλλονται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας και στην συνέχεια «πείθονται» να κατεβάσουν και να εκτελέσουν το κακόβουλο λογισμικό, εν αγνοία τους.
Ακολούθως, μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία του χρήστη, επιδιώκει σε πρώτη φάση να αποκτήσει πρόσβαση σε οικονομικές πληροφορίες και χρηματικά ποσά, που είναι αποθηκευμένα σε λογαριασμούς (είτε προσωπικούς είτε εταιρικούς) του θύματος, ενώ σε δεύτερη φάση να πραγματοποιήσει μεταφορά αυτών των πληροφοριών, καθώς και των υποκλαπέντων χρηματικών ποσών στους δράστες, που ελέγχουν την παράνομη δράση του κακόβουλου λογισμικού.
Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (live messenger), καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά.
Επιπλέον να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links), να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο) του Η/Υ.
Για την καταπολέμηση του εγκλήματος που πραγματοποιείται με το κακόβουλο λογισμικό «Shylock», ήδη πραγματοποιείται διεθνής κοινή επιχειρησιακή δράση, στην οποία μετέχουν η Europol , το FBI , το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης του Διαδικτυακού Εγκλήματος (EC3), ενώ η επιχείρηση συντονίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) (Σχετ. η από 10-07-2014 Ανακοίνωση της Europol )
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στο: 210-6476464
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Βόμβα!!Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου 8 αιρετοί του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου

$
0
0
Δημαρχείο ΑρχαγγέλουΑκόμη μια σκληρή δοκιμασία θα περάσουν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι αιρετοί στην πολύκροτη υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική», αποφασίστηκε η παραπομπή
σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων των κ.κ. Λουκά Κανάκη του Γεωργίου, Χρήστου Πινίκα του Εμμανουήλ, Αντωνίου Παγκά του Δημοσθένη, Νικολάου Κοζά του Γεωργίου, Μιχαήλ Πατσάη του Κωνσταντίνου, Γεωργίου Πορτοκαλλά του Ιακώβου και Βασιλείου Πατσάη του Νικολάου.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν, για μια υπόθεση, που έχει απασχολήσει ξανά το κακουργιοδικείο που έχει καταλήξει σε απαλλακτική απόφαση για τον πρώην δήμαρχο κ. Λουκά Κανάκη είναι της απιστίας περί την υπηρεσία και δη σε βάρος ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση, όπου το όφελος που πέτυχαν ή η ζημία που προξενήθηκε στον ανωτέρω ΟΤΑ υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθ. 1 παρ. 1 εδ. α’ και τελευταίο 1608/1950 (περί καταχραστών δημοσίου χρήματος).
Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η επιβαρυντική αυτή περίσταση τιμωρείται μέχρι ισόβια κάθειρξη, ενώ το παραπεμπτικό βούλευμα είναι αμετάκλητο.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν αρχικώς και οι κ.κ. Αργυρίου Αργυρός, Γεώργιος Κολιάδης, Αλέξανδρος Παπουράς, Νικόλαος Κοντογιάννος, Νικόλαος Ψαράς, Αντώνιος Χατζηνικόλας και Πανορμίτης Κρητικός, που απηλλάγησαν λόγω παραγραφής.
Το δικαστικό συμβούλιο με το βούλευμά του έκρινε απαράδεκτη την δίωξη σε βάρος του κ. Κανάκη για υπεξαίρεση κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ) κατ’ εξακολούθηση.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, ο κ. Κανάκης εδιώχθη εκ νέου για την υπόθεση παρότι είχε αθωωθεί µε οµόφωνη απόφαση του Τριµελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργηµάτων, τον Σεπτέµβριο του 2012, µετά από µια πολύχρονη δικαστική περιπέτεια, από την κατηγορία της υπεξαίρεσης.

Ο Ανακριτής Ρόδου επέκτεινε ωστόσο την κατηγορία και έφερε ως υπόλογους για την πράξη της κακουργηματικής απιστίας δημοτικούς συμβούλους του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου, που είχαν ψηφίσει τις αποφάσεις, που εκτέλεσε τελικώς ο πρώην δήμαρχος!
Αφορµή για την δικαστική έρευνα, που ξεκίνησε το 2003, αποτέλεσε µηνυτήρια αναφορά, που είχε υποβάλει ο πρώην δήµαρχος Αρχαγγέλου κ. Θ. Κολιάδης.
Ο κ. Κανάκης κατηγορήθηκε ειδικότερα για υπεξαίρεση στην υπηρεσία µε συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζηµία άνω των 73.000 ευρώ, για απάτη και για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση άνω των 73.000 ευρώ και για ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση.

Της εκδόσεως της απευθείας κλήσεως για την παραποµπή του κ. Κανάκη προηγήθηκε διαχειριστικός έλεγχος της Επιθεωρήτριας της Οικονοµικής Επιθεώρησης Κρήτης κ. Στ. Ζερβάκη.
Η κατηγορία που αποδίδεται στους κατηγορούμενους συνίσταται στο ό,τι στον Aρχάγγελο, τα έτη 1996 και 1997, ζημίωσαν την περιουσία του Δήμου με τα ποσά των 5.606,16 ευρώ και 4.824,70 ευρώ, τα οποία προέρχονταν από δύο εντάλµατα πληρωµής του Δήµου Aρχαγγέλου προς τον T. Γ., ο οποίος του τα επέστρεψε, όπως προκύπτει από την από 10-6-2002 υπεύθυνη δήλωσή του, χωρίς το ποσό αυτό να επιστραφεί στο Δήµο Aρχαγγέλου και ποσό 293.470,28 ευρώ, το οποίο είχε εγκριθεί µε τρεις αποφάσεις του Δήµου Aρχαγγέλου για την ενίσχυση της Eκκλησιαστικής Eπιτροπής προς αποκατάσταση των µοναστηριών της περιφέρειας Aρχαγγέλου, η οποία τα επέστρεψε στο Δήµο Aρχαγγέλου, χωρίς όµως αυτά να καταχωριστούν στα ταµεία του Δήµου.

Εφέροντο επιπλέον τα έτη 1996 και 1997 να ψήφισαν τρεις αποφάσεις για δαπάνες που αφορούσαν στην αποκατάσταση των πληµµυρών που σηµειώθηκαν στον Aρχάγγελο το έτος 1996 και στην εκτέλεση αντιπληµµυρικών έργων, ενώ όλα τα εντάλµατα που εκδόθηκαν βάσει αυτών των αποφάσεων πληρώθηκαν σε πρόσωπα που δεν είχαν σχέση µε τις ανωτέρω εργασίες, προκαλώντας έτσι συνολική ζηµία στο Δήµο Αρχαγγέλου ύψους 249.449,74 ευρώ.
Ο κ. Κανάκης στο νέο κατηγορητήριο, που καλείται να αντιμετωπίσει, φέρεται συγκεκριμένα κατά τα έτη 1996, 1997 και 1998 να επιχορήγησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Ταξιαρχών με την υπ’ αριθμ. 62/21-5-1996 απόφαση δημοτικού συμβουλίου Αρχαγγέλου, με το ποσό των 51.415,99 ευρώ, με την υπ’ αριθμ. 190/16-12-1996 απόφαση την επιχορήγηση του ίδιου ναού με το ποσό των 101.247,24 ευρώ και με την υπ’ αριθμ. 52/31-3-1997 απόφαση την επιχορήγηση με το ποσό των 146.735,14 ευρώ.
Από τις παραπάνω αποφασισθείσες επιχορηγήσεις από το δημοτικό συμβούλιο προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή εκταμιεύθηκαν συνολικά 265.649,30 ευρώ.

Το ανωτέρω χρηματικό ποσό επεστράφη από τον Ταμία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής σε αυτόν, ο οποίος ως δήμαρχος κατηγορείται ότι προέβαινε σε μη νόμιμες διαχειριστικές ενέργειες και με εξωταμειακή διαχείριση κάλυψε δαπάνες και δραστηριότητες του Δήμου Αρχαγγέλου Ρόδου, για τις οποίες είχε υποχρέωση να τηρήσει τις νόμιμες από τους υπολόγους διαδικασίες.
Κατηγορείται ότι κατέβαλε σε μη επακριβώς διακριβωθέντα χρόνο, όμως σε κάθε περίπτωση εντός των ετών 1996, 1997 και 1998 στο Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία «Αρης Αρχαγγέλου» για την κατασκευή και επίστρωση του γηπέδου αυτού με χλοοτάπητα, 49.825.000 δρχ, για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων «Αρης Αρχαγγέλου» και «ΑΟΑ» το ποσό των 28.520.000 δρχ, για τη διάνοιξη δρόμου προς το νέο σκουπιδότοπο ποσό 5.000.000 δρχ, σε καθαρίστρια το ποσό των 950.000 δρχ για την απασχόληση της στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Αρχαγγέλου το σχολικό έτος 1997-1998, σε ξενοδόχο ποσό 225.000 δρχ για τη φιλοξενία Κυπρίων και σε εργολάβο ποσό 6.000.000 δρχ για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης και τοιχίου περίφραξης στην περιοχή Μαλά και στο 2° Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
Ο κ. Κανάκης απολογούμενος ενώπιον του κ. Ανακριτή, προέβαλλε μεταξύ άλλων ότι το σκεπτικό της ως αθωωτικής απόφασης για την ίδια υπόθεση, διαλαμβάνει τα εξής: «…Όσον αφορά στο σκέλος της ιδιοποίησης χρημάτων της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, προκύπτει το αβάσιμο αυτής, αφού δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε ενθυλάκωση και νόσφιση χρημάτων, αλλά στη διάθεσή τους, εκ μέρους του, σε σκοπούς έργων του Δήμου Αρχαγγέλου, πλην όμως διάφορους εκείνων που φέρονται ότι εδόθησαν. Η συμπεριφορά του όμως αυτή δεν συνιστά υπεξαίρεση. Εξάλλου όλοι οι μάρτυρες που εξετάστηκαν κατά την προδικασία και ενώπιον του ακροατηρίου κατέθεσαν για το ήθος και την προσωπικότητα και τη βεβαιότητα ότι αυτός δεν υπεξαίρεσε κανένα ποσό…».

Επεσήμανε ότι η αποδιδόμενη σε εκείνον νέα κατηγορία συγκροτείται εξ αντικειμένου από τα ίδια περιστατικά από τα οποία καταρτίζεται κατά τα ουσιώδη αντικειμενικά στοιχεία της και η προηγούμενη κατηγορία.
Υφίσταται λοιπόν, όπως επεσήμανε, ουσιαστικό δεδικασμένο, καθόσον υφίσταται πέραν της ταυτότητας του κατηγορουμένου και ταυτότητα πράξης υπό την έννοια του ίδιου στο σύνολο πραγματικού γεγονότος, που περιλαμβάνει όχι μόνο την ενέργεια ή παράλειψη του δράστη αλλά και το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκλήθηκε από αυτή είτε αυτή συνάπτεται αμέσως προς το δράση είτε είναι επακόλουθο αυτής.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι η πράξη που τους αποδίδεται με χρόνο τελέσεως τα έτη 1996 και 1997, έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις στους ιερούς ναούς της περιοχής, τόνισαν ότι με τις αποφάσεις 62/1996, 190/1996 και 52/1997 εγκρίθηκε η επιχορήγηση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ι.Ν Ταξιαρχών Αρχαγγέλου με τα ποσά των 51.415,99 ευρώ, 101.247,24 ευρώ και 146.735,14 ευρώ αντιστοίχως.
Οι ανωτέρω αποφασθείσες επιχορηγήσεις εμπίπτουν, όπως εξήγησαν, στις διατάξεις του άρθρου 262 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, δεδομένου ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν Ταξιαρχών Αρχαγγέλου εδρεύει στην περιφέρεια του Δήμου και αναπτύσσει δραστηριότητες που εξυπηρετούν άμεσα τους κατοίκους της περιοχής. Περαιτέρω, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τις ανωτέρω επιχορηγήσεις εγκρίθηκαν από την αρμόδια Εποπτεύουσα Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εξάλλου από τις παραπάνω αποφασθείσες επιχορηγήσεις του δημοτικού συμβουλίου της Εκκλησιαστικής Επιτροπής εκταμιεύθηκε και πληρώθηκε με τα χρηματικά εντάλματα 184/1-7-1996, 446/31-12-1996, 496/31-12-1996, 49/11-4-1997, 115-23-5-1997 και 37/3-4-1998 συνολικά το ποσό των 265.649, 30 ευρώ. Στη συνέχεια, επιστράφηκε μεν το συνολικό ποσό της ανωτέρω επιχορήγησης από τον Ταμία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής στο Δήμο, πλην όμως το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον Δήμο για την κάλυψη νόμιμων και λειτουργικών δαπανών του.
Για την κατασκευή και επίστρωση γηπέδου τόνισαν ότι κατόπιν αιτήματος του αθλητικού συλλόγου «Ο ΑΡΗΣ», εγκρίθηκε με την απόφαση 112/1995 του δημοτικού συμβουλίου η διαμόρφωση του χώρου και η τοποθέτηση χλοοτάπητα, υπό τον όρο να περιέλθει η κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο Αρχαγγέλου. Για την κατασκευή του χλοοτάπητα συντάχθηκε και θεωρήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η υπ’αριθμ. 325/1996 μελέτη, συνολικού προϋπολογισμού 72.700.000 δρχ χωρίς Φ.Π.Α.
Πλην όμως, λόγω πιέσεων της τοπικής κοινωνίας και ενόψει του γεγονότος ότι η ομάδα είχε «ανέβει» στη Δ΄ Εθνική Κατηγορία και έπρεπε να αγωνίζεται σε γήπεδο με χλοοτάπητα, ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτησή του παράλληλα με τη διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας του ακινήτου στο Δήμο.
Όπως κατέθεσαν, η προαναφερόμενη δαπάνη, δεν επέφερε ζημία στον πρώην Δήμο Αρχαγγέλου, αντιθέτως επαύξησε την ακίνητη περιουσία του κατά 500.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τα προσκομισθέντα προς την Οικονομική Επιθεωρήτρια φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτου.
Επεσήμαναν επίσης ότι το γήπεδο έχει κατασκευαστεί σε ακίνητα ιδιωτών οι οποίοι τα παρεχώρησαν για τον σκοπό αυτό, αφού προηγουμένως η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αρχαγγέλου αντικατέστησε τις ιδιοκτησίες των ιδιωτών με ακίνητα δικά της.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων ΑΡΗΣ και ΑΟΑ τόνισαν ότι επιχορηγήθηκαν τα σωματεία αυτά για την πραγματοποίηση αθλητικών εκδηλώσεων προς όφελος των δημοτών, υπό την έννοια της ευρύτερης πνευματικής και αθλητικής καλλιέργειας των δημοτών και της ανάπτυξης και βελτίωσης των συμφερόντων ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
Για τη δαπάνη διάνοιξης δρόμου προς νέο σκουπιδότοπο τόνισαν ότι υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Δήμου οικονομικού έτους 1996 και είναι λειτουργική. Για τη δαπάνη υπερωριακής πληρωμής καθαρίστριας ολοήμερων σχολείων τόνισαν ότι είναι νόμιμη, διότι υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Δήμου, οικονομικού έτους 1996 και 1997, ενώ είναι λειτουργική, διότι συμβάλλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου.
Για τη δαπάνη φιλοξενίας Κυπρίων στο ξενοδοχείο «Καρυάτιδες» επεσήμαναν ότι δεν καθίστατο εύκολο να ανευρεθεί κατάλυμα για τη διαμονή τους και για το λόγο αυτό μισθώθηκε χώρος στο ξενοδοχείο το οποίο όμως είχε παύσει να λειτουργεί κανονικά και αδυνατούσε να εκδώσει θεωρημένες αποδείξεις.

Για τη δαπάνη τοιχίου αντιστήριξης και τοιχίου περίφραξης στην περιοχή “Μαλά” και στο 2ο Δημοτικό Σχολείου Αρχαγγέλου, τόνισαν ότι εντάσσονται στις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου διότι αφορούσαν την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία των δημοτών και ιδίως μικρών παιδιών, είχε μάλιστα χαθεί η ζωή ενός παιδιού της Βαγιανού, μαθήτριας του ως άνω σχολείου, λόγω πτώσης της, ελλείψει τοιχίων περίφραξης.
Τους κατηγορούμενους εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρρής, Γ. Ρούσσος και Ζαμπετούλα Φουτούλη.



Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΣΩΜΑΤΑ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΥΣ ΓΑΛΑΤΕΣ -ΑΓΝΩΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ!!!

$
0
0


                         

Γαλάτες-Κέλτες-Βέλγες-Ακουιτανοί, αυτό το «συνονθύλευμα» των φυλών, με κοινό όνομα «Γαλάτες» και με αρχηγό τους τον ΒρέννοΒ΄, τον 3ον αιώνα π.Χ αφού λεηλάτησαν την Ιλλυρία και την Σερβία, όπου ίδρυσαν εκεί και ένα μικρό Βασίλειο, εισέβαλαν στη Μακεδονία. Εκεί τους αντιμετώπισε ο Στρατηγός των Μακεδόνων Σωσθένης και δεν τους
άφησε να εγκατασταθούν. 
Ο Βρέννος όμως, έχοντας ως στόχο το Μαντείο των Δελφών, όπου υπήρχαν πολλά χρήματα σε νομίσματα και αφιερώματα από άργυρο και χρυσό, στις κοινές συνεδριάσεις των διαφόρων φυλών προσπαθούσε μετά φορτικότητας να τους πείσει, πράγμα το οποίο πέτυχε το 279 π.Χ, να εκστρατεύσουν κατά της Ελλάδος. 

