Quantcast
Channel: ΕΛΕΥΣΙΣ ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ
Viewing all 21571 articles
Browse latest View live

Φωτογραφίες: Μοναδικά έγχρωμα καρέ των τελευταίων Σαμουράι από το 1860, που τράβηξε ένας Κερκυραίος...

$
0
0


Όταν ο φωτογράφος Felice Beato έφτασε στην Ιαπωνία, βρήκε τη χώρα εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Πρόκειται για έναν «δάσκαλο» της φωτογραφίας και έναν από τους πρώτους φωτογράφους που κάλυψαν με τον φακό τους
πολεμικές συρράξεις στον πλανήτη. Ο Beato (γεν. 1833 ή το 1834 και πέθανε το 1907) γεννήθηκε στο νησί της Κέρκυρας. Κατά τη γέννησή του, η Κέρκυρα ήταν μέρος του Βρετανικού προτεκτοράτου των Ιονίων Νήσων. 
Οι συγγενείς του, βρετανικής καταγωγής, είχαν μεταναστεύσει στην Κέρκυρα το 17ο αιώνα και ήταν μία από τις ευγενείς οικογενειες των βενετσιάνων που κυβέρνησαν το νησί κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βενετίας. Όπως και οι άλλοι εμπορικοί φωτογράφοι του 19ου αιώνα, ο Beato έκανε συχνά εκτυπώσεις αντίγραφα της αρχικής φωτογραφίας του. 
Ήταν ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να έχει πολλές ίδιες εικόνες. Ήταν πρωτοπόρος και εξαιρετικός στις τεχνικές του χρωματισμού με το χέρι των φωτογραφιών. Καθ” όλη την διάρκεια της καριέρας του, το έργο του Beato χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά πανοράματα, τα οποία παράγονται από προσεκτικές και αρκετές συνεχόμενες εκθέσεις του ειδώλου και, στη συνέχεια, ενώνει τις προκύπτουσες εκτυπώσεις μαζί, φτιάχνοντας έτσι εκ νέου τη δημιουργία της επεκτατικής θέας.

Το 1853 ο James Robertson άρχισε να φωτογραφίζει μαζί με τον Beato και έτσι σχηματίστηκε μια εταιρική σχέση που ονομάστηκε «Robertson & Beato». Το 1855 οι Beato και Robertson ταξίδεψαν στην Κριμαία, όπου ανέλαβαν ρεπορτάζ του Κριμαϊκού πολέμου. Τον Φλεβάρη, 1858 ο Felice Beato έφτασε στην Καλκούτα και άρχισε να ταξιδεύει σε όλη τη Βόρεια Ινδία για να τεκμηριώσει την επαύριο της Ινδικής Εξέγερσης του 1857. Με τον φακό του κάλυψε και τον πόλεμο του Οπίου στην Κίνα αλλά και τις εμφύλιες συρράξεις της Ιαπωνίας του 1863. Ο φωτογράφος κατάφερε να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των πολεμιστών και των γυναικών τους και να ποζάρουν αποκλειστικά για εκείνον. Για καιρό μάλιστα, ζούσε μαζί τους και τα καρέ του αποτελούν ιστορικά τεκμήρια των τελευταίων Σαμουράι της ιστορίας. Άλλωστε, οι Σαμουράι καταργήθηκαν το 1868. Οι έγχρωμες απεικονίσεις των τελευταίων Σαμουράι:...






Οι σαμουράι, ήταν μια τάξη άφοβων πολεμιστών, που ουσιαστικά κυριάρχησε στην Ιαπωνία για περισσότερα από 600 χρόνια, από τα μέσα του 12ου αιώνα. Η θέση τους στο κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο της ιαπωνικής φεουδαρχίας υπήρξε σημαντική, καθώς λειτούργησαν αρκετές φορές ως ρυθμιστές της ροής των ιστορικών γεγονότων. Απέκτησαν παγκόσμια φήμη για τις ικανότητές τους στο χειρισμό των όπλων, ιδιαίτερα στο ξίφος, και τα κατορθώματά τους έγιναν θρύλοι της ενδοχώρας....





Η λέξη σαμουράι προέρχεται από το ιαπωνικό ρήμα σαμoρό ή σαμπουρό και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τους προσωπικούς υπηρέτες των πλούσιων και πανίσχυρων γαιοκτημόνων του 8ου αιώνα στην Ιαπωνία.

Ορισμένοι από αυτούς του γαιοκτήμονες ήταν αριστοκράτες, ευγενείς που είχαν εγκαταλείψει τη βασιλική αυλή του Κιότο, την πρωτεύουσα, προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε σταδιακά ένα δίκτυο φυλών ή «οικογενειών» με τη διευρυμένη έννοια. Έτσι, όμως, η κεντρική διακυβέρνηση της χώρας έχασε τη δύναμή της, ενώ ο νόμος και η τάξη ετηρείτο πλέον από τις διαφορετικές οικογένειες.

Οι οικογένειες εξοπλίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορούν να προστατέψουν τη γη τους και τους ανθρώπους τους. Τούτο ήταν και το έναυσμα για την ανάπτυξη της τάξης των σαμουράι, πάνω σε έναν αρχαιότερο κώδικα που ήδη είχαν αναπτύξει οι πολεμιστές Γιαγιόι.







Ορισμένοι Σαμουράι ήταν συγγενείς των γαιοκτημόνων, ενώ άλλοι είχαν προσληφθεί ως μισθοφόροι. Ο κώδικας των Σαμουράι τόνιζε την πίστη στον κύριό του, ακόμα και υπεράνω της οικογενειακής τιμής. Η ιστορία δείχνει ότι οι πιο πιστοί Σαμουράι ήταν συνήθως μέλη της οικογένειας ή οικονομικά εξαρτώμενα μέλη των κυρίων τους.

Στο 900 μ.Χ, οι αδύναμοι αυτοκράτορες της δυναστείας των Heian (794 – 1185) έχασαν τον αγροτικό έλεγχο της Ιαπωνίας. Η χώρα σπαρασσόταν από εξεγέρσεις και η εξουσία του αυτοκράτορα σύντομα περιορίσθηκε στα όρια της πρωτεύουσας. Σε ολόκληρη τη χώρα οι πολεμιστές κλήθηκαν να αναπληρώσουν το κενό εξουσίας με αποτέλεσμα το 1100 οι Σαμουράι να αποκτήσουν στρατιωτική και πολιτική εξουσία στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας.

Τέλος της εποχής Heian / άνοδος των Samurai


Η ήδη αδύναμη αυτοκρατορική εξουσία δέχθηκε μοιραίο πλήγμα το 1156, όταν ο αυτοκράτορας Toba πέθανε χωρίς να ορίσει διάδοχο. Οι γιοι του Sutoku και Go Shirakawa ξεκίνησαν εμφύλιο πόλεμο που ονομάσθηκε εξέγερση Hogen. Στο τέλος του εμφυλίου είχαν ηττηθεί και οι δύο καθότι……η αυτοκρατορική εξουσία είχε πλέον απολέσει όλα τα προνόμια.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πόλεμου, ήρθαν στο προσκήνιο οι οίκοι των Samurai Minamoto και Taira οι οποίοι το 1160 πολέμησαν ο ένας εναντίον του άλλου στην εξέγερση Heiji. Μετά τη νίκη ο Taira ίδρυσε την πρώτη κυβέρνηση της χώρας αποτελούμενη από Samurai ή Shogunate, με τον αυτοκράτορα να αποτελεί «διακοσμητικό στοιχείο». Οι δε ηττημένοι Minamoto εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα Kyoto.



Το βασικό στοιχείο ενδυμασίας για τους σαμουράι ήταν το κιμονό, το οποίο για τους άνδρες αποτελείτο συνήθως από ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό ένδυμα. Τα βαρύτερα κιμονό φοριούνταν το χειμώνα, ενώ τα ελαφρύτερα, καμωμένα από μετάξι για παράδειγμα, φοριούνταν το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα υπήρχε συγκεκριμένη ημέρα κατά την οποία τα χειμερινά κιμονό άλλαζαν με τα αντίστοιχα καλοκαιρινά. Παραδοσιακά τούτο συνέβαινε την 1η ημέρα του τέταρτου μήνα (περίπου την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου).

Το κιμονό ενός σαμουράι κανονικά ήταν φτιαγμένο από μετάξι, ένα υλικό που θεωρείται ανώτερο από το βαμβάκι και την κάνναβη όχι μόνο για την αίσθηση και την εμφάνισή του, αλλά και για τη σχετική δροσιά που προσφέρει το καυτό ιαπωνικό καλοκαίρι. Φυσικά, η ποιότητα ενός κιμονό που μπορούσε να φορέσει κάποιος εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη θέση και το εισόδημά του.






Αναμφίβολα, το πλέον εντυπωσιακό όπλο των Σαμουράι ήταν το ξίφος κατάνα. Δεν είναι απλώς όπλο, αλλά η ψυχή του πολεμιστή. Όσο πιο όμορφο είναι, τόσο πιο κοφτερή και η λεπίδα του. Άλλωστε η ομορφιά του βρίσκεται ακριβώς εκεί, στην κόψη και την κατασκευή της λεπίδας.

Ακολουθεί το γουακιζάσι, λίγο κοντύτερο από το κατάνα, που χρησιμοποιόταν στους εσωτερικούς χώρους, καθώς το κατάνα σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρείτο δυσκίνητο. Μικρότερο ακόμα είναι το τάντο, κατασκευασμένο από το ίδιο ατσάλι που χρησιμοποιόταν για το κατάνα και αντικαθιστούσε ενίοτε το γουακιζάσι. Τα ιαπωνικά ξίφη έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην ιαπωνική ιστορία, ενώ παρουσιάζονται ακόμη και σε μυθολογικά θέματα.




Και γκέισες της εποχής:







news247

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ - Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

$
0
0
Γραφει η Βίκη

Στον εσωτερικό Εγκέφαλο υπάρχει ο Ταινιοειδούς Πυρήνας και εκκρίνει ένα υγρό (πρωτόγαλo) μια φορά τον μήνα, όταν η Σελήνη περνάει από το ζώδιο μας (το σημείο που βρισκόταν ο Ήλιος στη γέννηση μας)
Aυτό το ρευστό περνά μέσα από την Eπίφυση και την

Yπόφυση και διαφοροποιείται σε μια ηλεκτρική ισχύ.
Υπάρχουν τρία νεύρα που πηγαίνουν στην Σπονδυλική Στήλη - O Nωτιαίος Mυελός, Pingala και Ida.

Η Pingala προέρχεται από την Eπίφυση και στέλνει ηλεκτρική και αρσενική ενέργεια στο Nωτιαίο Mυελό.
H Ida από την άλλη πλευρά προέρχεται από την Yπόφυση, και στέλνει θηλυκή μαγνητική ενέργεια.
Αυτό το ρευστό, πάει προς τα κάτω στη Σπονδυλική Στήλη και προχωράει προς τους 5 συγχωνευμένους σπονδύλους – τον Ιερό Οστό, στο Ιερό Πλέγμα.

Τα Ιερά Οστά συνδέονται με τous 33 σπονδύλουs (33 και τα χρόνια του Χριστού). 
Μια φορά τον μήνα λοιπόν, όταν η Σελήνη περνάει από το ζώδιο μας, γεννιέται ένας σπόρος στο Hλιακό Πλέγμα ακριβώς πάνω από το Iερό Πλέγμα, στη περιοχή της κοιλιάς. Αυτός ο σπόρος στα αρχαία Ελληνικά ονομαζόταν ΧΡΙΣΤΟΣ (χρίσμα, ο κεχρισμένος)
Το Ιερό Πλέγμα είναι η Βηθλεέμ - ο Οίκος του Άρτου εκεί που γεννιέται ο Χριστός. (http://el.wikipedia.org/wiki/Βηθλεέμ)
'Βηθ'σημαίνει οίκος και 'λεεμ'σημαίνει άρτος στα εβραϊκά. H Παρθένος είναι αυτή που έχει το περίβλημα των σιτηρών στα χέρια της. Είναι η Παρθένος μητέρα του παιδιού, ο σπόρος που γεννιέται στο Hλιακό Πλέγμα κάθε μήνα.
Το ρευστό αυτό, το πρωτόγαλο, πρέπει να επιστρέψει από εκεί που ήρθε, σε μια θέση του εγκεφάλου που ονομάζεται Προμήκης Μυελός. (...στα ουράνια, όπου επιστρέφει ο Χριστός, δηλαδή στον εγκέφαλο)

Έτσι, κατεβαίνει από τον εγκέφαλο, πάει προς τα κάτω στη Σπονδυλική Στήλη, φτάνει στο Ηλιακό Πλέγμα και μόλις το υγρό του εγκεφάλου βρει τον σπόρο (το Χριστό), γίνεται η 'βλάστηση'.
Μετά ξεκινάει και ανεβαίνει προς τον Εγκέφαλο, με δυνατότερες δονήσεις.
Το δύσκολο είναι να μετατρέψουμε αυτό το σπόρο, να τον κάνουμε να ανέβει τους 33 σπονδύλους, με διαλογισμό και χρησιμοποιώντας σεξουαλική ενέργεια - αν μπορέσουμε και την ανεβάσουμε αυτή την ενέργεια προς τα πάνω, να στείλουμε τον σπόρο στον εγκέφαλο θα γίνει η 'σταύρωση' (ανεβαίνει προς τον Γολγοθά...ο 'Γολγοθάς'έχει σχήμα κρανίου. Σ'αυτό οφείλεται και η ονομασία του, που στα εβραϊκά σημαίνει κρανίο. Για το λόγο αυτό επίσης είναι γνωστός και ως Κρανίου Τόπος)
http://el.wiktionary.org/wiki/κρανίου_τόπος

Φτάνοντας στον Εγκέφαλο λοιπόν, στο Προμήκη Mυελό, (δια) 'σταυρώνετε'με το Πνευμονογαστρικό Νεύρο
(πνεύμο = αέρα, ή 'των πνευμόνων'και γαστρικό είναι το στομάχι. Αυτό είναι το νεύρο που τροφοδοτεί το στομάχι και τους πνεύμονες. Αν το δει κανείς, μοιάζει με ένα δέντρο - Tree of Life.
H 'σταύρωση'δεν είναι θάνατος..αλλά πολλαπλασιασμός 'Χ' - πολλαπλασιάζεται x 1000.
Ο Χριστός δεν καταστρέφεται, αλλά μεγεθύνεται 1.000 φορές, τότε αγγίζει το Oπτικό θάλαμο και για 2,5 μέρες, παραμένει σε μια κατάσταση που θεωρείται 'νεκρή'...περιμένει την 'ανάσταση'. Στη συνέχεια, φτάνει στην Επίφυση και 'φωτίζει'και την Επίφυση και τον Οπτικό θάλαμο.
Νέο αίμα παράγεται στο σώμα, εκατομμύρια αδρανή κύτταρα του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και επούλωση μπορεί να συμβεί. Έτσι γίνεται η σταύρωση για τις αμαρτίες του σώματος μας. Σώνουμε σώμα και ψύχη. Φωτιζόμαστε . Για αυτό το λόγο βλέπουμε και τα 'φωτοστέφανα'σε όλες τις εικόνες των αγίων. 


Ο Οπτικός Θάλαμος, ήταν γνωστός ως 'το Φως του Κόσμου'από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Αιγυπτίους, επειδή γνώριζαν καλά από φυσιολογία και ανθρώπινη ανατομία.
Πίστευε και μη, ερευνάτε τας γραφάς...
(Δες και Ματθαίος 13 :31 -32 ) 


Βίκη



ΙΑΠΕΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 666 (καλού - κακού)

$
0
0
Για το 666 τα πράγματα απλοποιούνται όταν τα δούμε ως αριθμούς στο αρχαίο Ελληνικό σύστημα αρίθμησης, δηλαδή τα γράμματα χξϛ΄. Σύμφωνα με τον Κώδικα του Έλληνος Λόγου, το Χ (600) σημαίνει τα χοϊκά σώματα, το Ξ - ΚΣ (60) την κάσα που στα αρχαία σημαίνει οικία - καλύβη και άρα
κάθε σώμα εδώ κάτω που περιέχει έσω χώρο και το ς', δηλαδή ΣΤ" (6) που σημαίνει την στερέωση της ενεργείας. Με μιά απλή παρατήρηση, βλέπουμε πως ότι αφορά στο 666, αντιπροσωπεύει την ύλη και η προσκόλησή μας σε αυτήν, μας κάνει δούλους του Σατανά. Νομίζω πως τα πράγματα είναι απλά! 
ΙΑΠΕΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 666 (καλού - κακού)Ψάχνοντας για τον ΙΑΠΕΤΟ βρήκα κάτι σημαντικό, σχετικά με τον κόσμο όπου ζούμε του καλού - κακού και έχει σχέση με την μυθολογία τις θρησκείες τα ζώδια...περίεργο δεν είναι; για δείτε και σκεφτείτε..

Είναι θέμα όχι δαιμονοποίησις των αριθμών, αλλά μέσα από την τελειότητα των αριθμών να δούμε την αλήθεια!





Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ
6=1+1+1+1+1+1=6(μονάδες)
2+2+2=6(δυάδες)
3+3=6(τριάδες)
6=1χ2χ3=6(1-2-3 πολλαπλασιασμός)
1+2+3=6(1-2-3 πρόσθεση)

Τι συμβολίζει αυτό το 666;
Το καλό και το κακό;
ο 6=έξι είναι ο 1ος ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
αλλά λόγω της δισυνθετότητος του καλού-κακού
τόσον στον άνθρωπο όσο και τον κόσμο
666=καλού
666=κακού

Μήπως ο Ιαπετός είναι η δύναμη του κακού; το αρνητικό αυτού του τέλειου αριθμού; (Tιτάνες)
Και μήπως ο Δίας συμβολίζει την θετική δύναμη του καλού; αφού πολέμησε τον Ιαπετό; (Τιτάνες)

Τον Ιαπετό αναφέρουν ήδη ο Όμηρος και ο Ησίοδος ως κυβερνήτη των Τιτάνων και του κόσμου πριν την επικράτηση του Δία, και ότι ακόμα σε ορισμένες περιοχές τον αναγνώριζαν ως «δημιουργό» των ανθρώπων, ακόμη και μετά την επικράτηση του Δία..
Μήπως λοιπόν ζουν ανάμεσα μας οι "μαθητευόμενοι"εκ του γένους των Τιτάνων - Κρόνου; και μήπως ζουν οι φωτισμένοι άνθρωποι εκ του γένους του Δία;(Ελληνες;)

Η μήπως ο αριθμός 666 συμβολίζει τον κόσμο των αντιθέτων (καλού - κακού) και εμείς θα επιλέξουμε ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε στην ζωή μας;
Είναι θέμα όχι δαιμονοποίησις των αριθμών, αλλά μέσα από την τελειότητα των αριθμών να δούμε την αλήθεια!

+6=ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΕΛΕΙΟΣ 
+66=ΔΙΠΟΛΙΚΑ ΤΕΛΕΙΟΣ 
+666=ΤΡΙΑΔΙΚΑ ΤΕΛΕΙΟΣ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

-6=ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΝΟΜΟΙΟΣ-ΑΦΥΣΙΚΟΣ
-66=ΔΙΠΟΛΙΚΑ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ-ΑΝΗΘΙΚΟΣ
-666=ΤΡΙΑΔΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ-ΕΓΩΠΑΘΗΣ

αλλά λόγω της δισυνθετότητος του καλού-κακού
τόσον στον άνθρωπο όσο και τον κόσμο
666=καλού
666=κακού

ιαπετός=10+1+80+5+300+70+200=666
Σημ: ο Ιαπετός συμβολίζει το κακό μήπως;
κακό:
-6=ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΝΟΜΟΙΟΣ-ΑΦΥΣΙΚΟΣ
-66=ΔΙΠΟΛΙΚΑ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ-ΑΝΗΘΙΚΟΣ
-666=ΤΡΙΑΔΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ-ΕΓΩΠΑΘΗΣ
...............................

Διότι ο Δίας (καλό) πολέμησε τον Ιαπετό
(κακό)
............

στα συν έχουμε:
ΣΥΝ=+ 666 ΘΕΤΙΚΟΣ
Ι-ΣΧΥΡΟΣ(ΠΝΕΥΜΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ)
Α-ΓΑΠΩΝ(ΑΓΑΠΗ)
Π-ΑΡΕΧΩΝ(ΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΝ ΕΓΩ)
Ε-ΓΚΡΑΤΗΣ(ΨΥΧΗ)
Τ-ΕΛΕΙΟΣ(ΥΛΗ)
Ο-ΦΕΙΛΕΤΗΣ-τοις πασι(ΝΟΗΣΗ)
Σ-ΟΦΟΣ(ΣΟΦΙΑ)

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ
Στα μείον έχουμε:
ΜΕΙΟΝ=- 666 ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ
Ι-ΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ=ΑΝΑΛΗΘΕΙΑ
Α-ΔΙΑΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ-ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΣ=ΝΟΗΣΗ
Π-ΑΘΩΣ=ΠΑΣΧΕΙ ΚΑΚΑ ΠΑΘΗ=ΨΥΧΗ
Ε-ΓΩΠΑΘΗΣ=ΕΓΩΪΣΤΗΣ=ΕΓΩ
Τ-ΛΩΣ-ΤΛΗΜΩΝ=ΛΥΓΙΖΕΙ-ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ-ΔΥΣΤΥΧΗΣ=ΥΛΗ
Ο-ΡΥΟΜΕΝΟΣ=ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ=ΑΝΤΙΑΓΑΠΗ
Σ-ΥΓΧΥΣΜΕΝΟΣ=ΣΥΣΚΟΤΙΣΜΕΝΟΣ-ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ=ΑΝΤΙΣΟΦΙΑ





Οι Τιτάνες
Παιδιά της Γαίας και του Ουρανού:
Ωκεανός
Τηθύς
Κοίος
Φοίβη
Υπερίων
Θεία
Κρίος
Ιαπετός
Θέμις
Μνημοσύνη
Κρόνος
Ρέα
Παιδιά του Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης:
Άτλας
Προμηθέας
Επιμηθέας
Μενοίτιος
Παιδιά του Υπερίωνα και της Θείας:
Ήλιος
Σελήνη
Ηώς
Στην Ελληνική μυθολογία ο Ιαπετός μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, τον Κρόνο. ήταν οι ισχυρότεροι των τιτάνων και προπάντων εκείνοι στους οποίους εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη εχθρότητα του Δία μετά τη νίκη του.
Ήταν γιος του Ουρανού και της Γαίας και σύζυγος της Κλυμένης, της κόρης του Ωκεανού ή της Ασίας ή της Αίθρας ή της Θέμιδας η οποία και αναφέρεται ως μητέρα του Προμηθέα. Γιοι του υπήρξαν ο Προμηθεύς, ο Άτλαντας, ο Επιμηθέας και ο Μενοίτιος καθώς και άλλοι ακόμη περίφημοι “Ιαπετίδες” όπως ονομάστηκαν. Σημαντικότεροι δε εξ αυτών φέρονται ο Άτλας που βάσταγε στου ώμους του τον Ουράνιο θόλο αλλά και ο δαιμόνιος Προμηθεύς, ο μόνος εκ των Ιαπετιδών που δεν πολέμησε στο πλευρό των τιτάνων κατά την τιτανομαχία.
Τον Ιαπετό αναφέρουν ήδη ο Όμηρος και ο Ησίοδος ως κυβερνήτη των Τιτάνων και του κόσμου πριν την επικράτηση του Δία και ότι ακόμα σε ορισμένες περιοχές τον αναγνώριζαν ως «δημιουργό» των ανθρώπων, ακόμη και μετά την επικράτηση του Δία όπως στη Κνωσό, στην Αρκαδία, Κιλικία και αλλαχού. Ιδιαίτερα ως σύζυγος της Ασίας θεωρούταν ως γενάρχης των λαών της Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Ασίας, των οποίων όμως αρχηγό η Παλαιά Διαθήκη παραδέχεται τον Ιάφεθ, τον γιο του Νώε (του οποίου το όνομα ενδέχεται να είναι παραφθορά του Ιαπ-ε-του - θεού).
Έτσι εκ του Ιαπετού προέκυψαν οι σύγχρονες αντιλήψεις και θεωρίες περί «Ιαπετικής φυλής» και «ιαπετικής γλώσσας».
Τέλος ο Δίας μετά τη νίκη του, καταγκρέμισε τον Ιαπετό, στα σκοτεινά τάρταρα μαζί με τους υπόλοιπούς τιτάνες.


ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ 12+12 ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΑΓΜΑΤΑ
(7+5@5+7)
12 ΤΙΤΑΝΕΣ-6+6 ΑΡΡΕΝΑ-+ΘΗΛΕΑ
12 ΘΕΟΙ-ΤΕΚΝΑ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ=6+6
12 ΠΡΟΦΗΤΕΣ Π.Δ-12 ΜΑΘΗΤΕΣ Κ.Δ(ΙΣ.ΧΡ)
(12 ΖΩΔΙΑ-12 ΑΘΛΟΙ ΗΡΑΚΛΗ ΚΛΠ)

ΙΑΠΕΤΟΣ
ΙΑ-ΠΕΤΟΣ=ΑΕΙ ΠΕΤΑ=ΑΙΩΝΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ-ΙΠΤΑΤΑΙ-ΑΕΤΟΣ
ΙΑ=ΓΙΑ=Ο ΓΙΑ-ΧΒΕ=Ο ΩΝ
ΙΑΦΕΘ-ΙΑΠΕΤ
4 ΤΕΚΝΑ:

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ-ΠΝΕΥΜΑ-ΑΕΤΟΣ-1
Ι
Ι
5
ΣΤΑΥΡΟΣ-ΥΛΗ-ΑΤΛΑΣ---ΣΦΙΓΞ-ΕΓΩ---ΕΠΙΜΗΘΕΥΣ-ΝΟΗΣΗ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ2
Ι
Ι
Ι
ΜΕΝΟΙΤΙΕΥΣ-ΨΥΧΗ-ΛΕΩΝ-3




ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ=ΠΡΟ-ΝΟΕΙ-ΠΙΣΤΕΥΕΙ-1
Ι
Ι
4-ΔΕΝ τλάται-ΛΥΓΙΖΕΙ-ΑΤΛΑΣ----5ΙΑΠΕΤΟΣ---ΕΠΙΜΗΘΕΥΣ-ΜΕΤΑ-ΝΟΕΙ-2 ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΝΕΙ
Ι
Ι
ΜΕΝΟΙΤΙΕΥΣ-ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΝΟΣ=ΚΥΡΙΟΣ ΘΥΜΟΥ=ΨΥΧΗΣ
3-ΣΥΝ-ΧΩΡΕΙ



Η ΥΛΗ-ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΝ-ΜΕΣΟΝ
ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΕΓΩ,ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ-ΕΡΓΩΝ
(ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ-ΣΚΕΨΕΙΣ-ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ)

ΑΤΛΑΣ=ΥΛΗ-ΣΩΜΑ(ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ ΟΝ)

Α=Αετός-ΠΝΕΥΜΑ=ΣΚΕΨΕΙΣ-ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Τ=Τάυρος-ΥΛΗ=ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ-ΠΡΑΞΕΙΣ
Λ=Λέων-ΨΥΧΗ=ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ-ΒΙΩΜΑΤΑ
Α=Ανθρωπος-ΝΟΗΣΗ=ΔΙΑΝΟΗΜΑΤΑ-ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ
Σ=Σφίγξ=ΕΓΩ=ΕΡΓΑ ΥΛΙΚΑ-ΨΥΧΙΚΑ-ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ
(αντίστοιχες ιδέες-αρετές εκπορεύονται και απο τα υπόλοιπα ΤΕΚΝΑ)


ιαπετός=10+1+80+5+300+70+200=666

ο 6=έξι είναι ο 1ος ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
αλλά λόγω της δισυνθετότητος του καλού-κακού
τόσον στον άνθρωπο όσο και τον κόσμο
666=καλού
666=κακού

6=1+1+1+1+1+1=6(μονάδες)
2+2+2=6(δυάδες)
3+3=6(τριάδες)
6=1χ2χ3=6(1-2-3 πολλαπλασιασμός)
1+2+3=6(1-2-3 πρόσθεση)


(ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ-ΨΥΧΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ)

Ο ΙΑΠΕΤΟΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
ΠΡΟΝΟΕΙ-ΠΡΟΦΗΤΕΥΕΙ-ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ
Ο ΙΑΠΕΤΟΣ-ΜΕΝΟΙΤΙΕΥΣ
ΕΓΚΡΑΤΕΙ-ΚΥΡΙΕΥΕΙ(ΣΥΓΧΩΡΕΙ) ΜΕΝΟΥΣ-ΘΥΜΟΥ-ΨΥΧΗΣ
+
(ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ-ΥΛΟΝΟΗΤΙΚΟΣ)

Ο ΙΑΠΕΤΟΣ-ΕΠΙΜΗΘΕΥΣ
ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΠΑΧΘΕΙ-ΥΠΑΓΕΙ ΤΟ ΝΟΥ-ΝΟΗΣΗ-ΔΙΑΝΟΙΑ
ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ
Ο ΙΑΠΕΤΟΣ-ΑΤΛΑΣ
ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ (ΥΠΑΚΟΥΕΙ)ΥΠΗΡΕΤΕΙ-ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ-ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ
ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ-ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ

ΙΑΠΕΤΟΣ=ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΑΤΛΑΣ

+6=ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΕΛΕΙΟΣ +66=ΔΙΠΟΛΙΚΑ ΤΕΛΕΙΟΣ +666=ΤΡΙΑΔΙΚΑ ΤΕΛΕΙΟΣ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

-6=ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΝΟΜΟΙΟΣ-ΑΦΥΣΙΚΟΣ
-66=ΔΙΠΟΛΙΚΑ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ-ΑΝΗΘΙΚΟΣ
-666=ΤΡΙΑΔΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ-ΕΓΩΠΑΘΗΣ

ΣΥΝ=+ 666 ΘΕΤΙΚΟΣ
Ι-ΣΧΥΡΟΣ(ΠΝΕΥΜΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ)
Α-ΓΑΠΩΝ(ΑΓΑΠΗ)
Π-ΑΡΕΧΩΝ(ΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΝ ΕΓΩ)
Ε-ΓΚΡΑΤΗΣ(ΨΥΧΗ)
Τ-ΕΛΕΙΟΣ(ΥΛΗ)
Ο-ΦΕΙΛΕΤΗΣ-τοις πασι(ΝΟΗΣΗ)
Σ-ΟΦΟΣ(ΣΟΦΙΑ)

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

ΜΕΙΟΝ=- 666 ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ
Ι-ΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ=ΑΝΑΛΗΘΕΙΑ
Α-ΔΙΑΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ-ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΣ=ΝΟΗΣΗ
Π-ΑΘΩΣ=ΠΑΣΧΕΙ ΚΑΚΑ ΠΑΘΗ=ΨΥΧΗ
Ε-ΓΩΠΑΘΗΣ=ΕΓΩΪΣΤΗΣ=ΕΓΩ
Τ-ΛΩΣ-ΤΛΗΜΩΝ=ΛΥΓΙΖΕΙ-ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ-ΔΥΣΤΥΧΗΣ=ΥΛΗ
Ο-ΡΥΟΜΕΝΟΣ=ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ=ΑΝΤΙΑΓΑΠΗ
Σ-ΥΓΧΥΣΜΕΝΟΣ=ΣΥΣΚΟΤΙΣΜΕΝΟΣ-ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ=ΑΝΤΙΣΟΦΙΑ






Ο Ιαπετός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου και το ενδέκατο μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα. Αυτό, φίλοι μου, σήμερα πρέπει να είναι το πιο συναρπαστικό φεγγάρι που θα βρείτε σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. 

Θεωρείται το φεγγάρι yin-yang του Κρόνου, λόγω της απίστευτης διχρωμίας του που είναι 50/50. Η μία πλευρά του φεγγαριού, που ονομάζεται Cassini Regio, είναι μια σκοτεινή περιοχή και έχει ανακλαστικότητα σαν την άσφαλτο. Η άλλη πλευρά,η Roncevaux Terra είναι λευκή σαν χιόνι.





Αλλά το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτού του φεγγαριού που έχει φέρει σε αμηχανία τους επιστήμονες είναι μια παράξενη κορυφογραμμή που έχει το διπλάσιο ύψος του Έβερεστ καθώς και αρκετοί κύκλοι στη μέση του Ιαπετού. Δεν υπάρχουν βιώσιμα γεωλογικά μοντέλα που να εξηγούν τα 12 μίλια πλάτους, 12 μίλια ύψους και 800 μίλια μήκους αυτού του ορεινού τείχους. Λένε ότι αν βρισκόμασταν κοντά σε αυτό το απίστευτο τερατούργημα, ο όγκος του θα έπιανε το μισό του ουρανού. Αυτό είναι το μόνο μέρος στο ηλιακό μας σύστημα που έχει ανακαλυφθεί μια κορυφογραμμή όπως αυτή. 

Το γεγονός ότι κανένας στη γη δεν έχει ιδέα για το πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί φυσικά μια κορυφογραμμή όπως αυτή , θέτει το ερώτημα, πώς μπορεί να προέκυψε;Θα ήταν δυνατόν να οικοδομηθεί τεχνητά μια κατασκευή αυτού του μεγέθους; Εάν το σκεφτείτε, ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης στον κόσμο είναι το Burj Dubai με το εντυπωσιακό ύψος των 2.789 ποδιών. Τώρα με τη βαρυτική έλξη του Ιαπετού που είναι μόνο 1/40ο από εκείνη της Γης, ένας παρόμοιος ουρανοξύστης χτισμένος πάνω στον Ιαπετό θα μπορούσε να φθάσει τα 15 μίλια.Αν αυτή η τεράστια κορυφογραμμή είναι τεχνητή, με μεγαλύτερη πλευρική στήριξη θα μπορούσε πράγματι φτάσει πολύ ψηλότερα σε ένα τέτοιο αδύναμο πεδίο βαρύτητας.

Τα παράξενα όμως δεν σταματούν εδώ. Δεν είναι μόνο ότι το μισό φεγγάρι είναι μαύρο και το άλλο μισό άσπρο, αλλά και το ότι η γιγάντια κορυφογραμμή γύρω από αυτό, στο σχήμα της είναι γεωμετρική! Αυτό στη φύση είναι αδύνατον, όμως, γιατί όλα τα άλλα φυσικά φεγγάρια μεγαλύτερα σε εμβαδόν από 250 μίλια πέρα του ότι είναι πάντα σφαιρικά λόγω της μεγαλύτερης βαρύτητας τους ο Ιαπετός έχει εμβαδόν 900 μίλια και μοιάζει με ένα διαβρωμένο εικοσάεδρο.





Το γεγονός ότι αυτό το φεγγάρι έχει αυτό το γεωμετρικό σχήμα θα υπονοούσε ότι ίσως είναι αποτέλεσμα ευφυούς σχεδιασμού. Σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσε επίσης να είναι και κούφιο.





Φυσικά οι κρατήρες που δημιουργούνται από την πτώση μετεωριτών είναι στρογγυλοί, δεν γίνονται όπως τα πολύγωνα. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση και η NASA έχει αποφύγει κάθε σχόλιο.




Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εικόνες που βλέπετε είναι πραγματικές, ούτε υπάρχει καμία επιστημονική εξήγηση.

Eξάγωνο σχήμα κρατήρα




Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σ'αυτή την εικόνα. Στους τονισμένους τομείς φαίνεται να είναι κάτι διαφορετικό από ένα φυσικό σχηματισμό.


Υπάρχουν τόσα πολλά συμβαίνουν σε αυτή τη φωτογραφία και τόσες οι παράξενες περιοχές που φαίνεται σαν να υπάρχουν δρόμοι για διέλευση και μεγάλα κτίρια παντού! 
Και πάλι, κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το πλήρες μέγεθος. Καλώς ήρθατε στην αρχαία πόλη του Ιαπετού.




Εδώ είναι ένας τοπογραφικός χάρτης της επιφάνειας του Ιαπετού που λήφθηκε το Μάιο του 2008. Ρίξτε μια ματιά μόνοι σας. Όλες αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να τις βρείτε στην NASA.

Ακούγεται απίστευτο ότι στον Ιαπετό υπάρχει πλήθος κτισμάτων και κατασκευών.Αλλά είναι πραγματικά τόσο δύσκολο να πιστέψει κανείς; Πώς ξέρουμε ότι αυτό δεν χτίστηκε ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν και τώρα είναι ένα αρχαίο εξωγήινο τεχνούργημα; Ίσως πρόκειται για ένα διαστημικό σταθμό που χτίστηκε από μια εξωγήινη φυλή όντων δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Ποιοι ήταν αυτοί και ποια ήταν η χρήση του; Τα στοιχεία πάνω στον Ιαπετό είναι εντυπωσιακά.



Το Death Star από το Star Wars - 1977: Η πρώτη φωτογραφία του Ιαπετού λήφθηκε το 1981, τέσσερα χρόνια αργότερα.











Αυτό είναι η σφάιρα του Κλέρκσντορπ που βρέθηκε στη Νότια Αφρική και χρονολογείται στα 2,8 δισ. έτη. Εντυπωσιακή ομοιότητα δεν νομίζετε;



Πηγές:

morfeas sky

neoastro

anexigita

H ιστορία του σιωνισμού… Η απαγορευμένη σε όλες τις τηλεοράσεις του πλανήτη ταινία, που δεν θα δείτε πουθενά! (The Zionist Story) { μαγνητοσκόπηση}

$
0
0

Μια ταινία ανεξάρτητη παραγωγή του Ronen Berelovich, για την «ιδεολογία» δημιουργίας ισραηλινού κράτους.

Η εθνοκάθαρση, η αποικιοκρατία, ο ρατσισμός, το apartheid εναντίον του Παλαιστινιακού λαού για ένα

«καθαρό» εβραϊκό κράτος.

Ο Ronen Berelovich είναι ισραηλινός πολίτης και υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό…



sfairika.gr

Η ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΥ ΕΡΜΗ- ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΌΠΗΣΗ

$
0
0


ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΣΟΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ  ,,,






Το ξόδι

$
0
0

Κάποτε οι TXC είχαν κυκλοφορήσει το τραγούδι Το ξόδι . Ένα τραγούδι που μιλούσε για τα όσα έβλεπε το συγκρότημα για τη κατάσταση στην Ελλάδα και στον κόσμο. Ένα τραγούδι χείμαρρος, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου εκείνου. Και παρ'όλο που δε συμφωνώ πάντοτε με τις
απόψεις τους και τα λεγόμενα τους, το τραγούδι αυτό μετέφερε μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον. Ήξεραν. Μας το είπαν. Δεν τους ακούσαμε.


Κι όλοι ζούνε δίχως τη παραμικρή υποψία, ενώ η αρρώστια έχει αρχίσει να μας τρώει το πόδι.
Θα είναι αργά όταν θα ανακαλύψουν τη συνωμοσία, θα είναι αργά όταν θα βρισκόμαστε στο ξόδι.

Τι σημαίνει όμως η λέξη ξόδι; Το ξόδι είναι το έξοδο, αυτό που ξοδεύουμε, χρηματικά ή με άλλο τρόπο και έτσι έχει μια ξεχωριστή αντιστοιχία με τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Ξοδέψαμε ΛΕΝΕ. Κάναμε έξοδα για τα οποία πρέπει να ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ όλοι.

Το όλοι, αναφέρεται στο λαό της Ελλάδας, όχι στους δυνάστες του, σε αυτούς που αδυνατούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον πέλεκυ του χρέους. Έξοδο λοιπόν κι από το έξοδο δημιουργείται καμιά φορά, όταν δεν υπάρχει και το απαραίτητο χρηματικό ή άλλο αντίκρισμα, το χρέος. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο χρέος. Από το έξοδο, που για εμάς δεν υφίσταται, αλλά που η πολιτική μας ηγεσία είναι πρόθυμη με κάθε τρόπο να μας αναγκάσει να εξοφλήσουμε. Και για να εξοφλήσουμε πρέπει να... Ελάτε, πείτε κι εσείς μαζί μου... πρέπει να ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ.

Τις δημόσιες επιχειρήσεις μας, τα κοινωνικά δικαιώματα, αγαθά και κεκτημένα χρόνων, τα ορυκτά, τα πετρέλαια, τον ήλιο μας, τη ψυχή μας, τους εαυτούς μας τους ίδιους. Μα καλά θα πείτε, τη ψυχή μας; Που είναι αδούλωτη, μεγάλη, τρανή και γενναία; Δε τη χαρίζουμε αυτή, δε τη χαρίσαμε ποτέ σαν έθνος. Κι όμως. Μας γέμισαν τύψεις, ενοχές και φόβους, πολλούς φόβους! Ανόητες φράσεις, ανόητες αναλύσεις επί αναλύσεων, λόγια, ψεύτικα λόγια, μεγάλα λόγια (κατά το μεγάλες κουβέντες...). Μαζί τα φάγαμε! Κλέψαμε, είμαστε ανάξιοι λόγου, τεμπέληδες, ανεπρόκοποι. Στην αρχή κατακρίναμε τέτοιες λέξεις, τέτοιες φράσεις, τέτοιους χαρακτηρισμούς. Οργιστήκαμε, αντιδράσαμε (νομίσαμε), διεκδικήσαμε θεωρητικά αποκατάσταση. Και μόλις κατάλαβαν ότι ησυχάσαμε λίγο, μας ξαναχτύπησαν με χειρότερες βρισιές. Μας έκαναν πλύση εγκεφάλου. Κάναμε πάλι ένα βήμα μπροστά υψώνοντας τη φοβερή γροθιά μας. Μάταια. Κάναμε δυο βήματα πίσω με φόβο, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις μας πέταξαν δακρυγόνα. Και κλάψαμε. Κλάψαμε πολύ, γιατί καταλάβαμε ότι η αστυνομία μας διοικείτε από ανθρώπους που εκτελούν διαταγές. Δε το ξέραμε; Ξέραμε. Ποιος έδωσε λοιπόν εκείνες τις διαταγές, κάθε φορά που, απρόκλητα ή όχι οι αστυνομικές δυνάμεις μας διέλυσαν; Οι ίδιοι άνθρωποι που επιλέξαμε να μας κυβερνούν. Για αυτό και δεν θυμώσαμε τόσο με τους αστυνομικούς που είχαμε απέναντι μας. Το ξέραμε ότι αυτός, εκεί απέναντι ήταν κάποιος σαν κι εμάς που έτυχε να βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Και δεν το κάναμε βεντέτα. Δεν τον χτυπήσαμε κι εμείς. Και κλάψαμε πάλι. Κλάψαμε γιατί η οργή μας δε βρήκε διέξοδο. Αφού δε μπορούμε να χτυπήσουμε τον αδερφό μας, δεν μπορούμε να εκτονώσουμε την οργή μας. Την "αγανάκτηση"μας. Κι αποσυρθήκαμε. Κι όχι μόνο αυτό!

Δε κάψαμε το μπουρδέλο τη Βουλή, όπως φωνάζαμε. Δε το κάναμε. Γιατί ακόμα κι έτσι, ακόμα και τώρα, πιστεύουμε σε αυτό το σύμβολο που λέγεται Βουλή και εκπροσωπεί τη Δημοκρατία στο τόπο μας. Κι απογοητευτήκαμε. Για λίγο μόνο. Ξανά σηκωθήκαμε και φωνάξαμε πάλι - αλλά με ποιο τρόπο;-. Ας ελπίσουμε να αλλάξει κάτι σκεφτήκαμε- θα έχει αποτέλεσμα άραγε; αναρωτηθήκαμε-. Και θα ξανασηκωθούμε. Και θα ξαναφωνάξουμε. Και θα απογοητευτούμε πάλι -γιατί δε μαθαίνουμε από τα λάθη μας;-.

Κι όταν απογοητευτούμε τελείως, θα έρθει πλέον η ώρα, αφού έχουμε εξαθλιώσει περισσότερο τις ψυχές μας, από τα σώματα μας, να τα ξεπουλήσουμε όλα. Και τότε θα προδώσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Θα ξεπουληθούμε εμείς οι ίδιοι.

Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Όταν κάποιος πουλάει τα πάντα, ακόμα και τη ψυχή του, παύει να έχει και λόγο ύπαρξης. Δεν υπάρχει τίποτα πλέον που να τον δένει με τη ζωή που μέχρι πρότινος έκανε. Δεν υπάρχει λόγος ή νόημα στη ζωή για ένα έθνος όταν το νεκρώσουν.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην δεύτερη σημασία που έχει το ξόδι και που την άφησα επίτηδες για το τέλος για να αποφύγω τους πρόωρους συνειρμούς.

Ξόδι σημαίνει επίσης και εξόδιος ακολουθία. Η κηδεία μας δηλαδή! Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Σαν μια θλιβερή μελωδία που θα ακουστεί μετά το τέλος! Σαν ένα κομμάτι ιστορίας που τελείωσε. Θα πεθάνουμε λοιπόν. Θα εξαφανιστούμε, θα διαλυθούμε, θα αφανιστούμε.

Και μετά το τέλος σιωπή. Ενός λεπτού σιγή για το τόπο των τρελών και ασυμβίβαστων, των ελεύθερων και ωραίων, που τώρα δε θα κατοικούν πια εδώ, αλλά θα πάνε για άλλες πολιτείες, ίσως και φανταστικές… Θα αναζητήσουν αλλού τη τύχη τους και δε θα βρεθούν πια, απορροφημένοι σε κάποιο χωνευτήρι λαών ή στη μαγεία ουσιών.

Αυτό είναι που θέλουμε για την Ελλάδα; Αυτό θα απομείνει για τις επόμενες γενιές ανθρώπων; Ένα έθνος που μεγαλούργησε στο παρελθόν και κατάφερε να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά σαν πολιτισμική οντότητα στο μέλλον; Μια χώρα που κάποτε γεννούσε Ιδέες, θα παράγει πλέον μίζερους και αναλώσιμους δούλους;

Θα είναι αργά όταν θα βρισκόμαστε στο ξόδι! φωνάζανε τότε. Θα είναι αργά όταν θα κλαίμε πάνω από τον τάφο μας, συμπληρώνω εγώ.

pianinja




Το Ξόδι των TXC από το album Ἔσσεται ἦμαρ.
Τα λόγια: 


Δίσκος αλλαγής πλεύσης και αποκατάστασης βλάβης,
έχω αλλάξει πρέπει να το καταλάβεις
Μη με ψάξεις μέσα σε διεθνιστικές τάσεις,
οι διεθνισμοί δεν πατούσαν σε υγιείς βάσεις.
Αρκετά με αυτό το παραμύθι !
Η στάθμη της σούπας του κοσμοπολίτη
έχει ανέβει τόσο που μου αγγίζει τη μύτη.
Υπάρχει πρόβλημα!
Προσπαθώ να μην χάσω την εθνική μου ταυτότητα
μέσα σε αυτό το πλήθος
που του επιβάλλανε το Υδροχοϊκό ήθος,
φορείς της νέας εποχής που δουλέυανε στο ημίφως.

Γι αυτό στην εποχή μας ως συνήθως ,
είν 'απών το πολιτικό όν του Αριστοτέλη,
Η νέα παγκόσμια τάξη θέλει έναν άνθρωπο κουρέλι,
απλό αριθμό μέσα σε στατιστικές,
Μια κοινωνία από ομογενοποιημένους καταναλωτές,
Μας θέλει πιόνια στην σκακιέρα
των παγκόσμιων εξουσιαστών,
των καρτέλ πετρελαίου και των πολυεθνικών εταιρειών,
Και δυστυχώς πάει κάπως έτσι λοιπόν....

Όλοι ζούνε δίχως τη παραμικρή υποψία , 
ενώ η αρρώστεια έχει αρχίσει να μας τρώει το πόδι 
Θα είναι αργά όταν θα ανακαλύψουν τη συνομωσία ,
θα είναι αργά ότα θα βρισκόμαστε στο ξόδι.

Σοφόν το σαφές , 
Όμως όλοι μιλάνε με μισόλογα κι υπεκφυγές.
Η σύγχρονη διανόηση φέρνει σύγχηση και συσκότιση
αντί να δίνει φώτιση.
Είναι γεγονός πώς τελούμε υπό κατοχή,
Μας διοικούνε πολιτικοί με ομιχλώδη καταγωγή,
σκοτεινών κέντρων αποφάσεων υποτακτικοί.
Δήθεν πνευματικοί ταγοί
τηρούν μιά ένοχη ανοχή.
Όλα μας ωθούνε πρός μια νέα εποχή ζόφου,
η πτώση γίνεται συνώνυμο της προόδου.
Δεν μας θέλουν Έλληνες 
αλλά πολίτες του κόσμου
...βλέπεις του μαζανθρώπου η ιδεολογία
βολεύει τα παγκόσμια εξουστιατικά ιερατεία,
τα οποία εξάγουν ένα μοντέλο
και προσπαθούν να μας το επιβάλλουν
με το έτσι θέλω.

Δεν θέλουν μια ειρηνική παγκόσμια κοινότητα,
που να αφήνει περιθώρια στην πολλαπλότητα.
Κατ'αυτούς παγκοσμιοποίηση 
σημαίνει ισοπεδωτική μονομορφοποίηση.
Γι'αυτό έχουνε στο στόχαστρο
το όμαιμον, το ομόγλωσον,
το ομόθρησκον και το ομότροπόν μας.
Έχουν φτιάξει μια θηλειά για το λαιμό μας.
παραχαράσουνε το παρελθόν μας 
προς όφελος του δικού τους μέλλοντος,
ετοιμάζουνε το έδαφος για την έλευση ενώς κυβερνομεσαίωνος
Σκοταδισμός για μένα και για σένα
σκοταδισμός 2001 
Βάλλουνε πανταχώθεν εσκεμμένα
ενάντια στο αδογμάτιστο ελληνικό πνεύμα.(Ναι!)
Μη σου προκαλεί καθόλου έκπληξη,
η επιχείρηση εθνοκτονία σε εξέλιξη.
Χωρίς αντίδραση μπαίνουμε στο στόμα του λύκου,
η Ελλάς μια αποικία νέου τύπου.
Ρόλο Δούρειου Ίππου
παίζουνε τα στρατευμένα τους φερέφωνα.
Αυτοί που εκλέγονται δουλέυουνε για ξένα συμφέροντα,
ανοίγουν την Κερκόπορτα,
συνεπικουρούμενοι απο σύγχρονους
Ηρόστρατους κι Εφιάλτες.
Δεν γίνονται αντιληπτοί 
από ένα έθνος με υπνοβάτες.

Στίχοι:   Αρτέμης (Φανουργιάκης)
               Ευθύμης (Μπίλιος)
Μουσική:   Σοφιστής
            Terror X Crew

25 Κώδικες που δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί και παραµένουν άλυτα µυστήρια

$
0
0


Κώδικες, μηνύματα που δεν έχουν παραληφθεί και άλυτα μυστήρια. Μια λίστα για δυνατά μυαλά.
Αν λύσετε κάποιο από αυτά, να ειδοποιήσετε τις αρχές.
Σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τα 25 από τα πιο αινιγματικά άλυτα μυστήρια και κώδικες όλου του κόσμου.
Το μυστήριο συνεχίζεται μέχρι σήμερα και όσοι θεωρείτε ότι

μπορείτε να βρείτε άκρη, παρακάτω μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας.
O αλγόριθμος κρυπτογράφησης Beale




Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης Beale περιλαμβάνει τρία κρυπτοκείμενα που υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν την τοποθεσία ενός από τους μεγαλύτερους κρυμμένους θησαυρούς στην ιστορία των ΗΠΑ: χιλιάδες λίρες από χρυσό, ασήμι και κοσμήματα. Η ύπαρξη του θησαυρού αρχικά “εντοπίστηκε” από έναν μυστηριώδη άνδρα με το (γνωστό) όνομα Thomas Jefferson Beale, το 1818 στο Κολοράντο.
Το Χειρόγραφο Voynich



Το χειρόγραφο πήρε το όνομά του από τον πολωνικής καταγωγής Αμερικανό βιβλιοπώλη και παλαιοπώλη, Wilfrid M. Voynich, ο οποίος το απέκτησε το 1912. Το εν λόγω χειρόγραφο είναι ένα λεπτομερές βιβλίο 240 σελίδων, γραμμένο σε μια γλώσσα που παραμένει και σήμερα εντελώς άγνωστη.
Οι σελίδες του είναι γεμάτες με πολύχρωμα σχέδια, παράξενα διαγράμματα, περίεργα γεγονότα και φυτά που δεν θυμίζουν κανένα γνωστό είδος, συμβάλλοντας έτσι στην ίντριγκα του εγγράφου και στη δυσκολία αποκρυπτογράφησης.
Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα του Zodiac



Ο λόγος για μια σειρά τεσσάρων κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που πιστεύεται ότι έχουν γραφτεί από τον διάσημο Zodiac Killer, έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος τρομοκρατούσε τους κατοίκους του San Francisco Bay Area στα τέλη του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι επιστολές πιθανόν γράφτηκαν ως ένας τρόπος να κοροϊδέψει τους δημοσιογράφους και την αστυνομία. Μόνο ένα από τα μηνύματα έχει αποκρυπτογραφηθεί, ενώ τα υπόλοιπα τρία παραμένουν άλυτα.
Το κρυπτογραφημένο γλυπτό Kryptos






To Kryptos είναι ένα μυστηριώδες κρυπτογραφημένο γλυπτό που σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Jim Sanborn και βρίσκεται ακριβώς έξω από την έδρα της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. Πρόκειται για 865 συνολικά χαρακτήρες που δεν βγάζουν κανένα νόημα, που είναι γραμμένοι σε χαλκό πάχους 1,25 εκ.
Ο γλύπτης εμπνεύστηκε το έργο του από την ελληνική λέξη «κρυφός» και θεωρεί ότι είναι ένας στοχασμός στη φύση της μυστικότητας αφού το μήνυμά του είναι εξ ολοκλήρου κρυπτογραφημένο.
Το κρυπτογραφημένο μήνυμα του Edward Elgar

Το 1897, ο συνθέτης Edward Elgar έστειλε αυτό το κρυπτογραφημένο μήνυμα σε μια 23χρονη φίλη του, την Dora Penny
Βιβλίο για την κρυπτογραφία από τον Agapeyeff

Ο Alexander d’Agapeyeff έγραψε ένα βιβλίο για την κρυπτογραφία το 1939 συμπεριλαμβανομένης μιας που δημιούργησε ο ίδιος
Γραμμική Α

Γραμμική Α: Το 1990, ένας αριθμός πήλινων σπασμένων δοχείων βρέθηκαν στη Κρήτη και χρονολογούνται από το 1800 π.Χ. Περιέχει δυο γραφές, την Γραμμική Α και Β. Μόνο η Β έχει αποκρυπτογραφηθεί
Ο δίσκος της Φαιστού

Το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού είναι μια ιστορία από τα μέρη μας. Ανακαλύφθηκε από τον ιταλό αρχαιολόγο Luigi Pernier το 1908 στο μινωικό ανάκτορο της Φαιστού. Ο δίσκος είναι κατασκευασμένος από ψημένο πηλό και περιέχει μυστηριώδη σύμβολα που ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν μια άγνωστη μορφή ιερογλυφικών. Πιστεύεται ότι έχει σχεδιαστεί κάποια στιγμή κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.
Κρυπτογραφία σε ράβδους χρυσού

Επτά ράβδοι χρυσού που βρέθηκαν στη Σαγκάη. Περιέχουν εικόνες, γράμματα και λατινικά γράμματα
Κρυπτογραφήματα από τον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού

Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού υπήρχε μεταξύ 2600-1800 π.Χ.. “Άφησαν πίσω τους χιλιάδες αντικείμενα χαραγμένα
Οι κώδικες Feynman

Το 1987, ο RIchard Feynman έδωσε τρεις κώδικες σε έναν συνάδελφο. Από τότε μόνο ένας έχει λυθεί.
Ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Κβαντικής ηλεκτροδυναμικής.
Γερμανικός μηχανισμός κρυπτογράφησης του Β “Παγκόσμιου Πόλεμου

Μηχανισμός κρυπτογράφησης που χρησιμοποιήθηκε από τη Γερμανία στο Β “Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα από τα μηνύματα να μην αποκρυπτογραφηθούν.
Μήνυμα σε περιστέρι

Μήνυμα που βρέθηκε στο δεμένο στο πόδι ενός περιστεριού που ποτέ δεν κατάφεραν να το αποκρυπτογραφήσουν

Το Rongorongo
Το 1868, οι Ευρωπαίοι βρήκαν ξύλινα γλυπτά θρησκευτικών χειροποίητων αντικειμένων και επιπλέον αρκετών επιγραφών γνωστών ως Rongo – Rongo, οι οποίες αποτελούσαν ένα αρχείο της χαμένης γλώσσας του Rapa Nui
Το Rongorongo είναι ένα σύστημα μυστηριωδών ιερογλυφικών που ανακαλύφθηκε γραμμένο σε διάφορα αντικείμενα στα Νησία του Πάσχα. Πολλοί πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν ένα χαμένο σύστημα γραφής ή μία πρώτη γραφή και θα μπορούσε να είναι ένας από τις μόλις 3 ή 4 ανεξάρτητες εφευρέσεις της γραφής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Vinca
Μια συλλογή από σύμβολα που βρέθηκαν σε χειροποίητα αντικείμενα που χρονολογούνται από το 6.000 έως το 4.500 π.Χ. Δεν είναι γνωστό αν αυτά τα σύμβολα είναι ένα σύστημα γραφής.

Επιγραφή Proto-Elamite
Επιγραφή που βρέθηκε στο νοτιοδυτικό Ιράν και χρονολογείται από το 2900 π.Χ

Κώδικας Rohonc
Επιγραφή που βρέθηκε στην Ουγγαρία γραμμένη σε άγνωστη γλώσσα

Το μυστήριο του Taman Shud
Ένα πτώμα ξεβράστηκε στις ακτές του Somerton στην περιοχή Αδελαΐδα, το 1948 μαζί με κάτι χαρτάκια. Το θύμα δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, δεν έφερε κανένα τραύμα και δεν βρέθηκε δηλητήριο στον οργανισμό του. Κανείς δεν γνωρίζει πώς πέθανε. Το μόνο στοιχείο που βρέθηκε πάνω του ήταν ένα σημείωμα με τις λέξεις «Tamam Shud», (τετέλεσται). Η φράση ήταν απόσπασμα από ένα βιβλίο με ποιήματα του Ομάρ Καγιάμ, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα. Μέσα στο βιβλίο οι αρχές βρήκαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που ακόμα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και η υπόθεση παραμένει άλυτη.

Το μυστήριο McCormick
Το 1999, το πτώμα του Ricky McCormick βρέθηκε στο ανατολικό Μιζούρι. Στις τσέπες του είχε δυο αλγόριθμους κρυπτογραφημένους. Το FBI έχει ζητήσει τη βοήθεια του κοινού

 

Chaocipher
Το παρακάτω κείμενο ήταν στην αυτοβιογραφία του συγγραφέα JF κ. Byrne.

Επιγραφή στο Staffordshire
Εκ πρώτης όψεως, αυτό το μνημείο από τον 18ο αιώνα στο Staffordshire της Αγγλίας, δεν έχει κάτι το παράξενο. Όμως, με μια πιο προσεκτική ματιά, ο παρατηρητής θα δει μία μυστηριώδη επιγραφή: DOUOSVAVVM. Εδώ και 250 χρόνια, κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τι σημαίνουν αυτά τα γράμματα.

Κώδικας Navajo
Κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου οι σύμμαχοι χρησιμοποιούσαν τη γραφή των Ινδών Navajo.

Blitz
Ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα βομβαρδισμένο κελάρι στο Ανατολικό Λονδίνο. Απεικονίζουν 50 καλλιγραφικά σύμβολα … πιθανώς του 18ου αιώνα.

Η κρυπτογράφηση Vigenere
Η κρυπτογράφηση Vigenere είναι μια μέθοδος κρυπτογράφησης με την μορφή της πολυαλφαβητικής υποκατάστασης και έχει εφευρεθεί εκ νέου πολλές φορές. Η μέθοδος περιγράφηκε αρχικά το 1553 από τον Giovan Battista Bellaso.
Η κρυπτογράφηση αυτή είναι γνωστή γιατί, ενώ είναι εύκολο να τη κατανοήσουν και να την εφαρμόσουν, φαίνεται συχνά στους αρχάριους να είναι ακατόρθωτο να την αποκρυπτογραφήσουν.
Για την κρυπτογράφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας πίνακας γνωστός ως τετράγωνο ή πίνακας Vigenere.

Κρυπτογραφημένα μηνύματα του Sir Francis Bacon
Λογοτεχνικό έργο του Sir Francis Bacon με κρυπτογραφημένα μηνύματα. Υπήρξε εικασίες ότι ήταν ο υπεύθυνος για τα έργα του Σαίξπηρ


 unexplained

Η πολυεπίπεδη απάντηση του Λεωνίδα

$
0
0
Ο Ξέρξης σε επιστολή έγραψε στον Λεωνίδα ότι του δίνεται η επιλογή να μην τα βάλει με τους θεούς, και ότι αν ταχθεί με το μέρος του θα τον κάνει μονάρχη στην Ελλάδα, και ο Λεωνίδας απάντησε « Εάν είχες γνώση του τι είναι καλό στην
ζωή, θα απείχες από το να ζητάς και να επιθυμείς ξένα πράγματα που δεν σου ανήκουν, προτιμώ λοιπόν να πεθάνω για την Ελλάδα παρά να γίνω μονάρχης στους ομόφυλους μου»

1. «αν ήξερες τι είναι καλό στην ζωή»

η έννοια καλό λοιπόν στην αρχαία Ελλάδα ήταν το να μην προδίδεις και παραδίδεις την Πατρίδα σου στους ξένους που έρχονται με την οποιαδήποτε επεκτατική μορφή άμεση ή κεκαλυμένη

2. «Προτιμώ να πεθάνω για την Ελλάδα παρά να γίνω μονάρχης στους ομόφυλούς μου»

οι σημερινοί νεοΈλληνες δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τον Λεωνίδα, διότι ενώ οι πολιτικές ηγεσίες προδίδουν την Ελλάδα, αυτοί τους ξαναψηφίζουν και έτσι ενισχύουν την προδοσία που διαπράτουν (άρα είναι συνένοχοι), για να πάρουν απο τα λάφυρα των κλοπιμαίων και να «βολευτούν» ότι δηλ έκανε ο προπάτορας τους ο Εφιάλτης…


ellinon-pnevma

Ένα βίντεο του 1961 που προέβλεπε τις online αγορές

$
0
0



Το πρώτο μέρος του 15λέπτου "Challenge of Change", που κυκλοφόρησε το 1961 από την Bell Systems (σήμερα ΑΤ&Τ), παρουσιάζει το πόσο εξελιχθήκαμε τεχνολογικά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, το βίντεο παρουσιάζει το παρόν και το μέλλον και προβλέπει κάτι που

οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε κάθε μέρα πλέον: τις online αγορές.

Πολύ πριν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές βρεθούν σε κάθε σπίτι, αυτό το βίντεο παρουσιάζει τα τηλέφωνα ως βάση για την πρόσβαση σε πληροφορίες και προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Κάτι, που ονομάζεται card dialer, λειτουργεί όπως μια σύγχρονη ταχεία κλήση. Ο προσωπικός αριθμός είναι το πρελούδιο για τον βομβητή και το σύγχρονο κινητό τηλέφωνο. Τέλος, το data-phone είναι ουσιαστικά το μόντεμ ενός υπολογιστή.