Ο πεζικός στρατός που συγκεντρώθηκε έφθανε τις 152.000, ο δε ιππικός στρατός μαζί με τους βοηθούς ιππείς ήταν περίπου61.200, ήτοι συνολικός στρατός 213.200 περίπου. Στην εκστρατεία αυτή οι «Γαλάτες» συνάντησαν την οργανωμένη αντίσταση των Ελλήνων, που με κοινό αρχηγό τους τον Αθηναίο στρατηγό Κάλλιππο του Μοιροκλέους και περίπου 26.000 πεζικό στρατό και ικανό αριθμό πλοίων, είχαν λάβει θέση στο στενό των Θεμοπυλών. 
Η πρώτη ενέργεια των Ελλήνων ήταν η καταστροφή των γεφυρών του Σπερχειού ποταμού, ώστε να δυσκολευτεί το πέρασμα των Γαλατών. Όμως οι Γαλάτες, περνώντας νύχτα τον ποταμό Σπερχειό από ένα σημείο λιμνώδες (ρηχό και όχι ορμητικό) κολυμπώντας και χρησιμοποιώντας τις ασπίδες τους για σχεδίες, βρέθηκαν το πρωί στην απέναντι όχθη του Σπερχειού κοντά στην αρχαία πόλη Ηράκλεια. 
Στη συνέχεια, αφού λεηλάτησαν την Ηράκλεια και αφού διέταξαν τους ντόπιους κατοίκους να ξαναχτίσουν τις γέφυρες, επιτέθηκαν στις Ελληνικές δυνάμεις που είχαν πάρει θέσεις στο στενό των Θερμοπυλών. Στη σύγκρουση, που έγινε μέσα στο έλος που υπήρχε εκεί, οι Έλληνες αν και πολύ λιγότεροι αντιστάθηκαν με γενναιότητα και ανάγκασαν τους Γαλάτες να υποχωρήσουν.
 Ο Βρέννος προκειμένου να παρακάμψει τις Ελληνικές δυνάμεις, αλλά και για να εξαναγκάσει τους Αιτωλούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ώστε ο πόλεμος να είναι ευκολότερος, σκέφθηκε να δημιουργήσει κυκλωτικό μέτωπο. Διέταξε τον Ορεστόριον και τον Κόμβουτιν, με ένα τμήμα με 40.000 πεζούς και 800 ιππείς, που ήδη είχαν περάσει το Σπερχειό ποταμό και είχαν στρατοπεδεύσει κοντά στην πόλη Ηράκλεια, να γυρίσουν πίσω και να χρησιμοποιήσουν τον αρχαίο δρόμο που συνέδεε τις Ράχες Τυμφρηστού με τα όρη Οξυά και Βαρδούσια, ώστε να βρεθούν πίσω στους Δελφούς. 
Στο μέτωπο των Θερμοπυλών παρέμεινε ο Ακιχώριος με 100.000 στρατό, ο ίδιος ο Βρέννος με 40.000 στρατό, επεχείρησε να διαβεί τηνΑνοπαία ατραπό (από την οποία σύμφωνα με τον Ηρόδοτο πριν 200 περίπου έτη ο «Εφιάλτης»οδήγησε τους Πέρσες) και να κατευθυνθεί εν συνεχεία στους Δελφούς, με σκοπό να λεηλατήσει το πλούσιο Μαντείο. Απέτυχαν όμως οι «Γαλάτες» του σκοπού τους, διότι οι Ελληνικές δυνάμεις τους περίμεναν σε όλα τα πολεμικά μέτωπα, όπου μετά από σκληρές μάχες τους ανάγκασαν να οπισθοχωρήσουν. 

Οι Έλληνες στις μάχες αυτές είχαν και θεϊκή βοήθεια, διότι εκτός από την μεγάλη κακοκαιρία που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες, ξέσπασε και καταστρεπτικός σεισμός που δεν άφησε τίποτε όρθιο. Οι Γαλάτες κατατρομαγμένοι οπισθοχώρησαν και δεν υπέστησαν απλώς μία ήττα, αλλά υπέστησαν μία συντριβή και οριστική διάλυση. Σύμφωνα με τον Παυσανία (Χ 23), περίπου έξι χιλιάδες εφονεύθησαν στη μάχη που έγινε στον Παρνασσό κοντά στους Δελφούς και πάνω από δέκα χιλιάδες χάθηκαν από τις κακουχίες και την πείνα.  

Το τμήμα των Γαλατών, 40.000 πεζικό και 800 ιππείς, με αρχηγούς τον Ορεστόριον και Κόμβουτιν, (που είχε περάσει τον Σπερχειό προς τα πίσω και είχε ακολουθήσει τον αρχαίο δρόμο Ράχες Τυμφρηστού, Οξυά, Κάλλιο, Μαντείο Δελφών), έφθασε μέχρι το "Κάλλιο". Εκεί συνάντησε μεγάλη αντίσταση από Ελληνικές δυνάμεις, που είχαν προλάβει να παραταχθούν και να φράξουν το δρόμο προς το Μαντείο των Δελφών, αναγκάσθηκε να οπισθοχωρήσει και να γυρίσει πίσω από τον ίδιο δρόμο, για να ενωθεί με το κύριο σώμα στρατού του στις Θερμοπύλες. Στην επιστροφή του όμως και στο σημείο που σήμερα ονομάζεται «Κοκκάλια», βρέθηκε αντιμέτωπο με τους κατοίκους της γύρω περιοχής οι οποίοι τους είχαν περικυκλώσει και με ότι μέσον είχαν, ακόντια, μαχαίρια, αξίνες, λοστούς, τσεκούρια, τους εξόντωσαν. Σύμφωνα με τον Παυσανία (Χ. 22): «…από τους 40.800 βαρβάρους οι δυνηθέντες να σωθούν και να φθάσουν στο στρατόπεδο των Θερμοπυλών (Ηράκλεια) ήσαν ολιγώτεροι από τους μισούς…».

Την συντριβή εκείνη των Γαλατών, στον αρχαίο δρόμο που βρίσκεται στον «αυχένα» που συνδέει τιςΡάχες Τυμφρηστού με την Οξυά, (πάνω από τους σημερινούς οικισμούς Πουγκάκια και Παλαιοχώρι), την μαρτυρούν ακόμη και σήμερα τα διάσπαρτα ανθρώπινα κόκαλα που υπάρχουν εκεί, σε έκταση πολλών στρεμμάτων, σε πάχος τριών δακτύλων, τριμμένα και ασπρισμένα από το πέρασμα του χρόνου.
 Παλαιότερα οι γεωργοί της περιοχής, κατά καιρούς ξέθαβαν με το αλέτρι τους ακόντια, κομμάτια από περικεφαλαίες και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν την πολεμική εξάρτηση των στρατιωτών εκείνης της εποχής. Από τα κόκαλα που υπάρχουν εκεί, σκορπισμένα σε έκταση πολλών στρεμμάτων, η τοποθεσία ονομάζεται «Κοκκάλια».

Την εκστρατεία των Γαλατών στην Ελλάδα μας την διέσωσε με πολύ σαφήνεια μέσα σε λίγες σελίδες ο Παυσανίας (110 μ.Χ - 180 .μ.Χ), ο οποίος συγκέντρωσε όλα εκείνα τα στοιχεία για την πορεία τους και έγραψε το μοναδικό και αθάνατο βιβλίο "Ελλάδος Περιήγησις" (ΦΩΚΙΚΑ). Από το βιβλίο αυτό, που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση και τις σελίδες εκείνες που αναφέρονται στην εισβολή των Γαλατών στην Ελλάδα (Χ. 19 - 23), επέλεξα τα σημεία εκείνα που θα μας καταδείξουν τον δρόμο που ακολούθησαν οι Γαλάτες. (Η μετάφραση είναι του Α. Παπαθεοδώρου). 

α / Κεφ. 19 «…Δια την εκστρατείαν των Γαλατών κατά της Ελλάδος αναφέρω μερικά είς τα Αττικά μου γράφων περί του Βουλευτηρίου, ηθέλησα όμως να γράψω λεπτομερέστατα τα σχετικά με αυτούς, διότι το μεγαλύτερον κατόρθωμα των Ελλήνων κατά των Βαρβάρων συνετελέσθη εδώ. […] Τότε λοιπόν ο Βρέννος μετά φορτικότητος προσεπάθει και εις τας κοινάς συνεδριάσεις και είς τας ιδιαιτέρας συζητήσεις μετά των επισήμων Γαλατών, να τους πείσει να εκστρατεύσουν κατά της Ελλάδος, τονίζων την αδυναμίαν των Ελλήνων κατά την στιγμήν εκείνην και ότι υπήρχον πολλά χρήματα εις τα δημόσια ταμεία, περισσότερα όμως υπήρχαν είς τα ιερά, δηλαδή άργυρος και χρυσός είς νομίσματα, έπεισε λοιπόν τους Γαλάτες να επέλθουν κατά της Ελλάδος».
  
β / Κεφ. 20 «…Εναντίον όμως των βαρβάρων που ήλθον από τον Ωκεανόν συνεκεντρώθησαν εις τας Θερμοπύλας οι εξής Έλληνες: 10.000 οπλίτες και 500 ιππείς Βοιωτοί, 3000 πεζοί και 500 ιππείς Φωκείς, 700 πεζοί Λοκροί, 400 οπλίτες Μεγαρείς, 7.000 οπλίτες και 790 ψιλοί Αιτωλοί, 1000 πεζοί και 500 ιππείς Αθηναίοι και όλα τα κατάλληλα προς πλούν πλοία, 500 Μακεδόνες και 500 από την Αντιόχεια της Μ. Ασίας». 

γ / Κεφ. 21 «…Αφού λοιπόν επροχώρησαν είς την Ηράκλειαν – εν τω μεταξύ είχαν μάθει από αυτομόλους πόσοι από κάθε πόλιν είχον συγκεντρωθεί είς τας Θερμοπύλας – επεριφρόνησαν τους Έλληνας και την επομένην ήρχισεν η μάχη. […] Επειδή λοιπόν οι Κέλται υπέφερον περισσότερον από όσον είναι δυνατόν να περιγραφή και επειδή εις το στενόν εκείνο μέρος δεν κατόρθωσαν μεγάλα πράγματα, έπασχαν όμως διπλάσια και τετραπλάσια κακά, οι αρχηγοί τους έδωσαν σύνθημα υποχωρήσεως είς το στρατόπεδον. Εκείνοι οπισθοχωρούντες εν μέσω συγχύσεως και χωρίς καμμίαν τάξιν, πολλοί κατεπατήθησαν μεταξύ τους και πολλοί έπεσαν μέσα εις το τέλμα και εξηφανίσθησαν κάτω από την λάσπην…». 

δ / Κεφ. 22 «…Επτά ημέρας μετά την μάχην ένας λόχος των Γαλατών επεχείρησε να αναβή είς την Οίτην προς το μέρος της Ηράκλειας και είς το μέρος αυτό επίσης μία στενή ατραπός μετά τα ερείπια της Τραχίνος ανέρχεται προς το όρος. Την ατραπόν εφύλαττον οι Φωκείς με τον Τελέσαρχον. […] διότι έβλεπαν ότι αι τωριναί επιχειρήσεις των δεν επήγαιναν καθόλου καλά, ο Βρέννος όμως εσκέφθη ότι, αν εξηνάγκαζε τους Αιτωλούς να επιστρέψουν είς την πατρίδα τους Αιτωλίαν, τότε θα του ήτο ευκολώτερος ο πόλεμος κατά των Ελληνων. 
Απέσπασε λοιπόν από τον στρατόν του τεσσαράκοντα χιλιάδας πεζών και οκτακοσίους περίπου ιππείς και ώρισεν ως αρχηγούς αυτών τον Ορεστόριον και τον Κόμβουτιν, οι οποίοι διήλθον πάλι τας γεφύρας του Σπερχειού πρός τα οπίσω, εβάδισαν δια μέσου της Θεσσαλίας και εισέβαλαν είς την Αιτωλίαν. Ο Ορεστόριος και ο Κόμβουτις ήσαν εκείνοι οι οποίοι διέπραξαν τα μεγαλύτερα ανοσιουργήματα απ’ όσα εξ ακοής γνωρίζομεν και δεν ομοιάζουν καθόλου με άλλα τολμηρά κακουργήματα των ανθρώπων. Έσφαξαν κάθε αρσενικόν άνθρωπον, χωρίς διάκρισιν γερόντων ή νηπίων επί των μαστών των μητέρων τους, όσα έκ των νηπίων είχον γίνει παχύτερα με το γάλα, τα εφόνευον, έπιναν το αίμα τους και έτρωγαν το κρέας τους. 

Αι γυναίκες και όσαι από τάς παρθένους ήσαν είς ώραν γάμου, αι έχουσαι φιλότιμον, έσπευσαν να αυτοκτονήσουν καθ’ όν χρόνον εκυριεύετο η περιοχή. Οσας εύρον έν τη ζωή οι Γαλάται τας μεταχειρίσθησαν με παντός είδους εξευτελισμούς χρησιμοποιούντες μεγάλην βίαν, εφόσον δεν ησθάνοντο καμμίαν συμπόνιαν ή έρωτα. Όσαι γυναίκες εύρισκον τα μαχαίρια των Γαλατών, αυτοκτονούσαν με αυτά, δια δε τας άλλας δεν εβράδυνεν το μοιραίον λόγω της ασιτίας και τις αϋπνίας, διότι οι αγροίκοι βάρβαροι ασχημονούσαν επ’ αυτών συνεχώς ο ένας κατόπιν του άλλου, συνευρίσκοντο μάλιστα και με ψυχορραγούσας γυναίκας αλλά και με νεκράς ακόμη.
Οι Αιτωλοί επληροφορήθηκαν από αγγελιοφόρους διά τάς συμφοράς που τους είχαν εύρει και αμέσως εσήκωσαν τον στρατόν τους, όσον γρηγορώτερα ημπορούσαν, από τας Θερμοπύλας και έσπευσαν εις την Αιτωλίαν αποφασισμένοι να σώσουν τας μη καταληφθείσας εισέτι πόλεις. Και εις τας πατρίδας των κατετάσσοντο είς τον στρατόν οι ευρισκόμενοι εις στρατεύσιμον ηλικίαν, από όλας τας πόλεις και μαζί με αυτούς οι γέροντες, των οποίων την πολεμικήν διάθεσιν είχεν διεγείρει η κρίσιμος περίστασις.
Είς την εκστρατείαν μετείχον και αι γυναίκες εθελοντικά, διότι έπνεον μένεα κατά των Γαλατών, περισσότερον και από τους άνδρας. Οι βάρβαροι λεηλατήσαντες τας οικίας και τα ιερά, έκαψαν το Κάλλιον και ήρχισαν να επιστρέφουν από τον ίδιο δρόμον. […] Οι Αιτωλοί και αι Αιτωλαί γυναίκες παρατεταγμένοι κατά μήκος όλου του δρόμου έρριχναν ακόντια κατά των βαρβάρων και επειδή οι Γαλάται δεν είχον παρά τας ασπίδας του τόπου των, ολίγα ακόντια αποτύγχανον […] Διότι από τους 40.000 βαρβάρους οι δυνηθέντες να σωθούν και να φθάσουν εις το στρατόπεδον των Θερμοπυλών ήσαν ολιγώτεροι από τους μισούς.
[…] Εις τους Έλληνας που ευρίσκοντο εις τας Θερμοπύλας συνέβησαν κατά την ίδιαν εποχή τα εξής: Εις το όρος Οίτη υπάρχει υπεράνω της Τραχίνος μία ατραπός, κατά το μεγαλύτερον μέρος της είς απόκρημνον τόπον και φοβερά ανηφορική. Από τον δρόμον αυτόν υπέσχοντο οι Ηρακλεώται και οι Αινιάνες να οδηγήσουν τον Βρέννον, όχι από κακόβουλον διάθεσιν κατά των Ελλήνων, αλλά επειδή ενδιαφέροντο να φύγουν οι Κελτοί εκ της χώρας των και να μην μένουν περισσότερον εκεί και καταστρέφοντες αυτήν. Τότε λοιπόν η υπόσχεσις των Αινιάνων και Ηρακλεωτών εξεσήκωσε τον Βρέννον, ο οποίος άφησεν εις τον στρατόν τον Ακιχώριον, με διαταγήν να επιτεθούν και αυτοί μόλις ο Βρέννος κυκλώση τους Έλληνας. Εξέλεξε λοιπόν τεσσαράκοντα χιλιάδας στρατού και εβάδισε δια της ατραπού. Την ημέραν εκείνην συνέβη να πέση πυκνή ομίχλη εις το όρος και εξ αιτίας τούτου ο ήλιος ήτο σκοτεινός τόσον, ώστε οι Φωκείς οι οποίοι εφρούρουν την ατραπόν δεν αντελήφθησαν τους βαρβάρους επερχομένους παρά μόνον όταν επλησίασαν. Τότε οι Γαλάται ήρχισαν την μάχην, οι Φωκείς ανθίσταντο γενναίως…». 

ε / Κεφ. 23. Κατά του Βρέννου και στρατού του αντεστάθησαν και οι Έλληνες που συγκεντώθησαν εις τους Δελφούς, αλλά και ο Θεός έδειξε κατά των βαρβάρων πολύ γρήγορα τα σημεία του που ήσαν και τα πλέον φανερώτερα από όσα γνωρίζω. Διότι ολόκληρος η έκτασις της γής που κατελάμβανεν ο στρατός των Γαλατών, ετραντάζετο από ισχυρούς σεισμούς τας περισσοτέρας ώρας της ημέρας, έπιπτον δε συνεχώς κεραυνοί και γίνονται βρονταί…» 
[…] Κατά την μάχην εφονεύθησαν πολλοί από τους Φωκείς, μεταξύ αυτών και ο Αλεξίμαχος ο οποίος κατά την μάχην εφόνευσε τους περισσότερους βαρβάρους από όλους τους Έλληνες. Οι Φωκείς έκαμαν ανδριάντα του Αλεξιμάχου και τον έστειλαν εις τον Απόλλωνα των Δελφών…».
[…] Εις την Φωκίδα εφονεύθησαν κατά τας μάχας κατά τι ολιγώτεροι από έξ χιλιάδας Γαλάται, πλέον από δέκα χιλιάδας κατεστράφησαν κατά την παγεράν νύκτα και κατόπιν κατά τον πανικόν και τόσοι άλλοι εχάθησαν από την πείναν…».
[…] Ο Βρέννος είχεν ελπίδας να θεραπευθεί από τα τραύματα, λέγεται όμως ότι εκείνος επειδή εφοβείτο τους συμπολίτας του και περισσσότερον από την εντροπήν του, διότι ήτο αίτιος των συμφορών που έπαθαν εις την Ελλάδα, ηυτοκτόνησε πίνων άκρατον οίνον…». 

Σύμφωνα με την παραπάνω ιστορική περιγραφή του Παυσανία, που είναι η αυθεντική πηγή της βιβλιογραφίας, σχετικά με την εκστρατεία των Γαλατών στην Ελλάδα και τα πεδία των μαχών, προκύπτει σαφώς ότι τέσσερες (4) ήταν οι κυριότερες συγκρούσεις των Ελλήνων με τους Γαλάτες ήτοι:  
1 / Η πρώτη μεγάλη μάχη έγινε μέσα στο έλος του Σπερχειού ποταμού, μεταξύ των Θερμοπυλών και της Ηράκλειας. Στη μάχη συμμετείχαν όλες οι Ελληνικές δυνάμεις (26.000 περίπου), εκ των οποίων οι 7.790 ήταν Αιτωλοί. 
  
2 / Η δεύτερη μάχη έγινε επτά ημέρες μετά, πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τραχίνας, όταν ένας λόχος των Γαλατών προσπάθησε να ανέβει το όρος Οίτη, από ένα στενό μονοπάτι που φυλάσσετο από τους Φωκείς με αρχηγό τον Τελέσαρχον.

3 / Η τρίτη μάχη έγινε κοντά στους Δελφούς, όπου έλαβε μέρος και ο αρχηγός των Γαλατών Βρέννος με 40.000 στρατό. Είχαν φθάσει εκεί από ένα στενό μονοπάτι της Οίτης, το οποίο φυλάσσετο μεν από τους Φωκείς, αλλά λόγω της ομίχλης δεν αντελήφθησαν εγκαίρως τους Γαλάτες και αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την ατραπό. Η μεγάλη μάχη των Ελλήνων με τους Γαλάτες έγινε κοντά στους Δελφούς, κάτω από τα απότομα μέρη του Παρνασσού. Και στη μάχη αυτή ο κύριος στρατός των Ελλήνων ήταν Φωκείς, με τον μεγάλο ήρωά τους τον Αλεξίμαχο. Οι Έλληνες στη μάχη αυτή είχαν σύμμαχο τον Θεό αφού κατά την διάρκεια του πολέμου έγινε μεγάλος σεισμός και ολόκληροι βράχοι κατρακυλούσαν από τον Παρνασσό και μαζί με την κακοκαιρία που επικρατούσε οι Γαλάτες έπαθαν παράκρουση και εν συνεχεία μεγάλη πανωλεθρία και άρχισαν να αποχωρούν, για να φθάσουν στο στρατόπεδο τους στην Ηράκλεια. Ο ίδιος ο Βρέννος τραυματισμένος, δεν άντεξε την, μεγάλη καταστροφή που έπαθε ο στρατός του και αυτοκτόνησε.Σύμφωνα με τον Παυσανία (Χ. 23): «…Εις την Φωκίδα εφονεύθησαν κατά τι ολιγώτεροι από έξ χιλιάδας Γαλάται, πλέον από δέκα χιλιάδας κατεστράφησαν κατά την παγεράν νύκτα και κατόπιν κατά τον πανικόν και άλλοι τόσοι εχάθησαν από την πείναν»].

4 / Και τέλος η τέταρτη μάχη, που είχε και τους περισσότερους νεκρούς Γαλάτες (22.000 περίπου), έγινε στα «Κοκκάλια», κατά μήκος του αρχαίου δρόμου Ράχες Τυμφρηστού – Οξυάς (πάνω από τα σημερινά χωριά Πουγκάκια και Παλαιοχώρι). Συγκεκριμένα, όταν οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν πήγαιναν καλά για τους Γαλάτες, (στην πρώτη μάχη που έγινε μέσα στο έλος του Σπερχειού ποταμού, στο στενό των Θερμοπυλών), ο αρχηγός τους ο Βρέννος σκέφθηκε να δημιουργήσει ένα κυκλωτικό μέτωπο, προκειμένου να διασπάσει και να εξασθενήσει τις Ελληνικές δυνάμεις. Γι'αυτό, διέταξε τον Ορεστόριον και τον Κόμβουτιν, με 40000 πεζικό και 800 ιππείς, να περάσουν πίσω τις γέφυρες του Σπερχειού και να ακολουθήσουν τον αρχαίο δρόμο (Ράχες Τυμφρηστού, Οξυά, Κάλλιο, Δελφοί), ώστε να βρεθούν πίσω από την Οίτη στους Δελφούς. Με το σχέδιο αυτό θα εξανάγκαζε τους 7.790 Αιτωλούς, που ήταν στις Θερμοπύλες, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους την Αιτωλία και τότε θα αντιμετώπιζε με μεγαλύτερη ευκολία τον υπόλοιπο στρατό των Ελλήνων [«…Απέσπασε λοιπόν από τον στρατόν του τεσσαράκοντα χιλιάδες πεζών και οκτακόσιους περίπου ιππείς και ώρισεν ως αρχηγούς αυτών τον Ορεστόριον και τον Κόμβουτιν, οι οποίοι διήλθον πάλιν τας γεφύρας του Σπερχειού προς τα οπίσω, εβάδισαν δια μέσου της Θεσσαλίας (σημερινής Φθιώτιδας) και εισέβαλαν εις την Αιτωλίαν (σημερινή Ευρυτανία)…» (Παυσ. Χ.22)].

[ Όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο μέρος των Αιτωλών, σε έκταση και πληθυσμό το αποτελούσαν οι Ευρυτάνες. Η πληροφορία αυτή μας παρέχεται από τον Θουκυδίδη, από τον οποίο επίσης γνωρίζουμε, ότι την Αιτωλία την αποτελούσαν οι Αποδοτοί, οι Οφιονοίς και οι Ευρυτάνες. Όσον αφορά τα όρια των Αιτωλών και Αινιάνων ήταν τα ίδια με τα σημερινά όρια Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Δηλαδή η κορυφογραμμή από τις Ράχες Τυμφρηστού μέχρι τα όρη Οξυά και Βαρδούσια (κατά μήκος του αρχαίου δρόμου, Ράχες Τυμφρηστού - Οξυά - Κάλλιο - Μαντείο των Δελφών). Το279 π.Χ ολόκληρη η περιοχή που κατοικούσαν οι Αινιάνες ονομαζόταν "Επίκτητος Αιτωλία"και οι κάτοικοι (Αινιάνες) περιελαμβάνοντο στην "Αιτωλική Συμπολιτεία ή Αιτωλικό Κοινό". Αυτό προκύπτει από χρονολογία επιγραφής (Συλλογή Collitz 1431), που αναφέρει ο Ιωάννης Γ. Βορτσέλας στο βιβλίο του "Φθιώτις 1907", σελ. 86: "... Η χρονολογία της επιγραφής ταύτης δύναται χρονολογικώς να ταχθή πρό του 280 π.Χ του έτους δηλονότι καθ'ό οι Αινιάνες προσεχώρησαν εις το Κοινόν των Αιτωλών ...". Επίσης, ο Γεώργιος Σωτηριάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1912 και έφορος αρχαιοτήτων, στο βιβλίο του αναφέρει: "... Η περί την Υπάτην χώρα ανήκεν εις τους Αινιάνας, οίτινες τότε, περί τα 279, περιελαμβάνοντο πλέον εις το Αιτωλικόν κοινόν...". Συνεπώς κατά την περίοδο του πολέμου υπήρχε κοινός στρατός μεταξύ των Αιτωλών και των Αινιάνων, οι δε κατηγορίες σε βάρος των Αινιάνων, ότι δηλαδή οδήγησαν τους Γαλάτες στην "Ανοπαία ατραπό" από την οποία εν συνεχεία θα κατευθύνονταν στους Δελφούς, προέρχονταν κυρίως από τους άσπονδους εχθρούς τους Φωκείς, αλλά και από τους συμμάχους τους Σπαρτιάτες. Οι Αινιάνες έτρεφαν θανάσιμο μίσος κατά των Σπαρτιατών επειδή συμμάχησαν με τους Φωκείς για να κυριαρχίσουν στο Μαντείο των Δελφών, αλλά και επειδή το 427 π.Χ μετά την διαμάχη τους με τους Μαλιείς, για την πόλη "Τραχίνα", οι Σπαρτιάτες εποίκισαν την πόλη, την ανοικοδόμησαν και της έδωσαν νέο όνομα "Ηράκλεια". Συνεπώς οι Αινιάνες με τους Ηρακλειώτες ήταν άσπονδοι εχθροί και δεν ήταν δυνατόν να συμμαχήσουν και να προσφέρουν βοήθεια στους Γαλάτες, άν υπήρξε βοήθεια προς τους Γαλάτες, υπήρξε μόνο από μέρους των Ηρακλειωτών, όταν υποχρεώθηκαν να ξαναχτίσουν τις γέφυρες του Σπερχειού, κάτι που έκαναν με μεγάλη προθυμία, προκειμένου να απαλλαγούν όσο το δυνατόν ταχύτερα από την παρουσία των Γαλατών στην περιοχή τους. Άλλωστε η μάχη στον ποταμό Σπερχειό έγινε σε περιοχή των Ηρακλειωτών, κοντά στην πόλη Ηράκλεια και όχι σε περιοχή των Αινιάνων, οι οποίοι όπως είναι γνωστό κατοικούσαν στην ορεινή περιοχή και κυρίως από τις πλαγιές του Ίναχου μέχρι και τις πηγές του Σπερχειού στις παρυφές του Τυμφρηστού ]. 

Οι Γαλάτες πέρασαν τις γέφυρες του Σπερχειού προς τα πίσω, βάδισαν την (Θεσσαλία) σημερινή Φθιώτιδα (Νότια του Δομοκού και στροφή Δυτικά μέχρι την κορυφογραμμή) και έτσι εύκολα βρέθηκαν στην Αιτωλία, την σημερινή Ευρυτανία. Στη συνέχεια ακολούθησαν Νότια τον αρχαίο δρόμο που υπήρχε εκεί και από τη Ράχη Τυμφρηστού – Οξυά έφθασαν μέχρι το "Κάλλιο", με τελικό στόχο το Μαντείο των Δελφών (Βλ. Συν. Χάρτη με τον αρχαίο δρόμο και την πορεία των Γαλατών). Κατά την πορεία, η οποία πρέπει να είχε διάρκεια αρκετών ημερών, προκάλεσαν την απερίγραπτη φρίκη, με τα μεγαλύτερα ανοσιουργήματα που διέπραξαν στον άμαχο πληθυσμό και ειδικότερα στα μικρά παιδιά και τις γυναίκες, όπως διηγείται ο Παυσανίας και αναφέρθηκαν λεπτομερώς παραπάνω. Οι Αιτωλοί στρατιώτες που βρίσκονταν στις Θερμοπύλες, όταν πληροφορήθηκαν από αγγελιοφόρους, τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προξενούσαν οι Γαλάτες στην Αιτωλία, έσπευσαν αμέσως στην πατρίδα τους. Κήρυξαν γενική επιστράτευση και ξεσήκωσαν όλους τους κατοίκους που μπορούσαν να κρατήσουν στα χέρια τους τσεκούρια, μαχαίρια, ακόντια, ρόπαλα, αξίνες κ.λ.π, για να αντιμετωπίσουν τους βαρβάρους και αιμοβόρους Γαλάτες.[«…Κατετάσσοντο είς τον στρατόν οι ευρισκόμενοι εις στρατεύσιμον ηλικίαν και μαζί με αυτούς οι γέροντες […] Εις την εκστρατείαν μετείχον και αι γυναίκες εθελοντικά, διότι έπνεον μένεα κατά των Γαλατών περισσότερο και από τους άνδρας…» (Παυσ. Χ. 22)]

Οι Γαλάτες, με αρχηγούς τους τον Ορεστόριον και τον Κόμβουτιν, όταν έφθασαν στο "Κάλλιο"συνάντησαν αντίσταση από τους Αιτωλούς, που εν τω μεταξύ είχαν φθάσει από τις Θερμοπύλες, καθώς και από ένα μικρό τμήμα Πατρινών που ήλθαν προς βοήθεια των Αιτωλών. Τότε οι Γαλάτες, αφού λεηλάτησαν και έκαψαν το "Κάλλιο", οπισθοχώρησαν και έκαναν το μοιραίο λάθος να επιστρέψουν από τον ίδιο δρόμο (αντίστροφα), από το Κάλλιο προς την Οξυά - Ράχη Τυμφρηστού, για να φθάσουν εν συνεχεία στο στρατόπεδο τους στην Ηράκλεια κοντά στις Θερμοπύλες [«…λεηλατήσαντες τας οικίας και τα ιερά, έκαψαν το Κάλλιο και ήρχισαν να επιστρέφουν από τον ίδιο δρόμον…» (Παυσ. Χ.22)]. Στην επιστροφή όμως σε ένα τμήμα του αρχαίου δρόμου, που σήμερα ονομάζεται «Κοκκάλια», τους περίμενε ένα πλήθος μανιασμένων αμάχων πολιτών, με περισσότερο μανιασμένες τις γυναίκες, γιατί αυτές υπέστησαν τους πιο μεγάλους εξευτελισμούς. [«…Οι Αιτωλοί και αι Αιτωλαί γυναίκες παρατεταγμένοι κατά μήκος όλου του δρόμου έρριχναν ακόντια κατά των βαρβάρων και επειδή οι Γαλάται δεν είχον παρά μόνο τας ασπίδας του τόπου των, ολίγα ακόντια αποτύγχανον. Όταν τους κατεδίωκον, οι Αιτωλοί ευκόλως εξέφευγον και αμέσως τους εκτυπούσαν εκ νέου […] Διότι από τους 40.800 βαρβάρους οι δυνηθέντες να σωθούν και να φθάσουν εις το στρατόπεδον των Θερμοπυλών ήσαν ολιγώτεροι από τους μισούς…» (Παυσ. Χ 22)]. Ο Παυσανίας - ίσως σκόπιμα - δεν αναφέρει τον αριθμό των νεκρών Ελλήνων. Πρέπει όμως να θεωρήσουμε βέβαιο πώς δεν έφθασαν τον αριθμό των Γαλατών, διότι επρόκειτο για πολύ λιγότερο σε αριθμό άμαχο πληθυσμό (παιδιά που ευρίσκονταν σε στρατεύσιμη ηλικία, γέροντες και γυναίκες), κατοίκων της γύρω από τα «Κοκκάλια» περιοχής. 