Αλλά το πιο αξιοσημείωτο στο βίντεο είναι το πώς προβλέπει τις εικονικές αγορές. Μια γυναίκα χρησιμοποιεί ένα βίντεο στο τηλέφωνο του σπιτιού της για να δει ένα φόρεμα και εισάγει την πιστωτική της κάρτα κατευθείαν σε μια σχισμή στον τοίχο για να αγοράσει αυτό που θέλει. Ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του για να σαρώσει μια λίστα με ψώνια, η οποία στη συνέχεια αποστέλλεται σε ένα μανάβικο. Κάποιο από τα προϊόντα της λίστας δεν μπορεί να βρεθεί σε κοντινή απόσταση και το βίντεο κλείνει με τον υπαινιγμό ότι θα σταλεί από το εξωτερικό, με ένα ρομπότ.



Ξωτικό

Η πολιτική ως άσκηση της σοφιστικής τέχνης

$
0
0
Ο ήρωας Περσέας κρατώντας το κεφάλι της Μέδουσας που με το βλέμμα της πέτρωνε τους πάντες.

Από τον Αντώνη Κυριαζή
Είναι οι πολιτικοί περισσότερο σοφιστές ή ηθοποιοί; Και ποιες τεχνικές χρησιμοποιούν στην προσπάθειά τους να

εξαπατήσουν το λαό;

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ κάποιος πολιτικός, λέει ο Αριστοτέλης, χρειάζεται δύο πράγματα: πρώτον, να έχει βαθιά και άσβεστη δίψα για εξουσία, δόξα, αναγνώριση και τιμές, και δεύτερον, να έχει διευρυμένη ηθική συνείδηση. Με το τελευταίο εννοεί ότι η ηθική του πολιτικού είναι τόσο αμβλυμμένη ώστε μπορεί και χωράει μέσα της άνετα κάθε είδους απάτη και ατιμία.

Ο Πλάτωνας προηγουμένως είχε πει ότι ο καλός πολιτικός είναι και καλός σοφιστής, γιατί έχει το χάρισμα της αντίστροφης πειθούς. Για παράδειγμα, ενώ έξω είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα με τον ήλιο να λάμπει, να μπορεί να σε πείσει ότι είναι νύχτα με ψοφόκρυο, ότι μαίνεται καταιγίδα και βαριά σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό.

Το κατόρθωμα να κάνεις κάποιον να πιστέψει ό,τι του λες, ακόμη κι όταν αυτό έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την λογική ή την πραγματικότητα, καθίσταται εφικτό υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να τον έχει πείσει ότι εσύ –ο πολιτικός– γνωρίζεις τα πάντα και ότι χωρίς εσένα ίσα που του απομένουν μερικά δευτερόλεπτα ζωής∙ δεύτερον, αυτός στον οποίο απευθύνεσαι να είναι ανερμάτιστος. Ανερμάτιστος –μια μεταφορά παρμένη από τα καράβια– είναι αυτός που δεν έχει έρμα, ειδικό βάρος, αυτός που εύκολα παρασύρεται σε ανάρμοστα πράγματα, αυτός που είναι ευμετάβολος, άρα και ευκολοχείριστος, από έλλειψη ισχυρής πεποίθησης ή επαρκούς γνώσης.

Γι’ αυτό και ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Ευδήμεια παρατηρεί ότι «όσον αφορά τους πολιτικούς, οι περισσότεροι από αυτούς δεν αξίζουν στ’ αλήθεια την ονομασία αυτή∙ διότι δεν είναι πραγματικά πολιτικοί, καθόσον ο πολιτικός επιδιώκει τις καλές πράξεις χάρη αυτών και μόνο, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς ασπάζονται το είδος αυτό της ζωής αποβλέποντας στον πλουτισμό και άλλα ωφελήματα».

Οι καλύτεροι πελάτες των πολιτικών είναι οι ανερμάτιστοι άνθρωποι, αυτοί που δεν έχουν επαρκή παιδεία και καλλιέργεια. Για την ύπαρξή τους σε αξιοσέβαστα ποσοστά, ώστε να αποτελέσουν την «κρίσιμη μάζα» που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, φροντίζουν οι ίδιοι οι πολιτικοί με την εφαρμογή και λειτουργία ενός σκιώδους εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο δεν προορίζεται να βγάζει καταρτισμένους ανθρώπους με ολοκληρωμένη μόρφωση και κριτική σκέψη, αλλά μισομορφωμένους κουασιμόδους με πτυχίο.

Ο μισομορφωμένος είναι πολύ πιο χειρότερος από έναν αμόρφωτο, διότι ο αμόρφωτος, έχοντας επίγνωση των κενών και των ατελειών του, θα προσπαθήσει να μάθει και να βελτιωθεί. Αντίθετα, ο μισομορφωμένος θα διατηρήσει εσαεί την εκτρωματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και δεν θα κάνει καμιά προσπάθεια βελτίωσης, επειδή ακριβώς πάσχει από το σύνδρομο του παντογνώστη: πιστεύει δηλαδή ότι τα ξέρει όλα, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρει τίποτα.

Από καταβολής του νέου ελληνικού κράτους, το εκπαιδευτικό σύστημα σχεδιάστηκε με εσκεμμένες ελλείψεις ώστε να παράγει ανθρώπους ανερμάτιστους, οι οποίοι, επειδή αδυνατούν να προβάλουν αντίσταση, ηθική ή πνευματική, γίνονται εύκολα αθύρματα των πολιτικών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κανένα ανώτατο ίδρυμα, από τα πολυάριθμα που διαθέτει η χώρα, πλην ενός, δεν αναγνωρίζεται ως ισότιμο από τα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού.

Τέλος, ο έμπειρος πολιτικός, που γνωρίζει πώς να παραπλανά το πλήθος, θα κάνει ακόμη ευκολότερη τη δουλειά του κολακεύοντας τους πολλούς και παρουσιάζοντας, ως γνήσιος σοφιστής, την αγραμματοσύνη τους ως «αξιοσύνη» και την απαιδευσία τους ως «ωριμότητα», ενώ δεν θα διστάσει να ικανοποιήσει νομοθετώντας και τις πλέον παράλογες και αχρείες απαιτήσεις της εκλογικής πελατείας του.


Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο. Οι πολιτικοί δημιουργούν προβλήματα, που απειλούν
εν είδει τεράτων τη χώρα, ώστε να τους έχει ανάγκη ο λαός, καθώς μόνο αυτοί
είναι ικανοί να τα λύσουν.

Μετερχόμενος τέτοια μέσα και υπνωτικές τακτικές, φτάνει επιτέλους στον σκοπό του – να πείσει δηλαδή το πλήθος ότι τον έχει ανάγκη επειδή εκεί έξω υπάρχει ένας κακός βασιλιάς (ο Μίνωας) κι ένα τέρας (ο Μινώταυρος, που μπορεί να ονομάζεται και ΕΕ, ΔΝΤ ή δανειστές) που ζητάει όχι κάθε εννέα χρόνια, όπως θέλει ο μύθος, αλλά κάθε χρόνο και κάθε μήνα και κάθε εβδομάδα όχι εφτά νέους και εφτά νέες για τους κατασπαράξει, αλλά επτακόσιες χιλιάδες, μπορεί και εφτά εκατομμύρια. Όμως, ως άλλος Θησέας, ο πολιτικός θα μπει μπροστά για να τους προστατεύσει, διαπραγματευόμενος αρχικά με το θηρίο και παλεύοντας στο τέλος μαζί του. Επειδή ο αγώνας προμηνύεται δύσκολος και μακρύς, ο πολιτικός χρειάζεται την αγάπη και τη στήριξη του λαού τουλάχιστον για μια τετραετία – δύο τετραετίες θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Και ο λαός δεν αντιλαμβάνεται ότι ο πραγματικός Μινώταυρος, ο κύκλωπας Πολύφημος, ο δράκος που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα είναι ο ίδιος ο πολιτικός που έχει εκλέξει.

Δεν τα γράφουμε όλα αυτά από οργή προς το επάγγελμα του πολιτικού, αλλά από συμπάθεια και θαυμασμό. Συμπάθεια για το πώς αντέχουν να εξευτελίζουν έτσι καθημερινά τους εαυτούς τους προκειμένου να γίνουν αρεστοί και να διατηρηθούν στην εξουσία, και θαυμασμό για τις υποκριτικές τους ικανότητες, με τον ίδιο τρόπο που θαυμάζουμε τον καλό ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου που μας κάνει να συμπάσχουμε μαζί του για όσα δεινά περνάει, να κλαίμε, να τρομάζουμε και να γελάμε, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι τίποτε απ’ όσα διαδραματίζονται εκείνη τη στιγμή στο σανίδι ή στο πανί δεν είναι αληθινό.

Γύρω στο 300 π.Χ., την εποχή που βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Λυσίμαχος, ενέσκηψε στα Άβδηρα μια παράξενη επιδημία. Όλοι οι κάτοικοι κατελήφθησαν από υψηλό πυρετό, που τον συνόδευαν συχνοί παροξυσμοί για εφτά μέρες. Την έβδομη μέρα άλλοι από τους αρρώστους έπαθαν αιμορραγία από τη μύτη και άλλοι ίδρωσαν υπερβολικά με αποτέλεσμα να σταματήσει ο πυρετός. Όμως η αρρώστια είχε επηρεάσει και το πνεύμα τους κατά ένα γελοίο και κωμικό τρόπο. Όλοι έβγαιναν από τα σπίτια τους κάνοντας πομπώδεις θεατρικές κινήσεις και απαγγέλλοντας μεγαλοφώνως ιαμβικούς στίχους από την Ανδρομέδα του Ευριπίδη, και ιδίως τα λόγια του Περσέα:

«Ω, Έρωτα που τυραννάς θεούς και ανθρώπους»
ώστε σύντομα η πόλη γέμισε από ωχρούς και εξασθενισμένους από τον επταήμερο πυρετό τραγωδούς, που ζούσαν αυτή την ψευδαίσθηση. Αυτή η διαταραχή φρενών διάρκεσε ένα εξάμηνο –σε εμάς διαρκεί πέντε χρόνια και πλέον– έως ότου μπήκε ο χειμώνας και σταμάτησε αυτή την ανόητη φλυαρία.

Αποδείχτηκε ότι αιτία της παραφροσύνης ήταν ένας θίασος που είχε επισκεφθεί την πόλη, με επικεφαλής τον φημισμένο τραγικό ηθοποιό Αρχέλαο, ο οποίος καταμεσής του καλοκαιριού και σε περίοδο μεγάλου καύσωνα έπαιξε στα Άβδηρα την Ανδρομέδα. Οι Αβδηρίτες έπαθαν πυρετό στο θέατρο, και όταν ανέρρωσαν εξακολουθούσαν να αναπολούν την τραγωδία. Η Ανδρομέδαπαρέμεινε στη μνήμη τους για πολύ καιρό και ο αγώνας του Περσέα με τη Γοργόνα Μέδουσα, που με το βλέμμα της πέτρωνε όχι μόνο καρδιές αλλά και ανθρώπους, εξακολούθησε να εξάπτει τη φαντασία τους.

Δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια αργότερα, κινδυνεύουμε να πάθουμε κι εμείς το ίδιο, παραμιλώντας όπως οι Αβδηρίτες για το δυνατό παλικάρι μας, τον Αλέξη Τσίπρα, και τον αγώνα που δίνει με τη Μέδουσα-Μέρκελ και τα άλλα τέρατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σωτηρία της αλυσοδεμένης Ανδρομέδας-Ελλάδας.

 Αντώνης Κυριαζής 

youmagazine

Αλκμάν: Ο αρχαίος Έλληνας… Στίβεν Χόκινγκ

$
0
0


Είκοσι επτά αιώνες πριν από τον περίφημο φυσικό ο λυρικός ποιητής Αλκμάν περιγράφει με παρόμοιο τρόπο τη γέννηση του Σύμπαντος

Όσα λέει σήμερα ο περίφημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ για την κβαντική κοσμολογία ­ η οποία, ως γνωστόν, περιγράφει τις

διαδικασίες δημιουργίας του Σύμπαντος ­ περιέχονται σε ποιήματα που έγραψε ο Αλκμάν, ένας από τους μεγαλύτερους λυρικούς ποιητές της αρχαιότητας (μέσα 7ου π.Χ. αιώνα), όπως απέδειξαν σε πρόσφατη εργασία τους τέσσερις αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σήμερα «Το Βήμα» παρουσιάζει την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο ανακοίνωση αστροφυσικών οι οποίοι συνδέουν την κοσμολογία του Αλκμάνος με σύγχρονες κοσμολογικές απόψεις. Έτσι, εκτός από τον Δημόκριτο που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ατομικής φυσικής, φαίνεται ότι οι Έλληνες, μέσω του Αλκμάνος, έχουν προβλέψει, έστω και θεωρητικά, και άλλες σύγχρονες θεωρίες!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κοσμογονική άποψη που διατυπώνεται από τον Αλκμάνα στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα περιγράφει απόψεις πολύ αρχαιότερες οι οποίες συμπίπτουν με σύγχρονες κοσμολογικές υποθέσεις περί γεννήσεως του αισθητού από εμάς αστρικού σύμπαντος «από μια σημειακή ιδιομορφία στο εσωτερικό μιας λευκής οπής, η οποία ­ λόγω της χρονικής συμμετρίας των εξισώσεων του Αϊνστάιν ­ μπορεί να θεωρηθεί ως μια χρονικά ανεστραμμένη μαύρη τρύπα».

Η εργασία με τίτλο «Μια προσωκρατική κοσμολογική πρόταση» έγινε από τους κκ. Μάνο Δανέζη, Ευστρ. Θεοδοσίου, Θεοφάνη Γραμμένο και την κυρία Μαργιέλα Σταθοπούλου, αστροφυσικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Αλκμάνα τον γνωρίζαμε ως σήμερα ως έναν λυρικό ποιητή της αρχαιότητας. Η έκπληξη ήλθε το 1957 μετά τη δημοσίευση του παπύρου 2390 της Οξυρρύγχου (πόλη της Κάτω Αιγύπτου όπου σε ανασκαφές βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός παπύρων με ελληνικά κυρίως κείμενα που έχουν το όνομα της πόλης και έναν κωδικό αριθμό), ο οποίος χρονολογείται από τον 2ο μ.Χ. αιώνα.











Στον πάπυρο αυτόν διασώζονται τμήματα από ένα σχόλιο σε πεζό λόγο όπου αποκαλύπτεται ότι σε ένα από τα ποιήματά του ο Αλκμάν ασχολείται με ένα είδος θεογονικής κοσμολογίας. Το κεντρικό κομμάτι του σχολίου περιέχει συγχρόνως και «λήμματα», σύντομες δηλαδή φράσεις του Αλκμάνος.

…γιατί όταν η ύλη άρχισε να τακτοποιείται, δημιουργήθηκε ένα είδος πόρου (δρόμου, περάσματος), κάτι σαν αρχή. Λέει λοιπόν ο Αλκμάν ότι η ύλη όλων των πραγμάτων ήταν ταραγμένη και αποίητη, έπειτα γεννήθηκε κάποιος που τακτοποιούσε τα πάντα, έπειτα δημιουργήθηκε ένας πόρος και όταν παρήλθε αυτός ο πόρος, ακολούθησε ένα όριο (ή τέρμα, τέκμωρ).

Και ο πόρος είναι η αρχή, ενώ το όριο σαν τέλος. Οταν γεννήθηκε η Θέτις, αυτά έγιναν η αρχή και το τέλος των πάντων και το σύνολο των πραγμάτων έχει φύσιν παρόμοια με το υλικό του χαλκού, ενώ η Θέτις με εκείνη του τεχνίτη και ο πόρος και το όριο (τέκμωρ) παρόμοια με εκείνη της αρχής και του τέλους.

…και τρίτο στη σειρά το σκότος, εξαιτίας του ότι ποτέ ως τότε ούτε ο Ήλιος ούτε η Σελήνη είχαν δημιουργηθεί, αλλά η ύλη ήταν ακόμη αδιαμόρφωτη. Δημιουργήθηκαν λοιπόν ο πόρος και το όριο (τέκμωρ) και το σκότος. Η ημέρα και η Σελήνη και τρίτον το σκότος. Η ακτινοβολία της ημέρας δεν ήταν πυκνή αλλά υπεβοηθείτο από (την ακτινοβολία) του Ηλίου, (διότι) προηγουμένως ήταν μόνο σκοτάδι, μετά δε αυτά (αυτή τη διαδικασία) ξεχώρισε από αυτό…





1 Αρχικά η ύλη ήταν ταραγμένη και αδιαμόρφωτη, δεν είχαν δημιουργηθεί ακόμη ούτε ο Ήλιος ούτε η Σελήνη και κατ” επέκτασιν ούτε το αστρικό Σύμπαν. Δηλαδή το αντιληπτό από τις αισθήσεις μας αστρικό Σύμπαν δημιουργήθηκε μέσω ενός μη παρατηρήσιμου, αποίητου και αδιαμόρφωτου υλικού, το οποίο προϋπήρχε.

2 Τότε, στα πλαίσια του χώρου που ήταν γεμάτος από εκείνο το αόρατο και μη παρατηρήσιμο υλικό (μη ύλη), γεννήθηκε κάποιος που τακτοποιούσε τα πάντα (η Θέτις, το όνομα της οποίας προέρχεται από το ρήμα τίθημι, που σημαίνει τοποθετώ, ταξιθετώ ­ τα απαρέμφατα: τιθέναι, θέσθαι) σαν τεχνίτης.

3 Επειτα στον χώρο της μη ύλης δημιουργήθηκε ένας πόρος (στενή διάβαση, διάδρομος) που έπαιξε τον ρόλο της αρχής. Δηλαδή η στενή αυτή διάβαση αποτέλεσε τον λώρο για να βγει η ταραγμένη, αδιαμόρφωτη και μη παρατηρούμενη ύλη από τον χώρο της αρχικής αισθητής ανυπαρξίας στον αισθητό χώρο του παρατηρήσιμου Σύμπαντος.

4 Ακολούθησε η δημιουργία ενός ορίου – το τέκμωρ – που σύμφωνα με τον φιλόλογο-μελετητή Μ.L. West ήταν ένα κατευθυντήριο σημάδι μέσα στον πόρο ή, σύμφωνα με τον γάλλο ελληνιστή J.Ρ. Vernant, μέσα στα αστέρια. Δηλαδή όταν η αποίητη και αδιαμόρφωτη ύλη διάβαινε το τέκμωρ καθίστατο αυτομάτως διαμορφωμένη και αισθητή, εφόσον μπορούσε να δημιουργεί αισθητά αντικείμενα, όπως ο Ήλιος και η Σελήνη. Κατά την άποψη του φιλολόγου G.S. Kirk, το τέκμωρ, ως όριο, πιθανότατα ταυτίζεται και με την έννοια του απείρου του Αναξιμάνδρου, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σπάρτη (όπου έζησε ο Αλκμάν) μία γενιά αργότερα.

5 Ο πόρος και το τέκμωρ συνυπήρχαν με το σκότος ως ένα ενιαίο σύνολο διακριτών γεγονότων. Ασφαλώς ολόκληρο το σύστημα «πόρος – τέκμωρ – σκότος» βρισκόταν εκτός του αισθητού
Σύμπαντος.

6 Μετά το όριο (τέκμωρ) δημιουργήθηκαν η ημέρα (πιθανότατα το φωτεινό μέρος του ημερονυκτίου και κατ” επέκτασιν ο Ηλιος), η Σελήνη και το σκότος (πιθανότατα η νύχτα, το μη φωτεινό μέρος ­ σκοτεινό ­ του ημερονυκτίου). Μετά το όριο (τέκμωρ) αρχίζει να υλοποιείται το αισθητό Σύμπαν.

7 Το φως της ημέρας (ακτινοβολίες) δεν ήταν πυκνό, αλλά υπεβοηθείτο από την ακτινοβολία του Ηλίου. «Στο σημείο αυτό» επισημαίνουν οι αστροφυσικοί «είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο σχολιαστής δηλώνει πως το φως (οι ακτινοβολίες) της ημέρας «υπεβοηθείτο» από τον Ηλιο, ο οποίος κατά συνέπειαν δεν δημιουργούσε «εξ ολοκλήρου». Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ημέρα, στο σημείο αυτό του σχολίου, πιθανότατα δεν ταυτίζεται με το φωτεινό μέρος του ηλιακού ημερονυκτίου, αλλά με τη σημερινή σύγχρονη και γενικευμένη έννοια της παρουσίας ακτινοβολιών, δηλαδή την έννοια του φωτός».

Ο Αλκμάν λοιπόν δίνει ένα κοσμογονικό μοντέλο που σίγουρα περιγράφει απόψεις παλαιότερες του 7ου π.Χ. αιώνα, όπου υπάρχουν αξιοσημείωτες ταυτίσεις με σύγχρονες κοσμολογικές υποθέσεις βάσει των οποίων το παρατηρήσιμο αστρικό Σύμπαν γεννήθηκε από μια σημειακή ιδιομορφία στο εσωτερικό μιας λευκής οπής που θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ανεστραμμένη μελανή οπή.

Ας σημειωθεί ότι ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 διατυπώθηκαν παρεμφερείς υποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι λευκές οπές, που ίσως υπάρχουν, αποτελούν περιοχές του Σύμπαντος οι οποίες υφίστανται τη μεγάλη Εκρηξη με χρονική καθυστέρηση.

Ο αλκμάνειος «πόρος» μπορεί να ταυτισθεί εννοιολογικά με τον λώρο Αϊνστάιν-Ρόζεν, η σημειακή ιδιομορφία με την έννοια «τέκμωρ», ενώ το παράλληλο Σύμπαν από το οποίο εκκινεί ο λώρος με τον χώρο της αποίητης, αδιαμόρφωτης και μη αισθητής ύλης.

Αυτός ο λώρος σύμφωνα με τη σύγχρονη φυσική μπορεί να ενώνει είτε δύο παράλληλα σύμπαντα είτε δύο διαφορετικές περιοχής του ίδιου σύμπαντος. Η έννοια της λευκής οπής προκύπτει από το γεγονός ότι το «τέκμωρ» ως όριο του «πόρου» είναι, κατά τον Αλκμάνα, το σημείο εκδήλωσης αισθητής ύλης εκ του «μη όντος», αλλά και ενέργειας φωτεινής, εφόσον αμέσως μετά από αυτόν γεννήθηκε η ημέρα.


Το Βήμα

Αρχαία Mu ή Λεμουρία - Αρχαία Ατλαντίδα

$
0
0

ΚΑΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ?

Η άνοδος και η πτώση του πολιτισμού της Lemuria η MU. Η άνοδος και η πτώση του πολιτισμού της Λεμουριας δεν μπορούν να τεκμηριωθεί ιστορικά, αν και πολλοί έχουν πάει για αναζήτηση αυτής της μυθολογικής ηπείρου. Οι χαμένοι πολιτισμοί ήταν γνωστοί για να την άνοδο και την πτώση τους - ή στο να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν χωρίς καμία εξήγηση. Όπως και με την Ατλαντίδα κάποιος μπορεί να σκεφτεί μόνο ως προς αυτό που συνέβη, βασισμένος στα αρχαιολογικά στοιχεία, μύθους, θεωρίες που συναρμολογήθηκαν από τους ερευνητές, και για μερικούς, από μεταφυσικά κανάλια επικοινωνίας.

Η ακριβής θέση της Λεμουριας ποικίλλει αναλόγως με τους διάφορους ερευνητές και τους συντάκτες, αν και είναι μέρος των μυστηρίων της περιοχής του ειρηνικού που ρέει στην αμερικανική ήπειρο, ακριβώς όπως η Ατλαντίδα συνδέεται με τις ατλαντικές περιοχές εδάφους που φθάνουν στη θάλασσα της Μεσογείου.

Η Λεμουρια, επίσης γνωστή ως Pacifica, MU, και ο Εντγκαρ Κευση την αποκάλεσε Zu ή oz, δεν είναι αυτό που φαίνεται αντίθετα από ότι για την Ατλαντίδα. Είναι σαν το πεπρωμένο της ανθρωπότητας που προβλέπεται στην σχέση της ως προς το χρόνο. Η προέλευση και η πτώση της συνδέονται με την καταστροφή που έγινε όταν βυθίστηκε η ήπειρός αυτή κάτω από τη "θάλασσα"κάτι που οφείλεται σε φυσικούς κατακλυσμούς και στην ανθρώπινη αλαζονεία.

Πιθανά φυσικά στοιχεία της Λεμουριας

Τα μνημεία πετρών μυστήριας προέλευσης διασχίζουν ολόκληρο τον Ειρηνικό, από την υποβρύχια περιοχή της Ιαπωνίας στο Yonaguni, τα αινιγματικά πετρογλυφικα στο μεγάλο νησί της Χαβάης, στο νησί του Πάσχα και μεταξύ των ιερών και μεγαλιθικών περιοχών.

Πολλοί θεωρούν ότι το νησί του Πάσχα ήταν μέρος της Λεμουριας. Οι εκατοντάδες της κολοσσιαίων αγαλμάτων και της γραπτής γλώσσας δείχνουν έναν προηγμένο πολιτισμό, όμως εμφανίστηκε εκεί επιτόπου. Οι μύθοι του νησιού του Πάσχα μιλούν για τη Hiva που βυθίστηκε κάτω από τα κύματα και οι άνθρωποι της τράπηκαν σε φυγή.

Οι κάτοικοι της Σαμόα αποκαλούν μια παρόμοια θέση Μπολουτου. Στη Μπολουτου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να περπατήσουν μέσω των δέντρων, των σπιτιών, και άλλων φυσικών αντικειμένων χωρίς οποιαδήποτε αντίσταση.

Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας μιλούν ακόμα για το οτι είχαν φθάσει εκεί πριν από πολύ καιρό από ένα βυθισμένο νησί αποκαλούμενο Χαβαικι σε μια απέραντη και ορεινή ξηρά στην άλλη πλευρά του Ωκεανού.

Η ανακάλυψη του ανθρωποειδούς Hobbit Flores - του 2004 - τον Οκτώβριο δύο μήνες πριν από το τσουναμι και τους σεισμούς - από ποια άποψη συνδέετε με τη Λεμουρια;

Υπάρχουν διάφορες υποθετικές ημερομηνίες ως προς το χρόνο ύπαρξης της Λεμουριας - μερικές την τοποθετούν εκατομμύρια χρόνια πριν - ενώ άλλες καθορίζουν την εποχή της Λεμουριας κατά προσέγγιση το 75.000 έως 20.000 Π.Χ. - πριν από την Ατλαντίδα. Άλλοι λένε ότι Ατλαντίδα και Λεμουρια συνυπήρξαν για χιλιάδες έτη.

Η πρώτη αναφορά για την Λεμουρια εμφανίστηκε αρχικά στις εργασίες του Augustus le Plongeon, (1826-190 ενός ερευνητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα που διεξήγαγε έρευνες για τους Μαγιας του Γιουκατάν. Ανήγγειλε ότι είχε μεταφράσει τις αρχαίες γραφές των Μαγιας, οι οποίες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του έδειχναν ότι οι Μαγιας του Γιουκατάν ήταν πιο αρχαίος πολιτισμός από τους πολιτισμούς της Ατλαντίδος και της Αιγύπτου, και έλεγαν επιπρόσθετα την ιστορία μιας ακόμα πιο γηραιάς ηπείρου της MU, της οποίας οι επιζώντες ίδρυσαν το πολιτισμό των Μαγιας. Οι μελετητές όμως των αρχαίων γραφών των Μαγιας υποστηρίζουν ότι οι "μεταφράσεις"του LE Plongeon's βασίστηκαν περισσότερο στη ζωηρή φαντασία του.

Μεταφυσική και μεταφορές

Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι η Λεμουρια εμφανίστηκε ξαφνικά με έναν πραγματικό πολιτισμό. Αυτό έχει ωοτοκήσει πολλές ενδιαφέρουσες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων από Εξωγήινους που εισήγαγαν ένα νέο είδος γενετικά κατασκευασμένων ανθρώπων για να αντικαταστήσουν τους αργόστροφους προγόνους τους. Αυτό συνδέεται επίσης και με άλλες θεωρίες δημιουργίας που υπάρχουν σε πολλούς λαούς του κόσμου για τη σπορά των ανθρώπων από τους Θεούς ή από τους Εξωγήινους.

Θεωρίες για τη Λεμουρια

Οι θεωρίες για τη Λεμουρια διαφόρων ερευνητών που προέκυψαν από τη μελέτη των διάφορων αρχαίων κειμένων μιλούν για την ύπαρξη μιας χαμένης ηπείρου με έναν προηγμένο πολιτισμό περίπου 60.000 χρόνια νωρίτερα η οποία είχε βυθιστεί κάτω από τον ειρηνικό ωκεανό μετά από έναν κατακλυσμικό σεισμό. Εξήντα τέσσερα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς. Τα νησιά της Χαβάης και τα νησιά του ειρηνικού είναι οι υπόλοιπες κορυφές των βουνών της χαμένης ηπείρου.

Η Λεμουρια ή η MU ήταν περίπου 5.000 μίλια μακρός και 3.000 μίλια πλάτος. Ο κήπος της Εδέμ δεν ήταν στην Ασία αλλά σε μια βυθισμένη ήπειρο στον ειρηνικό ωκεανό. Η βιβλική ιστορία της δημιουργίας προήλθε αρχικά όχι από τους λαούς του Νείλου ή της κοιλάδας του Ευφράτη αλλά από αυτήν την βυθισμένη ήπειρο, τη MU - τη μητέρα πατρίδα του ανθρώπου.

Η MU είχε μια απίστευτα περίπλοκη κυβέρνηση, έναν μεγάλο πολιτισμό και προηγμένη τεχνολογία. Οι ψυχικές δυνατότητές τους αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα - τηλεπάθεια, αστρικά ταξίδια και τηλεμεταφορα - που καθιστούν τις παραδοσιακές συσκευές επικοινωνίας περιττές.

Τα ιερά σύμβολα της MU, μιλούν για την απόκρυφη προέλευση των αρχαίων και σύγχρονων θρησκειών. Όλες οι θρησκείες έχουν μια κοινή προέλευση στις ιερές εμπνευσμένες γραφές της MU.

Οι υπερήλικες σοφοί της Λεμουριας, γνωστοί ως δέκατο τρίτο σχολείο, μετακίνησαν την έδρα τους πριν από τον κατακλυσμό προς το ακατοίκητο οροπέδιο της κεντρικής Ασίας το Θιβέτ. Εδώ καθιέρωσαν σύμφωνα με τους διαφόρους ισχυρισμούς μια βιβλιοθήκη και μια σχολή γνωστές ως μεγάλη λευκή αδελφότητα.

Επίλογος

Η Λεμουρια όμως, φαίνεται ότι ήταν κάτι πολύ περισσότερο για τους πρώτους ανθρώπους, ήταν κάποιος ειδυλλιακός παράδεισος, κατά ένα μεγάλο μέρος αγροτικός με πυκνά δάση και αφθονία λουλουδιών και οπωροφόρων δέντρων. Οι αρχές της σωστής διανομής των Αγάθων, της συνεργασίας, και της δημιουργικότητας παρήγαγαν μια κοινωνία ουσιαστικά χωρίς έγκλημα, σύγκρουση, και εχθροπραξίες. Ήταν κυρίως χορτοφάγοι και έζησαν σε αρμονία με τη φύση και τα άλλα πλάσματα. Είχαν ιδιαίτερα αναπτυγμένες ψυχικές και τηλεπαθητικές δυνατότητες που εφαρμόστηκαν στην καθημερινή τους ζωή.

Φυσικό είναι όλα τα παραπάνω να γοητεύουν τον σύγχρονο άνθρωπο




Αρχαία Mu ή Λεμουρία 

Σύμφωνα με πολλές εσωτεριστικές πηγές, ο πρώτος πολιτισμός δημιουργήθηκε πριν από 78,000 χρόνια στη γιγαντιαία ήπειρο γνωστή σαν Mu ή Λεμουρία και διήρκησε προς έκπληξη, 52,000 χρόνια. Λέγεται πως καταστράφηκε από σεισμούς που έγιναν από μετατόπιση του πόλου που έγινε 26,000 χρόνια πριν, ή περίπου το 24,000 π.Χ.