Οι διασωθέντες Γαλάτες απέδωσαν την ήττα τους στους «Γκαρντίστ», που σημαίνει στα Ελληνικά«Εθνοφύλακες», δηλαδή το στρατιωτικό σώμα που συγκροτείται από απλούς πολίτες, για την ασφάλεια της περιοχής από εσωτερικό ή εξωτερικό κίνδυνο. Ίχνη αυτής της Εθνοφυλακής – Εθνοφρουράς, είναι και οι εναπομείναντες λαξευμένοι λιθόπλινθοι (1,50 μήκος, 0,60 ύψος, 0,60πλάτος) που είναι υπολείμματα αρχαίου οχυρωματικού τείχους και βρίσκονται σήμερα στο «Γαρδίκι Ομιλαίων», που απέχει 5 - 6 χιλιόμετρα από το πεδίο της μάχης στα «Κοκκάλια»Στην περιοχή αυτή υπήρχαν στην αρχαιότητα οικισμοί μικροί σε πληθυσμό και επειδή δεν διέθεταν τις προϋποθέσεις για την εκλογή αντιπροσώπου, στο "Κοινό των Αινιάνων" αρχικώς και εν συνεχεία στο "Κοινό των Αιτωλών" (Αιτωλική Συμπολιτεία), συνενώθηκαν σε Όμιλο και εξέλεγαν από κοινού τους αντιπροσώπους τους. Σύμφωνα με τους αρχαίους Χάρτες (Βλ. Σελίδα Χάρτες), στην περιοχή αυτή όπου σήμερα βρίσκονται τα Πουγκάκια, το Παλαιοχώρι και το Γαρδίκι Ομιλαίων, απεικονίζεται η αρχαία πόλη "Όμιλαι" (ή όμιλος των μικρών οικισμών). Αυτή η αρχαία πόλη "Όμιλαι" (η Όμιλος των μικρών οικισμών), για την προστασία της από τους εξωτερικούς εχθρούς, είχε καλή οχύρωση με οχυρωματικό τείχος και ενδιάμεσους πύργους, όπου κατεύφευγαν εκεί οι κάτοικοι σε στιγμές κινδύνου. Το όνομα «Γκαρντίστ» = Γαρδίκι, σύμφωνα με το μεγάλο Γερμανικό λεξικό DUDEN, προέρχεται από τις αρχαίες Γερμανικές λέξεις: «Γκάρντ» = Φρουρός – Εθνοφρουρός και «Γκάρντα» = Εθνοφρουρά – Εθνοφυλακή, Τιμητική Φρουρά. Συνεπώς  Γαρδίκι Ομιλαίων = Φρουρά της πόλης Όμιλαι (ή του ομίλου των οικισμών).   

Επίσης οι διασωθέντες Γαλάτες, που κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι το στρατόπεδό τους κοντά στις Θερμοπύλες, ετράπησαν σε φυγή και με νέο αρχηγό τους τον Κομοντόριον, δια μέσου της Θεσσαλίας και Μακεδονίας έφθασαν μέχρι τη Θράκη. Εκεί μαζί με άλλα στίφη Γαλατών, που εν τω μεταξύ είχαν καταφθάσει προς βοήθειά τους, ίδρυσαν δικό τους Βασίλειο το οποίο ονόμασαν «Τύλη». Το βασίλειο αυτό, που πρώτος βασιλεύς υπήρξε ο Κομοντόριος, διήρκεσε 60 περίπου έτη. Μετά επαναστάτησαν οι Θράκες και ανέκτησαν την αυτονομία τους. Οι Γαλάτες κυνηγημένοι από τους Θράκες πέρασαν στη Μ. Ασία, στην περιοχή μεταξύ, Καππαδοκίας, Παφλαγονίας, Βιθυνίας και Φρυγίας, όπου εγκαταστάθηκαν οριστικώς και ονόμασαν την περιοχή αυτή «Γαλατία»[ Αργότερα θα συναντήσουμε τους «Γαλάτες», στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, τις οποίες είχε στείλει σε κατοίκους διαφόρων περιοχών μεταξύ των οποίων ήταν και οι Γαλάτες (Επιστολές Αποστόλου Παύλου προς: Γαλάτες, Ρωμαίους, Εβραίους, Κορινθίους, Θεσσαλονικείς, Φιλιππησίους, Κολοσσαείς, Εφεσίους κ. ά)]. 

Ο Κων/νος  Παπαρρηγόπουλος στην “Ιστορία του Ελληνικού Έθνους” αναφέρει: «…Τα στίφη αυτά, κατόπιν των οποίων επήλθον εις την μικράν Ασίαν και άλλοι πολλοί Γαλάται, διετέλεσαν επί μακρόν λεηλατούντα διαφόρους χώρας της χερσονήσου. Έπειτα δε κατεστάθησαν οριστικώς εις την μεταξύ Καπαδοκίας, Παφλαγονίας, Βιθυνίας, Φρυγίας χώραν, την απ’ αυτών κληθείσαν Γαλατίαν. Τοιούτο τέλος έλαβεν η επιδρομή των Γαλατών, οίτινες υπήρξαν οι πρώτοι από δυσμών και Βορρά βάρβαροι, οι τας Ελληνικάς χώρας επισκεφθένες…».  


Η μάχη που έγινε το 279 π.Χ στα «Κοκκάλια», είναι μία μάχη από τις μεγαλύτερες της πατρίδος μας, εφάμιλλη του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών, των Δερβενακίων, της Αλαμάνας και τόσων άλλων που ήταν καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδος μας. Άν οι Γαλάτες έφθαναν στον προορισμό τους νικητές και τροπαιούχοι, τίποτα δεν θα μπορούσε να τους σταματήσει από το να νικήσουν και τις υπόλοιπες Ελληνικές δυνάμεις και να φθάσουν στη συνέχεια μέχρι την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Για τον λόγο αυτό η μάχη των «Κοκκαλίων», δεν ήταν απλώς μία νίκη των Ελλήνων, αλλά ήταν η σωτηρία όλης της Ελλάδος. Δεν ήταν απλώς μία ήττα των Γαλατών, αλλά η συντριβή τους και η οριστική τους διάλυση. Δυστυχώς οι νεότεροι ιστορικοί, την μάχη των«Κοκκαλίων» δεν την αναφέρουν καθόλου  και  ούτε  κάν  διδάσκεται  στα σχολεία.

Ο Κων/νος Παπαρρηγόπουλος στην “Ιστορία του Ελληνικού Έθνους” αναφέρει τα εξής: «…Ενταύθα όμως οι Γαλάται, περιπεσόντες εις πόλεμον ο ρ ε ι ν ό ν, δεν ηδυνήθησαν να επιτύχωσι του σκοπού των και αφού έπαθον ζημίας μεγάλας, είδον δε πεσόντα και αυτόν τον ηγεμόνα αυτών, Βρέννον, ετράπησαν είς φυγήν και ανέκαμψαν υπό ηγεμόνα τον Κομοντόριον, δια Θεσσαλίας και Μακεδονίας είς Θράκην, αδιακόπως πολεμούμενοι   υφ’ όλων  των  λαών  τους  οποίους  πρό  μικρού ελεηλάτησαν…». 

Ο Γεώργιος Σωτηριάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1912 και έφορος αρχαιοτήτων, έκανε πολλές ανασκαφές στην περιοχή του Θέρμου Αιτωλίας και ερεύνησε την γύρω περιοχή, καθώς και την περιοχή των «Κοκκαλίων», στο βιβλίο του αναφέρει: «…Ότι την δια της Οξυάς οδόν ηκολούθησαν, θεωρώ αναμφισβήτητον. Είς αυτήν αφήκαν οι Γαλάται αναμφίβολα τα σημεία της καταστροφής, την οποίαν κατά την μαρτυρίαν του Παυσανίου υπέστησαν. Ενταύθα έχομεν το πεδίον της μάχης, είς την οποίαν η καταστροφή αύτη συνετελέσθη […] Επί του πεδίου της μάχης, είς έν εκ των υψωμάτων, σώζωνται λείψανα κτιρίου, τα οποία πιθανών προέρχονται έξ οχυρωτικού τινός πύργου, όμοιοι του οποίου και αλλαχού σώζονται είς ομοίας θέσεις ή εκ τροπαίου τινός εις ανάμνησιν του ενδόξου των Αιτωλών κατορθώματος…».  

Η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Π. Δρανδάκη, Τ. Β., σελ. 897-899, αναφέρει: «…το πεδίον της μάχης ή ακριβέστερον της δικαίας τιμωρίας των θηριωδών Γαλατών έχομεν βέβαιον είς τα «Κοκκάλια» […] πιθανώς ωνομάζετο υπό των αρχαίων Καλλίδρομον…». 

Η Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάνικα, Τ.. 21. σελ. 193. λ. Ευρυτανία αναφέρει: «…Από τα αξιοσημείωτα γεγονότα είναι η άμυνα και επίθεση των Ευρυτάνων και Αιτωλών το 279 π.Χ, κατά των αιμοβόρων Γαλατών επιδρομέων του Βρέννου, στους οποίους προξένησαν μεγάλη φθορά στη θέση «Κοκκάλια» της Ράχης Λάσπης (Αγ. Νικόλαος) - Κρικέλλου…». 

Ο Ιωάννης Βορτσέλας, καθηγητής φιλόλογος και συγγραφέας του έργου «Φθιώτις», ενός σπάνιου βιβλίου, πλούσιο σε περιεχόμενο, με δυσεύρετα και πολύτιμα στοιχεία, που εκδόθηκε το 1907αναφέρει: «…επι του ζυγού του ενούντος τον Τυμφρηστόν και την Οξυάν, υπάρχει τοποθεσία ονομαζομένη «Κοκκάλια». Ενταύθα εκθάπτονται συχνά υπό του αρότρου οστά και τεμάχια περικεφαλαιών, όπλων κ.λ.π (Αρχαιολογική Εφημερίδα Αθηνών 1839). Ενταύθα κατεστράφησαν οι Γαλάται υπό των Αιτωλών, επανερχόμενοι εκ Καλλίου ως συνάγεται εκ της αυτόθι ανευρεθείσης επιγραφής «Βασιλέα Πύρρον βασιλέως Αιακίδα πόλις Καλλιπολιτών αρετής ένεκεν και ευεργεσίας της εις αυτήν…». 

Ο Μάρκος Γκιόλιας ιστορικός ερευνητής, στο βιβλίο του “Ιστορία των αρχαίων Ευρυτάνων”, αναφέρει: «…Στη θέση «Κοκκάλια» στο πεδίο της μάχης διατηρούντο μέχρι το 1838, τα λιθοδομικά ερείπια αρχαίου οχυρωματικού πύργου ή τροπαίου που στήθηκε εκεί, ενώ το μέρος ήταν κατάσπαρτο από πολυάριθμα ανθρώπινα οστά, ζυμωμένα κυριολεκτικά με το χώμα. Επίσης βρέθηκαν θραύσματα σιδερένιων όπλων και ένα ξίφος, τεμάχια από ακόντια και μαχαίρια, καθώς και νομίσματα…». 

Ανεξάρτητα από τις ιστορικές μαρτυρίες που έχουμε, είναι αυτονόητο και πρέπει να το θεωρήσουμε βέβαιο, ότι οι πρόγονοί μας που σώθηκαν από τους βαρβάρους και ανθρωποφάγους Γαλάτες, έστησαν «Μνημείο» στον τόπο αυτό αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά των θυσιασθέντων, πάνω στη θυσία των οποίων θεμελίωσε την πορεία του το Έθνος μας μέχρι σήμερα.  Αυτό προκύπτει και από την πολύ κατατοπιστική ιστορική περιγραφή των γεγονότων από τον Παυσανία (Χ. 16, 4):«…τον ανδριάντα του στρατηγού των Αιτωλών Ευρυδάμου, ηγηθέντος του στρατού κατά των Γαλατών, ανέθεσαν οι Αιτωλοί…». Επίσης πάλι από το Παυσανία (Χ. 18, 7) «…οι Αιτωλοί κατασκεύασαν τρόπαιον και αδριάντα ωπλισμένης γυναικός, που συμβολίζει την Αιτωλίαν…». 

Αλλά και ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Σωτηριάδης, στο βιβλίο του μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Επι του πεδίου της μάχης, είς έν εκ των υψωμάτων σώζονται λείψανα κτιρίου, τα οποία πιθανόν προέρχονται εξ’ οχυρωματικού τινός πύργου ή ίσως και εκ τροπαίου τινός είς ανάμνησιν του ενδόξου των Αιτωλών κατορθώματος…». 

<<<Δυστυχώς, τα λιθοδομικά λείψανα του Μνημείου και οι οχυρωματικοί πύργοι που υπήρχαν στη θέση αυτή και διατηρούντο μέχρι τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και έν συνεχεία του εμφυλίου πολέμου, χρησιμοποιήθηκαν ως πολυβολία από τις αντάρτικες ομάδες της αντίστασης και ισοπεδόθηκαν από τους όλμους των Γερμανικών αεροπλάνων αρχικώς και εν συνεχεία κατά τον εμφύλιο, από τους όλμους του Ελληνικού Στρατού.>>>








Σιδερένιες φυλλόσχημες αιχμές δοράτων. Μήκος 0,28 μ και 0,20 μ. Επιθετικά όπλα της κλασικής περιόδου. Βρέθηκαν στα «Κοκκάλια» στο πεδίο της μάχης, από τον Δημ. Φαλλή και Δημ. Πανάρα, την 16/10/88 και παραδόθηκαν στην ΙΔ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Λαμίας.


Αμφίστομος πέλεκυς (τσεκούρι), βρέθηκε στα «Κοκκάλια» στο πεδίο της μάχης από τον Κ. Δημόπουλο το 1993 και παραδόθηκε στη ΙΔ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων Λαμίας.
Μια χούφτα θρυμματισμένα κόκαλα, τα οποία ευρέθησαν το 1993 στον τόπο συντριβής των Γαλατών το 279 π.Χ  στα «Κοκκάλια» και παραδόθηκαν στη ΙΔ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Λαμίας. 





Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ“ΠΡΟΦΗΤΗΣ” ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ

$
0
0


Ο προφήτη Ηλίας (Ηλί-Γιαχ=Θεός μου είναι ο Γιαχβέ) καταπάτησε όλες τις βουνοκορφές της Ελλάδος
Κοιτάξτε γύρω σας όλα σχεδόν τα ελληνικά βουνά. Από τους δασωμένους λόφους και τα υψώματα, οι μνήμες και τα τοπωνυμία ξεριζώθηκαν απ'την τρισένδοξη αρχαιοελληνική γη και παραδόθηκαν στην πυρά της θρησκευτικής λήθης. Με εύκολους αναβαπτισμούς, χιλιάδες ελληνικά τοπωνύμια φορτωμένα ιστορία, αντικατεστάθησαν από ονομασίες και συμβάντα της νέας απαλλοτριωτικής Συριο-σωτηρίας! Τα αρχαία τοπωνύμια της χώρας στην συντριπτική τους πλειοψηφία "κάηκαν"! Όλα σχεδόν τα ελληνικά υψώματα, φιμωμένα παραδόθηκαν σαν δώρο υποτελείας σ'έναν ξενόφερτο άγιο ... στον άγνωστο μέχρι τότε σε όλους τους Έλληνες άγιο, τον Χαλδαιο-εβραίο Ηλία!
Γιατί πρέπει και μάλιστα με ενθουσιασμό να δεχθούμε, πάνω σε όλες τις μικρές και μεγάλες βουνοκορφές της ιστορικότατης αυτής χώρας, να δεσπόζει το όνομα ενός ήρωα της αρχαιο-ισραηλιτικής ιστορίας; Έστω κι αν αυτός είναι ο προφήτη Ηλί-Γιαχ, ή όπως είναι γνωστός με το εξελληνισμένο του όνομα Ηλίας;!
Ναι αγαπητοί μου, κάθε ένα απ'τα εκατοντάδες χιλιάδες ολόλευκα, ξωκλήσια του εξελληνισμένου πια Αϊ Λιά ... δεν είναι παρά ένας ύμνος υποτέλειας στην μνήμη ενός άγνωστου ήρωα της αρχαιο-Εβραικής ιστορίας! Του Ελίγια ή Ελι-Γιάχ, (Elijah) όνομα που σημαίνει: «θεός μου ο Γιάχ (Ελ=θεός + Γιαχ=Γιαχβέ ή όπως ακριβώς είναι στα Εβραϊκά: Eliyahu (Ελι-γιαχού)!
Ρωτήσαμε δεκάδες Έλληνες και οι περισσότεροι επέμειναν ότι: «ο Ηλίας ... είναι οπωσδήποτε ένας Έλληνας άγιος», ή «είναι ότι απέμεινε απ'τον αρχαίο θεό του φωτός Απόλλωνα» ή ότι: «το όνομα Ηλίας προέρχεται από τον ζωοδότης Ήλιο που βγαίνει πίσω απ'τις κορυφές των βουνών»!
Ο μέσος Έλληνας λοιπόν όχι μόνο δεν ξέρει τι στο καλό ήταν ή έκανε αυτός ο Ηλί-γιαχ, αλλά συγχέει συχνά τον Ηλία με τον ζωοδότη Ήλιο! Βέβαια ακόμα κι αν δεχθούμε ότι ο Ηλίας αυτός, υπήρξε πράγματι μέγας και τρανός της ισραηλιτικής ιστορία, πως εξηγεί αυτό ότι του παραδώσαμε ολόκληρη την ορεινή Ελλάδα!
Δυστυχώς φαίνετε πως τιμούμε το όνομα αυτό, μόνο επειδή κάποιοι κρυπτο-ιουδαίοι, φορτωμένοι σκοπιμότητες το αποφάσισαν, και όχι επειδή μας ενθουσίασαν οι αξιότιμες πράξεις του!
Αν όμως τα ονόματα των παιδιών μας. Οι ετήσιες εορτές μας. Τα τοπωνυμία μας. Η παιδεία μας! Η άποψη μας για το παρελθόν, αλλά κι αυτές οι ελπίδες μας για το μέλλον, παραπέμπουν κατευθείαν σε ότι είπαν και έκαναν οι ήρωες ενός αλλού λαού, δεν είναι αυτό ανησυχητικό δείγμα προχωρημένης παρακμής, αλλοτρίωσης, και υποτέλειας;
Πιστεύετε λοιπόν, πως όταν ο Αβραάμ κατάστρωνε τα μεγαλεπήβολα σχέδια διάπυρου διαμελισμού και άλωσης των εθνών, εννοούσε οπωσδήποτε κάτι περισσότερο απ'αυτό που είδη μας συμβαίνει;! Ή όταν ο Σερούχ, ο παππούς του Αβραάμ, είχε επιφέρει την προγονο-αντικατάσταση στην Ουρ της Χαλδαίας, και κατάφερε στο θρησκιο-εξουσιαστικό παιγνίδι του να λατρεύονται οι δικοί τους προπάτορες, είχε καταφέρει κάτι περισσότερο, απ'αυτό που και σήμερα συμβαίνει σε μας;
Αν ο μέσος Έλληνας ρωτήσει την ίδια του τη μητέρα, «ποιους έχουμε εμείς οι Έλληνες προπάτορες;» θα του απαντήσει με αρχαο-Εβραϊκά ονόματα απ'την εβδομαδιαία εκκλησιαστική της παιδεία ή με σιωπή! Είναι αυτό φυσιολογικό; Δεν έχουν οι Έλληνες καλούς ή κακούς προπάτορες; Είναι φυσιολογικό όποιοι κι αν ήταν να τους αγνοούμε;
Γιατί κανένα ελληνόπουλο της σημερινής παιδείας δεν γνωρίζει: «Ότι (από) Δευκαλίωνος και Πύρας Έλλην, εκ'του οποίου Ελλάς και Έλληνες» Ελλάνικος 1a,4,F.6a & Σχόλ. Απολλώνιο Ρόδιο 248.7
Αλήθεια, για πόσες χιλιετίες ακόμα είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τον κεντρικότερο κοινωνικό μας στύλο, την θρησκεία, έξω και μακριά από οποιονδήποτε έλεγχο; Και οι καλύτεροι θεσμοί κάποτε παρακμάζουν. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στην θρησκεία; Τι είναι η θρησκεία το απόλυτα αδιάφθορο αγαθό; Ή μήπως χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει, οι θρησκείες είναι σχεδόν παγκοσμίως, το πλέον πυκνοκατοικημένο άντρο της διαφθοράς;
Είναι πραγματικά τραγικό, μια ολόκληρη χώρα να ακολουθεί χωρίς δεύτερη σκέψη, τις υποδείξεις των "σωτήρων"της, χωρίς καμμία φωνή διαφοροποίησης και έλεγχου ... κι αυτή η χώρα να είναι η ίδια, που κάποτε φιλοξένησε τους μεγαλύτερους και τους πιο πεισματικούς και παραγωγικούς αμφισβητίες όλων των εποχών!
Η μισθωμένη υποταγή, εξαργυρώνει το αύριο και διαιωνίζει τις επιβουλές του χθες. Μόνο η αμφισβήτηση γεννά ελευθερία και ανοίγει χώρο για να γεννηθεί το καινούργιο. Η αμφισβήτηση δεν είναι αφηρημένο ρητορικό στολίδι, αλλά βαρύ εργαλείο διασφάλισης των κεκτημένων του πολιτισμού, και το καλύτερο μνημόσυνο στους ήρωες των στοχασμών. Οι σθεναρές μάλιστα αμφισβητήσεις, γενούν μαχητικότητα αλλά και απίστευτη οξύνοια.
Σκεφτείτε αλώστε πως ακόμα και οι καλύτεροι θεσμοί, αμέσως μετά την γέννηση και την εφαρμογή τους, σταδιακά φορτώνονται σκοπιμότητες και σταθερά διαφθείρονται από θεσμοκάπηλους. Οι σώφρονες ελέγχουν εγκαίρως κάθε επικίνδυνη θεσμική ρωγμή και διάβρωση, και γνωρίζουν ότι και οι καλύτεροι θεσμοί διολισθαίνουν σταθερά στην παρακμή! Τα πράγματα λοιπόν, μόνο πολύ χειρότερα μπορεί να είναι για θρησκευτικούς θεσμούς τέτοιους, που βαθιά στο παρελθόν φαίνεται πως γεννήθηκαν με τις χειρότερες κατασχετικές προφητικές σκοπιμότητες.
Ναι, συμφωνώ πως σε μια πρώτη επαφή με την αμφισβήτηση, όλα αυτά ακούγονται υπερβολές και φανταστικοί φόβοι ...! Θα θέλαμε πράγματι να είναι έτσι!
Πότε όμως στ'αλήθεια ελέγξαμε για τελευταία φορά εξαντλητικά και ασυμβίβαστα τα συνολικά δεδομένα της θρησκευτικής μας ιστορίας; Πότε σκεφτήκαμε σθεναρά προς την κατεύθυνση αυτή;. Τι είναι η θρησκεία, ακατάστρεπτο αγαθό; Ή μήπως το ιστορικότερο άντρο απάτης;
Οι απαντήσεις γίνονται εύκολα ορατές, αν δείτε την θρησκεία σαν παγκόσμιο διαχρονικό φαινόμενο. Κοιτάξτε γύρω σας εξεταστικά το απίστευτα πολύχρωμο θρησκευτικό τοπίο της γης. Σπάνια κάποιες από τις εκατοντάδες χιλιάδες λαοφιλείς θρησκείες, που ξεκίνησαν πράγματι με τις ευγενέστερες προθέσεις ... θυμίζουν σήμερα κάτι απ'το ευγενές καταστατικό της αρχικής σύστασής τους! Οι περισσότερες έχουν μεταβληθεί σε αναίσχυντες ιερατικές ελπιδεμπορικές εταιρίες!
Ποιος το περίμενε λοιπόν, στην ένδοξη αυτή γωνία της γης, να ξεκινήσουμε με ψυχωμένους μυθολογημένους ήρωες, που αδίστακτα τα έβαζαν και με θεούς ακόμα. Να περάσουμε στους ασυμβίβαστους εξερευνητές της αληθείας φιλόσοφους. Να υποστούμε όλους τους πόνους γέννας του μοναδικού ελληνικού πολιτισμού. Να γεννήσουμε τις περισσότερες παγκοσμίως αποδεκτές αλήθειες και θεσμούς των πλέον ευνομούμενων κοινωνιών ... και αντί να συμπληρώσουμε τον κύκλο των επιδόσεων μας, ανεβαίνοντας στο δοξασμένο βάθρο του φυσικού πολιτισμικού ηγέτη του κόσμου ... Αντί από καθέδρας να εποπτεύουμε διαχρονικά την εφαρμογή των ιδεών, προωθώντας τις ιαματικές αρετές στους λαούς όλου του κόσμου, εξασφαλίζοντας τον παγκόσμιο σταδιακό εξανθρωπισμό, ανανεώνοντας και φροντίζονται μάλιστα διαχρονικά τους θεσμούς και τις ιδέες που εμείς οι ίδιοι γεννήσαμε ... εμείς αυτοκα-ταργηθήκαμε, κατεδαφίσαμε και κάψαμε μάλιστα ενθουσιωδώς, ότι ανεπανάληπτο έφτιαξαν οι πρόγονοί μας, και γίναμε αναχωρητές και άγιοι!
Αντί να γίνουμε τουλάχιστον οι χαρισματικοί φροντιστές του κόσμου, εμείς γίναμε άγιοι! «Οι άγιοι Έλληνες»!!! Αν δεν ήταν τόσο τραγικό, θα έλεγα πως ακούγεται απίστευτα αστείο! Αντί να θεωρολογούμε όμως με ατέλειωτους αυτοοικτιρμούς, ας πάρουμε καλύτερα μια ακόμα ξινόπικρη γεύση ... άγιας υποτέλειας ...
Από το βιβλίο του Μ. Καλόπουλου "ΑΒΡΑΑΜ Ο ΜΑΓΟΣ"http://www.greatlie.com/
http://dyismos.pblogs.gr/

ΣΦΟΔΡΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΟΛΥΜΠΙΆ ΡΟΔΟΥ

$
0
0
Άλλο ένα ατύχημα στο φρενοκομείο του καλοπυτα έρχεται να συμπληρωθεί στην τεράστια λίστα ατυχημάτων στην περιοχή!!!
Δυστυχώς
δεν ιδρώνει κανενός αρμόδιου το αφτί!!!η κατάσταση συνεχίζει να υφίσταται με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καλοπυτα Κουσουρνα!!!
Πρόκειται για ένα ενοικιαζομένο και ένα ημεδαπό όχημα,το ασθενοφόρο και τροχαία κατευθύνεται τώρα στον τόπο.
Ευχόμαστε να μην υπάρχουν θύματα

Οι Βιβλιοθήκες της αρχαίας Ελλάδας

$
0
0


Επ. ΒρανόπουλουΔρα ­ Ιστορικού – Αρχαιολόγου
Σε μια χώρα που γεννήθηκε το πνεύμα της επιστήμης και η φιλοσοφία, που η τέχνη έφτασε στο αποκορύφωμα της, που το θέατρο αποτέλεσε σχολείο υψηλού επιπέδου για όλες τις …ηλικίες, σε μια χώρα που δεν υπήρξε πόλη χωρίς θέατρο – μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του πολιτισμού – δεν θα ήταν δυνατό να μην έχουν υπάρξει και αγαπηθεί και οι βιβλιοθήκες. Υπήρχαν βιβλιοθήκες στις αρχαίες Ελληνικές
πόλεις; Εκτός από σποραδικές περιπτώσεις, οι αρχαίοι συγγραφείς δεν αναφέρονται στο θέμα αυτό. Υπάρχουν όμως, ευτυχώς, επιγραφικές πηγές που έρχονται να συμπληρώσουν το κενό.