Η Mu δεν έφτασε σε τόσο υψηλή τεχνολογία, υποθετικά, όσο άλλοι μεταγενέστεροι πολιτισμοί, λέγεται παρόλα αυτά ότι έφτασε σε μια προοδευτική τεχνολογία, κυρίως στην οικοδόμηση μακροχρόνιων μεγαλιθικών κτιρίων που άντεχαν τους σεισμούς. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο κατόρθωμα των Mu λέγεται πως ήταν η επιστήμη της κυβέρνησης.

Υποθέτουμε, ότι υπήρχε μια γλώσσα και μια κυβέρνηση. Η εκπαίδευση ήταν το κλειδί της επιτυχίας της Αυτοκρατορίας, και επειδή κάθε πολίτης γνώριζε τους νόμους του σύμπαντος και του δινόταν πλήρη εκπαίδευση σε ένα επάγγελμα ή μια τέχνη, υπήρξε εξαιρετική οικονομική ευημερία. Η εκπαίδευση ενός παιδιού ήταν υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 21 έτσι ώστε να έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει το σχολείο των πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτή η περίοδος διαρκούσε επτά χρόνια· έτσι η μικρότερη ηλικία που κάποιος μπορούσε να γίνει πολίτης της αυτοκρατορίας ήταν τα 28.

Αρχαία Ατλαντίδα 

Λέγεται ότι όταν η ήπειρος της Mu βυθίστηκε, οι ωκεανοί του κόσμου έπεσαν δραστικά αφού το νερό ωθήθηκε προς τη νέα λεκάνη του Ατλαντικού. Τα μικρά νησιά που υπήρξαν στον Ατλαντικό κατά τη διάρκεια του πολιτισμού των Λεμούριων βγήκαν ψηλά και ξεράθηκαν εξαιτίας της υποχώρησης του ωκεανού. Η νέα περιοχή που αναδύθηκε ενώθηκε με το Αρχιπέλαγος Poseid του Ατλαντικού ωκεανού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μικρή ήπειρος. Αυτή η ήπειρος ονομάζεται σήμερα από τους ιστορικούς Ατλαντίδα, παρά το γεγονός ότι το πραγματικό της όνομα ήταν Ποσειδωνία.

Πιστεύεται ότι η Ατλαντίδα ανέβασε την τεχνολογία σε πολύ υψηλά επίπεδα, πολύ περισσότερο από αυτό που υπάρχει σήμερα στον πλανήτη μας. Στο βιβλίο A Dweller On two Planets (Ένας κάτοικος σε δύο πλανήτες), που πρώτη φορά υπαγορεύτηκε από τον Phylos το Θιβετανό σε ένα νέο καλιφορνέζο που λεγόταν Frederick Spencer Oliver το 1884, όπως επίσης και σαν συνέχεια το 1940, An Earth Dweller Returns (Ένας γήινος επιστρέφει), αποτελούν μνεία για τέτοιες εφευρέσεις και συσκευές όπως τα κλιματιστικά για να καταπολεμήσουν θανάσιμα και καταστρεπτικά αέρια· airless cylinder lamps (κυκλικά ουράνια σώματα χωρίς ατμόσφαιρα), κρυστάλλινοι αγωγοί φωτισμένοι από τις σκοτεινές δυνάμεις· ηλεκτρονικοί στρατιώτες, όπλα που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια σαν προωστική δύναμη(τα rail-gun είναι παρόμοια, και πολύ νέα εφεύρεση) μονόδρομη μεταφορά· γεννήτριες νερού, ένα εργαλείο για τη συμπύκνωση του νερού από την ατμόσφαιρα· και το Vailx, ένα εναέριο πλοίο που κυβερνούνταν από τις δυνάμεις της αιώρησης και της απώθησης.

Ο οραματιστής, Edgar Cayce, σε ένα ανάγνωσμα μίλησε για τη χρήση των αεροπλάνων και των κρυστάλλων ή της πυρίτιδας που χρησιμοποιήθηκαν για ενέργεια και παρόμοιες εφαρμογές. Μιλάει επίσης για την κακομεταχείριση της ενέργειας και τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφές που έρχονται.


Φανταστική θέση της Λεμουρίας

Η Λεμουρία είναι ένας φανταστικός ισθμός που υποτίθεται ότι βρισκόταν μεταξύ της σημερινής Ινδίας και της Μαδαγασκάρης. Το όνομα της το έδωσε το 1864 ο γεωλόγος Φίλιπ Σκλάτερ. Προγενέστεροι επιστήμονες, όπως ο βιολόγος Ερνστ Χέκελ, ο γεωλόγος Μελχιόρ Νόιμαϊρ (Melchior Neumayr) και άλλοι είχαν διατυπώσει την υπόθεση ότι παλαιότερα ένα μέρος ξηράς μεταξύ Νότιας Αφρικής και Ινδίας θα ένωνε τις δύο αυτές ηπείρους. Η θεωρία αυτή εξηγούσε την διάδοση των Λεμούριων, οι οποίοι ζούσαν μόνο στην Ινδία και την Μαδαγασκάρη[1]. Η θεωρία αυτή σήμερα δεν ισχύει, αφού οι γεωτεκτονικές πλάκες, όπως γνωρίζουμε σήμερα, μετακινούνται.

Ιστορικές αναδρομές 

Σχεδόν κάθε μύθος έχει τις ρίζες του στην αμάθεια και στην άγνοια του ανθρώπου ως προς το περιβάλλον και τους νόμους του. Θα μπορούσε ο μύθος της Λεμούριας να ξεφύγει από αυτό το βασικό μοτίβο, όταν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές εισήλθαν για πρώτη φορά στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό περίμεναν να βρουν μια μεγάλη ήπειρο, κάπου στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Αν και η εν λόγο ανακάλυψη καθυστερούσε, η πεποίθηση για την ύπαρξη της άγνωστης ηπείρου ήταν τόσο θεμελιωμένη, με αποτέλεσμα αρκετοί χαρτογράφοι να τοποθετούν στους παγκόσμιους χάρτες μια ακαθόριστων διαστάσεων ήπειρο στη μέση του Ειρηνικού, την οποία ονόμασαν Terra Australis Incognita ή αλλιώς « η μεγάλη άγνωστη ήπειρος του Νότου ». 

Η πρώτη αναφορά για την νέα ήπειρο εμφανίστηκε αρχικά στις εργασίες του Augustus le Plongeon ο οποίος σε έρευνες που διεξήγαγε για τους Μάγια του Γιουκατάν, ανήγγειλε ότι είχε μεταφράσει τις αρχαίες γραφές των Μάγια οι οποίες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του έδειχναν ότι οι Μάγια του Γιουκατάν ήταν ο πιο αρχαίος πολιτισμός της Ατλαντίδος και της Αιγύπτου και έλεγαν επιπρόσθετα την ιστορία μιας ακόμα γηραιάς ηπείρου της Μου (Mu), της οποίας οι επιζώντες ίδρυσαν τον πολιτισμό των Μάγια. Αργότερα οι μελετητές των αρχαίων γραφών των Μάγια υποστηρίζουν ότι οι μεταφράσεις του le Plongeon βασίστηκαν περισσότερο στη ζωηρή φαντασία του. Ο όρος ήπειρος της Λεμούριας προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο ζωολόγο και γεωλόγο Φίλιπ Σλέιτερ (Philip L. Schlater) το 1864 ο οποίος προσπαθώντας να βρει απάντηση στο ερώτημα πως είναι δυνατόν το ίδιο είδος του ζώου lemur να συναντάται στη νήσο Μαδαγασκάρη, αλλά και στην Αφρική, στην Ινδία και στην Ινδονησία αφού οι lemur δεν μπορούν να πετάξουν, ούτε να κολυμπήσουν ενώ τους χωρίζουν τεράστιες εκτάσεις νερού; Η μόνη λογική απάντηση είναι να περπατήσουν πάνω από χερσαίες εκτάσεις που στην συνέχεια εξαφανίστηκαν. Έτσι ο P. L. Schlater πρότεινε την ύπαρξη μιας μεγάλης ηπείρου, μέρη της οποίας αποτελούσαν η Μαδαγασκάρη, η Ινδονησία και η Αφρική, την ήπειρο αυτή την ονόμασε Λεμούρια από τα ζώα Lemur. Ακόμα πιο πέρα προχώρησε ο Γερμανός βιολόγος Ερνστ Χένρικ Χέκελ (Ernst Haeckel) ο οποίος πρότεινε ότι η Λεμούρια είναι η κοιτίδα του ανθρώπινου είδους. Αρκετοί μυθολόγοι και απακρυφιστές ενσωμάτωσαν τη Λεμούρια μέσα στα έργα τους. Ένας εξ αυτών ο Σκωτσέζος Λιούις Σπένς (Lewis Spence), ο οποίος στην προσπάθεια του να στηρίξει την ύπαρξη της Λεμούριας έκανε έκκληση στη κοινή λογική δηλώνοντας ότι τα νησιωτικά συγκροτήματα της Ωκεανίας δηλώνουν εμμέσως πλην σαφής την ύπαρξη μιας μεγάλης χερσαίας έκτασης στην τεράστια αυτή περιοχή. 

Επίσης η Γιελένα Μπλαβάτσκυ, κατά την δεκαετία του 1880, ισχυρίστηκε ότι είχε μελετήσει ένα αρχαίο κείμενο παλαιότερο ακόμα και της Ατλαντίδος, με την ονομασία Book of Dzyan. Η Γιελένα Μπλαβάτσκυ πίστευε ότι η Λεμούρια κατοικήθηκε από την 3η Ριζική Φυλή τα ανθρωπότητας και περιγράφει τους Λεμουριανούς πανύψηλους, μελαψούς, ερμαφρόδιτους, με 4 χέρια και μερικοί διέθεταν ένα 3ο οφθαλμό στο οπίσθιο μέρος της κεφαλής τους. Επιπλέον είχαν περίεργους πόδες με κλειδώσεις που τους επέτρεπαν να περπατούν εξίσου καλά εμπρός και πίσω. Οι οφθαλμοί τους βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και έτσι μπορούσαν να βλέπουν και πλάγια. Επίσης, είχαν εκπληκτικές ψυχικές και τηλεπαθητικές ικανότητες. 

Σύμφωνα με την θεωρία της Μπλαβάτσκυ οι Λεμουριανοί μετά την καταστροφή της ηπείρους τους μετανάστευσαν στην Ατλαντίδα και εκεί εξελίχθηκαν στην 4η Φυλή της ανθρωπότητας. Μετά την καταστροφή της Ατλαντίδος μετανάστευσαν πάλι, αυτή την φορά όμως όχι ενωμένοι, αλλά διασκορπίστηκαν σε όλη την υδρόγειο και εξελίχθηκαν στην 5η Ριζική Φυλή. Κατά την Μπλαβάτσκυ, οι ριζικές φυλές είναι επτά και κατά τους νεώτερους θεοσοφιστές ( κυρίως τον Σκοτ Ελλιοτ ) οι Λεμουριανοί ξεκίνησαν από ωοτόκοι, εξελίχθηκαν με διασταυρώσεις με ζώα όπως οι χιμπατζήδες και μετά από αρκετές μεταλλάξεις φθάνουμε στον σημερινό άνθρωπο.

 Η ήπειρος της Λεμούριας λέγεται ότι εκτείνονται σε ολόκληρο το νότιο Ημισφαίριο. Μετά την καταστροφή της πιθανότητας από έκρηξη ηφαιστείου, το μεγαλύτερο τμήμα της βυθίστηκε ενώ άλλα τμήματα παρέμειναν και είναι η σημερινή Μαδαγασκάρη, Αυστραλία και η νήσος του Πάσχα. Το 1926 ο Αμερικανός αγγλοσαξονικής καταγωγής ταγματάρχης Τζέιμς Τσέρτσγουορντ (James Churchward), αυτοαποκαλούμενος ερευνητής, δημοσίευσε το πρώτο από μια σειρά βιβλίων για την θρυλική Μυ τα οποία είχαν εξαιρετική απήχηση κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Ανάμεσα στα άλλα ισχυρίστηκε ότι κατείχε στοιχεία που αποδείκνυαν την ύπαρξη κατά το παρελθόν μιας χαμένης ηπείρου, της Μου, η οποία βρισκόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό με επίκεντρο νότια του Ισημερινού, ενώ είχε μήκος 6.000 μίλια από την Ανατολή ως την Δύση και 3.000 μίλια από τον Βορρά προς τον Νότο, είχε 64.000.000 κατοίκους και ο πολιτισμός τους άνθισε 50.000 χρόνια πριν. 

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να διαβάσει μια αρχαία νεκρή γλώσσα ( η οποία ομιλείτε από τρία άτομα στον κόσμο ) γραμμένη σε λίθινες πλάκες στην Ινδία, τις οποίες είχε δείξει εμπιστευτικά ένας Ινδός ιερέας. Κατά τον J. Churchward σ’ αυτήν τη πανέμορφη ήπειρο ζούσε ένας λαός που αποίκισε τον πλανήτη και στη συνέχεια φοβεροί σεισμοί αφάνισαν την ήπειρο που βυθίστηκε πριν 12.000 χρόνια μέσα σε μια λαίλαπα φωτιάς και νερού. Οι κάτοικοι της Λεμούριας αποίκησαν όλο τον πλανήτη και ανάμεσα στις αποικίες τους ήταν οι μεγάλοι πολιτισμοί των Ελλήνων, των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων, των Βαβυλώνιων και των Περσών, ενώ αποικία θεωρείται η χαμένη Ατλαντίδα. 

Η Λεμούρια ήταν μια όμορφη τροπική ήπειρος με αχανές πεδιάδες γεμάτες λιβάδια και πλούσια χωράφια. Κανένα βουνό δεν υπήρχε. Νερό έτρεχε σ’ όλη την έκτασή της ενώ πολύχρωμα πουλιά συμπλήρωναν ένα παραδεισένιο περιβάλλον. Το τέλος όμως του επίγειου παραδείσου ήταν εφιαλτικό, αλλεπάλληλοι σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις κατέστρεψαν αρκετά από τα μεγάλα πολιτισμικά και εμπορικά κέντρα της Μου. 

Όμως οι κάτοικοι της Λεμούριας δεν το έβαλαν κάτω, συνέχισαν και σε λίγες δεκαετίες η ζωή τους επανήλθε στους περισσότερους ρυθμούς της. Όμως η φύση επανήλθε με περισσότερο μένος και σφοδρότητα με στόχο για ακόμα μια φορά την ήπειρο της Μου. Ο ουρανός σκοτείνιασε και η γη τρανταζόταν με αυξημένη ισχύ. Τα ποτάμια πλημμύρισαν και η ήπειρος πνιγόταν αργά και εφιαλτικά κάτω από το νερό. Το έδαφος άρχισε να βυθίζετε ενώ η θάλασσα εισερχόταν με βία στις παραλιακές πόλεις της Λεμούριας θερίζοντας στο πέρασμά της τις ανθρώπινες ζωές των κατοίκων της. Ηφαίστεια βροντούσαν και καυτή λάβα ξεχείλιζε από τις κορυφές των πύρινων βουνών. 

Όμως ο εφιάλτης δεν τελείωσε ποτέ, ολόκληρη η Μου καταστράφηκε και βυθίστηκε αφήνοντας πίσω τεράστιους ηφαιστειακούς κώνους, τα σημερινά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. 
Οι περισσότεροι κάτοικοι συνάντησαν τον θάνατο ενώ οι λιγοστοί που επιβίωσαν ήταν αυτοί που διέμεναν κοντά στους ηφαιστειογενείς κώνους. Πλέον, δίχως πόρους, εργαλεία και καμία πηγή τροφής, στράφηκαν στον κανιβαλισμό και σημαίνοντας την έναρξη ενός εμφύλιου πολέμου. Πέρα όμως από τις περιγραφές και την εντυπωσιακή ομολογουμένως κοσμοθεωρία του Churchward, υπάρχει κάτι που να αγγίζει την πραγματική ιστορία της χαμένης ηπείρου Λεμούριας; Ίσως τα μνημεία πετρών μυστήριας προέλευσης που διασχίζουν ολόκληρο τον Ειρηνικό, από την υποβρύχια περιοχή της Ιαπωνίας στο Yonagumi, τα αινιγματικά πετρογλυφικά στο μεγάλο νησί της Χαβάης, στο νησί του Πάσχα και μεταξύ των ιερών και μεγαλιθικών περιοχών.

Πολλοί θεωρούν ότι το νησί του Πάσχα ήταν μέρος της Λεμούριας. Οι εκατοντάδες της κολοσσιαίων αγαλμάτων και της γραπτής γλώσσας δείχνουν έναν προηγμένο πολιτισμό. Οι μύθοι του Πάσχα μιλούν για τη Hiva που βυθίστηκε κάτω από τα κύματα και οι άνθρωποι της τράπηκαν σε φυγή. Οι κάτοικοι της Σαμόα αποκαλούν μια παρόμοια θέση Μπουλουτού. Στην Μπουλουτού οι άνθρωποι θα μπορούσαν να περπατήσουν μέσα από τα δέντρα, τα σπίτια και από αλλά φυσικά αντικείμενα χωρίς οποιαδήποτε αντίσταση. Οι Μαοροί της Νέας Ζηλανδίας μιλούν ακόμα για το ότι είχαν φτάσει εκεί πριν από πολύ καιρό από ένα βυθισμένο νησί αποκαλούμενο Χαβαϊκί σε μια απέραντη ορεινή ξηρά στην άλλη πλευρά του Ωκεανού. Η ανακάλυψη του ανθρωποειδούς Hobbit Flores τον Οκτώβριο του 2004, δυο μήνες πριν το τσουνάμι και τους σεισμούς μήπως συνδέετε με τη Λεμούρια; Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η Λεμούρια εμφανίστηκε ξαφνικά με έναν πραγματικό πολιτισμό. Αυτό έχει ωοτοκήσει πολλές ενδιαφέρουσες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων από εξωγήινους που έφεραν ένα νέο είδος ανθρώπων για να αντικαταστήσουν τους αργόστροφους πρόγονούς τους. Η Λεμούρια πιστεύεται επίσης ότι δεν είναι άλλη από τον κήπο της Εδέμ, η οποία είχε μια περίπλοκη κυβέρνηση, έναν μεγάλο πολιτισμό και προηγμένη τεχνολογία. Οι ψυχικές δυνατότητές τους αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα. Η τηλεπάθεια, τα αστρικά ταξίδια και η τηλεμεταφορά αντικατέστησαν τις παραδοσιακές συσκευές επικοινωνίας. Τα ιερά σύμβολα της Μου μιλούν για την απόκρυφη προέλευση των αρχαίων και σύγχρονων θρησκειών. Όλες οι θρησκείες έχουν μια κοινή προέλευση στις ιερές εμπνευσμένες γραφές της Μου. Οι υπερήλικες σοφοί της Λεμούριας, γνωστοί ως δέκατο τρίτο σχολείο, μετακίνησαν την έδρα τους πριν τον κατακλυσμό προς το ακατοίκητο οροπέδιο της κεντρικής Ασίας, το Θιβέτ. Εδώ καθιέρωσαν σύμφωνα με τους διάφορους ισχυρισμούς μια βιβλιοθήκη και σχολή γνωστή ως μεγάλη λευκά αδελφότητα. 

Οι μύθοι για την Λεμούρια λένε πως οι άνθρωποι εκείνης της εποχής γνωρίζοντας τον ερχομό του κατακλυσμού δημιούργησαν υπόγειες πολιτείες όπου φύλαγαν αρχεία της ιστορίας της γης και των ανθρώπων καθώς και τις διδασκαλίες τους. Δεν ήταν οι μόνοι που το έκαναν αυτό. Όλοι οι λαοί που ζούσαν εκείνη την εποχή σε ολόκληρη την γη κάνανε ακριβώς το ίδιο. Έτσι μετά τον κατακλυσμό όσοι είχαν μπει σε αυτές τις υπόγειες εγκαταστάσεις, σώθηκαν και συνέχισαν την ζωή πάνω στην γη.

 Η Λεμούρια όμως, φαίνεται ότι ήταν κάτι πολύ περισσότερο για τους πρώτους ανθρώπους, ήταν κάποιος ειδυλλιακός παράδεισος, κατά ένα μεγάλο μέρος αγροτικός με πυκνά δάση και αφθονία λουλουδιών και οπωροφόρων δέντρων. Οι αρχές της σωστής διανομής των αγαθών, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας παράγουν μια κοινωνία ουσιαστικά χωρίς έγκλημα, συγκρούσεις και εχθροπραξίες. Ήταν κυρίως χορτοφάγοι και έζησαν σε αρμονία με την φύση και τα άλλα πλάσματα. Είχαν ιδιαίτερα αναπτυγμένες ψυχικές και τηλεπαθητικές δυνατότητες που εφαρμόστηκαν στην καθημερινή τους ζωή. 

Η Λεμούρια επίσης γνωστή ως Pacifica, Mu και κατά τον Εντγκαρ Κέισι Zu ή Oz δεν είναι αυτό που φαίνεται αντίθετα για την Ατλαντίδα. Είναι σαν το πεπρωμένο της ανθρωπότητας που προβλέπεται στη σχέση της ως προς τον χρόνο. Η άνοδος και η πτώση του πολιτισμού της Λεμούριας δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ιστορικά. Η θεωρία της χαμένες ηπείρου κρύβεται καλά πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου που υφάνθηκε με τέτοιων τρόπο ώστε να μην βρεθεί ποτέ η άκρη του. Φυσικό είναι όλα τα παραπάνω να γοητεύουν τον σύγχρονο άνθρωπο

Η άγνωστη δύναμη που κατέχετε και δεν το ξέρετε... Του οικονομολόγου Δημήτρη Καρούσου

$
0
0


Του οικονομολόγου Δημήτρη Καρούσου

Γράφω αυτές τις γραμμές με σκοπό να βοηθήσω και ΟΧΙ να επηρεάσω. Δέχομαι αρκετά μηνύματα και τηλεφωνήματα και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος, ενώ διψάει για ενημέρωση, οι πηγές σπανίζουν. Και είναι το δεύτερο λάθος που εντοπίζωστην κυβέρνηση, δεν ενημερώνει σωστά.

Λόγω της ιδιότητας μου, λοιπόν, και επειδή δεν μπορώ να απαντώ στον καθένα ξεχωριστά γράφω κάποια πράγματα που μάλλον δεν θα βρείτε πουθενά...

Η άγνωστη δύναμη που κατέχετε και δεν το ξέρετε
Σας λένε τα κανάλια ότι το χρηματιστήριο της Αμερικής έπεσε περίπου 2,20% στις 29/06/2015 που γράφω αυτές τις γραμμές ενώ το χρηματιστήριο της της Γερμανίας έπεσε 4,56 %. Άχρηστη πληροφορία. Τι σημαίνει για τον Μέσο Έλληνα; Τίποτα! Εάν, όμως, σας έλεγαν ότι οι Γερμανοί επενδυτές στις 29/06/2015 έχασαν 80 δισεκατομμύρια ευρώ επειδή το χρηματιστήριο της Γερμανίας έπεσε 4,56 % και οι Αμερικανοί επενδυτές έχασαν 60 δισεκατομμύρια $ επειδή το χρηματιστήριό τους έπεσε περίπου 2,20%, είναι διαφορετικό...

Τότε ο μέσος Έλληνας θα μπορούσε να σκεφτεί: Αν με μία μόνο συζήτηση για δημοψήφισμα χάνουν τόσα χρήματα σε μια μόνο ημέρα τότε πόσα θα χάσουν σε 10 μέρες συζήτησης; Ένα τρις ίσως; Και αν από τη συζήτηση περάσουμε στην πραγματικότητα και τελικά γίνει Grexit πόσα θα χάσουν;

Θα δώσω ένα τρανταχτό παράδειγμα: Η Deutsche Bank έχει επενδύσει σε παράγωγα ( επενδύσεις με ρίσκο) 54 τρις ευρώ, 20 φορές δηλαδή το Γερμανικό ΑΕΠ. Χωρίς να γνωρίζετε οικονομικά το πρώτο πράγμα που πρεπει να σκεφτείτε διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου είναι ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Το ΑΕΠ είναι ό,τι παράγει μια χώρα - προϊόντα και υπηρεσίες - εκφρασμένο σε χρήμα. Πώς γίνεται μια και μόνη τράπεζα, ακόμα και αν όλοι οι Γερμανοί πολίτες έτρεξαν και κατάθεσαν όλο το ΑΕΠ στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν πήγαν πουθενά άλλου, δεν ξόδεψαν τίποτα, δεν έφαγαν ,δεν ντύθηκαν.. δεν, δεν, δεν... απλά πήγαν και το κατάθεσαν.

Αυτό μας κάνει μία φορά όσο είναι το ΑΕΠ, δηλ. 2,74 τρις. Οι υπόλοιπες 19 φορές του ΑΕΠ, δηλαδή τα υπόλοιπα 52 τρις που τα βρήκε η τράπεζα και τα επένδυσε;

Τα πήρε δανεικά φυσικά (ναι και οι τράπεζες δανείζονται). Φανταστείτε, τώρα, αυτές οι επενδύσεις να πέσουν έξω, να "σκάσουν", όπως λέμε εμείς με αφορμή ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, πχ ένα Grexit. Και μιλάμε για μια και μόνη τράπεζα, 20 φορές το ΑΕΠ της χώρας, δηλ. ποσοστό 2000% του ΑΕΠ. Απλά δεν θα μαζεύεται το πράγμα. Σε αυτό προσθέστε τις υπόλοιπες τράπεζες της Γερμανίας, τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης κλπ και την φούσκα των ομολόγων αξίας 100 τρις που όλα αυτά περιμένουν μια αφορμή για να σκάσουν.
Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες, ελπίζω να καταλάβατε τη δύναμη που έχετε και σας κρύβουν, γιατί στη πραγματικότητα τρέμουν. Τρέμουν το ΟΧΙ, τρέμουν τις αγορές, τρέμουν για τα τοξικά σκουπίδια που έχουν κάτω από το χαλί.

Δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή 26/06/2015: "πρέπει να βρεθεί λύση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα". Δηλ. σήμερα 29/06 που γράφεται αυτό το άρθρο. Μα να τους εκβιάσω; Γιατί αυτοί τι κάνουν; Σε εκβιάζουν, σε τρομοκρατούν, σε σκοτώνουν... Με όπλα τους , τον ΦΟΒΟ, την ΑΓΝΟΙΑ σου....

ΦΟΒΟΣ

Και ενώ έχεις να λύσεις ένα πρόβλημα καθαρά οικονομικό, σου προσφέρεται ένα deal και πρέπει να αποφασίσεις με οικονομικά κριτήρια, εσύ επιστρατεύεις τα συναισθήματα σου και μάλιστα τον Φόβο και τον Πανικό, για να καταλήξεις σε συμπεράσματα όπως : "θα γίνει εμφύλιος". Πώς; Από μόνος του; Αν δεν πάρεις ΕΣΥ το πιστόλι να σκοτώσεις το γείτονά σου που έχει διαφορετική άποψη... "Θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι"! Δηλαδή επειδή ίσως αλλάξουμε νόμισμα και ενώ θα είμαστε στην Ευρώπη, όπως η Αγγλία που είναι στην ευρωπαική οικογένεια με δικό της νόμισμα, οι Τούρκοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα μας επιτεθούν;

ΑΓΝΟΙΑ

Και ενώ βρίσκεσαι σε πραγματικό ντελίριο λογικής, καβαλάς το αυτοκίνητο σου και στήνεσαι στην ουρά στα βενζινάδικα , βρίζοντας τον μπροστινό σου, την τύχη σου τη μαύρη γιατί αγνοείς ότι βάσει νόμου της ΕΕ κάθε κράτος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να έχει επαρκή αποθέματα πετρελαίου για 3 μήνες, οπότε μάλλον καταλαβαίνεις ότι αν το ντεπόζιτό σου, εάν δεν έχει μέγεθος δεξαμενής ώστε να χωρέσει βενζίνη για 3 μήνες και 1 μέρα τουλάχιστον, μάλλον τζάμπα πήγες... Και αφού φουλάρεις πας σούπερ μάρκετ και ενώ παίρνεις ότι μακαρόνια και ρύζια βρεις, βρίζεις την κυβέρνηση γιατί αυτά τα λίγα που ψώνισες δεν θα σε φτάσουν και τελικά δεν θα έχεις να φας ...παρόλα αυτά κάνεις την τελευταία λογική κίνηση και τιγκάρεις το καροτσάκι με κωλόχαρτα.


CAPITAL CONTROLS και ΑΓΝΟΙΑ μαζί 

Βρίζεις λοιπόν την κυβέρνηση γιατί δεν είχε σχέδιο στη διαπραγμάτευση, δεν είχε ούτε plan B . Δεν μπορείς να σκεφτείς, όμως, ότι ενώ 5 μήνες διαπραγματευόταν στην Ελλάδα οι Έλληνες έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό με την ευγενική ΧΟΡΗΓΙΑ του ELA , δηλαδή όσο η ΕΕ πίστευε ότι θα υπάρξει συμφωνία χρηματοδοτούσαν τις τράπεζες και άρα και τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Δηλαδή πέτυχαν τα εξής:

1) Ακόμα και στην περίπτωση δραχμής, οι Ελληνικές αποταμιεύσεις θα βρίσκονται σε ευρώ
2) Αχρήστευσαν τα capital controls γιατί όσοι βγάλανε έξω τα λεφτά τους και είχαν πολύ χρόνο να το κάνουν, τώρα έχουν ξένες κάρτες χρεωστικές και πιστωτικές
3) Το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι τώρα η ΕΕ είναι εκτεθειμένη όχι μόνο στο χρέος αλλά και σε 130 δις (όχι 90 δισ που σας λένε) επιπλέον του ELA.

Η μπαρουφολογία της υποτίμησης (συζήτηση με τον "αγαπούλα"το αυτοκολλητάκι μου που μάλλον θα ψηφίσει ΝΑΙ )

(Αγαπούλας) - Μα αν δεν τους τρομάξει το ΟΧΙ μας και πάμε σε δραχμή θα έχουμε υποτίμηση ...
( ΕΓΩ ) - Και;
( Αγαπούλας)- Τι και; Με νεύρα ...
( ΕΓΩ ) 
- Και που σε πειράζει εσένα και το υπόλοιπο 99,9 % των Ελλήνων εννοώ; Το ευρώ που έχεις στις τσέπες σου την 1 Μάη του 2014 είχε 1,38 δολάρια, στις 13 Μαρτίου 2015 έκλεισε στο 1,04997 δολάρια. Sorry που σε στεναχωρώ αγαπούλα, αλλά αυτό είναι Υποτίμηση και μάλιστα βαρβάτη μέσα σε 10 μήνες ύψους 24% και σε ξαναρωτάω... ΚΑΙ; Πού σας έβλαψε, εσένα και το 99,9 % των Ελλήνων η υποτίμηση του ευρώ;

Κατ'αρχήν το κατάλαβες ότι έγινε υποτίμηση ή τσάμπα σε στεναχώρησα τώρα που στο είπα; Η αλήθεια είναι η εξής: εάν δεν είσαι trader και αν δεν παίζεις στο forex με τα νομίσματα ή αν δεν είσαι μεγάλος επιχειρηματίας και να συναλλάσσεσαι σε συνάλλαγμα, η υποτίμηση ή ανατίμηση ενός νομίσματος δεν πρέπει να σε απασχολεί και πολύ.