Οι αρχαίοι Έλληνες που τόσο καλλιέργησαν τις τέχνες και τα γράμματα, ήταν επόμενο να εκτιμήσουν την επινόηση και τη χρήση του αλφαβήτου σε τέτοιο σημείο, ώστε ο Σοφοκλής να βάλει στη χαμένη τραγωδία του «Αμφιάραος» ένα ηθοποιό να σχηματίζει με κινήσεις του χορού τα γράμματα, ενώ σε άλλη τραγωδία ­ επίσης χαμένη – του Αθηναίου Καλλία, 24 μέλη χορού υποδύονταν τα ισάριθμα γράμματα του αλφάβητου, χαρακτηριστική άλλωστε της γοητείας που είχε στους αρχαίους Έλληνες η χρήση των γραμμάτων είναι και η ωδή του Πινδάρου στο γράμμα Σ.Από χρόνους παλαιότατους πρώτοι οι τύραννοι ενδιαφέρθηκαν για τη διάδοση των ομηρικών επών, τα οποία φρόντισαν να περισυλλέξουν και να διασώσουν. Σ’ αυτούς ακριβώς τους χρόνους και μάλιστα στη διάρκεια της τυραννίδας, στην Αθήνα, του Πεισιστράτου, πρέπει να τοποθετηθεί και η ίδρυση των πρώτων βιβλιοθηκών στην Ελλάδα.
Όταν γίνεται λόγος για βιβλιοθήκες στην αρχαία Ελλάδα, η σκέψη μας ανατρέχει συνήθως στις γνωστές βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας, της Περγάμου και ίσως το πολύ – πολύ στις βιβλιοθήκες του Πανταίνου και του Αδριανού στην Αθήνα. Αλλά τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες Ελληνικές πόλεις, όχι μόνο του μητροπολιτικού αλλά και του αποικιακού Ελληνισμού, υπήρξε ένας πολύ μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκών, για τις οποίες δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε εκτός από την ύπαρξή τους. Την ύπαρξη αυτών των βιβλιοθηκών βεβαιώνουν περισσότερο επιγραφικές και λιγότερο φιλολογικές πηγές.Την ύπαρξη βιβλιοθηκών στην Αθήνα μαρτυρεί ο ιστορικός Πολύβιος μνημονεύοντας τον επίσης αρχαίο ιστορικό Τίμαιο. Λέει δηλαδή ο Πολύβιος ότι, όταν ο Τίμαιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Συρακούσες, για να αποφύγει την πίεση του τυράννου Αγαθοκλή, κατέφυγε στην Αθήνα, όπου έζησε 50 (!) χρόνια ερευνώντας τις βιβλιοθήκες της πόλης του Κέκροπα. Από άλλες σποραδικές πληροφορίες που βρίσκονται σε φιλολογικές πάλι πηγές συμπεραίνεται ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκών στον εκτός της μητροπολιτικής Ελλάδας ελληνισμό.
Συγκεκριμένα στην Ασία είχαν βιβλιοθήκες οι Ελληνικές πόλεις Έφεσος, Μίλητος, Αλικαρνασσός, Ηράκλεια του Πόντου, Κνίδος, Μύλασα, Νύσσα, Πέργαμος, Πριήνη, Προύσα, Σινώπη, Σμύρνη, Τέως, Αντιόχεια, Αφροδισιάδα, Καισαρεία, Ταρσός. Μαγνησία του Μαιάνδρου, Μαγνησία Σιπύλου, Ιασός, Θυάτειρα, Άσσος και Λάμψακος. Ανάλογες βιβλιοθήκες πρέπει να είχαν και οι ελληνικές αποικίες στη Δύση και στα παράλια της Β. Αφρικής. Κατά κάποια περίεργη όμως σύμπτωση δεν μνημονεύεται στις σωζόμενες επιγραφικές και φιλολογικές πηγές βιβλιοθήκη άλλη πλην εκείνης των Συρακουσών.Στην κυρίως Ελλάδα δεν υπήρχε πόλη χωρίς βιβλιοθήκη ή τουλάχιστον χωρίς δημόσιο αρχείο, συμπεριλαμβανομένων και των πιο μικρών πόλεων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα συγγράμματα βιβλιοθηκονομίας γράφτηκαν από τον Έλληνα Αρτέμωνα, που καταγόταν από την Κασσάνδρεια. Ο Αρτέμων έγραψε δύο τέτοια συγγράμματα, που είχαν τίτλους «Περί βιβλίων συναγωγής» και «Περί βιβλίων χρήσεως».
Βιβλιοθήκες στην Αθήνα
Όπως προαναφέρθηκε από τη διήγηση του Πολύβιου για τον Τιμαίο εξάγεται έμμεσα το συμπέρασμα ότι στο «κλεινό άστυ» υπήρχε μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκών. Ωστόσο, οι σχετικές πληροφορίες είναι πολύ λίγες. Η παλαιότερη βιβλιοθήκη στην Αθήνα ανάγεται στους χρόνους του Πεισιστράτου, ο οποίος εκτός του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε για την περισυλλογή και για την ταξινόμηση των Ομηρικών Επών, ίδρυσε πρώτος στην Αθήνα και δημόσια βιβλιοθήκη. Οι Αθηναίοι την επαύξησαν αργότερα με μεγάλη επιμέλεια και φροντίδα. Όταν ο Ξέρξης κυρίευσε την Αθήνα, το 480 π.χ, λεηλάτησε τη βιβλιοθήκη του Πεισιστράτου και μετέφερε τα συγγράμματά της στην Περσία. Αλλά στα χρόνια των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου ο Σέλευκος, ο Νικάνωρ, κατόρθωσε να ανεύρει τα συγγράμματα της βιβλιοθήκης του Πεισιστράτου και να τα ξαναστείλει στην Αθήνα. Στην πόλη της Παλλάδας υπήρξε ονομαστή βιβλιοθήκη και κατά τους χρόνους του Δημητρίου, του Φαληρέα, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ζήλο για τα βιβλία. Ο Παυσανίας μνημονεύει την ίδρυση στην Αθήνα βιβλιοθήκης από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Στην ίδρυση της βιβλιοθήκης αυτής αναφέρεται και ο Ευσέβιος. Η βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα ήταν πλούσια, επιβλητική και πολυτελής. Τα ερείπια και το μέγεθός της εντυπωσιάζουν και σήμερα τον επισκέπτη του χώρου της, που βρίσκεται στο τέλος της οδού Αιόλου. Από αρχαίες πηγές επιγραφικές, που επιβεβαιώθηκαν και από τις ανασκαφές του χώρου της Αγοράς των κλασικών χρόνων είναι γνωστή η ύπαρξη, στον επίσημο αυτό χώρο, της βιβλιοθήκης του Πανταίνου. Πρόκειται για 2 επιγραφές που αναφέρονται η μία στην ίδρυση και η άλλη στη λειτουργία αυτής της βιβλιοθήκης. Η πρώτη επιγραφή αναγράφει:
«Αθηνά Πυλιάδι … Αθηναίων ο ιερεύ Μουσών φιλοσόφων Τ. Φλάβιος Πάνταινος Φλαβίου Μενάνδρου διαδόχου υιός τας έξω στοάς, το περίστυλον, την βιβλιοθήκην μετά των βιβλίων, τον εν αυτοίς πάντα κόσμον, εκ των ιδιων … ανέθηκε.»
Η άλλη επιγραφή. που αποτελούσε μέρος του κανονισμού της βιβλιοθήκης αναγράφει:
«Βιβλίον ουκ εξενεχθησεται επεί ωμόσαμεν ανοιγήσεται από ώρας πρώτης μέχρι έκτης».
Η επιγραφή του 1ου αι.π.χ., που έχει δημοσιευτεί στο Inscriptiones Graecae ΙΙ, 1029. μας πληροφορεί για την ύπαρξη και λειτουργία και άλλης βιβλιοθήκης στην Αθήνα, γνωστής ως «εν Πτολεμαίω», ενώ η επιγραφή Ι.G.11.1009 προσφέρει ένδειξη ότι υπήρχε και στον Πειραιά βιβλιοθήκη.
Βιβλιοθήκες άλλων πόλεων στη μητροπολιτική Ελλάδα.
Εκτός από τις βιβλιοθήκες στην Αττική, υπήρχαν βιβλιοθήκες. όπως φαίνεται από σποραδικές πάντα πληροφορίες, τόσο στις φιλολογικές πηγές όσο και στις επιγραφικές και στις εξής πόλεις: Στους Δελφούς, όπως διαπιστώνεται από δελφική επιγραφή, η οποία αναφέρει ίδρυση βιβλιοθήκης από το Κοινό των Αμφικτυόνων (Bulletin de Correspodance Hellenique. 20, 1896, σ. 720), αλλά και στην Επίδαυρο υπήρχε βιβλιοθήκη, η οποία είχε αφιερωθεί στο θεό Ασκληπιό. Επίσης, έχει βρεθεί επιγραφή στη νήσο Δήλο, η οποία μνημονεύει οίκημα Ανδρίων, όπου υπήρχε συλλογή των έργων του ποιητή Αλκαίου. Εκτός από τη Δήλο είχαν βιβλιοθήκες και τα νησιά Σάμος, Ρόδος, Κως, Κρήτη και Κύπρος. Η ύπαρξη βιβλιοθήκης στη Ρόδο διαπιστώνεται πάλι επιγραφικά από απόσπασμα καταλόγου που περιείχε γύρω στα 50 συγγράμματα. Μεταξύ τους αναφέρονται και 2 συγγράμματα με τους τίτλους «Προς Ευαγόραν κυπριακών» (αντίγραφα δύο) «Αλεξάνδρω Εγκώμιον» (αντίγραφο ένα) και «περί της Αθήνησι Νομοθεσίας» (αντίγραφα πέντε).
Για βιβλιοθήκη στη Σάμο δεν σώζεται καμία πληροφορία στις επιγραφικές πηγές. Ο συγγραφέας ωστόσο των δειπνοσοφιστών Αθηναίος, ο οποίος συχνότερα από κάθε άλλον αρχαίο συγγραφέα αναφέρεται στις βιβλιοθήκες και σε βιβλιόφιλους, κάνοντας λόγο για τους Έλληνες εκείνους που είχαν γίνει διάσημοι στον αρχαίο κόσμο εξαιτίας των Πλούσιων βιβλιοθηκών τους, αναφέρει τον τύραννο της Σάμου Πολυκράτη, τον Αθηναίο Ευκλείδη, το γνωστό Αθηναίο τύραννο Πεισίστρατο, τον Νικοκράτη, τον Κύπριο, τους βασιλιάδες της Περγάμου Απάλους και Ευμένηδες, τον Αριστοτέλη, τον Ευριπίδη, τον Θεόφραστο και τον Νηλέα, ο οποίος απέκτησε τα βιβλία που περιείχαν οι βιβλιοθήκες των δύο τελευταίων μεγάλων ανδρών, δηλαδή του περίφημου Σταγειρίτη φιλόσοφου και τον διάδοχό του στη διεύθυνση της Περιπατητικής Σχολής, Θεόφραστον.Βιβλιοθήκη στην Κω αναφέρει επιγραφή (δημοσιευμένη στο Bulletin de Correspondance Hellenique, 59. 1935, σ. 421-425) η οποία περιέχει τα ονόματα των δωρητών της βιβλιοθήκης. Μεταξύ αυτών αναφέρονται και ο Διοκλής και ο γιος του Απολλόδωρος, που από κοινού πρόσφεραν τη δαπάνη για την ανέγερση του κτιρίου της βιβλιοθήκης, καθώς και για την αγορά 100 βιβλίων. Αναφέρονται, επίσης ο Εκαταίος ως δωρητής 200 συγγραμμάτων, ο Αγησίας ως δωρητής 200 δραχμών, ο Ξενοκλής που δώρισε 200 δραχμές και 100 βιβλία και άλλοι δωρητές,
Στην Κρήτη υπήρχε κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους βιβλιοθήκη δίπλα στο παλάτι της Κνωσού, όπως διαπιστώνεται από θραύσμα επιγραφής, που μνημονεύει τη βιβλιοθήκη αυτή. Στην Κύπρο αναφέρονται επίσης βιβλιοθήκες, τόσο από τον Αθήναιο όσο και από επιγραφή που μνημονεύει «επιμελητήν βιβλιοφυλακίου». Με βεβαιότητα διαπιστώνεται ύπαρξη βιβλιοθήκης και στη Σπάρτη από φιλολογικές πηγές, ενώ από επιγραφικές πηγές συμπεραίνεται ύπαρξη βιβλιοθήκης στη Μεσσηνία. Από άλλη φιλολογική πηγή είναι γνωστή και η λειτουργία βιβλιοθήκης στην πόλη των Πατρών.
Όσον αφορά στη Β. Ελλάδα, πρέπει να υπήρχε βιβλιοθήκη στην Πέλλα. Από αυτή φαίνεται ότι ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος έφερε στη Ρώμη τον πρώτο μεγάλο αριθμό ελληνικών συγγραμμάτων, μετά τη νίκη του επί του βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα.Η ύπαρξη βιβλιοθήκης στην Πέλλα, που πρέπει να υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούσε και ο Μ. Αλέξανδρος, ως μαθητής του Αριστοτέλη, μας θυμίζει το σχετικό ενδιαφέρον που έδειξε ο νεαρός βασιλιάς με τη διαταγή που έδωσε μετά την κατάληψη της Περσίας, να ερευνηθούν τα ιερά περσικά βιβλία και όσα αναφέρονταν στη φιλοσοφία, την ιατρική, τη γεωργία και την αστρονομία να μεταφράζονταν στην ελληνική γλώσσα και να αποστέλλονταν στην Αλεξάνδρεια. Από άλλη, τέλος, αναθηματική επιγραφή της Μακεδονίας, που δημοσιεύτηκε στο B.C.H., 57,1933, σ. 316­320, διαπιστώνεται ύπαρξη βιβλιοθήκης και στην πόλη των Φιλίππων.
Αναφερόμενοι στις βιβλιοθήκες που μπορούμε να επισημάνουμε από ενδείξεις φιλολογικές και επιγραφικές, δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε και τη βιβλιοθήκη της Περιπατητικής Σχολής.
Τα συγγράμματά της μετά το θάνατο του Αριστοτέλη, περιήλθαν στην ευθύνη του διαδόχου του Θεοφράστου. Τα συγγράμματα του Θεοφράστου, μαζί με τα βιβλία του Αριστοτέλη, περιήλθαν στους σωκρατικούς φιλοσόφους Έραστο, Κορίσκο και στο γιο του Κορισκου, Νηλέα. Ο Νηλέας, μαθητής του Αριστοτέλη και του Θεοφράστου, κληρονόμησε τα βιβλία των δύο δασκάλων του και τα μετέφερε στην πόλη Σκήψη της Μ. Ασίας.Μετά το θάνατο του Νηλέα περιήλθαν σε ιδιώτες που τα είχαν αταξινόμητα και κατάκλειστα. Όταν οι τελευταίοι έμαθαν για το ζήλο, με τον οποίο οι βασιλιάδες της Περγάμου συγκέντρωναν βιβλία, τα έκρυψαν σε υπόγεια κρύπτη, όπου φθάρηκαν από την υγρασία και τα σκουλήκια. Οι απόγονοί τους τα πούλησαν σ’ αυτή την κατάσταση στον Απελλικώντα την Τηιο, ο οποίος, κατά τον Στράβωνα, ήταν «φιλόβιβλος μάλλον ή φιλόσοφος».
Για να αποκαταστήσει αυτός τα καταστραμμένα συγγράμματα, τα αντέγραψε εκ νέου ξαναγράφοντας από την αρχή ολόκληρα μέρη τους κι έτσι τα εξέδωσε γεμάτα λάθη. Κατά τον Αθήναιο, ωστόσο ο Νηλέας πούλησε τα βιβλία του Αριστοτέλη και του Θεοφράστου στον Πτολεμαιο, τον Φιλάδελφο και έτσι αποτέλεσαν αργότερα το πρότυπο για την οργάνωση των βιβλιοθηκών της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου. Μετά το θάνατο του Απελλικώντα ο Σύλλας μετέφερε τα βιβλία του στη Ρώμη (Πλουτάρχου, Σύλλας 26,1-2).
Εκτός από τις δημόσιες βιβλιοθήκες υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα και πολλές ιδιωτικές. Ιδιωτική βιβλιοθήκη αξιόλογη είχε ο Ευριπίδης, καθώς και ο σύγχρονος του Πλάτωνα φιλόσοφος Μενέδημος, από την Ερέτρια. Ο Ισοκράτης (Αιγηνιτικός, 5) αναφέρεται σε κάποιο Θράσυλλο, που είχε σπουδαία συλλογή συγγραμμάτων περί μαντικής. Ο Πλούταρχος, τέλος, στη βιογραφία του Ζήνωνα, περιγράφει κατάστημα πωλητού βιβλίων στην Αθήνα, όπου οι πελάτες ερευνούσαν ή διάβαζαν τα συγγράμματα, όπως γινόταν και στις βιβλιοθήκες.
Γραφικές ύλες της αρχαίας Ελλάδας
Όταν ακούει κανείς για γραπτά κείμενα στην αρχαία Ελλάδα, σκέπτεται συνήθως επιγραφές σε μάρμαρο ή συγγράμματα γραμμένα σε παπύρους ή περγαμηνές. Υπήρχαν όμως και κείμενα γραμμένα επί ποικίλης ύλης. Οι νόμοι του Σόλωνα π.χ. είχαν γραφεί σε ξύλινους κυλίνδρους, που ονομάζονταν «άξονες», καθώς και σε τριγωνόμορφες πινακίδες, τις «κύρβεις» που είχαν στηθεί πάνω στην Ακρόπολη. Ο Πλίνιος κάνει λόγο για επιγραφές χαραγμένες σε πλάκες μολύβδου, σώθηκε δε και μια πλάκα ανεπίγραφη χαλκού και άλλη σιδήρου (Ι.G.Α.321και322).Ο Ιώσηπος αναφέρει μολύβδινους χάρτες και ο Πλούταρχος ιστορεί ότι η ποιήτρια Αριστομάχη αφιέρωσε στους Δελφούς σύγγραμμα, που είχε μορφή μεταλλικού ειληταρίου. Άλλη χάλκινη πινακίδα βρέθηκε στην Ολυμπία με χαραγμένο επάνω τις ένα κείμενο συνθήκης, που έγινε μεταξύ Ηλείων και αντιπάλων τους. Χαράζονταν ακόμη επιγραφές πάνω σε πήλινες πλάκες (επί κεράμου), σε δέρματα, σε θαλασσινά όστρακα και σε οστά. Αλλά και πάνω σε ελάσματα χρυσού χαράσσονταν κείμενα, όπως π.χ. στα ορφικά χρυσά πλακίδια, τα γνωστά τόσο από την Κρήτη όσο και από την Ιταλία. Ως καθαρή όμως, Ελληνική επινόηση μπορούν να θεωρηθούν οι ξύλινες πινακίδες, οι επαλειμμένες με κερί. Οι πινακίδες αυτές επέτρεπαν τη συνεχή επανεγγραφή κειμένων μετά την απόσβεσή τους, γι’αυτό και τις χρησιμοποιούσαν κυρίως οι μαθητές για εξάσκηση. Όλες αυτές οι πληροφορίες προκύπτουν από τη μελέτη των φιλολογικών και των επιγραφικών πηγών. Από τις επιγραφές έχουμε και την πληροφορία ότι οι βιβλιοθηκάριοι των αρχαίων ελληνικών βιβλιοθηκών ονομάζονταν γραμματείς και επιμελητές των βιβλιοφυλακίων.[Αναδημοσίευση από το περιοδικό Αρχαιολογία]

19χρονος Τούρκος σκότωσε την αγαπημένη του επειδή δεν ήταν παρθένα

tourkia-fonosΣύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet Daily News, ο 19χρονος σκότωσε την μέλλουσα σύζυγό του, όταν έμαθε ότι δεν είναι παρθένα, κατά την διάρκεια ταξιδιού τους σε επαρχία της Κωνσταντινούπολης.
«Έχασα τον έλεγχο του εαυτού μου όταν έμαθα ότι δεν ήταν παρθένα ενώ παίρναμε μια βόλτα στο δάσος της πόλης. Δεν ξέρω τι έκανα. Τα χέρια μου ήταν καλυμμένο με αίμα όταν ξύπνησα. Τότε έτρεξα μακριά και άρχισα το σκάψιμο. Άνοιξα μια τρύπα και την έβαλα μέσα. Μετά, επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη», ομολόγησε ο δράστης στους αξιωματικούς της αστυνομίας δύο μέρες αργότερα.
Ο 19χρονος αποφάσισε να παραδοθεί και να ομολογήσει το αποτρόπαιο έγκλημά του, καθώς έβλεπε εφιάλτες επί δύο μέρες.
Το σώμα της άτυχης γυναίκας εντοπίσθηκε στο δάσος.
- See more at: http://www.pygmi.gr/%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82/19%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7/#sthash.ui7Btjmp.dpuf

19χρονος Τούρκος σκότωσε την αγαπημένη του επειδή δεν ήταν παρθένα

tourkia-fonosΣύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet Daily News, ο 19χρονος σκότωσε την μέλλουσα σύζυγό του, όταν έμαθε ότι δεν είναι παρθένα, κατά την διάρκεια ταξιδιού τους σε επαρχία της Κωνσταντινούπολης.
«Έχασα τον έλεγχο του εαυτού μου όταν έμαθα ότι δεν ήταν παρθένα ενώ παίρναμε μια βόλτα στο δάσος της πόλης. Δεν ξέρω τι έκανα. Τα χέρια μου ήταν καλυμμένο με αίμα όταν ξύπνησα. Τότε έτρεξα μακριά και άρχισα το σκάψιμο. Άνοιξα μια τρύπα και την έβαλα μέσα. Μετά, επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη», ομολόγησε ο δράστης στους αξιωματικούς της αστυνομίας δύο μέρες αργότερα.
Ο 19χρονος αποφάσισε να παραδοθεί και να ομολογήσει το αποτρόπαιο έγκλημά του, καθώς έβλεπε εφιάλτες επί δύο μέρες.
Το σώμα της άτυχης γυναίκας εντοπίσθηκε στο δάσος.
- See more at: http://www.pygmi.gr/%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82/19%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7/#sthash.ui7Btjmp.dpuf

Ίππαρχος ο Ρόδιος

$
0
0


ipparxos o rodios
Ο Ίππαρχος ο Ρόδιος ή Ίππαρχος ο Νικαεύς (περ.190 π.Χ. – 120 π.Χ.) ήταν Έλληνας αστρονόμος, γεωγράφος, χαρτογράφος και μαθηματικός, θεωρούμενος από αρκετούς και ακριβέστερα ως ο «πατέρας της Αστρονομίας».
Άλλοι τίτλοι που του έχουν αποδοθεί είναι του μεγαλύτερου αστρονομικού
παρατηρητή «πρίγκιπα της παρατήρησης», «θεμελιωτή της τριγωνομετρίας» ως και του «μεγαλύτερου αστρονόμου της αρχαιότητας», αλλά και «όλων των εποχών». Η υπομονή του, η οξυδέρκειά του αλλά και το βεβαιούμενο ιστορικά πάθος του με ότι καταπιανόταν τον οδήγησαν σε δρόμους που σήμερα, αναλογικά με τα δεδομένα της εποχής του, σίγουρα εντυπωσιάζουν.
Ο Ίππαρχος, ο γιος του Διονυσίου, πέρασε τελικά στην αθανασία το 120 π. Χ. στην παραλία της αγαπημένης του Ρόδου, εκεί απ’ όπου φαίνεται ότι έκανε και τις περισσότερες αστρικές του παρατηρήσεις.
Ζωή και ανακαλύψεις
Οι πληροφορίες που παίρνουμε από τους αρχαίους συγγραφείς (μεταξύ των οποίων είναι ο Πτολεμαίος (100-170 μ. Χ.), ο Στράβων (63 π. Χ. – 24 μ. Χ.), ο Πλούταρχος (46-120 μ. Χ.) και ο Πλίνιος (23-79 μ. Χ.), τοποθετούν την γέννηση του Ιππάρχου το 190 π.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία γύρω στο 190 π.Χ. Από την γενέθλια πόλη του πήρε το όνομα Ίππαρχος ο Νικαεύς αν και είναι περισσότερο γνωστός ως Ίππαρχος ο Ρόδιος αφού σύμφωνα με πολλούς ερευνητές έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Ρόδο όπου έκανε και τις περισσότερες παρατηρήσεις του.
Ανακάλυψη της Μετάπτωσης
ipparxos o rodios2
Λέγεται ότι χρημάτισε διευθυντής του Μουσείου της Αλεξάνδρειας επί 20 χρόνια γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να μελετήσει με προσοχή όλες τις πληροφορίες που ήσαν συγκεντρωμένες στην Μεγάλη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη από προηγούμενους ερευνητές. Παρατηρήσεις και έρευνες από τους Βαβυλώνιους έως τον Μέτωνα (5ος αι. π. Χ.) και από τον Αρίσταρχο (310-250 π. Χ.) έως τον Αρίστυλλο (3ος αι. π. Χ.) και τον Τιμόχαρη (3ος αι. π.Χ.). Συγκρίνοντας τις δικές του παρατηρήσεις με τις μετρήσεις που βρήκε στο αρχείο του αστεροσκοπείου ανακάλυψε ότι τα άστρα μετακινούνται από την θέση τους κατά 1/72 της μοίρας κάθε χρόνο! Με τις συγκριτικές του δηλαδή παρατηρήσεις o Ίππαρχος (αστρονόμος, μαθηματικός και γεωγράφος) είχε ανακαλύψει την «μετάπτωση των ισημεριών»!
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανακάλυψης αυτής αρκεί να επισημάνουμε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια απειροελάχιστη κυκλική κίνηση του άξονα της Γης (που περιστρέφεται σαν μια σβούρα η οποία είναι έτοιμη να πέσει) και η οποία χρειάζεται 25.800 χρόνια περίπου για να συμπληρωθεί! Ανακάλυψε δηλαδή ότι το εαρινό ισημερινό σημείο μετακινείται πάνω στην εκλειπτική, με φορά αντίθετη των ζωδίων, 50 δευτερόλεπτα του ενός λεπτού της μοίρας κάθε χρόνο. Πράγμα που σημαίνει ότι με την πάροδο των αιώνων αλλάζει σιγά-σιγά και το άστρο που σημαδεύει τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο. Γιατί άλλος είναι σήμερα ο «Πολικός Αστέρας» που βλέπουμε στον ουρανό (Κυνόσουρα ή άλφα Μικρής Άρκτου), άλλος ήταν ο Πολικός πριν από 5.000 χρόνια (Θουμπάν ή άλφα Δράκοντα) και άλλος θα είναι ο Πολικός σε 12.000 χρόνια (Βέγας ή άλφα Λύρας).
Πάνω σ’ αυτό το φαινόμενο της μετάπτωσης των ισημεριών στηρίζεται σήμερα ολόκληρο το οικοδόμημα της αστρονομίας θέσεως, και όμως η ανακάλυψή αυτή δεν ήταν παρά μία μόνο από τα δεκάδες παρόμοια επιτεύγματά που δίκαια έδωσαν στον Ίππαρχο τα προσωνύμια του «πρίγκιπα της παρατήρησης» και του «θεμελιωτή της τριγωνομετρίας» και αναμφιβόλως επάξια τον τίτλο του «πατέρα της αστρονομίας». Γιατί η επιστημονική μελέτη της αστρονομίας, με την σύγχρονη έννοια της λέξης, αρχίζει με τις μελέτες και τα έργα του Ιππάρχου ενώ λόγω των πολλών και σπουδαίων του ανακαλύψεων δικαίως θεωρείται και ως ο μεγαλύτερος παρατηρησιακός αστρονόμος όλων των εποχών.
Διάφορες ανακαλύψεις
images134
Επί πλέον όλων αυτών ο Ίππαρχος κατόρθωσε επίσης να προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια ότι το μέγεθος του ηλιακού ή τροπικού έτους είναι 365,242 ημέρες όταν με την βοήθεια των σύγχρονων ατομικών μας ρολογιών ο σημερινός προσδιορισμός είναι 365,242199! Το 129 π. Χ. μία ηλιακή έκλειψη τον βοήθησε να προσδιορίσει ότι η διάμετρος της Σελήνης είναι ίση με το 1/3 της γήινης όταν οι σημερινές τιμές αναφέρουν την διάμετρο της Γης ίση με 12.756 χιλιόμετρα και την διάμετρο της Σελήνης ίση με 3.476 χιλιόμετρα. Την ίδια περίοδο υπολόγισε επίσης ότι η απόσταση της Σελήνης κυμαίνεται από 59 έως 67,3 γήινες ακτίνες, γι’ αυτό άλλωστε η Σελήνη στο περίγειο της φαίνεται μεγαλύτερη απ’ ότι στο απόγειό της. Οι αντίστοιχες σημερινές τιμές, που υπολογίζονται με την αποστολή και λήψη ακτίνων λέιζερ πάνω σε ειδικούς ανακλαστήρες τους οποίους εγκατέστησαν στην σεληνιακή επιφάνεια οι αστροναύτες του προγράμματος «Απόλλων», είναι 356.410 χιλιόμετρα στο περίγειο και 406.697 στο απόγειο με μέση απόσταση 384.400 χιλιόμετρα.
Χάρη στην υπομονή και την οξυδέρκειά του, προσδιόρισε την θέση του περιγείου και του απογείου του Ήλιου, υπολόγισε επακριβώς την διάρκεια του ηλιακού και αστρικού έτους (επιτρέποντας έτσι στον Σωσιγένη να δημιουργήσει 100 χρόνια αργότερα το Ιουλιανό ημερολόγιο), υπολόγισε επακριβώς την λόξωση της εκλειπτικής (κλίση του γήινου άξονα), ενώ απέδειξε επίσης και την ανισότητα της διάρκειας των εποχών.
Με τις παρατηρήσεις του αυτές ο Ίππαρχος διαπίστωσε ότι ο Ήλιος χρειάζεται διαφορετικό αριθμό ημερών για να μετακινηθεί από το ένα ισημερινό σημείο έως το επόμενο ηλιοστάσιο. Μ’ αυτόν τον τρόπο κατόρθωσε να διαγράψει έναν έκκεντρο κύκλο που εξηγούσε πλήρως τις φαινόμενες ηλιακές κινήσεις. Αλλά δεν σταμάτησε εδώ. Για τους υπολογισμούς του αυτούς χρειάστηκε ένα νέο είδος μαθηματικών, και έτσι έγινε ο θεμελιωτής της τριγωνομετρίας. Ασχολήθηκε επίσης και με τα ημερολόγια, με την γεωγραφία και τις θέσεις διαφόρων πόλεων καθώς και με την καταγραφή ενός καταλόγου σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων για μία περίοδο 600 ετών.
Ο τετράντας του Ιππάρχου (το τέταρτον)
images111
Πρόκειται για ένα μετρητικό όργανο που χρησιμοποιούνταν (στην αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα) για τον υπολογισμό αστρονομικών μεγεθών και (στην τοπογραφία και την οικοδομική) για τη μέτρηση γήινων αποστάσεων (π.χ. το ύψος ενός κτηρίου)….
Αποτελούνταν από ένα βαθμονομημένο (σε μοίρες) τεταρτοκύκλιο που στη μία ακμή του έφερε μια σκοπευτική διάταξη και από το κέντρο του αιωρούνταν ένα βαρίδι. Το γεωγραφικό πλάτος κάθε τόπου μπορούσε να βρεθεί άμεσα με τη σκόπευση του πολικού αστέρα (ισοδυναμούσε με τη συμπληρωματική γωνία της γωνίας που σχημάτιζε η γραμμή σκόπευσης με το νήμα) και έμμεσα από τη μέτρηση της μεσουράνησης κάποιου άλλου ουρανίου σώματος (π.χ. του ήλιου).
Αργότερα στην επιφάνεια του οργάνου χαράχθηκαν ευθύγραμμες κλίμακες για τη μετατροπή των (γήινων) γωνιών σε αναλογίες μηκών αλλά και μηνιαία τόξα με καμπύλες ωριαίες γραμμές για ένα (ή περισσότερα) γεωγραφικά πλάτη (κλίματα). Επίσης προστέθηκε ένα κινητό κουμπί που ολίσθαινε κατά μήκος του νήματος και ρυθμιζόταν ανάλογα με το μήνα που υποδείκνυε ο ζωδιακός στις ακμές του οργάνου.
Το όργανο με δεδομένη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εντοπιστής θέσης ενώ με δεδομένο το γεωγραφικό πλάτος του τόπου ως ηλιακό ωρολόγιο. Εξέλιξη του αποτελούν οι επίπεδοι αστρολάβοι.
Τιμές
Για να τιμήσει τον άξιο γιο της η πόλη της Νίκαιας αποτύπωσε σ’ ένα νόμισμά της την μορφή του Ιππάρχου, πράγμα που έκαναν αργότερα και πέντε διαφορετικοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες μεταξύ των ετών 138 και 253 μ. Χ. Αλλά και οι σύγχρονοι αστρονόμοι δεν παρέλειψαν να τιμήσουν τον πατέρα της επιστήμης που διακονούν δίνοντας το όνομα του Ιππάρχου σε έναν κρατήρα της Σελήνης, σ’ έναν άλλο στον Άρη., και σ’ έναν αστεροειδή, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε το όνομα του Ιππάρχου σε μία σημαντική διαστημοσυσκευή η οποία μεταξύ των ετών 1989-1993 καταλογράφησε με απαράμιλλη ακρίβεια, όπως και ο αρχαίος μας πρόγονος, την θέση 120.000 άστρων μέχρι και 13ου μεγέθους.
Σωζόμενα έργα
Από τα πολλά έργα που αναφέρουν οι μεταγενέστεροι συγγραφείς έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας μία μόνο κριτική ανάλυση με τίτλο «Των Αράτου και Ευδόξου φαινομένων εξηγήσεως βιβλία τρία», από άλλους όμως σώθηκαν πολλοί τίτλοι έργων του, αρκετά αποσπάσματα των μελετών του και πολλές από τις ανακαλύψεις του. Ο πρώτος μάλιστα κατάλογος των 48 γνωστών στην αρχαιότητα αστερισμών με την ακριβή θέση 1.022 άστρων που διασώζεται στο βιβλίο του Πτολεμαίου «Μεγάλη Μαθηματική Σύνταξη» είναι δημιουργία του Ιππάρχου. Τον κατάλογο αυτόν οδηγήθηκε να συντάξει ο Ίππαρχος από την εμφάνιση ενός «νέου» ή «καινοφανούς» άστρου, ενός νόβα δηλαδή, τον οποίο παρατήρησε το 134 π. Χ. στον αστερισμό του Σκορπιού. Για την δημιουργία του καταλόγου του ο Ίππαρχος «…εφεύρε τα κατάλληλα όργανα για τον ορισμό της θέσης του κάθε άστρου έτσι ώστε από την θέση και από το μέγεθός τους να αναγνωρίζονται εύκολα και εάν κάποιο απ’ αυτά εξαφανίζονταν ή κάποιο νέο εμφανίζονταν ή ορισμένα απ’ αυτά μετακινούνταν ή εάν η λάμψη μερικών άλλαζε να γίνεται άμεσα αντιληπτό, μ’ αυτόν τον τρόπο άφησε στην ανθρωπότητα τον ουρανό ολόκληρο ως κληρονομιά», όπως μας αναφέρει ο Πλίνιος.
Για τον κατάλογο αυτόν ο Ίππαρχος ταξινόμησε τα άστρα με βάση την φωτεινότητα με την οποία φαίνονται στο αβοήθητο μάτι, με βάση δηλαδή το φαινόμενο μέγεθός τους, που αποτελεί μία ταξινόμηση που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα. Τα 20 λαμπρότερα άστρα τα ονόμασε πρώτου μεγέθους και τα πιο αμυδρά έκτου, ενώ όλα τα άλλα τα ταξινόμησε στις ενδιάμεσες κατηγορίες. Πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός που αντιπροσωπεύει το φαινόμενο μέγεθος ενός άστρου τόσο πιο λαμπρό είναι το άστρο αυτό. Το 1856 ο Άγγλος αστρονόμος Νόρμαν Πόγκσον επεσήμανε για πρώτη φορά ότι τα άστρα πρώτου μεγέθους έχουν 100 φορές μεγαλύτερη φωτεινότητα από τα άστρα έκτου μεγέθους. Στην κλίμακα δηλαδή του Ιππάρχου κάθε αστρικό μέγεθος έχει 2,512 φορές μεγαλύτερη ή μικρότερη φωτεινότητα από ένα άλλο άστρο προηγούμενου ή επόμενου μεγέθους. Με τα σύγχρονα φυσικά τηλεσκόπια μπορούμε να δούμε άστρα και άλλα ουράνια αντικείμενα που είναι δεκάδες εκατομμύρια φορές πιο αμυδρά από αυτά που έβλεπαν οι αρχαίοι και με φαινόμενο μάλιστα μέγεθος μέχρι και το 30.
Στο τέλος του έργου του που διεσώθη ο Ίππαρχος παραθέτει έναν κατάλογο 24 λαμπρών άστρων που είναι διαρκώς ορατά έτσι ώστε να γνωρίζει ο παρατηρητής την ακριβή ώρα στη διάρκεια της νύχτας. Βασισμένοι στην περιγραφή της θέσης των άστρων που αναφέρεται στο έργο αυτό ορισμένοι σύγχρονοι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι παρατηρήσεις αυτές πρέπει να έγιναν με βάση έναν χάρτη του ουρανού που πρέπει να είχε δημιουργηθεί το 140 π. Χ. στη Ρόδο, ενώ ο περίφημος μεγάλος κατάλογός του με τις θέσεις των 1.022 άστρων υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε το 130 π. Χ.
Χαμένα έργα
Τα έργα που έγραψε ο Ίππαρχος, αλλά κάηκαν στον εμπρησμό της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, είναι με αλφαβητική σειρά τα εξής:
   «Εις τους Αρίστους»
   «Παραλλακτικά – βιβλία δύο».
   «Περί αστερισμών».
   «Περί εκλείψεων Ηλίου κατά τα επτά κλίματα».
   «Περί εμβολίμων μηνών τε και ημερών».
   «Περί μεγεθών και αποστημάτων Ηλίου και Σελήνης».
   «Περί μηνιαίου χρόνου».
   «Περί της κατά πλάτος μηνιαίας της Σελήνης κινήσεως».
   «Περί της πραγματείας των εν κύκλω ευθειών» (Βιβλία 12).
   «Περί της των απλανών συντάξεως».
   «Περί της των συναναστολών πραγματείας».
   «Περί της των δώδεκα ζωδίων αναφοράς».
   «Περί της μεταπτώσεως των τροπικών και εαρινών ισημεριών».
   «Περί του ενιαυσίου μεγέθους».
   «Περί των δια βάρους κάτω φερομένων».
   «Περί των Αράτου και Ευδόξου φαινομένων – βιβλία τρία» (διεσώθη).
   «Προς τον Ερατοσθένη και τα εν τη γεωγραφία αυτού λεχθέντα» (Κριτική)
Εφευρέσεις – τελειοποιήσεις
O Ίππαρχος είναι ο εφευρέτης του Αστρολάβου, (όργανο με τη βοήθεια του οποίου μέτρησε τις συντεταγμένες των αστέρων). Τελειοποίησε τη Διόπτρα, (όργανο που του επέτρεψε την εκτίμηση της φαινόμενης διαμέτρου Ηλίου και Σελήνης, την απόσταση και το πραγματικό μέγεθός τους). Επίσης τελειοποίησε παλαιότερα όργανα όπως ήταν ο Γνώμων, το Ηλιοτρόπιο ή «Σκιάθηρον», το Ηλιωρολόγιο, το Καθετίον, την Κλεψύδρα, τους «Κρίκους», τη Στερεά σφαίρα και το Υδρολόγιο.
Και ενώ θεωρείται ο πρώτος που διαίρεσε τους κύκλους των παραπάνω αστρονομικών αυτών οργάνων σε 360 μοίρες είναι ο πρώτος που κατασκεύασε Υδρόγειο σφαίρα.
Το 2006, ανακοινώθηκε από την Ομάδα Έρευνας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ότι ένα σύμπλεγμα οδοντωτών τροχών στο εσωτερικό του μηχανισμού αναπαριστούσε τη μεταβλητή γωνιακή ταχύτητα της Σελήνης, σύμφωνα με τη θεωρία του Ιππάρχου. Η σχετικά κοντινή χρονική απόσταση ανάμεσα στον θάνατο του Ιππάρχου και την υποτιθέμενη περίοδο κατασκευής του μηχανισμού θα μπορούσε να σημαίνει ότι η σχολή του Ιππάρχου είχε κάποια ανάμειξη στον σχεδιασμό ή και την κατασκευή του μοναδικού αυτού οργάνου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ!!ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΤΥΧΗ 62 ΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΠΗΔΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ / ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΘΕΣΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ-ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

$
0
0

Όπως  έγινε γνωστό από συγγενικό πρόσωπο της εκλιπούσας λέει,πως ίσως η γυναίκα κακο περνούσε με τον σύζυγο της.
Μια ζωή στερήσεων και κακομεταχείρισης την οδήγησαν στα ψυχολογικά προβλήματα,,΄ψυχολογικά προβλήματα που κάποιοι,,,άλλοι της δημιούργησαν!!!