Aκόμα και αν είσαι μεγάλος επιχειρηματίας υπάρχουν τα οικονομικά εργαλεία (futures , options), μπορείς να κάνεις Hedge και να προστατευτείς ανάλογα. Ώστε να μη χάσεις ούτε σεντς από ενδεχομένη υποτίμηση ή ανατίμηση. Μάλιστα η υποτίμηση βοηθάει πολύ τον τουρισμό και τις εξαγωγές....

Δεν είμαστε μόνοι: 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους. Η πιο σοβαρή μελέτη που υπάρχει από το τέλος του Β'Παγκόσμιου Πολέμου έως σήμερα, δείχνει ότι περισσότερες από 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους και μόνο μια μικρή μειοψηφία υπέστη σοβαρές ζημιές.

Αναλυτικότερα το 70% των κρατών δηλ. 49 χώρες είδαν βελτίωση και μάλιστα σημαντική, το 22 % στασιμότητα και μικρή βελτίωση και μόνο 5 χώρες - οι δυο είχαν πόλεμο και εμφύλιο - είδαν την κατάσταση να χειροτερεύει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Άνταμ Σλέιτερ εκτιμά πως στην αρχή ενός τέτοιου εγχειρήματος, το ΑΕΠ θα συνέχιζε την κατρακύλα του (κατά 10%), ωστόσο στη συνέχεια η πτώση θα περιορίζονταν και η οικονομία θα αποκτούσε κάποια απαραίτητα πλεονεκτήματα που θα την οδηγούσαν ξανά πίσω στην ανάπτυξη.

Εχουμε το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ.
Αν σας τρομάζει μια πτώση του ΑΕΠ τον 1ο χρόνο κατά 10% και μετά πραγματική ανάπτυξη , να σας πω ότι στα χρόνια του μνημονίου η Ελλάδα μας εμφανίζει μείωση του ΑΕΠ κατά 25,9%, σε τρέχουσες τιμές. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε την επίδραση του πληθωρισμού και τότε η πραγματική μείωση του ΑΕΠ φθάνει στο -32,3%!

Με βάση το ποσοστό αυτό, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2008-2014 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία! Συγκρίνεται μόνο με τον Καναδά (33,5%, κατά την περίοδο 1929-1933) του μεγάλου ΚΡΑΧ ή με μια εμπόλεμη κατάσταση ...


Ψηφίζοντας ΝΑΙ Ψηφίζεις 23% γενικό ΦΠΑ 

Το κείμενο είναι ξεκάθαρο και απορώ που και άνθρωποι που έχουν σπουδάσει Αγγλία ή Αμερική δεν έπιασαν τις πονηρές λεξούλες: "βασικά τρόφιμα"που σύμφωνα με τους "θεσμούς"είναι μόνο δυο μακαρόνια και κάτι άλλο που θα μας αφήσουν να επιλέξουμε. Άρα 23 % ΦΠΑ παντού με τις εξής εξαιρέσεις: 13% "βασικά τρόφιμα "δύο είδη εκτός και αλλάξει κάτι", επίσης 13 % στην ενέργεια και το νερό (εξαιρουμένης της αποχέτευσης).

Σκεφτείτε πόσες περιοχές ακόμα και εντός Αττικής από Βούλα έως Σούνιο έχουν βόθρο και ένα υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά ώστε να ωφεληθούν άλλες ευρωπαικές χώρες όπως: Ισπανία, Μάλτα, Τουρκία κλπ που έχουν ΦΠΑ από 3 έως 5 %.

• Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες!
Το πιο αναπτυξιακό μέτρο που έχω δει στην καριέρα μου... Δηλαδή όσες επιχειρήσεις άντεξαν με το ζόρι, να κλείσουν ή να εγκατασταθούν αλλού: Κύπρο, Ουγγαρία, Λετονία κλπ

• Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος από το 1 ευρώ) [ε ρε τι έχει να γίνει στο κόστος των τροφίμων...] και να μειωθούν οι εξαγωγες μας... ώστε να πριμοδοτήσουμε τους Ιταλούς, Γερμανούς, κλπ.

• Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)

• Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις. ΣΩΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩ

• Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ. Σημαίνει στην κυριολεξία θάνατος του μικρού συνταξιούχου ενώ θα έπρεπε να μπουν φίλτρα για τους δικαιούχους και όχι οριζόντια κατάργηση


• Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό. Έχει και καλά έχει και άστοχα

• Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους...Ποιους ίδιους πόρους;

Μιλάτε για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων που σε μια νύχτα με την συνυπογραφή των Μπλε και Πράσινων αγοράστηκαν ομόλογα της Ελλάδος από θυγατρικές ξένων τραπεζών και δύο μέρες μετά ήρθε το PSI και κουρέψαμε τους εαυτούς μας και έβγαινε ο Χοντρός και πανηγύριζε για το κούρεμα που πέτυχε. Δηλαδή ζημιά 22 δις στα ασφαλιστικά ταμεία;


• Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.
• Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%
• Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021
• Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί
• Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις
• Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών
• Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο. Ξέρετε οι μισθοί των ιδιωτών θα ακολουθήσουν
• Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).
• Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.
• Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ παράδοση του φυσικού μονοπωλίου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες...και όχι μόνο πώληση της ΔΕΗ. Αλλά άκουσα και το εξωφρενικό: πώληση όχι μόνο των κτηρίων, των οικοπέδων, των μηχανημάτων, αλλά πώληση και του υπεδάφους... ΦΡΙΚΗ!


• Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο...Πουλήσατε τον ΟΤΕ, κάτι λίγα έμειναν, τον ΟΠΑΠ και - ναι θα συμφωνήσω γίνονταν κακοδιαχείριση , ρεμούλες , τεμπέληδες κλπ, συνδικαλιστές κλπ - μα στο τέλος του χρόνου έστω και έτσι οι δύο αυτοί οργανισμοί έφερναν στα κρατικά ταμεία μερικά δισ ευρώ ζεστό χρήμα. Και ο τελευταίος φοιτητής ξέρει ότι σε καθοδικό οικονομικό κύκλο με το χρηματιστήριο σε χαμηλά 20 ετών δεν πουλάς , ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ....και αν πουλήσεις, πουλάς ζημιογόνες εταιρείες, τις κερδοφόρες τις κρατάς γιατί θα είναι ο πυλώνας της μελλοντικής σου ανάπτυξης.


• Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014... Φυσικά δεν φοροκλέβουν και δεν φοροδιαφεύγουν αρκετά με τις τριγωνικές συναλλαγές τις offshore, και τα περίφημα Luxleaks....
• Να μην επανέλθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014
Προσθέτω, οι κατάσχεσεις να γίνουν επιπέδου Ισπανίας, για στεγαστικά, ΟΑΕΕ, εφορία κτλ.


Σε όλα αυτά τα μέτρα να προσθέσεις τα εξής:

Κάθε χρόνο που θα χάνεις κάποιο στόχο από το μνημόνιο θα πρέπει να παίρνεις επιπλέον μέτρα. Η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε μήνα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει Ακυβερνησία γιατί θα εκβιαζόμαστε κάθε μήνα με επιπλέον μέτρα ή έξοδο από το ευρώ και έτσι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δεχτεί πρώτα να πληρώνει 100% προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο, συν τον φόρο που του αναλογεί και το πιο σπουδαίο από όλα, κανένας σοβαρός επενδυτής δε θα φέρει λέφτα ευρώ ή δολάρια σε ένα κράτος που κάθε μήνα θα κινδυνεύει με έξωση από το ευρώ.


Γιατί τι νόμισμα θα πάρει πίσω ο επενδυτής; Ενώ αντίθετα όταν έχεις ένα δικό σου νόμισμα έστω υποτιμημένο ΥΠΑΡΧΕΙ ήδη ο παγκόσμιος μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών έτσι ώστε ο επενδυτής να "κλειδώσει"την ισοτιμία που θέλει και να μην υποστεί ζημιά σε περίπτωση υποτίμησης - το Hedging που λέγαμε πιο πάνω - άρα μπορεί να φέρει ευρώ για επενδύσεις να τα "κλειδώσει μετατρέποντας τα σε δραχμές και να πάρει πίσω πάλι ευρώ "επειδή ήδη θα ΥΠΑΡΧΕΙ ο παγκόσμιος μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών...

Ενώ όταν είσαι ήδη στο ευρώ αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύεις με έξοδο κάθε μήνα , σε τι νομισμα θα πας; Πότε θα φτιαχτεί ο μηχανισμός; Πόσο θα έχει υποτιμηθεί το καινούργιο νόμισμα μέχρι να γίνει ο μηχανισμός;

Οπότε αν και θα έχεις ευρώ, τυπικά και ουσιαστικά θα είναι σαν να μην έχεις... ΟΠΟΤΕ ΞΕΧΝΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!

Τα μέτρα δεν είναι απλά δύσκολα ή υφεσιακά. Αντικειμενικά μιλώ και κρίνω σαν οικονομολόγος είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ, θα δούμε περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν, περισσότερος κόσμος να οδηγείται στην ανεργία και ιδιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει περιορισμός στην κατανάλωση , αυτό σημαίνει μείωση των φόρων που υπολογίζαμε ότι θα εισπράξουμε και μείωση των εσόδων από ΦΠΑ που υπολογίζαμε και μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος και ΑΕΠ.

Αυτό τελικά σημαίνει αύξηση των φόρων σε αυτούς που έχουν δουλειά και αύξηση των σκληρών μέτρων για να πιάσουμε τους στόχους που θα έχουμε χάσει εξαιτίας των λιγότερων εσόδων από φόρους, ΦΠΑ κλπ. Και από αυτό τον φαύλο κύκλο δεν θα βγούμε ΠΟΤΕ.

Το ΟΧΙ από την άλλη πλευρά ακόμα και με δικό μας νόμισμα μας επιτρέπει να ζήσουμε πολύ δύσκολα στην αρχή, τον 1ο χρόνο, και με συνετή διακυβέρνηση να κάνουμε θαύματα από εκεί και πέρα.

Βέβαια για τους λόγους που σας είπα δεν πιστεύω ότι θα μας αναγκάσουν σε Grexit, και σε παρακαλώ αγαπούλα σταμάτα να είσαι "αφελής", χρησιμοποίησε λίγη κριτική σκέψη, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων μεταμεσονύχτιες ώρες, όλοι οι υπουργοί και ηγέτες της Ευρώπης μέσα σε
ένα αεροπλάνο και είχαν κάνει τη διαδρομή Βρυξέλες - ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ = Ομόνοια - Πατήσια για να σώσουν Εσένα Αγαπούλα;

Τόσο φιλλέληνες; Τόσο φιλευσπλαχνοι; Μήπως ήθελαν να σωθούν από σένα;

ΚΑΙ η Ερώτηση μου ....

Λοιπόν Αγαπούλα τι λες δίνουμε ένα βροντερό ΟΧΙ να ακουστεί στα πέρατα του πλανήτη δίνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης και ένα ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση αλλά πάνω απο όλα στην Ελλάδα μας;

Και σε αντίθεση με τους προγόνους μας που ήταν πραγματικοί ήρωες γιατί έδωσαν τη ζωή τους για εμάς και την έδωσαν για να ζήσουμε ελεύθεροι, εμείς Αγαπούλα θα είμαστε τσάμπα μάγκες και ήρωες γιαλατζί ...γιατί Αγαπούλα τώρα ΞΕΡΕΙΣ ....σου εξήγησα οι ΑΛΛΟΙ έχουν να χάσουν πολλά περισσότερα από εμάς...εμείς ρισκάρουμε εκ του ασφαλούς...


1) το πετρέλαιο σε ιστορικά χαμηλές τιμές 2) όλοι προσπαθούν να προστατεύσουν ένα σύστημα με πολλές φούσκες που είναι έτοιμο να σκάσει 3) Τόσο λίγοι άνθρωποι και Χρωστάμε Τόσα Πολλά = Μεγάλη ζημιά για το Σύστημα

Εγω πάντως Αγαπούλα θα ψηφίσω ΟΧΙ γισ να παίξω ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΡΗΞΗ, ΤΕΛΙΚΟ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ,
εσύ να ψηφίσεις ότι θες , Ψήφισε και ΝΑΙ αλλά συνειδητά οχι από ΦΟΒΟ , Ψήφισε ΝΑΙ γιατί πιστεύεις ότι Τα Μνημόνια είναι η λύση , αλλά πάντα με σεβασμό και αγάπη μεταξύ μας γιατί όλοι στο ίδιο καράβι είμαστε... μόνο πρόσεξε πολύ , αυτή είναι η τελευταία σου ευκαιρία και τώρα δεν μπορείς -αν και στα 43 σου Αγαπούλα - να είσαι ο αιώνιος κακομαθημένος έφηβος που προτιμά αποφεύγει να παίρνει θέση και αρέσκεται στο να βρίζει τους άλλους γιατί πάντα οι άλλοι φταίνε

Μόνο πρόσεξε πολύ ...αν πεις τώρα ΝΑΙ και το ΟΧΙ ύστερα όταν θα έχει ξεπουληθεί τελείως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το ΝΕΡΟ, ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ...οι κατασχέσεις 1ης κατοικίας θα γίνονται με ρυθμούς Ισπανίας στέλνοντας στο δρόμο και στην αυτοκτονία τους συμπολίτες σου, όταν θα δεις τεράστια τραστ να αγοράζουν χιλιάδες κατοικίες με ένα συμβόλαιο και τζάμπα , τότε θα είναι αργά...

Η Αργεντινή έγινε "Αργεντινή"γιατί είπε το ΟΧΙ πολύ ΑΡΓΑ. Τους είχαν πάρει μέχρι και τα πετρέλαια.

Καλή Δύναμη Αγαπούλα....



enallaktikos.gr

ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

$
0
0

Αθεϊσμός: Μια παράλογη κοσμοθεωρία



-του Δρ Jason Lisle-
Οι αθεϊστές «βγαίνουν από το καβούκι τους» και φωνάζουν πιο δυνατά το μήνυμά τους ότι «δεν υπάρχει Θεός». Ο καθηγητής Richard Dawkins (κορυφαίος αθεϊστής της Μεγάλης Βρετανίας) ενθαρρύνει εκείνους που υποστηρίζουν
τις απόψεις του, να εκφράσουν την γνώμη τους. Ο συγγραφέας της Περί Θεού Αυταπάτης, Dawkins λέει ότι θέλει τα παιδιά να «ελευθερωθούν από την κατήχηση με τη θρησκεία των γονέων τους ή της κοινότητάς τους»1. Οι Χριστιανοί είναι έτοιμοι «να δώσουν μια απάντηση» στους ισχυρισμούς των αθεϊστών; 2
Ο υλιστικός αθεϊσμός είναι μία από τις ευκολότερες κοσμοθεωρίεs για να αντικρουστεί. Ένας υλιστής άθεος θεωρεί ότι η φύση είναι όλο ό,τι υπάρχει. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας υπέρτατος Θεός που επιτηρεί και συντηρεί τη δημιουργία. Πολλοί αθεϊστές πιστεύουν ότι η κοσμοθεωρία τους είναι λογική και επιστημονική. Εντούτοις, με το αγκάλιασμα του υλισμού, ο αθεϊστής έχει καταστρέψει τη δυνατότητα της γνώσης, καθώς επίσης και την επιστήμη και την τεχνολογία. Με άλλα λόγια, εάν ο αθεϊσμός ήταν αληθινός, θα ήταν αδύνατο να αποδείξει τίποτα!
Εδώ είναι το γιατί:
Ο συλλογισμός περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση των νόμων της λογικής. Αυτοί περιλαμβάνουν το νόμο της μη-αντίφασης που λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε το Α και το όχι-Α συγχρόνως και στην ίδια συνάφεια. Παραδείγματος χάριν, η δήλωση «το αυτοκίνητό μου είναι στο χώρο στάθμευσης, και δεν είναι η περίπτωση που το αυτοκίνητό μου είναι στο χώρο στάθμευσης» είναι αναγκαστικά ψεύτικη από το νόμο της μη-αντίφασης. Οποιοδήποτε λογικό πρόσωπο θα δεχόταν αυτόν τον νόμο. Αλλά γιατί είναι αυτός ο νόμος αληθινός; Γιατί θα έπρεπε να υπάρξει ένας νόμος της μη-αντίφασης, ή για εκείνο το θέμα, οποιοιδήποτε νόμοι της λογικής; Ο Χριστιανός μπορεί να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Για το Χριστιανό υπάρχει ένα απόλυτο πρότυπο για τη λογική. Διαμορφώνουμε τις σκέψεις μας σύμφωνα με τις σκέψεις του Θεού. Οι νόμοι της λογικής είναι μια αντανάκλαση του τρόπου που ο Θεός σκέφτεται. Ο νόμος της μη-αντίφασης δεν είναι απλά μια άποψη του προσώπου σχετικά με το πώς οφείλουμε να σκεφτούμε, μάλλον προέρχεται από την αυτοσυνεπή φύση του Θεού. Ο Θεός δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του (Β΄ Τιμόθεον 2:13), και έτσι, ο τρόπος που ο Θεός διατηρεί το σύμπαν θα είναι απαραιτήτως μη-αντιφατικός.
Οι νόμοι της λογικής είναι το κριτήριο του Θεού για τη σκέψη. Δεδομένου ότι ο Θεός είναι ένα αμετάβλητο, κυρίαρχο, άϋλο Ον, οι νόμοι της λογικής είναι άϋλες, καθολικές, αμετάβλητες έννοιες. Με άλλα λόγια, δεν αποτελούνται από ύλη-αυτές ισχύουν παντού και πάντα. Οι νόμοι της λογικής εξαρτώνται από την αμετάβλητη φύση του Θεού. Και είναι απαραίτητοι για το λογικό συλλογισμό. Κατά συνέπεια, ο λογικός συλλογισμός θα ήταν αδύνατος χωρίς τον βιβλικό Θεό.
Ο υλιστής άθεος δεν μπορεί να έχει τους νόμους της λογικής. Θεωρεί ότι όλα που υπάρχουν είναι ύλη-μέρος του φυσικού κόσμου. Αλλά οι νόμοι της λογικής δεν είναι φυσικοί. Δεν μπορείτε να χτυπήσετε το δάκτυλο του ποδιού σας σε έναν νόμο της λογικής. Οι νόμοι της λογικής δεν μπορούν να υπάρξουν στον κόσμο του άθεου, όμως τους χρησιμοποιεί για να προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει. Αυτό είναι ασυνεπές. Δανείζεται από τη χριστιανική κοσμοθεωρία για να μιλήσει ενάντια στη χριστιανική κοσμοθεωρία. Η άποψη του άθεου δεν μπορεί να είναι λογική, επειδή χρησιμοποιεί πράγματα (νόμοι της λογικής) που δεν μπορούν να υπάρξουν σύμφωνα με την ομολογία του.
Η συζήτηση πάνω στην ύπαρξη του Θεού είναι λίγο όπως μια συζήτηση πάνω στην ύπαρξη του αέρα3. Μπορείτε εσείς να φανταστείτε κάποιον που υποστηρίζει ότι ο αέρας δεν υπάρχει πραγματικά; Θα πρόσφερε φαινομενικά τις άριστες «αποδείξεις» ενάντια στην ύπαρξη του αέρα, ταυτόχρονα αναπνέοντας τον αέρα και αναμένοντας ότι μπορούμε να ακούσουμε τα λόγια του καθώς ο ήχος διαβιβάζεται μέσω του αέρα. Για να ακούσουμε και καταλάβουμε τον ισχυρισμό του, θα πρέπει να είναι λανθασμένος. Παρόμοια, ο άθεος, επιχειρηματολογώντας ότι ο Θεός δεν υπάρχει, πρέπει να χρησιμοποιήσει τους νόμους της λογικής που έχουν νόημα μόνο εάν ο Θεός υπάρχει. Για να έχει νόημα το επιχείρημά του, θα έπρεπε να είναι λανθασμένο.
Πώς μπορεί ο άθεος να απαντήσει;
Ο άθεος μπορεί να πει, «καλά, εγώ μπορεί να συζητήσω λογικά πολύ καλά, και να μην πιστεύω στον Θεό». Αλλά αυτό δεν είναι τίποτε διαφορετικό από τον κριτικό του αέρα που λέει, «καλά, εγώ μπορεί να αναπνέω πολύ καλά, και να μην πιστεύω στον αέρα». Αυτό δεν είναι μια λογική απάντηση. Η αναπνοή απαιτεί τον αέρα, όχι μια ομολογία της πίστης στον αέρα. Παρόμοια, ο λογικός συλλογισμός απαιτεί τον Θεό, όχι μια ομολογία της πίστης σε Αυτόν. Φυσικά ο άθεος μπορεί να σκεφτεί λογικά επειδή ο Θεός έχει φτιάξει το μυαλό του και του έχει δώσει την πρόσβαση στους νόμους της λογικής -και αυτό είναι το σημείο. Είναι επειδή ο Θεός υπάρχει, ότι ο συλλογισμός είναι δυνατός. Ο άθεος μπορεί να σκεφτεί λογικά, αλλά μέσα στη κοσμοθεωρία του δεν μπορεί να αιτιολογήσει τη δυνατότητά του να σκέφτεται λογικά.
Ο άθεος μπορεί να απαντήσει, «οι νόμοι της λογικής είναι συμβάσεις που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο». Αλλά οι συμβάσεις είναι (εξ ορισμού) συμβατικές. Δηλαδή όλοι συμφωνούμε με αυτές και έτσι αυτές δουλεύουν-όπως η οδήγηση στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Αλλά εάν οι νόμοι της λογικής ήταν συμβατικοί, τότε οι διαφορετικοί πολιτισμοί θα μπορούσαν να εγκρίνουν διαφορετικούς νόμους της λογικής (όπως την οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου). Έτσι, σε μερικούς πολιτισμούς μπορεί να είναι εντελώς εντάξει να αντιφάσκεις με τον εαυτό σου. Σε μερικές κοινωνίες η αλήθεια θα μπορούσε να είναι αυτοαντιφατική. Σαφώς αυτό δεν θα λειτουργήσει. Εάν οι νόμοι της λογικής είναι απλώς συμβάσεις, τότε δεν είναι καθολικοί νόμοι. Η λογική συζήτηση θα ήταν αδύνατη εάν οι νόμοι της λογικής ήταν συμβατικοί, επειδή οι δύο αντίπαλοι θα μπορούσαν απλά να επιλέξουν διαφορετικά κριτήρια για τον συλλογισμό. Κάθε ένας θα ήταν σωστός σύμφωνα με τα αυθαίρετα κριτήριά του.
Ο άθεος μπορεί να απαντήσει, «οι νόμοι της λογικής είναι υλικοί-αυτοί αποτελούνται από τις ηλεκτροχημικές συνδέσεις στον εγκέφαλο». Αλλά τότε οι νόμοι της λογικής δεν είναι καθολικοί. Δεν θα επεκτείνονταν πέρα από τον εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι οι αντιφάσεις δεν μπορούν να εμφανιστούν στον Άρη, επειδή κανενός ο εγκέφαλος δεν είναι στον Άρη. Στην πραγματικότητα, εάν οι νόμοι της λογικής είναι απλώς ηλεκτροχημικές συνδέσεις στον εγκέφαλο, τότε θα διέφεραν κάπως από πρόσωπο σε πρόσωπο, επειδή ο καθένας έχει διαφορετικές συνδέσεις στον εγκέφαλό του.
Μερικές φορές ένας άθεος θα προσπαθήσει να απαντήσει με μια περισσότερο ρεαλιστική απάντηση: «Χρησιμοποιούμε τους νόμους της λογικής επειδή λειτουργούν». Δυστυχώς για αυτόν, αυτή δεν είναι η ερώτηση. Όλοι συμφωνούμε ότι οι νόμοι της λογικής λειτουργούν. Λειτουργούν επειδή είναι αληθινοί. Η ερώτηση είναι γιατί υπάρχουν κατά πρώτο λόγο; Πώς μπορεί ο αθεϊστής να απολογηθεί για απόλυτα κριτήρια συλλογισμού όπως οι νόμοι της λογικής; Πώς μπορούν μη υλικά πράγματα όπως οι νόμοι να υπάρξουν εάν ο κόσμος είναι υλικός μόνο;
Σαν τελευταία λύση, ο άθεος μπορεί να εγκαταλείψει μια αυστηρά υλιστική άποψη και να συμφωνήσει ότι υπάρχουν μη υλικοί, καθολικοί νόμοι. Αυτό είναι μια τεράστια παραχώρηση. Σε τελευταία ανάλυση, εάν ένα πρόσωπο είναι πρόθυμο να παραδεχθεί ότι μη υλικές, καθολικές, αμετάβλητες έννοιες μπορούν να υπάρξουν, τότε πρέπει να εξετάσει τη πιθανότητα ο Θεός να υπάρχει. Αλλά αυτή η παραχώρηση δεν σώζει τη θέση του άθεου. Πρέπει ακόμα να αιτιολογήσει τους νόμους της λογικής. Γιατί υπάρχουν; Και ποιο είναι το σημείο της επαφής μεταξύ του υλικού φυσικού κόσμου και του μη υλικού κόσμου της λογικής; Με άλλα λόγια, γιατί ο υλικός κόσμος αισθάνεται αναγκασμένος να υπακούει σε άϋλους νόμους; Ο άθεος δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Η κοσμοθεωρία του δεν μπορεί να δικαιωθεί. Είναι αυθαίρετη και έτσι παράλογη.
Συμπεράσματα
Σαφώς, ο αθεϊσμός δεν είναι μια λογική κοσμοθεωρία. Αυτοαντικρούεται επειδή ο άθεος πρέπει πρώτα να υποθέσει το αντίθετο αυτού που προσπαθεί να αποδείξει, προκειμένου να είναι σε θέση να αποδείξει οτιδήποτε. Καθώς ο Δρ Cornelius VanTil το τοποθέτησε, «Ο Αθεϊσμός προϋποθέτει το θεϊσμό». Οι νόμοι της λογικής απαιτούν την ύπαρξη του Θεού-και όχι απλώς οποιουδήποτε Θεού, αλλά του χριστιανικού Θεού. Μόνο ο Θεός της Βίβλου μπορεί να είναι το θεμέλιο για τη γνώση (Παροιμίες 1:7, Κολοσσαείς 2:3). Δεδομένου ότι ο Θεός της Αγίας Γραφής είναι άϋλος, κυρίαρχος, και πέρα από το χρόνο, έχει νόημα να έχει νόμους της λογικής που είναι άϋλοι, καθολικοί, και αμετάβλητοι. Δεδομένου ότι ο Θεός έχει αποκαλυφθεί στον άνθρωπο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε τη λογική. Δεδομένου ότι ο Θεός έκανε το σύμπαν και δεδομένου ότι ο Θεός έφτιαξε το μυαλό μας, έχει νόημα το μυαλό μας να έχει τη δυνατότητα να μελετάει και να κατανοεί το σύμπαν. Αλλά εάν ο εγκέφαλος είναι απλά το αποτέλεσμα των ά-νους (χωρίς νου) εξελικτικών διαδικασιών που μεταβίβασαν κάποιο είδος αξίας επιβίωσης στο παρελθόν, γιατί θα έπρεπε να εμπιστευθούμε τα συμπεράσματά του; Εάν το σύμπαν και το μυαλό μας είναι απλά τα αποτελέσματα του χρόνου και της τύχης, καθώς ο άθεος υποστηρίζει, γιατί θα προσμέναμε ότι ο νους θα μπορούσε να βγάλει νόημα απ’ το σύμπαν; Πώς θα μπορούσαν η επιστήμη και η τεχνολογία να είναι δυνατές;
Η λογική σκέψη, η επιστήμη, και η τεχνολογία έχουν νόημα σε μια χριστιανική κοσμοθεωρία. Ο Χριστιανός έχει μια βάση για αυτά τα πράγματα, ο άθεος όχι. Αυτό δεν πρόκειται να πει ότι οι αθεϊστές δεν μπορούν να είναι λογικοί για μερικά πράγματα. Μπορούν επειδή επίσης δημιουργήθηκαν κατ’ εικόνα του Θεού και έχουν πρόσβαση στους νόμους της λογικής του Θεού. Αλλά δεν έχουν καμία λογική βάση για τον ορθολογισμό μέσα στη κοσμοθεωρία τους. Επιπλέον, οι αθεϊστές μπορούν να είναι ηθικοί, αλλά δεν έχουν καμία βάση για εκείνη την ηθική σύμφωνα με αυτό που υποστηρίζουν ότι πιστεύουν. Ένας άθεος είναι ένα σύνολο από αντιφάσεις. Σκέφτεται λογικά και κάνει επιστήμη, όμως αρνείται τον ίδιο τον Θεό που καθιστά το συλλογισμό και την επιστήμη πιθανούς. Απ’ την άλλη μεριά, η χριστιανική κοσμοθεωρία είναι συνεπής και έχει νόημα για την ανθρώπινη λογική και εμπειρία.
Δημοσιεύθηκε ΕΔΩ

Aπο το βιβλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ.