Αυτή η γυναίκα που μέσα της υπήρχε η καλοσύνη η συχώρεση και η αγάπη μια ζωή στις εκκλησιές,δεν άντεξε άλλο,έκανε για πρώτη φορά αυτό που ήθελε,έκανε το μετέωρο βήμα στο κενό και έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο.
Φανταστείτε τι τραβούσε η γυναίκα για να πάρει τέτοιο θάρρος για να πηδήσει από τον 4ο όροφο!!Κάποιοι λένε πως ο άνδρας της ο Ιορδάνης την άφηνε μόνη της και αυτός γυρνούσε με φίλες και φίλους,άλλοι πως από το ξύλο της έστριψε,άλλοι πως δεν φταίει ο άντρας της αλλά μια φίλη που  την τρέλανε,,όπως και να απέκτησε τα ψυχολογικά η  κ Χριστίνα είναι ένα άλλο θέμα που κάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν και να ζητήσουν συγχώρεση από τον θεό,εμείς απλά μεταφέρουμε τι ακούγεται έξω,γιατί δεν μπορεί να φορτώνουν στην γυναίκα την αυτοκτονία στα ψυχολογικά προβλήματα που τιτιβίζουν τα ραδιόφωνα όλοι μέρα χωρίς κανείς να αγγίξει την κοινωνική πλευρά του ζητήματος.

Η κ Χριστίνα Μαλλιαράκη σύζυγος του εμπόρου αυτοκινήτων Ιορδάνη Μαλιαράκη έφυγε σαν παλικάρι,σκότωσε τον φόβο που την φόβιζε όλη της την ζωή και πέταξε σαν πουλί ελεύθερο.

 Καλό ταξίδι κ Χριστίνα, συλλυπητήρια  στα τέκνα και οικείους...
 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΗΛΙΑΣ"ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΘΕΣ ?

$
0
0
http://www.rel.gr/photo/albums/userpics/10039/normal_OProfitisHlias.jpg


Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού , το οποίο σημαίνει
«Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά» ή «Ο Ιεχωβά Είναι Θεός».
 Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν ένας Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που πιθανόν ονομαζόταν Θέσβη. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, κατά τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ.. Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού (אליהו), το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά» ή «Ο Ιεχωβά Είναι Θεός». Αναφορές στον Ηλία περιέχονται και στο Κοράνιο. (6:85· 37:123-.......!!!!!
 
Αυτός ο ψευδοπροφήτης ταχυδακτυλουργός είχε δολοφονήσει εκατοντάδες ιερείς του Βάαλ,αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ήταν η δήθεν ανύψωσή του στους ουρανούς. Αν πάρουμε την διήγησιν της βίβλου και την διήγησιν του Απολλόδωρου για τον Ηρακλή, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για αντιγραφήακόμα μια σύμπτωση.
Θα παραθέσω επιλεκτικά τα αποσπάσματα του  Απολλόδωρου  <<Ενω δε εκαιε η φωτια λεγεται οτι εν συννεφιν εσταθη κατωθεν του με βροντην και τον ανυψωσεν εις τον ουρανον,οπου ετυχεν αθανασιας>>.(βλ.ο.π.Β.160)
Επτά στίχους παρακάτω  <<Μετασταντος δε Ηρακλεους εις θεους οι παιδες αυτου φυγοντες Ευρυσθεα προς Κηυκα παρεγενοντο>> Δηλαδή ο Ηρακλής δεν πέθανε αλλά εν ζωή μετέβη εις τους θεούς.
Ο προφήτης Ηλίας διωργάνωσε ένα είδος διαγωνισμού με 450 ιερείς του Βάαλ, για το ποιανού ο Θεός θα ανάψει θαυματουργά -χωρίς την επέμβαση κανενός- τη φωτιά μιας θυσίας (νίκησε ο προφήτης Ηλίας και μετά μαζί με τους Ισραηλίτες έσφαξαν όλους τους ιερείς του Βάαλ).  Βασιλειών Γ΄, ιη΄ 22-40: "Επορεύθη και είπεν  Ηλιού προς τον λαόν· εγώ υπολέλειμμαι προφήτης του Κυρίου μονώτατος, και οι προφήται του Βααλ τετρακόσιοι και πεντήκοντα άνδρες, και οι προφήται του άλσους τετρακόσιοι, δότωσαν ημίν δύο βόας, και εκλεξάσθωσαν εαυτοίς τον ένα και μελισάτωσαν και επιθέτωσαν επί των ξύλων και πυρ μη επιθέτωσαν, και εγώ ποιήσω τον βουν τον άλλον, και πυρ ου μη επιθώ. Και βοάτε εν ονόματι θεών υμών, και εγώ επικαλέσομαι εν τω ονόματι Κυρίου του Θεού μου, και έσται ο θεός ος εάν επακούση εν πυρί, ούτος Θεός. και απεκρίθησαν πας ο λαός και είπον· καλόν το ρήμα, ο ελάλησας. Και είπεν  Ηλιοz τοις προφήταις της αισχύνης· εκλέξασθε εαυτοίς τον μόσχον τον ένα και ποιήσατε πρώτοι, ότι πολλοί υμείς, και επικαλέσασθε εν ονόματι θεού υμών και πυρ μη επιθήτε. Και έλαβον τον μόσχον και εποίησαν και επεκαλούντο εν ονόματι του Βααλ εκ πρωΐθεν έως μεσημβρίας... Και ελάλησεν  Ηλιοz ο Θεσβίτης προς τους προφήτας των προσοχθισμάτων λέγων· μετάστητε από του νυν, και εγώ ποιήσω το ολοκαύτωμά μου και μετέστησαν, και απήλθον... Και ανεβόησεν  Ηλιού εις τον ουρανόν και είπε· Κυριε ο Θεός  Αβραάμ και  Ισαάκ και  Ισραήλ, επάκουσόν μου, Κυριε, επάκουσόν μου σήμερον εν πυρί, και γνώτωσαν πας ο λαός ούτος ότι συ ει Κυριος ο Θεός  Ισραήλ και εγώ δούλός σου και δια σε πεποίηκα τα έργα ταύτα... Και έπεσε πυρ παρά Κυρίου εκ του ουρανού και κατέφαγε τα ολοκαυτώματα και τας σχίδακας και το ύδωρ το εν τη θαλάσση, και τους λίθους και τον χουν εξέλειξε το πυρ. Και έπεσε πας ο λαός επί πρόσωπον αυτών και είπον· αληθώς Κυριος ο Θεός, αυτός ο Θεός. Και είπεν  Ηλιού προς τον λαόν· συλλάβετε τους προφήτας του Βααλ, μηδείς σωθήτω εξ αυτών· και συνέλαβον αυτούς, και κατάγει αυτούς  Ηλιοz εις τον χειμάρρουν Κισσών και έσφαξεν αυτούς εκεί".

Ουρές στο τελωνείο Ευζώνων από χιλιάδες Σκοπιανούς που έρχονται στη Μακεδονία

$
0
0


Μεγάλη αύξηση Σκοπιανών που θέλουν να δουν την αληθινή Μακεδονία, παρατηρείται στην είσοδο των αυτοκινήτων από το σλαβικό κράτος των Σκοπίων προς την Ελλάδα, εν μέσω του ...
καλοκαιριού.

Σύμφωνα με σκοπιανό δημοσίευμα τα αυτοκίνητα των πολιτών του γειτονικού κράτους έχουν κάνει σειρά εκατοντάδων μέτρων και μια μέση ώρα διάβασης του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων προς την Ελλάδα είναι περίπου 30 με 35 λεπτά.
Βρισκόμαστε στο μέσο της θερινής περιόδου και χιλιάδες Σκοπιανοί προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους στις ελληνικές παραλίες, αλλά και να περιηγηθούν ελληνικές πόλεις.
echedoros-a

Εκεί μας κατάντησαν οι κατοχικές κυβερνήσεις…Τούρκος το νέο αφεντικό του ΔΝΤ !

$
0
0



Εκεί μας κατάντησαν οι κατοχικές κυβερνήσεις…Τούρκος το νέο αφεντικό του ΔΝΤ ! Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης: Από ένα Τούρκο, (εκεί μας οδήγησαν οι κατοχικές μας κυβερνήσεις), θα εξαρτόμαστε πλέον από το αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να μας δίνει τις «δόσεις» μας, (σαν κλασικοί ναρκομανείς όπως μας κατάντησαν), για να…… εξασφαλίσουμε τα προς το ζην, όπως μας τονίζουν συνεχώς οι υπεύθυνοι κυβερνήτες αυτής της άμοιρης χώρας..

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Taraf, ο Τούρκος İbrahim Halil Çanakcı, μέχρι τώρα βασικός σύμβουλος του Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, θα είναι ο καινούργιος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, με αποφασιστική αν όχι καθοριστική γνώμη στις επόμενες δανειοδοτήσεις του μεγάλου αυτού οικονομικού οργανισμού και συνεπώς και για τις επόμενες δανειοδοτήσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα επιδιώξει η χώρα μας από το ΔΝΤ.
Η τοποθέτηση του στην καίρια αυτή θέση θα αρχίσει να ισχύει από την 1 Νοεμβρίου όταν η Αυστρία, η μέχρι τώρα χώρα που έχει την ευθύνη της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ, θα παραδώσει τα ηνία της επιτροπής αυτής στην Τουρκία. Ο Τούρκος οικονομικός παράγοντας αναμένεται εντός των ημερών και από τώρα να εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον από όπου θα ασκεί από το Φθινόπωρο τα καινούργια διευθυντικά του καθήκοντα. Η τοποθέτηση του αυτή σε κεντρική θέση του ΔΝΤ, όπως ήταν επόμενο χαροποίησε έντονα την τουρκική πλευρά.
Η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για μεγάλη ενδυνάμωση της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΔΝΤ και για μεγαλύτερη πρόσβαση που θα έχει η γειτονική χώρα στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις και κυρίως στο τεράστιο ζήτημα της δανειοδότησης χωρών που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως καλή ώρα η χώρα μας. Σημειωτέον είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αναλαμβάνει τέτοια θέση και για τον λόγο αυτό τα χαμόγελα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου περίσσεψαν από αυτή την τουρκική επιτυχία. Παλαιοτέρα ο γνωστός και σε μας πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Kemal Derviş, είχε διατελέσει βασικός σύμβουλος του ΔΝΤ και ήταν αυτός που με την ουσιαστική του συμβολή αλλά και με την ευνοϊκή βοήθεια του ΔΝΤ, ξεπέρασε η Τουρκία την μεγάλη οικονομική κρίση του 2001 που είχε φέρει την χώρα στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης.
Σίγουρα η σημαντική αυτή οικονομική εξέλιξη, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα φέρει την χώρα μας να εξαρτάται από την κρίση ενός σημαντικού οικονομικού παράγοντα της Τουρκίας, θα πρέπει να προβληματίσει τους μνημονιακούς κυβερνήτες μας καθώς τα δεδομένα μάλλον θα αλλάξουν, ίσως καθοριστικά, όσων αφοα το μεγάλο ζήτημα της δανειοδότησης. Παρ’ όλο που όπως ισχυρίζονται οι σημερινοί κυβερνήτες που έριξαν την χώρα στα «βράχια», η Ελλάδα δεν έχει πια ανάγκη περαιτέρω δανειοδότησης, οι διεθνείς οικονομικές εκτιμήσεις τονίζουν πως όχι μόνο θα χρειαστούμε και καινούργια δάνεια, αλλά η συνέχιση αυτής της δανειοδότησης θα απαιτήσει και νέα σκληρά οικονομικά μέτρα σε βάρος ενός ήδη εξουθενωνόμενου οικονομικά λαού.

Δακτυλικα αποτυπώματα στο εγκληματολογικό!! Ελαφοκυνηγοί στη Ρόδο πέταξαν σακούλες με ελαφίσιο κρέας για να μην εντοπιστούν!!

$
0
0
Μεγάλη επιχείρηση Δασαρχείου – Θηροφυλακής και αστυνομίας σε πλήρη εξέλιξη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται απο χθες το απόγευμα μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ελαφοκυνηγών της Ρόδου, που για να μην εντοπιστούν πέταξαν 10  σακούλες με ελαφίσιο κρέας, δέρμα
και πόδια ελαφιού σε γεφύρι που βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιος Ισίδωρος.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο δράστης ή οι δράστες, φοβήθηκαν ότι θα εντοπίζονταν καθώς στην περιοχή το τελευταίο δεκαήμερο βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες, σε κατοικίες και αγροικίες, για τον εντοπισμό ελαφοκυνηγών.
Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ ενημερώθηκε ήδη και ο Εισαγγελέας Ρόδου.
Σημειώνεται ότι πριν δέκα ημέρες περίπου, στην ευρύτερη περιοχή η Θηροφυλακή και το Δασαρχείο, προχώρησαν σε σύλληψη ατόμου επειδή βρέθηκε να έχει στην κατοχή του δόκανο σε γεωργική περιοχή το οποίο είναι ικανό να παγιδεύσει και να θανατώσει μεγάλα ζώα.

Πηγή Ροδιακή

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

$
0
0

Σχεδόν ενάμισι έτος πέρασε από τότε που οι αρχαιολόγοι του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ απολύθηκαν από το έργο μαζί με 350 επιπλέον περίπου εργαζόμενους (σχεδιαστές, συντηρητές, εργάτες) που ...
εργάστηκαν στο αρχαιολογικό τμήμα. Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εξ αρχής κατήγγειλε τις άδικες ομαδικές απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν παραβιάζοντας βασικά στάδια της νομοθεσίας και συσπείρωσε τα  μέλη
του για την ανατροπή της κατάστασης.
Η δικαίωση ήρθε πρόσφατα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου προσέφυγαν 19 αρχαιολόγοι, μέλη του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Με την αρωγή του συλλόγου, τη συνεπικουρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και τη στήριξη της νομικής συμβούλου του Σ.ΕΚ.Α κας Ευθυμίου Άννας, οι απολυθέντες διεκδίκησαν μισθούς υπερημερίας και επιστροφή στα εργασιακά τους καθήκοντα.

Η απόφαση ήταν καίριας σημασίας και δικαίωσε πλήρως τους ενάγοντες. Συγκεκριμένα, η απόφαση έκρινε ότι παραβιάστηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ν. 1387/1983 περί ομαδικών απολύσεων και συγκεκριμένα το στάδιο της διαβούλευσης, καθόσον η εναγόμενη ανάδοχος του έργου κοινοπραξία δεν έδωσε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εκφέρουν μία όσο το δυνατόν περισσότερο τεκμηριωμένη άποψη σχετικά με την αναγκαιότητα των ομαδικών απολύσεων και την έκταση αυτών, καθώς και να αντιπροτείνουν τη λήψη ηπιότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιχείρησης, με σκοπό την αποτροπή των ομαδικών απολύσεων. Επίσης, έκρινε ότι για τον παραπάνω λόγο η συμπεριφορά της επιχείρησης αφενός είναι αντίθετη με τους κανόνες της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών κατά το άρθρο 197 ΑΚ και αφετέρου ότι συνιστά παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας των απολυμένων και προφανή μείωση της προσωπικής και επαγγελματικής τους υπόληψης και αξίας και επιδίκασε σε καθέναν από αυτούς και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει τη βαθιά ικανοποίηση του για τη δικαίωση του αγώνα των αρχαιολόγων οι οποίοι αντέδρασαν με κινητοποιήσεις, αγώνες και προσφυγές για την άδικη αποχώρηση από την εργασία τους.
Παρά τις προσπάθειες να καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα και να εξευτελιστούν οι εργασιακές δομές, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και κερδίζουν δύσκολες μάχες.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων βρίσκεται στο πλευρό των μελών του, ενδυναμώνει, στηρίζει τις προσπάθειες τους και χαιρετίζει κάθε τους νίκη.
ΤΑΧΑΛΙΑ

Iσραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκοτώνει τραυματισμένο πολίτη...

$
0
0

 

...στα ερείπια της Σετζάγια (BINTEO)...

Το βίντεο και η σχετική αναφορά από το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM), τη γνωστότερη οργάνωση αλληλεγγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Aκτιβιστές του ISM βρίσκονται διαρκώς στη Γάζα καταγράφοντας την πραγματικότητα της κατοχής. Βρίσκονται και...

αυτή τη στιγμή στη Γάζα, καταγράφοντας όσα συμβαίνουν. Οπως το παρακάτω, στη συνοικία Σετζάγια την οποία οι ισραηλινοί ισοπέδωσαν.

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, χωρίς άλλα σχόλια:

Διεθνείς και παλαιστίνιοι εθελοντές συνοδεύουν διασώστες και συγγενείς των θυμάτων στη συνοικία της Σετζάγια Shujaya), σε μια απόπειρα να εντοπίσουν επιζώντες του ολονύχτιου και συνεχιζόμενου βομβαρδισμού από τον ισραηλινό στρατό.


Ενας νεαρός παλαιστίνιος, με ένα πράσινο μπλουζάκι, που έψαχνε να βρει το σπίτι της οικογένειάς του, δέχεται τα πυρά ισραηλινού στρατιώτη καθώς διασχίζει τον ακάλυπτο χώρα  ανάμεσα σε δύο κτίρια.

Δυο επιπλέον σφαίρες τον πετυχαίνουν καθώς κείτεται τραυματισμένος στο έδαφος.

Το νεκρό του σώμα δεν έγινε εφικτό να ανασυρθεί.

Oλόκληρη η σχετική αναφορά ανέβηκε σήμερα, 21/7/2014, στη σελίδα του ISM, το περιστατικό συνέβη χθες, Κυριακή 20/7: http://palsolidarity.org/2014/07/video-of-israeli-sniper-killing-wounded-civilian/...


http://nonews-news.blogspot.gr/2014/07/i_21.html


Viewing all 21579 articles
Browse latest View live