$
0
0


Η ΠΡΟΠΑΓAΝΔΑ
Χαρη στη προπαγανδα πηραμε την εξουσια. Αυτη μας επετρεψε να τη διατηρησουμε. Και αυτη θα μας δωσει τη δυνατοτητα να κατακτησουμε τον κοσμο. Η προπαγανδα ειναι το τρομεροτερο πολεμικο οπλο στα χερια εκεινου που ξερει πως να την χρησιμοποιει.
Επρεπε να καταστρεψουμε τα αεροπλανα μας, τα τανκς μας
και τα οπλα μας, αλλα οχι το οπλο της προπαγανδας. Πως μπορουσαμε να μην το χρησιμοποιησουμε, ποιος ειναι αρκετα ανοητος να υποτιμα τη δυναμη του; Οφειλουμε την ανοδο μας σε αυτο και θα πρεπει να εξαρτιομαστε απο αυτο ακομα περισσοτερο στο μελλον. Ειναι ενα ισχυρο εργαλειο για τη διαπλαση της φυσης και της σκεψης του συγχρονου ανθρωπου.
Α.Χίτλερ

Και για τα δυο, πολιτικη και προπαγανδα, ισχυει το σλογκαν: «Ο περιορισμος ειναι το σημαδι της επιτευξης», ή οπως το εθεσε ο Καντ: <>.
(Politische Propaganda, UnserWille und Weg 4, 1934)
Αν θελαμε να κανουμε μια ιδεα να διεισδυσει στις μαζες, πρεπει να την επαναλαμβανουμε συνεχως, παντου και παντα. Η προπαγανδα δεν γνωριζει περιορισμους στην ικανοτητα προσαρμογης της.
Γκέμπελς
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ
Η λεξη προπαγανδα παραγεται απο το λατινικο ρημα propagare, που σημαινει διαδιδω. Βασικα ομως με τον ορο προπαγανδα εννοουμε την, με οποιονδηποτε τροπο ή μεσο, σκοπιμη, μεθοδικη και συστηματικη διαδοση ιδεων και αντιληψεων, με σκοπο τον επηρεασμο της σκεψης και των πραξεων των αλλων ανθρωπων. Ο ορος αυτος χρησιμοποιηθηκε για πρωτη φορα απο τον πάπα Γρηγόριο ΙΕ’, στις 22 Ιουνιου του 1622, στην εγκυκλιο του περιφημης «Επιτροπης για τη Διαδοση της Πιστεως» (Congregatio De Propaganda Fide), που ειχε μελη καρδιναλιους και σκοπο την καθοδηγηση του αγωνα για <>. Αργοτερα, και ιδιως μετα τη Γαλλικη Επανασταση, ο ορος αρχισε να χανει τη θρησκευτικη-εκκλησιαστικη σημασια του και να περνα στην πολιτικη. Απο τον 19ο αιωνα χρησιμοποιειται ευρυτατα στη λαϊκη γλωσσα και στον 20ο αιωνα ξεφευγει οριστικα απο το εκκλησιαστικο λεξιλογιο και περνα στο πολιτικο. Θα μπορουσε, βεβαια, καποιος να παρατηρησει οτι η συστηματικη διαδοση ιδεων και το κηρυγμα αναγονται σε μια πολυ προγενεστερη εποχη, στις απαρχες του Χριστιανισμου, οταν ο ιδιος ο Χριστος προετρεψε τους μαθητες του να πορευτουν και να κηρυξουν το Ευαγγελιο σε ολον τον κοσμο. Με αυτη την εννοια, πολλοι θεωρουν ως μεγαλυτερο προπαγανδιστη ολων των αιωνων τον Αποστολο Παυλο!
ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Κάθε πραξη ή ενεργεια του ανθρωπου ειναι αποτελεσμα μιας ιδεας ή ενος συναισθηματος που ειτε γεννιεται αυθορμητα μεσα του ειτε προκαλειται απο το εξωτερικο περιβαλλον. Συνηθως υπαρχει μια μονοσημαντη αντιστοιχια αναμεσα στις ιδεες-συναισθηματα και στις πραξεις στις οποιες ωθουν τον ανθρωπο. Αν λοιπον καταφερει καποιος να διεγειρει στο νου ενος ανθρωπου μια ιδιαιτερη ιδεα ή ενα συναισθημα, τοτε αυτο το ατομο θα ωθηθει, τις πιο πολλες φορες ασυνειδητα, προς μια συγκεκριμενη πραξη. <>, παρατηρησε ο Μαρξ. Ο επιμονα, μεθοδικα, πειστικα και συστηματικα επαναλαμβανομενος λογος, προφορικος ή γραπτος, διεγειρει στο νου των ανθρωπων ιδεες και αν συνοδευεται απο μια εξαρση των συναισθηματων (που προκαλειται π.χ. απο τη ρητορικη δεινότητα του ομιλητη), τοτε οδηγει απαρεγκλίτως σε πραξεις, και μαλιστα δυναμικης μορφης, που μπορουν να κατευθυνθουν στο στοχο που θετει ο προπαγανδιστης. Η προπαγανδα ομως δεν ασκειται μονο με το λογο, αλλα και με αλλα μηχανικα ή συμβολικα μεσα, ομως μνημεια, αγαλματα, τελετες, στρατιωτικες επιδειξεις, παρελασεις, επαρσεις σημαιων, καλες τεχνες κ.λπ. Και αυτη ακομα η μορφωση και η εκπαιδευση ειναι μια μορφη προπαγανδας. Ο σχηματισμος επισης των πολιτικων, θρησκευτικων και κοινωνικων κινηματων οφειλεται στην επιμονη και συστηματικη διαδοση ορισμενων ιδεων – δηλαδη στην προπαγανδα.
Η ερευνα των βαθυτερων βιολογικων και ψυχολογικων αιτιων που ωθουν τον ανθρωπο σε πραξεις οδηγησε στην αναγνωριση τεσσάρων διαφορετικων κινητρων:
1) Του πολεμικου κινητρου, που ειναι μια οψη του ενστικτου της αυτοσυντηρησης και κληρονομια μας απο τις αρχεγονες εποχες, οσο και αν το εχει εξευγενησει σημερα ο πολιτισμος μας.
2) Του κινητρου για ικανοποιηση των βασικων αναγκων (τροφης, ενδυσης και στεγασης), που ειναι επισης μια πλευρα του ενστικτου της αυτοσυντηρησης.
3) Του κινητρου για χαρα και απολαυση, που αναγεται βασικα στο σεξουαλικο ενστικτο, δεν εχει σχεση ομως μονο με το σεξ, αλλα και με την ευρυτερη αναγκη μας για οποιοδηποτε ειδος χαρας και ικανοποιησης.
4) Του κινητρου για στοργη και αγαπη, που ειναι μια εξευγενισμενη μορφη του σεξουαλικου ενστικτου.
Με αλλα λογια, η συμπεριφορα του ανθρωπου καθοριζεται ως επι το πλειστον απο τα δυο βασικα του ενστικτα: της αυτοσυντηρησης και της διαιωνισης του ειδους. Οσα περισσοτερα απο τα τεσσερα προηγουμενα βασικα κινητρα φαινεται να ικανοποιει γενικα μια προπαγανδα, τοσο πιο αποτελεσματικη θεωρειται.
Η προπαγανδα ασκουνταν απο την αρχαιοτητα, αλλα στη σημερινη εποχη, λογω της ιδιαιτερης σημασιας που αποδοθηκε στην εννοια της «κοινης γνωμης», εξελιχθηκε σε μια εφαρμοσμενη επιστημη «διαμορφωσης» και καθοδηγησης αυτης της περιφημης κοινης γνωμης. Και αυτη ακομα η βολιδοσκοπηση της κοινης γνωμης ή το γκαλοπ αποτελουν ενα ιδιαιτερο ειδος προπαγανδας. Με τη συνδρομη της ψυχολογιας και της κοινωνιολογιας, η προπαγανδα ασκειται σημερα συνεχως και αδιαλειπτως, διαποτιζοντας ολες τις αποψεις της κοινωνικης μας ζωης, προσπαθωντας να επιβαλλει στη μεγαλη πλειοψηφια τις ιδεες μιας περιορισμενης μειοψηφιας ή ελιτ.
Ειναι ευνοητοι επομενως οι λογοι για τους τη χρησιμοποιουν οι πολιτικοι για την προβολη και τη διαδοση των ιδεων τους και οι αντιδραστικες κυβερνησεις(υπαρχουν αραγε και μη αντιδραστικες?) για τον ευνουχισμο και το «αποκοιμισμα» των υπηκοων τους, κανοντας τους να δεχονται αγόγγυστα τον καταφανη περιορισμο της ελευθεριας τους και την ωμη παραποίηση της αληθειας.
ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
Γενικα διακρινουμε τρια ειδη προπαγανδας: την Εμπορικη Προπαγανδα ή Διαφημιση, τη Θρησκευτικη Προπαγανδα – Κατηχηση ή Προσηλυτισμο και την Πολιτικη Προπαγανδα, στην οποια εντασσεται και η στρατιωτικη. Καθενα απο αυτα τα ειδη εχει το δικο του ιδιαιτερο σκοπο. Ετσι, η διαφημιση προσπαθει να πεισει το κοινο σχετικα με την ιδιαιτερη αξια και χρησιμοτητα ενος προϊοντος, για να το κανει να το αγορασει. Απο την αλλη πλευρα, η θρησκευτικη προπαγανδα προσπαθει να δημιουργησει νεους οπαδους, ωστε να αυξησει το κυρος και την ισχυ μιας ορισμενης θρησκειας. Τελος, η πολιτικη προπαγανδα αποσκοπει στον επηρεασμο της κοινης γνωμης για πολιτικα οφελη.
Επισης, σε σχεση με την προελευση της, η προπαγανδα διακρινεται σε:
Λευκη ή Ανοιχτη Προπαγανδα: αυτη ειναι υπευθυνη και ενυπόγραφη, δειχνοντας απο που προερχεται και σε ποιον απευθυνεται. Ειναι εγκυρη, αλλα επηρεαζει ενα μικρο μονο ακροατηριο: τους οπαδους αυτων των ιδεων.
Γκριζα Προπαγανδα: αυτη ειναι ανευθυνη, ανυπόγραφη, αποκρυπτοντας την προελευση της και τους πραγματικους της σκοπους. Ειναι λιγοτερο εγκυρη απο τη λευκη προπαγανδα, αλλα επηρεαζει, μεσω του δημιουργουμενου «ψιθυρου», πολυ μεγαλυτερο ακροατηριο.
Μαυρη Προπαγανδα: αυτη ειναι ψευδεπιγραφη και πλαστογραφημενη και πολλες φορες φαινεται σαν να προερχεται απο τον ιδιο τον εχθρο εναντιων του οποιου βαλλει. Ειναι η πιο δολια μορφη προπαγανδας και προσπαθει να πληξει τον αντιπαλο εκ των ενδον, με ψευτικες ομολογιες και πλαστογραφημενα εγγραφα που δηθεν προερχονται απ’αυτον.
Η Γκριζα και η Μαυρη Προπαγανδα αποτελουν μαζι την Κρυφη ή Συγκαλυμμενη Προπαγανδα, σε αντιθεση με την Ανοιχτη Προπαγανδα.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: ΚΑΤΗΧΗΣΗ Ή ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ
Η θρησκευτικη προπαγανδα, εκτος απο τους μεγαλοπρεπεις ναους, τα χρυσοποίκιλτα αμφια των ιερεων και τις τιαρες, χρησιμοποιει για να επιβληθει τις τελετες ή ιερουργιες, το τυπικο, το παραδειγμα ή τη μιμηση (βιοι αγιων, «μιμητες μου γινετε» κ.λπ.), το κηρυγμα και την κατηχηση ή προσηλυτισμο. Με αλλα λογια, προσβλεπει στην προσελκυση οπαδων, χρησιμοποιωντας την επιφαση της γνωσης και αυθεντιας και την παλια καλη συνταγη της πλουσιας ανταμοιβης ή τιμωριας – και των δυο στην «αλλη ζωη». Ενα ακομα μεσο που χρησιμοποιει ειναι η εκμεταλλευση παντος ειδους ανθρωπινης αδυναμιας, οπως της αγνοιας, της ευήθειας, του ανθρωπινου πονου και της οικονομικης ανεχειας. Θρησκευτικη προπαγανδα εχουν κανει βασικα ολες οι θρησκειες. Ο Χριστιανισμος – και ιδιαιτερα ο Καθολικισμος – ειναι μια εντονη προπαγανδιστικη θρησκεια, με κομισάριους ιερεις που οργωνουν τα μηκη και τα πλατη της Γης για να βοηθησουν τους φτωχους και αδυναμους, τους οποιους εν μερη συντρεχουν, προκειμενου να τους κανουν τελικα να αλλαξοπιστησουν και να ασπαστουν τα δικα τους δογματα. Στο παρελθον, χρησιμοποιησε μαλιστα και πολεμικα μεσα – βλ. σταυροφοριες – για να επιτυχει τους σκοπους του.
Συμφωνα με τον Βρετανο ψυχιατρο Γουιλιαμ Σάργκαντ, οι μεθοδολογιες του θρησκευτικου προσηλυτισμου <>. Ο Σαργκαντ δινει ιδιαιτερη προσοχη στον μεγαλο Αγγλο κληρικο των μεσων του 18ο αιωνα Τζον Γουέσλεϊ. Η τεχνικη του περιελαμβανε μια κατα μετωπον επιθεση εναντιον των συναισθηματων, και ιδιως του φοβου. Ο ιεροκηρυκας χτυπουσε αυτη τη «νοτα» με οσο το δυνατον μεγαλυτερη ενταση για το μεγαλυτερο δυνατο χρονο, μεχρις οτου πολλοι απο το ακροατηριο του επεφταν σε υστερικη λιποθυμια. Αυτη η μεθοδος πολυ λιγο διαφερει απο τον υπερσυναισθηματικο προγραμματισμο που προκαλουν πολλοι συγχρονοι θρησκευτικοι κατηχητες.
ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ (ΑΣΑΣΙΝΟΙ)
Ο περιβοητος Περσης πολεμαρχος Χασαν Σαμπαχ, οταν εξοριστηκε απο την Περσια το 1078, ορκιστηκε να παρει εκδικηση. Για να επιτυχει τον σκοπο του αυτο, εφαρμοσε μια πολυ αποτελεσματικη μεθοδο θρησκευτικης προπαγανδας. Οπως αναφερει ο Μαρκο Πολο, <>. Μετα, μετεφερε τους ναρκωμενους νεαρους σε μια ομορφη αλλα απομονωμενη κοιλαδα κοντα στην λοφοπλαγια του οχυρου του – καθε λεπτομερεια σε αυτη τη κοιλαδα αντιστοιχουσε στις περιγραφες του παραδεισου που δινει το Κορανι – μαζι με μια ομαδα απο ομορφα κοριτσια του χαρεμιου. <>. Οι νεαροι πιστευαν κυριολεκτικα οτι ειχαν πεθανει και οτι ειχαν παει στον παραδεισο. Μετα απο μερικες βδομαδες μακαριοτητας, εκδιωκονταν (προς μεγαλη τους απογοητευση) απο τον παραδεισο και επεστρεφαν στον εξωτερικο κοσμο. Ο Χασαν τους εστελνε τοτε σε αποστολες, ως επι το πλειστον, δολοφονιων αλλων ηγετων. Η υποσχομενη ανταμοιβη, τοσο για την επιτυχια, οσο και για ενα μαρτυρικο θανατο, ηταν μια ακομα επισκεψη στον κηπο των απολαυσεων. Ετσι, ο Χασαν καταφερε να ξεπερασει το πιο σοβαρο εμποδιο για εναν αποτελεσματικο πολεμιστη: το εμφυτο ανθρωπινο ενστικτο για αυτοσυντηρηση. Τα στρατευματα του καλωσοριζαν το θανατο και διατηρουσαν το εκστατικο οραμα τους για τη μετεπειτα ζωη με την ελευθερη χρηση χασις, απο οπου προερχεται και ο ορος Χασισιμ, απο τον οποιο παραγεται η αγγλικη λεξη assasin, δηλαδη δολοφονος.
Μια αλλη τεχνικη στρατολογησης ηταν πιο αμεση: ο Χασαν αγοραζε παιδια απο τους φτωχους και τα ανετρεφε απο μωρα, ωστε να γινουν απολυτα υπακουοι πολεμιστες του. Τοσο μεγαλος ηταν ο έλεγχός του στους στρατιωτες του, που μια φορα εντυπωσιασε εναν επισκεπτη αξιωματουχο διαταζοντας εναν απο τους αντρες του να πηδησει στο γκρεμο – μια εντολη που πραγματοποιηθηκε αμεσως, χωρις κανενα δισταγμο. Με αυτες τις μεθοδους του, ο Χασαν εξελιχθηκε τελικα στον πιο ισχυρο πολεμαρχο της περιοχης που ονομαζουμε σημερα Μεση Ανατολη.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Ή ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στον αρχαιο και τον μεσαιωνικο κοσμο, η διαφημιση διεξαγοταν απο στομα σε στομα. Το πρωτο βημα προς τη συγχρονη διαφημιση εγινε με την αναπτυξη της τυπογραφιας, τον 15ο και 16ο αιωνα. Τον 17ο αιωνα, οι εβδομαδιαιες εφημεριδες στο Λονδινο αρχισαν να βαζουν διαφημισεις και μεχρι τον 18ο αιωνα η διαφημιση γνωρισε μεγαλη ανθιση.
Η Βιομηχανικη Επανασταση δημιουργησε ενα νεο ειδος προπαγανδας που ενδιαφεροταν για τον επηρεασμο των καταναλωτων μεσω του μαρκετινγκ και της διαφημισης. Απο την αρχη του 20ου αιωνα, εγιναν εκτεταμενες ερευνες για τις προτιμησεις και τη συμπεριφορα των καταναλωτων καθως και για το πως αυτοι αντιδρουν στους διαφορους τροπους πωλησης των προιοντων. Οι μεγαλες εταιριες ηθελαν να ξερουν τις γνωμες τους και τις πεποιθησεις τους προκειμενου να τους επιβαλλουν ευκολοτερα τα προιοντα τους. Συγκεντρωναν ετσι εναν τεραστιο ογκο πληροφοριων για τις αναγκες, τις συνηθειες, τη συμπεριφορα και την ψυχολογια των καταναλωτων, τον οποιο μετα επεξεργαστηκαν για να τους χειριστουν αναλογα.
Απο το 1920, εγινε αντιληπτο οτι η επεκταση του δικαιωματος ψηφου και η αυξηση της αγοραστικης δυναμης ενος γενικα αδαους και ως επι το πλειστον αμορφωτου ή ημιμορφωμενου κοινου, σημαινε μια διαρκως μεγαλυτερη ευκαιρια για τους δημαγωγους προπαγανδιστες να αυξησουν τα κερδη τους, χρησιμοποιωντας διαφορους μυθους, ουτοπικες ελξεις και «κατα συνθηκην ψευδη». Το ενδιαφερον τους μαλιστα κορυφωθηκε μετα τη δημοσιοποιηση των πειραματων του Ρωσου φυσιολογου Ιβαν Παβλοφ πανω στα εξαρτημενα ανακλαστικα, και των αναλυσεων των ανθρωπινων κινητρων απο πολλους ψυχαναλητες. Σε αυτο βοηθησαν επισης η Ομαδικη Ψυχολογια και Αναλυση του Εγω, του Φρόυντ, η Κοινη Γνωμη, του Γουόλτερ Λίπμαν (1922) και το Φασματικο Κοινό (1925).
Το 1927, ο Αμερικανος πολιτικος επιστημονας Χάρολντ Ντ. Λάσγουελ δημοσιευσε το διασημο πλεον βιβλιο του Η Τεχνη της Προπαγανδας στον Παγκοσμιο Πολεμο, οπου περιεγραφε και ανελυε την προπαγανδα που χρησιμοποιησαν τα βασικα εμπολεμα μερη στον Α’ Παγκοσμιο Πολεμο. Ακολουθησαν μελετες της κομμουνιστικης προπαγανδας και αλλων μορφων επικοινωνιας. Σε λιγα χρονια, ενας μεγαλος αριθμος κοινωνιολογων, ιστορικων, δημοσιογραφων και ψυχολογων ασχοληθηκαν με το θεμα, αναλυοντας τα διαφορα ειδη της πολιτικης, πολεμικης και εμπορικης προπαγανδας. Κατα τη ναζιστικη περιοδο, τον Β’ Παγκοσμιο Πολεμο και τη μετεπειτα περιοδο του ψυχρου πολεμου αναμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετικη Ενωση, πολλοι ερευνητες και συγγραφεις εργαστηκαν για την κυβερνηση και για διαφορες εμπορικες εταιρειες, ασκωντας προπαγανδα. Ετσι, σιγα-σιγα, η προπαγανδα αρχισε να εξελισσεται απο τεχνη σε επιστημη.
Σημερα, ολες οι σημαντικες κυβερνησεις, πολιτικα κομματα, ομαδες ιδιαιτερου ενδιαφεροντος, κοινωνικα κινηματα και μεγαλες εμπορικες εταιρειες διαθετουν το δικο τους επιτελειο ειδικευμενων ερευνητων, προπαγανδιστων, επικοινωνιολογων ή «διαμορφωτων της κοινης γνωμης». Μερικοι απο αυτους εχουν γινει βουλευτες, συμβουλοι και διευθυντες εταιρειων. Οι πιο εμπειροι εχουν εκπαιδευτει στην Ιστορια, την ψυχιατρικη, την πολιτικη, την κοινωνιολογια, και τη στατικη αναλυση.
Μεγαλα προπαγανδιστικα γραφεια διεξαγουν (ανοιχτα και κρυφα) πολυπλοκες παρατηρησεις και ερευνες για ηγετες, στρωματα του λαου και κοινωνικες ομαδες που θελουν να επηρεασουν. Δουλευοντας κατεξοχην με υπολογιστες και μαθηματικους τυπους, κανοντας ακομα και προσομοιωσεις διαφημιστικων εκστρατειων στους υπολογιστες τους, εξαγουν τελικα μερικα σημαντικα συμπερασματα, τα οποια και χρησιμοποιουν στη συνεχεια για τη καθοδηγηση του «στοχου» τους.
Μεσα στους κυκλους των εμπειρων αναλυτων και διαμορφωτων της κοινης γνωμης, θεωρειται ως αποδεδειγμενο γεγονος οτι ο ευρυς λαος, αλλα ακομα και ανθρωποι με υψηλο μορφωτικο και κοινωνικο επιπεδο, αντιδρουν συχνα πιο ευνοϊκα σε ουτοπικους μυθους και ευσεβεις ποθους, παρα σε μια σοβαρη αναλυση των γεγονοτων. Ο μεσος πολιτης, που μπορει να γνωριζει οτι εξαπαταται, δεν εχει συνηθως αρκετη μορφωση, χρονο ή οικονομικα μεσα για να υπερασπιστει τον εαυτο του εναντια στους ογκωδεις οργανισμους των διαμορφωτων της κοινης γνωμης και των κρυφων συμβουλων τους.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ο συγχρονος προπαγανδιστης μπορει να χρησιμοποιησει ενα ευρυ πεδιο σηματων, συμβολων και μεσων για να μεταδωσει το μυνημα του. Για να επιτυχει τους σκοπους του, επιλεγει σκοπιμα ορισμενα γεγονοτα, επιχειρηματα και συμβολα και τα παρουσιαζει ετσι ωστε να εχει το καλλυτερο δυνατο αποτελεσμα. Οτιδηποτε αλλο σχετικο το παραλειπει επιτηδες, το υποβαθμιζει ή το παραμορφωνει και προσπαθει να στρεψει την προσοχη των ανθρωπων αποκλειστικα και μονο στη δικη του προπαγανδα.
Τα σηματα που χρησιμοποιει περιλαμβανουν ηχους (λεξεις ή φρασεις δυναμης, μουσικη, ηχητικα εφε), χειρονομιες με συμβολικη σημασια (στρατιωτικους χαιρετισμους, υψωμενος αντιχειρας, πιασικο της μυτης κ.λπ.), στασεις του σωματος, ειδικες δομες (ενα μνημειο, ενα κτιριο), ρουχα (μια στολη, μια κομψη τουαλετα), ειδικη κομμωση, διαφορα ορατα σηματα (ενα ποστερ, μια σημαια, ενα σφυροδρεπανο, ενα σταυρο, μια πενταλφα) κ.ο.κ.
Τα μεσα τωρα που μπορει να χρησιμοποιησει για να μεταδωσει τα μυνηματα του ειναι παρα πολλα και με τη φαντασια του και την επινοητικοτητα του μπορει να βρει ακομα περισσοτερα. Τα προφορικα μεσα περιλαμβανουν την ομιλια, τη συζητηση, το σλόγκαν, το συνθημα, τον ψιθυρο, τις φημες και τον ραδιοφωνικο και τηλεοπτικο λογο. Τα γραπτα μεσα περιλαμβανου τις εφημεριδες, τα βιβλια, τα περιοδικα, τις επιστολες (ανοιχτες και ιδιωτικες), καταλληλα επιλεγμενα αποσπασματα απο ολα αυτα (για να αποδεικνυει ο προπαγανδιστης αυτο που θελει, ακομα και αν ειναι αντιθετο με την αποψη του συγγραφεα), τα πλακάτ, τα φυλλαδια, τις προκηρυξεις, τις αφισες, τις διαφημισεις στους δρομους και στα μεσα μαζικης μεταφορας, τους πινακες ανακοινωσεων και το γραψιμο στους τοιχους.
Αλλα μεσα περιλαμβανουν την γλυπτικη, τη ζωγραφικη, τη μουσικη (τρομερο συγχρονο μεσο ως προς τον τροπο με τον οποιο χρησιμοποιει τον ρυθμο και τους στιχους των τραγουδιων, αλλα και ως προς την κουλτουρα ή υποκουλτουρα που διαδιδει. Οπως ειπε ο Γκεμπελς: <>), την ποιηση, το χορο (χορευτικα κλαμπ, μπαλετο, χορευτικα συγκροτηματα, χορευτικες εκδηλωσεις, χορευτικες βραδιες), την αρχιτεκτονικη, τα μνημεια, τα αγαλματα, τους ναους, τη διακοσμητικη, το θεατρο (ιδιως τις επιθεωρησεις, αλλα και το σοβαρο θεατρο) και τον κινηματογραφο (ενα αλλο τρομερο προπαγανδιστικο μεσο που, μαζι με τη δυτικη λεγομενη μουσικη που εξιταρει τη νεολαια, εχει επιβαλει σε ολο σχεδον τον κοσμο τον αμερικανικο τροπο ζωης).
Ακομα, το ραδιοφωνο, την τηλεοραση, τη μοδα, την επισημη ενδυση (στρατιωτικοι, αστυνομικοι, πολιτικοι, πλουσιοι με σμοκιν και τουαλετες σε δεξιωσεις), τα ινδαλματα (απο το μουσικο ή το κινηματογραφικο στερέωμα ως προτυπα ενδυσης, κομμωσης και συμπεριφορας), τις υποσχεσεις(που καθησυχαζουν συνειδησεις, που συνεχως αναβαλλεται η εκπληρωση τους και που συνηθως δεν πραγματοποιουνται ποτε), τη κολακεια, τις φωτεινες επιγραφες και τα χρωματα (π.χ. το κοκκινο για τη διεγερση, το πρασινο για το γαληνεμα, το λευκο για την αγνοτητα, το μαυρο για το φοβο ή το πενθος κ.λπ.).
Επισης, ας θυμηθουμε τις συγκεντρωσεις, τις διαδηλωσεις, τις πορειες (π.χ. η πορεια ειρηνης των Λαμπρακηδων), τις κηδειες επιφανων προσωπων (π.χ. του Γεωργιου Παπανδρεου, του Γεννηματα, της Μελινας, του Ανδρεα Παπανδρεου, του Καραμανλη), τις μπαντες, τα εμβατηρια, τα εθνικα και θρησκευτικα συμβολα (σημαια, σταυρος, εθνικος υμνος), τις στρατιωτικες επιδειξεις, τις παρελασεις, τις εθνικες εορτες, τους διαγωνισμους (π.χ. ο διαγωνισμος ομορφιας που δημιουργει διαφορα ανοητα προτυπα), τις εκθεσεις (ζωγραφικης κ.λπ.), τα καλλιτεχνικα σοου, τους εράνους (κομματικοι, π.χ. ο ετησιος ερανος της ΚΝΕ, θρησκευτικοι, π.χ. «προς αποπερατωσιν του ιερου ναου», κοινωνικοι, π.χ. του Ερυθρου Σταυρου, Αντικαρκινικος κ.λπ.), τα φεστιβαλ (π.χ. το φεστιβαλ της ΚΝΕ, μουσικα φεστιβαλ).
Τελος στην ιδια περιλαμβανονται τα νομιμα τυχερα παιχνιδια (λαχεια, προπο, λοττο, τζοκερ, σουϊπστέικ, που ειναι μια αλλη μορφη ανεκπληρωτων υποσχεσεων και εφησυχασμου), οι διεθνεις αθλητικες συναντησεις (που προπαγανδιζουν τη χωρα των νικητων) και τα δημοφιλη σπορ (ποδοσφαιρο, μπασκετ, που δημιουργουν φανατικους, αλληλοσπαρασσομενους οπαδους πανω στην απλη ιδεα οτι <>).
Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
Αισθανομαι μερικες φορες οικτο γι’αυτους που διαβαζουν μια ή περισσοτερες εφημεριδες και νομιζουν οτι γνωριζουν τι συμβαινει πραγματικα στον κοσμο.
Προεδρος Τζέφερσον, ΗΠΑ
Να κανεις αυτα που νομιζεις οτι ειναι σωστα, εστω και αν κανοντας τα θα σε κακολογησουν, γιατι ο οχλος ειναι κακος κριτης καθε καλου πραγματος.
Πυθαγόρας
Δεν πρεπει να μας ενδιαφερει η γνωμη των πολλων, αλλα η γνωμη των επαϊόντων για τα δικαια και τα αδικα.
Πλάτωνας, Κρίτων
Οσο,λοιπον, για την περιφημη κοινη γνωμη, η οποια επηρεάζει σε τοσο μεγαλο βαθμο τις καταστασεις και την οποια δειχνουν να υπολογιζουν τοσο πολυ οι πολιτικοι μας, εχουμε να πουμε οτι ειναι στην πραγματικοτητα το πιο αναξιοπιστο πραγμα στον κοσμο: συναισθηματικη, ευπιστη, ασαφης, ευμετάβλητη, ευάλωτη, κενόδοξη, ανόητη και βασικα συντηρητικη. Με βαση αυτες τις ποταπες και νεφελώδεις ιδιοτητες της, μπορουν οι αναλυτες της να τη διαμορφωνουν και να τη χειραγωγουν. Πολλοι την παρομοιαζουν με μια αυτάρεσκη, ματαιοδοξη και τελικα κενη και ανοητη νεαρη γυναικα.
Τα γκαλοπ ή σμυγμομετρησεις της κοινης γνωμης αποτελουν ενα μεσο που χρησιμοποιει η συγχρονη προπαγανδα για να επηρεαζει ψηφοφορους, για να τους πεισει να ειναι και αυτοι «in», μεσα στο ρευμα, με αλλα λογια, να ψηφισουν ή να δεχτουν τις αποψεις των «πρωτων».
Απο την αλλη μερια, σε περιοδους προεκλογικων αγωνων, μεγαλες εταιριες πραγματοποιουν σφυγμομετρησεις της κοινης γνωμης και ανακαλυπτουν τι ακριβως ζητουν οι ψηφοφοροι. Με βαση τα συμπερασματα τους, φτιαχνουν μετα μια οσο το δυνατον πιο «τελεια» εικονα ενος υποψηφιου, την οποια κατοπιν πουλανε αδρα σε καθε ενδιαφερομενο, ανεξαρτητως κομματος. Στη συνεχεια, ο υποψηφιος μαθαινει σαν ηθοποιος το ρολο του και πλασαρεται αναλογα στο κοινο, παρουσιαζομενος σαν να ικανοποιει ολες τις αναγκες του. Κατα τα αλλα βεβαια, ψηφιζουμε δημοκρατικα! Και φυσικα, αυτο το ακριβο πακετο των εταιριων σμυγμομετρησεων δεν το αγοραζει οποιος κι οποιος, αλλα μονο οι πλουσιοι υποψηφιοι. Ετσι και αλλιως ομως, η «δημοκρατια» μας εχει χιλιαδες «τρυπες» και καταντα στο τελος μια σιωπηρη, εντεχνα καμουφλαρισμενη ολιγαρχια.
Γενικοτερα, οι εταιρειες σφυγμομετρησεων διαπλαθουν την κοινη γνωμη συμφωνα με τα σχεδια των πελατων τους. Στην Αμερικη, τα τρια βασικα δικτυα – CBS, NBC, ABC, οι Times της Νεας Υορκης και η Ουασιγκτον Ποστ διενεργουν συνεχως σφυγμομετρησεις. Τα περισσοτερα δεδομενα τους αναλυονται απο το Ερευνητικο Κεντρο για την Εθνικη Κοινη Γνωμη (National Opinion Research Center), οπου αναπτυσσεται τελικα ενα ψυχολογικο προφιλ για ολοκληρο το αμερικανικο εθνος. Στη συνεχεια, τα ευρηματα τους εκτιμωνται συγκριτικα στους υπολογιστες της Gallup Poll και της Yankelovich, Skelley & White. Πολλα απο αυτα που διαβαζουν οι Αμερικανοι στις εφημεριδες τους ή βλεπουν στις τηλεορασεις τους εχουν προηγουμενως ραφιναριστει απο τις εταιριες σμυγμομετρησεων. Αυτο που βλεπουν ειναι αυτο που οι αναλυτες της κοινης γνωμης θεωρουν οτι πρεπει να δουν. Αυτο ονομαζεται «Κατασκευη της Κοινης Γνωμης». Ο κοσμος λογιζεται ως «πληθυσμιακες ομαδες-στοχοι» και αυτο που μετρουν οι αναλυτες των σφυγμομετρησεων ειναι το πως αντιδρουμε σε αυτα που μας παρουσιαζονται στα βραδινα δελτια ειδησεων.
Συμφωνα με τον Ντανιέλ Γιανκέλοβιτς, της εταιρειας σφυγμομετρησεων Yankelovich, Skelley & White: <>. Και απο συνωμιοσιολογικης πλευρας, ο ερευνητης και συγγραφεας δρ Τζον Κόουλμαν παρατηρει:
<> Με τις αλληλοσυνδεομενες εταιρειες του, τις ασφαλιστικες εταιρειες, τις τραπεζες, τις οικονομικες επιχειρησεις, τις πετρελαϊκες επιχειρησεις, τις εφημεριδες, τα περιοδικα, τα ραδιοφωνα και τις τηλεορασεις, αυτος ο αχανης οργανισμος καθεται καβαλα στο σβερκο ολου του κοσμου. Δεν υπαρχει πολιτικος στην Ουασιγκτον που να μην ειναι με καποιο τροπο υποχρεωμενος σε αυτον. Οι αριστερες επιτιμησεις εναντιον του, τον ονομαζουν «ιμπεριαλισμο» – που πραγματικα ειναι – αλλα οι αριστεροι διευθυνονται απο τους ιδιους ανθρωπους, τους ιδιους ακριβως που ελεγχουν τους δεξιους, ετσι ωστε οι αριστεροι να μην ειναι περισσοτερο ελευθεροι απο μας!>>
ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ
Τα ηθη εχουν σχεση με τις ηθικες αντιληψεις μιας κοινωνιας (και ιδιαιτερα σε σχεση με το γενετησιο ενστικτο και τον επιτρεπτο κοινωνικα τροπο εκφρασης του), ενω τα εθιμα με τις συνηθειες της, τις οποιες αυτη διατηρει εκ παραδοσεως (κοινωνικης μορφης: φιλοξενια, επισκεψεις, χαιρετισμοι, αιτηση συγγνωμης, ανταλλαγη δωρων, ευχων, συμφωνιες κυριων κ.λπ.).
Ειναι ευνοητο οτι τοσο τα ηθη, οσο και τα εθιμα αλλαζουν απο λαο σε λαο και απο τοπο σε τοπο και με το χρονο μπορει να αντικατασταθουν στον ιδιο τοπο, ακομα και απο τα αντιθετα τους. Το κυρος και η ισχυς τους ειναι γενικα προσκαιρα, αλλα δυστυχως πολλοι απλοι ανθρωποι το εκλαμβανουν ως αιωνιες διαχρονικες αληθειες και τα τηρουν με θεια ευλαβεια. Η δυναμη αλλωστε που τα ιδια εχουν γινει ειναι αρκετα ισχυρη, λογω του μεγαλου πληθους ανθρωπων που τα ακολουθουν. Και οπως εχουμε ηδη δηλωσει, οι επανειλημμενες ιδιες βεβαιωσεις δημιουργουν την ψευδαισθηση της αληθειας. Αυτος ειναι και ο λογος που τα ηθη και τα εθιμα, παρολο που δεν διαθετουν καμια αντικειμενικη αξια, μπορουν να χρησιμοποιηθουν εσκεμμενα για τον ελεγχο των μαζων, για την κατευθυνομενη και προβλεπομενη συμπεριφορα τους. Περα απ’αυτο, επεμβαινει πολλες φορες και ο ιδιος ο νόμος και τιμωρει τους μη συμμορφουμενους με τη «γενικη» αισθηση του «σωστου». Ετσι, εχουμε για παραδειγμα τον ποινικο νομο «της προσβολης των ηθων», ο οποιος τιμωρει τα αδικηματα που εχουν γενικα σχεση με την ικανοποιηση της ερωτικης ορμης (αποπλανηση εις ασελγεια, βιασμος, μαστροπεια, αιμομιξια, προσβολη της δημοσιας αιδους, παλαιοτερα η μοιχεια κ.λπ.).
Τα ηθη και τα εθιμα εχουν παρομοιαστει απο μερικους με ενα σκελετο ή ενα καβουκι, το οποιο συγκρατει «τα μαλακα μορια» του κοινωνικου σωματος, αλλα εμποδιζει συγχρονως την αναπτυξη του οργανισμου.
Αν καποια απο τα κοινα ακολουθουμενα ηθη ή εθιμα προσβαλλουν τη νοημοσυνη μας για την υποτιθεμενη αξια και κυρος τους, ειναι ανοητο και ανανδρο να τα ακολουθουμε, απλα και μονο για να μην ξεχωρισουμε απο το πληθος και νιωσουμε απομονωμενοι. Η συνειδητη και σαφης αποψη μας πανω σε αυτα θα πρεπει να εκφραστει με καθαροτητα και παρρησια, εκτος αν υπαρχει αλλος σοβαρος λογος για να σιωπησουμε. Βασικα, πρεπει να αποκαλυπτουμε το ψεμα και την ανοησια, οπου τα συνανταμε, βοηθωντας με αυτον τον τροπο και τους αλλους, εστω σιγα-σιγα, να συνειδητοποιησουν οτι το οικοδομημα στο οποιο στηριζουν τις υποτιθεμενες αληθειες τους ειναι πολυ σαθρο.
Πρεπει γενικα να μπορουμε να εχουμε τη δεουσα αυτοεκτιμηση, ωστε να μπορουμε να διαμορφωνουμε και να εκφραζουμε χωρις φοβο και παθος τη δικη μας, καλυτερη και σωστοτερη απο αυτη απο του πληθους, αποψη. Προς ενδυναμωση της προσωπικης μας αποψης, ας διαλογιστουμε στα εξης ρητα:
Ουκ εν τω πολλω το ευ.
Σωκράτης
Εις εμοί μύριοι, εν άριστος ε.
Ηράκλειτος
Το πιο δυσκολο απ’ολα ειναι να αρεσεις στους πολλους.
Δημοσθένης
Δεν μ’ενδιαφερει η γνωμη κανενος, παρα μοναχα η αληθεια.
Αστυδάμαντη, Αλκμαίων
Ποτε να μην αφησεις να κρινουν οι αδαεις ανθρωποι.
Φωκυλίδη, Γνωμες 86
Και τα απλα αριθμητικα παραδειγματα: 0 x 1000 = 0, 0 x 1.000.000 = 0, 0,00005 x 1000 = 0,05. Ο νοών, νοείτω.
Ολα τα παραπανω ρητα και παραδειγματα μπορουν να χρησιμοποιηθουν και για την κοινη γνωμη.
ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
Ενα αλλο μεσο προπαγανδας ειναι οι προφητειες (Χιλιαστές, Νοστράδαμος, Αποκαλύψη κ.λπ.) περι καταστροφης του κοσμου. Πολλα ατομα εχουν συνασπιστει μεχρι τωρα κατω απο το συνθημα μιας επικειμενης μεγαλης παγκοσμιας καταστροφης και εχουν προχωρησει σε απονενοημενες πραξεις (ομαδικες αυτοκτονιες κ.λπ.). Οι προφητειες αυτες αδρανοποιουν τις συνειδησεις («ματαιοτης ματαιοτητων, τα παντα ματαιοτης», αφου θα καταστραφει ο κοσμος…), ή τις κανουν αντικειμενο εκμεταλλευσης απο αυτοκλητους σωτηρες υπο την καθοδηγηση συνηθως μυστικων υπηρεσιων (π.χ. της CIA).
Ιδιαιτερη σημασια παιζει στην προπαγανδα και η επαληθευόμενη προφητεία για τη μελλοντικη επιτελεση ενος συγκεκριμενου γεγονοτος. Συμφωνα με τον Γάλλο συγγραφεα του βιβλιου Πολιτικη Προπαγανδα, Ζ. Ντομενό: <>. Αυτο ακριβως εκανε και ο Χιτλερ, ο οποιος, αφου σχεδιαζε προηγουμενως προσεκτικα μια ενεργεια του, στη συνεχεια την προφητευε και κατοπιν την επαληθευε στην πραξη, δημιουργωντας ετσι την εντυπωση μιας ακαταμαχητης δυναμης.
ΤΟ ΠΑΘΟΣ
Τελος, ενα ακομα μεσον που θα μπορουσε να αναφερθει, αν και εχει να κανει με μια εμφυτη και οχι με μια επικτητη ικανοτητα, ειναι το παθος. Πολλοι ιερεις ή πολιτικοι εχουν παρασυρει, με το εντονο παθος και τους πυρινους λογους τους, χιλιαδες ανθρωπους να τους ακολουθησουν στις ιδεες και στις πραξεις τους. Κατα μια εννοια, το εμφυτο παθος ειναι μαγνητικο για το λαο και ως ενα σημειο μεταδοτικο. Ομως, οπως σημειωνει ενα μηνιαιο ναζιστικο περιοδικο για προπαγανδιστες, το 1934, στη Γερμανια: <> (Politische Propaganda, UnserWille und Weg 4).
Τελειωνουμε, λεγοντας οτι συμφωνα με τον Λενιν και τον Μπακούνιν καθε πολιτικη προπαγανδα πρεπει να εχει ως στοχο ενα ψυχολογικο «σοκ», χωρις να χανεται στην ανιαρη και ακατάληπτη για τους πολλους παρουσιαση ενος προγραμματος ή μιας θεωρίας.
Η ΠΛΥΣΗ ΕΓΓΕΦΑΛΟΥ
Μια αλλη ιδεα σχετικη με την προπαγανδα ειναι η πλυση εγκεφαλου. Αυτη μπορει να περιλαμβανει μακρες πολιτικες ομιλιες ή συζητησεις, μακρες υποχρεωτικες εντολες αναγνωσης κ.ο.κ., επιστημονικες «αναμορφωσεις» αντιπαλων με βασανιστηρια, στέρηση τροφης και υπνου, απομονωση, απειλες, εξαντλητικη ανακριση, αντιμετωπιση αποστατημενων συντροφων, ταπεινωση μπροστα σε συμπολιτες μας κ.λπ.
ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΒΛΟΦ
Ας κανουμε με την φαντασια μας ενα πειραμα. Εστω οτι εχουμε σε μια γωνια δεμενο εναν πεινασμενο σκυλο. Σε μια στιγμη, του παρουσιαζουμε ενα κομματι κρεας και τον αφηνουμε να το φαει. Εχουμε κανονισει επισης, τοσο κατα την εμφανιση οσο και κατα την ληψη του κρεατος να χτυπα ενα κουδουνι. Επαναλαμβανουμε το ιδιο πειραμα για αρκετες ημερες. Καποια ημερα, αποφασιζουμε να χτυπησουμε το κουδουνι, αλλα χωρις να παρουσιασουμε ή να δωσουμε τροφη στο σκυλο. Πως αντιδρα τοτε ο σκυλος;
Παρατηρουμε οτι αρχιζουν να του τρεχουν τα σαλια, παρολο που δεν βλεπει και δεν γευεται τροφη. Τι συμβαινει; Ολες τις προηγουμενες ημερες ο σκυλος εχει συνδυασει το χτυπημα του κουδουνιου με την θέα και τη ληψη της τροφης. Το ιδιο λοιπον περιμενει και τωρα. Ο οργανισμος του προετοιμαζεται καταλληλα. Ο εγκεφαλος του, θεωρωντας οτι το γενικο πλαισιο αναφορας ειναι και αυτη τη φορα το ιδιο, στελνει μηνυμα στο σωμα του να προετοιμαστει για τη ληψη της τροφης. Αρχιζει λοιπον να εχει σιελορροη. Δυστυχως ομως, αυτη τη φορα δεν υπαρχει τροφη. Αδικα προετοιμαστηκε το σωμα του. Ο εγκεφαλος του εκανε λαθος και ο σκυλος μενει μετεωρος στο κενο.
Με τον ιδιο τροπο θα αντιδρουσε και ενα παιδι σε μια αντιστοιχη περιπτωση, οταν εκεινη την τελευταια φορα μαζι με το κουδουνισμα δεν εμφανιζοταν και το κουταλι με το φαγητο. Παρομοια θα αντιδρουσε ισως και ενας ενηλικας, αφου οι ενστικτωδεις σωματικες αντιδρασεις ελεγχονται απο το υποσυνειδητο, το οποιο εχει τη δικη του λογικη και συμπεραινει ευκολα απο το γενικο το ειδικο – απο το γενικο πλαισιο (το οποιο υποθετει οτι ειναι το ιδιο) την αμεση ληψη της τροφης.
Το προηγουμενο, υποθετικο για μας, πειραμα εκτελεστηκε πραγματι απο τον Ρωσο φυσιολογο Ιβάν Παβλόφ (1849-1936) πολλες φορες και με διαφορα ειδη σκυλων. Με βαση αυτο το πειραμα, ο Παβλοφ θεμελιωσε την περιφημη θεωρια του για τα εξαρτημενα ανακλαστικα.
Συμφωνα με αυτην, ενας ζωντανος οργανισμος, αλληλεπιδρα με το περιβαλλον του μεσω των λεγομενων «ανακλαστικων». Τα ανακλαστικα ειναι ενα φαινομενο του νευρικου συστηματος. Ενα ανακλαστικο βασικα συνδεει ενα ερεθισμα που προερχεται απο το περιβαλλον με την αντιδραση του οργανισμου – π.χ. η εισοδος ενος σκουπιδιου στο ματι προκαλει το αυτοματο κλεισιμο του ματιου.
Ο Παβλοφ χωρισε τα ανακλαστικα σε δυο μεγαλες κατηγοριες: τα σταθερα – ανεξαρτητα, απολυτα ή κληρονομικα – που υπαρχουν εκ γενετης και ειναι εμφυτα στους διαφορους οργανισμους και τα εξαρτημενα ανακλαστικα που ειναι επικτητα.
Σταθερο, για παραδειγμα, ανακλαστικο του οργανισμου μας ειναι η αναπνοη. Αυτη δεν εξαρταται απο τις εξωτερικες συνθηκες, αλλα ειναι μια μονιμη και αυτοματη αντιδραση του οργανισμου στο περιβαλλον – στην υπαρξη της ατμοσφαιρας. Τα σταθερα ανακλαστικα δεν μεταβαλλονται και γι’αυτο δεν μας απασχολουν ιδιαιτερα (αφου δεν μπορουμε να τα αλλαξουμε). Τα εξαρτημενα ομως ανακλαστικα μας ενδιαφερουν, γιατι αυτα εξαρτωνται καθε φορα απο τις συνθηκες του περιβαλλοντος και επομενως αν αλλαξουμε τις εξωτερικες συνθηκες, μπορουμε να αλλαξουμε και αυτα. Για παραδειγμα, αντικαθιστωντας τεχνητα τη θέα και τη ληψη της τροφης με το χτυπημα του κουδουνιου – το οποιο συνδεσαμε ευφυώς με αυτες – επιτυγχανουμε μια συγκεκριμενη – αν και κατ’αρχας ασχετη με αυτο – φυσιολογικη αντιδραση του οργανισμου (σιελορροη). Προβαλλοντας σε μια διαφημιση μπυρας μια ωραια, ημιγυμνη γυναικα με σεξουαλικα υπονοουμενα (π.χ. η πιο υπεροχη ξανθια που μπορουμε να γευτουμε…), προσπαθουμε να δημιουργησουμε το εξαρτημενο ανακλαστικο της αγορας αυτου του προϊοντος, για να μπορεσει να απολαυσει δηθεν ο καταναλωτης αυτη την υπεροχη ξανθια – η οποια, φυσικα, απο μονη της ειναι τελειως ασχετη με την οποιαδηποτε μπυρα. Φαινεται ανοητο και ομως ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ! Το αποδεικνυει αμεσα η πληθωρα των διαφημισεων αυτου του επιπεδου. Και λειτουργει γιατι ο συνειρμος που επιτυγχανεται ειναι υποσυνειδητος και, οπως ειπαμε, το υποσυνειδητο εχει τη δικη του «λογικη».
Μπορουμε, λοιπον, συνδιαζοντας διαφορα σταθερα ή απολυτα ερεθισματα με τεχνητα δικα μας «σηματα» να στελνουμε μονο τα σηματα και να εχουμε απο τον οργανισμο την αντιδραση ακριβως που επιθυμουμε. Με αλλα λογια, διαμορφωνοντας το περιβαλλον οπως θελουμε, καθοριζουμε και τις αντιδρασεις που θα εχει ο ανθρωπος. Απο την αλλη μερια παλι, ο ανθρωπος κατεχει το λογο, δεν χρειαζεται να του δειξουν το φαγητο για να αντιδρασει, μπορουν να του μιλησουν γι’αυτο, μπορουν να του το περιγραψουν. Αυτο ακριβως κανει η προπαγανδα!
Με τον ιδιο τροπο λειτουργουν και τα διαφορα συμβολα, εμβληματα, συμβολικες λεξεις, συμβολικες χειρονομιες και ολες γενικα οι συμβολικες εκφρασεις που συνδεονται με μια ορισμενη ιδεα ή ιδεολογια. Η θέα ή η χρησιμοποιηση ενος απο αυτα φερνει αυτοματα συνειρμικα στο νου μας την αντιστοιχη ιδεα ή ιδεολογια. Ειναι τα κουδουνισματα που μας δειχνουν το κρεας, η εκκλησια που στην θέα της ο πιστος κανει αμεσως τον σταυρο του, σκυβει ταπεινα προς τα κατω το κεφαλι του και προσφερει απο μεσα του λιγα λογια ευλαβειας, επανατροφοδοτωντας το συστημα της πιστης του.
Ο Παβλοφ με τα πειραματα του εθεσε τις βασεις της θεωριας που ονομαστηκε «μπιχεβιορισμος» ή ψυχολογια της συμπεριφορας.
Ας συνεχισουμε ομως το παβλοφικο μας πειραμα. Τι θα γινει αν συνεχισουμε να προκαλουμε εξαρτημενα ανακλαστικα (να χτυπαμε το κουδουνι) για πολυ χρονο χωρις να εμφανιζουμε το κρεας; Πως θα αντιδρασει ο σκυλος;
Το πειραμα δειχνει οτι ο σκυλος στο τελος παυει να αντιδρα στο ακουσμα του κουδουνιου (να βγαζει σαλια, περιμενοντας το φαγητο). Αν θελουμε να διατηρησουμε τον συνειρμο αναμεσα στο ακουσμα του κουδουνιου και στο κρεας, θα πρεπει που και που να του παρουσιαζουμε και το κρεας!
Αν ομως εξακολουθουμε να χτυπαμε το κουδουνι χωρις να εμφανιζουμε το κρεας για αρκετο καιρο, τα μη ικανοποιημενα σηματα θα προκαλεσουν τελικα στο σκυλο μια υπνωτικη κατασταση. Το ζωο δεν αντιδρα ακομη και οταν την επομενη φορα μαζι με το κουδουνισμα του δωσουμε και το κρεας! Αδιαφορει γι’αυτο! Ουτε που το δοκιμαζει! Εχει κουραστει τοσο καιρο να το περιμενει αδικα. Εχει κουραστει τοσο πολυ, που τελικα αδιαφορει τελειως και για το κουδουνισμα και για το ιδιο το κρεας. Βρισκεται σε μια κατασταση πληρους απαθειας και αποχαυνωσης. Η προσωπικοτητα του εχει παραλυσει και η βουληση του εχει εκμηδενιστει. Δεν αντιδρα φυσιολογικα. Αδιαφορει για τα παντα.
Το ιδιο ακριβως εχει εφαρμοστει, δυστυχως, με επιστημονικο μαλιστα τροπο, και στους ανθρωπους! Εδω ακριβως βρισκει τη θεση της η διαδικασια της «πλυσης εγκεφαλου».
Αν ακολουθησουμε την καταλληλη τεχνικη, η οποια βασιζεται στα προηγουμενα συμπερασματα απο τα πειραματα του Παβλοφ και των μαθητων του, το ατομο θα χασει τελειως την προσωπικοτητα του. Θα βρεθει σε μια βαθια νευρικη καταπτωση και θα εκτελεσει παθητικα και πειθαρχικα ολες τις εντολες των ανακριτων του. Ειναι σαν ενα μικρο παιδι. Μπορει να δεχτει οτιδηποτε. Μπορεις να του μαθεις οτι θες. Μπορεις, αν θες, να του αλλαξεις την ιδεολογια, να το κανεις απο εχθρο, οπαδο σου και υπερασπιστη των ιδεων σου. Μπορεις να του «πλυνεις» τελειως τον εγκεφαλο, ωστε να ξεχασει ολα οσα ηξερε ή πιστευε και να το προγραμματισεις απο εδω και στο εξης να ξερει και να πιστευει μονο αυτα που εσυ θες! Ειναι βαναυσο, ανηθικο και απανθρωπο και ομως εχει γινει πολλες φορες στο παρελθον και εξακολουθει να γινεται ακομα και σημερα, τοσο στις «βαρβαρες» οσo και στις «πολιτισμενες» χωρες.
Ετσι εξηγουνται οι «ομολογιες» των κατηγορουμενων στις περιφημες δικες της Μοσχας τη δεκαετια του 1930, στις οποιες οι αντιπαλοι του σταλινικου καθεστωτος ομολογουσαν σαν μικρα παιδια οτι ηταν προδοτες, φασιστες, οτι προδωσαν την πατριδα τους και το προλεταριατο και αυτοκατηγορουνταν, φτανοντας μαλιστα στο ανηκουστο σημειο να ζητησουν οι ιδιοι απο το δικαστηριο για τον εαυτο τους την εσχατη των ποινων!
Κατι αναλογο κανουν, πολλες φορες, μερικες φιλαρεσκες γυναικες που φορτιζουν και εκφορτιζουν τους θαυμαστες τους διαδοχικα με ενδιαφερον και αδιαφορια, μεχρι να τους κανουν να κατερρευσουν ψυχολογικα, να τις ερωτευθουν τρελα και να γινουν κυριολεκτικα σκλαβοι τους.
Την ιδια τακτικη του σκωτσεζικου ντους ακολουθησε και ο Γκέμπελς πριν εισβαλει στην Αυστρια, κουραζοντας τους αντιπαλους με το «θα μπω, δεν θα μπω» – διαδοχικες συγκεντρωσεις και αποσυρσεις των στρατευματων του στα συνορα – μεχρι που μπηκε και κανεις δεν αντεδρασε.
Η πλυση εγκεφαλου, ομως, μπορει να ειναι εκτος απο ατομικη και συλλογικη. Τρανταχτο παραδειγμα ειναι τα θυματα της περιφημης μαοϊκης «Πολιτιστικης Επαναστασης», τα οποια διαπομπευονταν δημοσια στους δρομους αυτοκατηγορουμενα για τα φοβερα τους αντεπαναστατικα «εγκληματα» και τελικα «αναμορφωνονταν» με τις γνωστες πλυσεγκεφαλικες μεθοδους.
Τα πειραματα του Παβλοφ εγιναν – οπως ειπαμε – με πολλα και διαφορα σκυλια. Ολα τους στο τελος κατερρευσαν ψυχικα και νοητικα – μερικα πιο γρηγορα απο τα αλλα. Πρωτα κατερρευσαν τα «οξυθυμα», μετα τα «ζωηρα» και στο τελος τα πολυ «ηρεμα». Το ιδιο ακριβως συμβαινει και με τους ανθρωπους. Ολοι τελικα «σπανε», ολοι καταρρεουν, οσο σκληροι και αν ειναι. Κανενας δεν αντεχει επ’απειρον.
Στην παραδοσιακη πλυση εγκεφαλου, το ατομο απομονωνεται απο το περιβαλλον του και απο τις πηγες πληροφορησης (σημερα χρησιμοποιουν και μηχανες αισθητηριακης απομονωσης), αποπροσανατολιζεται με καταλληλα μπερδεμενα, ακανονιστα, εντονα ηχητικα και οπτικα σηματα, ενω συγχρονως υποσιτιζεται, κρατιεται αυπνο, απειλειται, βριζεται, κατηγορειται, εκβιαζεται και ανακρινεται συνεχως, μεχρι που τελικα καταρρεει. Λιγο πριν καταρρευσει, πριν τρελαθει τελειως, παρεμβαινει ο αναμορφωτης του που τον «σωζει», αναπροσανατολιζοντας τον και προσδιδοντας του μια αρεστη στο καθεστως ή στην υπηρεσια προσωπικοτητα. Γινεται πια ενας τελειος οπαδος του συστηματος, ενας γενιτσαρος, ενας ακουσιος εξωμοτης.
ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΩΝ
Το 1936, ιδρυθηκε στην Αμερικη το «Ινστιτουτο για την Αναλυση της Προπαγανδας», με σκοπο την αναγνωριση των τεχνασματων που χρησιμοποιουν οι προπαγανδιστες. Το Ινστιτουτο ανελυσε επτα βασικα τετοια τεχνασματα, τα οποια χαρακτηρισε με αντιστοιχα συμβολα:
1. ΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ (NAME CALLING)
Η χρησιμοποιηση αρνητικων και υποτιμητικων λεξεων για ενα προσωπο ή μια ιδεα, με σκοπο τη διαβολη ή υποβαθμιση τους. Συμβολιζεται απο το Ινστιτουτο με ενα χερι που στρεφει τον αντιχειρα προς τα κατω. Π.χ.: <>. Αναλογες υποτιμητικες λεξεις ειναι π.χ. ο φασιστας, το φασιστομουτρο, το παλιοκομμουνι, η αναρχοκομμουνα, το γουρουνι, ο αλητης κ.λπ.
Σε μια τετοια περιπτωση, θα πρεπει, συμφωνα με το Ινστιτουτο, να ρωτησουμε τον συνομιλητη μας:
-Τι σημαινει αυτος ο χαρακτηρισμος;
-Υπαρχει καμια δικαιολογημενη συνδεση αυτης της ιδεας με την πραγματικη σημασια αυτου του χαρακτηρισμου;
-Μηπως χρησιμοποιειτε τη βρισια για να απορριψετε την ιδεα;
-Αν αποσυρουμε τη βρισια, ποια ειναι η αξια της ιδεας;
2. ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΑΡΤΙΩΝ Ή ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ (CARD STACKING)
Επιλεκτικη χρησιμοποιηση των γεγονοτων ή καθαρες ψευτιες. Συμβολιζεται με εναν ασο μπαστουνι, ενα χαρτι που συμβολιζει τη δολιοτητα. Εδω εντασσεται και η εσκεμμενη επιλογη απομονωμενων αποσπασματων απο κειμενα ή λογους ενος προσωπου, τα οποια αλλοιωνουν πληρως τη σημασια των γραφεντων ή λεχθεντων απο αυτον και στρεφονται τελικα εναντιων του.
3. Η ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (BAND WAGON)
Το να εισαι «in», ο ισχυρισμος οτι ολοι σαν κι εμας σκευτονται ή ενεργουν με αυτον τον τροπο. Συμβολιζεται απο το Ινστιτουτο με το καπελο και τη μπαγκετα μιας παρελαυνουσας μπαντας. Η προπαγανδα αυτη χρησιμοποιειται κυριως για τη νεολαια που με το να ειναι «in», δηλαδη μεσα στο ρευμα, ικανοποιει ευκολοτερα την αναγκη της για παρεες, κοινωνικες επαφες, ομαδες που ξεχωριζουν με την ιδιαιτεροτητα τους και της «τρελα» τους απο τους συμβιβαζομενους «μεγαλους» κ.λπ. Στην περιπτωση αυτη, εχουμε διαφημισεις ρουχων, «σνακ», δισκων μουσικης, χώρων συγκεντρωσεως και διασκεδασης της νεολαιας κ.λπ. Μπορει να χρησιμοποιηθει ομως και για τους μεγαλους π.χ. για διαφημισεις μοδας, περιοδικων, κεντρων διασκεδασης, προς άγρα πολιτικων οπαδων ή ψηφοφορων κ.λπ.
Στην κατηγορια αυτη ανηκει και η λεγομενη κοινωνικη αποδειξη, δηλαδη η ταση να πιστευουμε αυτο που πιστευουν οι περισσοτεροι ανθρωποι, να ακολουθουμε την αγελη. Αν ενας δικηγορος δημιουργησει την εντυπωση οτι «ολοι ξερουν» πως ενα συγκεκριμενο ατομο ψευδεται και καλυπτει τα γεγονοτα, τοτε οσοι διαφωνουν με αυτη την δηλωση θα φαινονται ως αναξιοπιστοι. Οταν μερικοι ανθρωποι επαναβεβαιωσουν πολλες φορες το ιδιο πραγμα, δημιουργειται η εντυπωση οτι μιλανε για κατι αληθινο. Δηλαδη, οι επανειλημενες βεβαιωσεις δημιουργουν την εντυπωση οτι η ιδια η βεβαιωση ειναι αληθινη.
Να πως περιγραφει το «Ινστιτουτο για την Αναλυση της Προπαγανδας» αυτην την τεχνικη:
<>Με τη βοηθεια ολων των αλλων τεχνασματων της προπαγανδας, χρησιμοποιουνται και ολα τα τεχνασματα κολακειας για να τιθασευσουν τους φοβους, τα μιση και τις προκαταληψεις, τις πεποιθησεις και τα ιδανικα που ειναι κοινα σε μια ομαδα. Ετσι, η συγκινηση μας σπρωχνει και μας τραβα προς το Αρμα της Μπαντας>>.
Οπως μας συμβουλευει το Ινστιτουτο: <>. Οταν αντιμετωπισουμε αυτην την τεχνικη, θα πρεπει να κανουμε στον εαυτο μας τις παρακατω ερωτησεις:
-Τι ειναι αυτο το προγραμμα του προπαγανδιστη;
-Ποια ειναι η αποδειξη για τα υπερ και τα κατα του προγραμματος;
-Αδιαφορα απο το γεγονος οτι αλλοι υποστηριζουν αυτο το προγραμμα, θα πρεπει να το υποστηριξω και γω;
-Εξυπηρετει αυτο το προγραμμα τα ατομικα και συλλογικα μου ενδιαφεροντα ή μηπως τα υπονομευει;
4.ΤΟ ΠΕΙΣΤΗΡΙΟ (TESTIMONIAL)
Η συνδεση μιας ιδεας με ενα σεβαστο, διασημο, εγκυρο ή μισητο προσωπο ή οργανισμο. Αυτο το τεχνασμα συμβολιζεται απο το Ινστιτουτο με μια σφραγιδα και μια ταινια επικυρωσης. Ειναι μια απο τις βασικες τεχνικες που χρησιμοποιει η διαφημιστικη, αλλα και η πολιτικη προπαγανδα: <> ή <>. Εσεις βεβαια δεν ξερετε για τις ειδικες συμβασεις που εχει κανει η SKIP για να χρησιμοποιει το ονομα αυτων των εταιριων που αφενος διαφημιζονται ετσι δωρεαν μεσω της SKIP, αφετερου γλυτωνουν και απο διαφορους μπελαδες, οπως το να πηγαινουν στα σπιτια των νοικοκυρων και να τους δειχνουν πως λειτουργει το πλυντηριο που αγορασαν. Δεν ειναι αναγκη να πανε οι ιδιοι, παει η SKIP αντι γι’αυτους, μεσω των ειδικων συμβασεων που εχουν κανει. Ετσι ωφελούνται και οι δυο, χωρις βεβαια να αποδεικνυεται πουθενα η ανωτεροτητα της SKIP εναντι των αλλων απορρυπαντικων. (σημειωση: μεσα στο βιβλιο δεν ανεφερε πουθενα την εταιρια SKIP,για ευνοητους λογους την εκανε το ΣΚΟΠ)
Να και αλλα δυο παραδειγματα: <>. Και λοιπον; Και τι μ’αυτο; Ή <>, που σημαινει οτι «εμεις» ως αντιπολιτευση το στελνουμε κατα διαολου και συγχρονως αφηνουμε αιχμες για τη δηθεν φασιστικη νοοτροπια της κυβερνησης.
Ο ηθοποιος ταδε υποστηριζει τον Σημιτη, ο τραγουδιστης δεινά τον Καραμανλη, ο δημοσιογραφος ταδε τον Συνασπισμο και το μοντελο Κούλα το ΚΚΕ. Διαλεξτε και παρτε. Με ποιον αληθεια απο αυτους θα ταυτιστειτε; Ποιος σας δικαιωνει περισσοτερο; Σε ποιον θα θελατε να μοιαζατε; Στον κυριο ταδε; Ωραια λοιπον. Για να του μοιασετε, αρκει να κανετε ο,τι και αυτος: απλα ψηφιστε οπως και εκεινος. <> – παρτε το οπως θελετε, ειναι εξαιρετικα απλο! Δεν το βλεπετε;
Με την προσφυγη σε μια αυθεντια, οι προπαγανδιστες προσθετουν κυρος και ενισχυουν τις αποψεις τους. Αν ενας – ή περισσοτεροι – απο τους ανθρωπους που βεβαιωνουν μια αποψη θεωρηθει αυθεντια, π.χ. ως γιατρος ή ως ειδικος επιστημονας, τοτε θα πειστουν πολυ περισσοτεροι ανθρωποι. Βλεπετε, δεν παιζει κανενα ρολο αν αυτος ο επιστημονας ή ο ειδικος ειναι ο μονος σε ολο το Συμπαν που εχει την ιδια αποψη, εφοσον ειναι και ο μονος που εμεις ακουμε. Δυστυχως, αν μας αρεσει η πηγη μιας αποψης, εχουμε την ταση να δεχτουμε και την ιδια την αποψη. Αν ενας δημοφιλης καλλιτεχνης, μια προσωπικοτητα των Μ.Μ.Ε., ενας πολιτικος ή ενα ατομο με κυρος επιδοκιμασει μια διαδικασια, τοτε θα την υποστηριξουν πολυ περισσοτεροι ανθρωποι. Γι’αυτο αλλωστε ολα τα κομματα συμπεριλαμβανουν στις λιστες τους και αρκετα, μη κομματικα, διασημα ατομα ή προσωπικοτητες.
Οσο παραδεχομαστε ινδαλματα και αυθεντιες, οι προπαγανδιστες θα βρισκουν προσφορο εδαφος για να μας πλασαρουν τις ιδεες και τα προϊοντα τους. Οταν καποιος χρησιμοποιει αυτο το τεχνασμα για να ενισχυσει τη θεση του, θα πρεπει να αναρωτηθουμε τα εξης:
-Γιατι θα πρεπει να δεχτουμε οτι αυτο το ατομο (οργανισμος ή οτιδηποτε αλλο) εχει πληρη γνωση, αξιοπιστες πληροφοριες ή αντικειμενικη αποψη γι’αυτο το θεμα;
-Ποσο αξιζει απο μονη της η ιδεα, χωρις τη συνδρομη αυτου του ατομου;
5. ΟΙ «ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΕΜΑΣ» (PLAIN FOLKS)
Με αλλα λογια, εμεις που προπαγανδιζουμε μια συγκεκριμενη ιδεα ή αγωνιζομαστε να μας ψηφισετε δεν ειμαστε καμια ιδιαιτερη ελιτ, αλλα απλοι ανθρωποι σαν και εσας. Και εσεις θα μπορουσατε να ειστε στη θεση μας ή να λεγατε αυτα που λεμε εμεις. Ετσι λοιπον, δεχτειτε αυτα που λεμε, ή, αντιστοιχα, ψηφιστε μας! Ειμαστε οπως ακριβως και εσεις, σας αντιπροσωπευουμε πληρως ! Ειναι πολυ κωμικο να βλεπεις δισεκατομμυριουχους – γι’αυτους που τους ξερουν – υποψηφιους πρωθυπουργους, προεδρους και βουλευτες να εμφανιζονται στην τηλεοραση ως «απλοι ανθρωποι σαν κι εμας» ή καμια φορα ακομα πιο απλοι. Που να ηξεραν, ομως, οι πραγματικα απλοι ανθρωποι, ο πολυς λαος, ποσα εκατομμυρια ξοδευουν αυτοι κυριοι για την προεκλογικη τους εκστρατεια! Δυστυχως, πειθονται και τους ψηφιζουν σα να ψηφιζαν τον εαυτο τους, ενα μελος της οικογενειας τους, ενα συναδελφο τους ή εστω εναν συγχωριανο τους.
Ολοι οι τελευταιοι Αμερικανοι Προεδροι ηταν εκατομμυριουχοι, αλλα εκαναν πολλα πραγματα για να εμφανιζονται ως καθημερινα ατομα. Ο Μπιλ Κλιντον τρωει στα Μακ Ντοναλντς, κανει τζοκινγκ και διαβαζει ευτελη κατασκοπευτικα μυθιστορηματα. Ο Τζορτζ Μπους μισει τα μπροκολα και λατρευει το ψαρεμα. Ο Ροναλντ Ρεϊγκαν φωτογραφιζοταν συχνα να κοβει ξυλα και ο Τζιμι Καρτερ παρουσιαζοταν σαν ενας ταπεινος αγροτης φυστικιων απο τη Τζορτζια. Θυμηθειτε και τον Γελτσιν, στη Ρωσια, να χορευει στην προεκλογικη του εκστρατεια σε ξεφρενους δυτικους ρυθμους. Ηταν και αυτος σαν κι εμας!
Το «Ινστιτουτο για την Αναλυση της Προπαγανδας» ειχε πει οτι οταν αντιμετωπιζουμε αυτη την τεχνικη, θα πρεπει να αναβαλλουμε την κριση μας και να κανουμε στον εαυτο μας τις παρακατω ερωτησεις:
-Ποια ειναι η αξια των ιδεων του προπαγανδιστη, οταν αυτες διαχωριστουν απο την προσωπικοτητα του;
-Τι μπορει να προσπαθει αυτος να συγκαλυψει με τη μεθοδο του απλου ανθρωπου;
-Ποια ειναι τα γεγονοτα;
6. Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ (TRANSFER)
Ειναι το τεχνασμα του ισχυρισμου οτι υπαρχει δηθεν μια συνδεση αναμεσα σε κατι τιμωμενο ή μισουμενο και στην ιδεα ή το προϊον που παρουσιαζεται. Η τεχνικη αυτη συμβολιζεται απο το Ινστιτουτο με μια χαμογελαστη αρχαιοελληνικη θεατρικη μασκα.
Για παραδειγμα: <>. Τα ονοματα των εργαστηριων αυτων φυσικα δεν αναφερονται, αλλα ο διαφημιστης πετυχαινει το σκοπο του, να συνδεσει δηλαδη τη συγκεκριμενη μαρκα οδοντοκρεμας με κατι αξιοσεβαστο και τιμωμενο: την επιστημη. Μπορει να εχει παρουσιασει στη διαφημιση «επιστημονες» με λευκες φορμες πανω απο τα «μηχανηματα», σε καποιο «εργαστηριο», αλλα ολα αυτα ειναι στην πραγματικοτητα στημενα, με τον ιδιο τροπο που εστησαν οι Αμερικανοι το βιντεο με τον κορμορανο στον Περσικο. Τιποτα δεν ειναι αληθινο. Τα ατομα που παρουσιαζονται στις διαφημισεις, αναλογα με την εμφανιση τους, ο,τι θελετε ή καλυτερα ο,τι βλεπετε. Απο την αλλη μερια, αν ρωτησετε τον οδοντιατρο σας, θα σας εξομολογηθει οτι ολα αυτα περι προστασιας απο την τερηδονα ή την ουλιτιδα ή οτιδηποτε αλλο ειναι ανοησιες. Βλεπετε, δεν υπαρχουν ουσιαστικοι κανονες δεοντολογιας και ο καθε διαφημιστης μπορει να χρησιμοποιει οσα ψεμματα και υπερβολες θελει για να μας παρασυρει τελικα στην αγορα της… μπουρδας του ή τουλαχιστον της μετριοτητας του. Ακολουθουν με συνεπεια την προτροπη του Γκεμπελς: <>
Επισης, μια διαφημιση με πολυ ωραιες γυναικες ή αντρες προσπαθει να δημιουργησει το συνειρμο οτι «οι ωραιες ή οι ωραιοι φορουν, για παραδειγμα, το ταδε αρωμα, αποσμητικο ή aftershave. Καντε λοιπον και εσεις το ιδιο και θα γινετε (ή τουλαχιστον θα νιωθετε) ωραιοι σαν κι αυτους». Ειναι τοσο ανοητο κι’ομως υποσυνειδητα λειτουργει. Αλλωστε, η ιδια διαφημιση περιεχει και σεξουαλικα υπονοουμενα για το αλλο φυλο, οτι δηθεν δεν μπορει να αντισταθει σε αυτο που φορατε και επομενως, φορωντας το, θα γινετε καρδιοκατακτητης – και ποιος δεν θα το ηθελε αυτο;
Το «Ινστιτουτο για την Αναλυση της Προπαγανδας» μας συμβουλευει, οταν αντιμετωπιζουμε την τεχνικη της μεταφορας, να κανουμε στον εαυτο μας τις παρακατω ερωτησεις:
-Με τους πιο απλους και συγκεκριμενους ορους, ποια ειναι η προταση του ομιλητη;
-Ποια ειναι η αληθινη σημασια του πραγματος, απο το οποιο ο προπαγανδιστης επιζητα να αντλησει επιβεβαιωση και κυρος;
-Υπαρχει καμια νομιμη συνδεση αναμεσα στην προταση του προπαγανδιστη και στο σεβαστο αυτο πραγμα, προσωπο ή θεσμο;
-Αν απομακρυνουμε το τεχνασμα του προπαγανδιστη, ποια ειναι η αξια της προτασης του απο μονη της;
7. Η ΦΑΝΤΑΧΤΕΡΗ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΑ (GLITTERING GENERALITY)
Κατ’αυτην, συνδεουμε ενα πραγμα ή μια ιδεα με μια «καλη» λεξη για να τα κανουμε αποδεκτα απο τους αλλους, χωρις να χρειαστει να προχωρησουμε σε αποδειξεις. Τετοιες θετικες και καταξιωμενες λεξεις ειναι η γενναιοτητα, ο Χριστιανισμος, η δικαιοσυνη, η ελευθερια, η δημοκρατια, η μητροτητα, η επιστημη, η αγαπη, ο ερωτας κ.λπ. Το Ινστιτουτο συμβολιζει αυτο το τεχνασμα με ενα λαμπρο κοσμημα.
Για παραδειγμα: <>
Μερικες φορες παρουσιαζουν, με υφος και στομφο, διαφορα φανταχτερα και ακατανοητα για πολλους ονοματα συστατικων μιας διαφημιζομενης ουσιας, θελοντας να δειξουν το κυρος, αλλα και τη μοναδικοτητα του συγκεκριμενου προϊοντος ως προς αυτο το φοβερο, επαναστατικο, αλαμπουρνεζικο συστατικο. Θυμαστε, για παραδειγμα, τη διαφημιση εκεινης της οδοντοκρεμας με το φοβερο συστατικο «Κάλσιουμ Σι έι (Calcium Ca)»; Λοιπον, το Καλσιουμ ειναι η επιστημονικη λατινικη λεξη για το ασβεστιο και «Σι έι» ειναι απλα παλι το ασβεστιο, οπως γραφεται στη χημεια απο τα δυο πρωτα γραμματα αυτης της λατινικης λεξης (Ca). Με αλλα λογια, η περιφημη αυτη οδοντοκρεμα περιειχε ασβεστιο… ασβεστιου! Αφηστε που πουθενα δεν εχει αποδειχτει οτι το ασβεστιο ωφελει τοσο πολυ τη στοματικη υγιεινη. Και ομως, υπαρχουν χιλιαδες ανθρωποι που παρασυρθηκαν απο αυτα τα στομφωδη λογια περι του «Καλσιουμ Σι έι» και αγορασαν μια απλη οδοντοκρεμα (ταλκ, σαπουνι, φθοριουχο νατριο) με ασβεστιο ασβεστιου!
Δεν υπαρχει ουτε μια διαφημιση που να μην στηριζεται στο ψεμα. Δεν υπαρχει ουτε μια διαφημιση που να μη θελει να σας «τα παρει», πουλωντας σας «φυκια για μεταξωτες κορδελες».
Επισημαινουμε, επισης, οτι πολλοι πολιτικοι απομνημονευουν εναν πινακα θετικων λεξεων για να «ντυνουν» με αυτες τους δημοσιους λογους τους, οπως:
Ενεργητικος, δραστηριος, προσοχη, φροντιδα, προκληση, αλλαγη, παιδιά, επιλογη, πολιτης, δεσμευση, κοινος νους, εμπιστοσυνη, συγκρουση, ελεγχος, θαρρος, συζητηση, ονειρο, καθηκον, ενισχυω, ενισχυση, δικαιος, καθαρος, σωστος, οικογενεια, ελευθερια, βοηθεια, ανθρωπινος. Επισης, οδηγω, μαθαινω, φως, ακουω, κινητοποιω, κινητοποιουμαι, ηθικο, κινηση, κινημα, ευκαιρια, ειρηνη, πρωτοπορος, ανεκτιμητος, αρχη, αρχεγονος, σημαια, περιβαλλον, ευημερια, προστατευω, προστασια, υπερηφανος, δικαιωματα, δυναμη, επιτυχια, αληθεια, μοναδικος, οραμα, εμεις, εσεις, μας, σας κ.λπ. (απο το φυλλαδιο του Newt Gingrich για τους βουλευτες του Δημοκρατικου Κομματος στην Αμερικη, Language, A Key Mechanism of Control = Η Γλωσσα, Ένας Βασικος Μηχανισμος Ελεγχου).
Υπαρχει, επισης, ενας αλλος πινακας αρνητικων λεξεων, που γενικα αποφευγουν οταν μιλουν δημοσια, αλλα τις οποιες μπορουν ανετα να χρησιμοποιουν οταν αναφερονται στους πολιτικους τους αντιπαλους: συνεπειες, διαφθορα, κριση, προδοτης, προδοσια, εξαναγκασμος, καταστροφη, καταστροφικο, καταρρεω, καταρρευση, επικινδυνο, αποτυχια, υποκρισια, πλεονεξια, επιβαλλω, επιβολη, αδυναμος, ανισχυρος, ανασφαλης, ψεμα, παθητικος, ρηχος, αρρωστος, απειλη, γραφειοκρατια, φθορα, σηψη, αποσυνθεση, πτωση, οριο, επειγον, αχρηστος, εξαντλημενος κ.λπ. (απο την ιδια πηγη, οπως και ο προηγουμενος καταλογος).
Το «Ινστιτουτο για την Αναλυση της Προπαγανδας» προτεινει μια σειρα ερωτησεων που θα πρεπει να κανουμε στον εαυτο μας οταν αντιμετωπιζουμε αυτη την τεχνικη:
-Τι σημαινει πραγματικα αυτη η «καλη» λεξη;
-Εχει η εν λογω ιδεα καμια δικαιολογημενη συνδεση με την πραγματικη σημασια αυτης της ελξης;
-Μηπως μου «πουλανε» μια ιδεα που δεν εξυπηρετει τα συμφεροντα μου με το να της δινουν απλως ενα ονομα που μου αρεσει;
-Αν δεν λαβω υποψη μου αυτη τη «καλη» λεξη, τι αξια εχει η ιδια η ιδεα απο μονη της;
Περα απο τα επτα προηγουμενα τεχνασματα των προπαγανδιστων που αναφερει το «Ινστιτουτο για την Αναλυση της Προπαγανδας», εχουμε να συμπληρωσουμε και τα εξης βασικα τεχνασματα:
Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ «ΕΚΓΥΡΗ» ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Η πρωτη εντυπωση απο ενα γεγονος ειναι η πιο ισχυρη, και συνηθως συνδεουμε την αναμνηση ενος γεγονοτος με την πρωτη ερμηνεια που εχουμε ακουσει γι’αυτο, ανεξαρτητα απο το αν ακουσουμε αργοτερα και αλλες, πιο εγκυρες ερμηνειες. Αυτος ειναι ο λογος που οι προπαγανδιστες διατηρουν ενα καλα οργανωμενο δικτυο πληροφοριων, ωστε να ειναι παντα ενημερωμενοι και να προλαβαινουν να δινουν πρωτοι την ερμηνεια των γεγονοτων στο ακροατηριο που θελουν να επηρεαζουν.
ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
<> (απο το βιβλιο του Aldous Huxley, Brave New World).
Το απολυτο ψεμα βλαπτει, γιατι μπορει να αποκαλυφθει και να φερει την καταστροφη. Η μιση αληθεια ομως ειναι η καλυτερη τεχνικη αποκρυψης, το πιο πονηρο ψεμα. Με αυτην μπορεις να πεις τα μεγαλυτερα ψεματα, χωρις να ψευδεσαι! Ειναι απο τα πιο δυνατα οπλα στο οπλοστασιο των προπαγανδιστων. Για παραδειγμα, εδωσες μια αποφασιστικης σημασιας μαχη, αλλα ηττηθηκες συντριπτικα. Εχασες 100.000 αντρες, ενω ο εχθρος σου μονο 40.000. Πως θα παρουσιασεις το γεγονος; Απλα, θα αποσιωπησεις τις δικες σου απωλειες και θα εστιαστεις στις απωλειες του εχθρου σου, παρουσιαζοντας καπως ετσι το γεγονος στους τιτλους των εφημεριδων σου:
-Σημαντικες απωλειες του Εχθρου. Πανω απο 40.000 Νεκροι!
-Ο Εχθρος Αναγκαστηκε να Αφησει στο Πεδιο της Μαχης 40.000 Νεκρους!
-Σοβαρο Πληγμα κατα του Εχθρου. 40.000 Νεκροι!
-Θρηνος του Εχθρου: 40.000 Νεκροι!
Με μια πρωτη ματια δεν λες ψεματα και ομως, παρ’ολα αυτα, λες το χειροτερο των ψεματων: αποσιωπωντας τις δικες σου απωλειες, αφηνεις να εννοηθει οτι κερδισες την μαχη!
Εχουμε δει δεκαδες φορες μεχρι τωρα τα πολιτικα κομματα τις πατριδας μας να χρησιμοποιουν τετοιες μεθοδους για να ανακοινωσουν τα αποτελεσματα της προσφατης εκλογικης τους αναμετρησης. Μπορει, για παραδειγμα, ενα κομμα να χασει ξανα τις εκλογες, αλλα να κερδισει δυο εδρες παραπανω απο την προηγουμενη αναμετρηση και να μην παρουσιαζει τιποτε αλλο, μετα τη νεα του ηττα, παρα μοναχα τη φοβερη(?) αυτη νικη του(?).
Σε μια τετοια περιπτωση, για να μπορεσουμε να αποκαλυψουμε την αληθεια, θα πρεπει να διερευνησουμε ολες τις δυνατες πηγες πληροφοριων και για να το κανουμε αυτο, θα πρεπει πρωτιστως να μην ειμαστε οπαδοι κανενος και συγχρονως καχυποπτοι με ολους!
ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΟΣ
Μια αλλη, πολυ πονηρη επισης, μεθοδος ειναι να «πεταξεις» μεσα σε μια σειρα οφθαλμοδέστατων αληθειων και ενα χονδροειδες ψεμα, που μεσω των ψιθυρων που θα δημιουργησει, θα κατευθυνει την κοινη γνωμη εκει που εσυ επιθυμεις. Οσοι απλοι ανθρωποι θελησουν να ελεγξουν αυτα που λες, θα βρουν ευκολα στοιχεια για τις αληθειες που παρουσιαζεις και επομενως θα τις επιβεβαιωσουν. Για το ψεμα σου, ομως, δεν θα βρουν στοιχεια, αλλα αφου εχεις πει ηδη δεκα αληθειες, δεν μπορεις να λες τωρα ψεμματα! Ετσι σκευτονται και πιστευουν το ψεμα, οπως ακριβως ηθελες. Και αν, ο μη γενοιτο, αποκαλυφθει καποια στιγμη το ψεμα σου, θα εχει κανει ηδη τη «ζημια» του και μπορεις επισης, απολογουμενος, να δικαιολογηθεις οτι δηθεν δεν το εκανες σκοπιμα, οτι ειχες κακη πληροφορηση, οτι ετσι κι αλλιως ειχες πει δεκα αληθειες που αποδεικνυουν τη γενικοτερα φιλαλήθη προθεση σου και τελικα «συγγνωμη». Τη δουλεια σου ομως θα την εχεις ηδη κανει, αφου και το χονδροειδεστερο ψεμα αφηνει παντα ιχνη πισω του και αν ηταν μαλιστα ερμηνεια ενος γεγονοτος, την οποια εσυ πρωτος εδωσες – οπως ηδη αναφεραμε – οταν θα το ξαναθυμηθει καποιος, θα ξαναθυμηθει αμεσα μαζι του και αυτη την ψευδη ερμηνεια που του ειχες δωσει τοτε. Αρα, σχεδον παντου βγαινει κερδισμενος ο προπαγανδιστης. Απο την αλλη μερια, οπως ειπε ο Σταλιν αλλα και ο …. Κωνσταντινος Μητσοτακης, οι λαοι ξεχνουν, δεν εχουν μνημη, και επομενως θα ξεχασουν ολα τα ψεματα και τα παραστρατηματα σου. Δεν ειναι δηλαδη μαζοχιστες, οπως τους εχουν προσαψει αλλοι, αλλα επιλήσμονες.
Οι εφημεριδες των πολιτικων κομματων χρησιμοποιουν κατα κορον αυτου του ειδους την «ειδησεογραφια» για να διαβαλλουν τους αντιπαλους τους. Πολλες φορες, μηνυονται απο αυτους τα αναισχυντα ψευδη τους και υποχρεωνονται τελικα να δημοσιευσουν την διαψευση μιας προηγουμενης κακεντρεχους «ειδησης» τους, αλλα το κακο που ηθελαν το εχουν ηδη κανει και μερικες φορες δεν φειδονται ακομα και χρηματικων αποζημιωσεων στους διαβληθεντες, αν το κακο που εντωμεταξυ τους εκαναν, με τους ψιθυρους που ξεσηκωσαν, ειναι αρκετα μεγαλο.
ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ
Οι μαζες εχουν μεσα τους τη φυσικη ταση της υπερβολης.
Γουσταύος Λε Μπον
Δεν ξερεις, καημενε, τη λαϊκη ψυχη. Οι λαοι πιστευουν πιοτερο τ’αυτια τους, παρα τα ματια τους. Πιοτερο το μυθο, παρα τα γεγονοτα. Πιοτερο τη φαντασια τους απο την κριση τους.
Κ.Βάρναλη, Ο Μονολογος του Μώμου
Ο λαος εχει αναγκη απο μυθους, παραμυθια, υπερβολες, οραματα. Θελει να μπορει να σηκωσει τα ματια του μακρια απο την καθημερινη μιζερια του και να αντικριζει το ιδεωδες, το ιδανικο, το υστατο, το μεγαλειωδες. Αυτη τη βαθια αναγκη του για ονειρο και υπερβαση ερχονται να του την ικανοποιησουν οι αυτοκλητοι επιδοξοι σωτηρες του, ταζοντας του την προσεχη πραγματοποιηση της νοερης ουτοπιας.
<>, λεει ο Ηρακλειτος, αλλα ο λαος διαφωνει. Θελει λογια γλυκα, μαυλιστικα, που να του χαϊδευουν τ’αυτια, και ας «απεχουνε πολυ απο την αληθεια». Υπαρχουν ηδη ετοιμες πολλες μαγικες λεξεις, με τις οποιες μπορει ο προπαγανδιστης να χτισει το μυθο και το οραμα – οι «φανταχτερες γενικοτητες» που εχουμε ηδη αναφερει: ελευθερια, ειρηνη, γαληνη, ευτυχια, χαρα, σοσιαλισμος, ξεκουραση, χαλαρωση, δικαιοσυνη, δημοκρατια, εδω και τωρα, κ.λπ.
Ντυσε εντεχνα την προπαγανδα σου με αυτες τις λεξεις και αυτη θα γινει αμεσως το οραμα του λαου σου και ο λαος σου θα σε ακολουθησει. Μαστορας του ειδους, ο Ανδρεας Παπανδρεου δημιουργησε πολλα σοσιαλιστικα οραματα για το λαο, του τυπου «Εδω και τωρα σοσιαλισμος» ή «Στις 18, σοσιαλισμο», και παρεσυρε καποτε το ημισυ των Ελληνων. Επρεπε να μεγαλωσουμε λιγο για να αντιληφθουμε το λαϊκισμο του. Και αυτες ακομα οι προπαγανδιστικες αφισες του, μας τον εδειχναν να ατενιζει με εμπιστοσυνη και σιγουρια το μελλον: το οραμα του, το οραμα μας!
Αλλα εαν οι κομμουνιστες και οι σοσιαλιστες οποιουδηποτε ειδους εχουν κακοποιησει με τις πραξεις τους τις αρχικα λαμπρες και δονητικες λεξεις των προσδιορισμων τους, τι να πουμε για τη λεξη «Δημοκρατια» που ειναι η πιπιλα και η καραμελα ολων και προπαντος αυτων που καλυπτουν απο πισω της τις τελικα κατεξοχην φασιστικες νοοτροπιες, πραξεις και μεθοδους τους. Ας το τονισουμε καθαρα: ποτε δεν υπηρξε στον πλανητη μας «Δημοκρατια», με την εννοια που συνηθως της αποδιδουν, ουτε υπαρχει πουθενα τωρα, αν και ολα τα κρατη θελουν να λεγονται «δημοκρατικα», λογω της ηδη επιβαρημενης αξιας αυτης της λεξης στη λαϊκη συνειδηση. Ουτε και στην αρχαια Ελλαδα, «την πατριδα της Δημοκρατιας», υπηρξε ποτε Δημοκρατια. Οι επιτηδειοι ρητορες, δημαγωγοι και λαοπλανοι παρεσυραν απο τοτε το λαο, ο οποιος ψηφιζε τελικα ο ιδιος – δυστυχως – τα αντιλαϊκα μετρα. Οι λιγες φωνες των συνετων ρητορων και φιλοσοφων που ακολουθουσαν την «ηθικη ρητορικη» δεν εισακουονταν και ο λαος παρασυροταν παντα απο τους «δημοκρατες» ολιγαρχικους και πλουτοκρατες, που ειτε ηταν οι ιδιοι ρητορες ή ελεγχαν αλλους μεγαλους ρητορες, για να προωθουν μεσα απ’αυτους τις αποψεις τους. Σε αυτο τον πλανητη, απο καταβολης ιστορικου χρονου, ζει και βασιλευει η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ!
Το τονιζουμε ευθαρσως: οποιος μπορει και παρατηρει και αναλυει τις μεθοδους και τις εφαρμογες της συγχρονης δημοκρατιας, δυτικου ιδιαιτερα τυπου, καταληγει να γινει «αντιδημοκρατης». Και προσεξτε: «αντιδημοκρατης» εδω δεν σημαινει φασιστας, ουτε και κομμουνιστης. Σημαινει απλως ενας υγιως σκεπτομενος πολιτης, που πανω απο το ιδιοτελες συμφερον και τον ειδεχθη εγωκεντρισμο του συγχρονου ανθρωπου, προτασσει τις εννοιες της δικαιοσυνης και της αρετης.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
Παντως, σε τελευταια αναλυση, ενα μοναχα ρητορικο σχημα λογου υπαρχει: η επαναληψη.
Μεγας Ναπολεων
Το καταφασκομενο, βεβαιουμενο θεμα καταληγει, με την επαναληψη, να ριζωνει στα πνευματα, σε σημειο να γινεται μια αποδεδειγμενη αληθεια… Στο τερμα καποιου χρονου, ξεχνωντας ποιος ειναι ο δημιουργος της καταφατικης βεβαιωσης που επαναλαμβανεται, καταληγουμε να την πιστευουμε.
Γουσταύος Λε Μπον
(Politische Propaganda, UnserWille und Weg 4, 1934).
Ο Γεωργιος Γεωργαλας κανει τις εξης σημαντικες παρατηρησεις στο βιβλιο του Η Προπαγανδα, σε σχεση με την επαναληψη:
Η επαναληψη πρεπει να ειναι πυκνη, να γινεται συνεχως, χωρις διαλειμματα, ετσι ωστε το κοινο να μην εχει τη δυνατοτητα να αναπνευσει, να σκεφτει, να αμφιβαλλει και να εκλεγει. Τοτε, η προσχωρηση του σε μια πανταχου παρουσα «αληθεια», που τον βρισκει παντου, γινεται αυτοματα, με τροπο ενστικτωδη.
Αποτελεσμα της επιμονης επαναληψης των βασικων ιδεων της προπαγανδας ειναι ενα περιεργο ψυχολογικο φαινομενο που λεγεται «Μιθριδατισμος». Ξερουμε οτι ο βασιλιας του Ποντου, Μιθριδατης, επειδη απο μικρος φοβοταν μηπως τον δηλητηριασουν, επαιρνε διαφορα δηλητηρια σε διαρκως αυξανομενες δοσεις, μεχρι να παθει ανοσια στα δηλητηρια και οταν θελησε καποτε να αυτοκτονησει με δηλητηριο, δεν μπορεσε.
Αυτο ακριβως συμβαινει και με τις μαζες. Με την επαναληψη, παθαινουν ενα ειδος «ανοσιας» απεναντι σε αλλες ιδεες και επιχειρηματα, ακομα και απεναντι στην πιο ολοφανερη αληθεια και στην πιο στοιχειωδη λογικη.
και τελειωνω εδω με τα τεχνασματα:
Η ΚΟΛΑΚΕΙΑ
Ως δ’εχθρων χείρονας εκτρέπου τους κολακεύοντας (Τους κολακες να τους αποφευγεις, σαν τους πιο επικινδυνους απο τους εχθρους σου).
Πυθαγορας
Των μεν αγρίων θυρίων τον τύραννον κάκιστον είναι, των δ’ημέρων τον κόλακα (Απο τα αγρια θηρια το πιο κακο ειναι ο τυραννος και απο τα ημερα, ο κολακας).
Πλουταρχος
Αυτός αυτού κόλαξ έκαστος τυγχάνει ων πρώτος και μέγιστος (Ο καθενας ειναι ο πρωτος και ο μεγαλυτερος κολακας του εαυτου του).
Πλούταρχου, Ηθικά
Η μεθοδος ειναι κλασικη για τον επηρεασμο συνειδησεων. Η τονωση του εγω του αλλου τον κανει να αισθανεται συμπαθεια για σενα και να σου κανει τελικα τα χατιρια. Τη μεθοδο αυτη χρησιμοποιουν οι δικηγοροι για να κολακεψουν το δικαστηριο (δικαστες, ενορκους), οι πολιτικοι προς τους ψηφοφορους τους (λαοπλανοι, δημαγωγοι), οι διαφημιστες προς τους καταναλωτες και οι αντρες προς τις γυναικες για να κολακεψουν με φιλοφρονησεις τη ματαιοδοξια τους και να τις κατακτησουν. Ειναι ενα πολυ υπουλο, πονηρο και δημαγωγικο τεχνασμα.
Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΛΗΣ ΕΛΞΗΣ
Συμφωνα με πολλους ψυχαναλητες, η ψυχολογικη δυναμη της προπαγανδας αυξανεται με τη χρησιμοποιηση αυτου που ο Λάσγουελ ονομασε «Η Αρχη της Τριπλης Ελξης». Αυτη λεει οτι ενα συνολο απο συμβολα θα ειναι πολυ πιο πειστικο αν ειναι ελκυστικο και για τα τρια στοιχεια της προσωπικοτητας του ατομου, τα οποια ο Φρόυντ ονομασε Εγω, ID και Υπερεγω. Για να προσελκυσει το Εγω, ο εμπειρος προπαγανδιστης θα παρουσιασει τις πραξεις και τις σκεψεις που θελει να επιβαλει σα να ηταν λογικες, συνετες, φρονιμες και χρησιμες (επιθυμητες). Με την ιδια πνοη, λεει ή υπονοει οτι αυτες θα προκαλεσουν σιγουρα ευχαριστηση και μια αισθηση δυναμης (μια σαγήνη προς το ID). Συγχρονως, υποβαλλει την ιδεα οτι αυτες ειναι ηθικες και δικαιες – αν οχι ολοκληρωρικα νομιμες, αποφασιστικα πιο δικαιες και ανθρωπινες απο τον ιδιο τον νομο (μια σαγήνη προς το Υπερεγώ ή Συνείδηση).
ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Μπορουμε να συπληρωσουμε οτι τα ζωντανα παραδειγματα – οι ιδιαιτερα, δηλαδη δραματικες παραδειγματικες ιστοριες – επηρεαζουν συχνα την κριση μας περισσοτερο απο ο,τι οι ατονες, αλλα πιο ακριβεις περιγραφες. Δεν θα πρεπει ομως να παρασυρομαστε απο τη ρητορικη τεχνη της ζωντανης περιγραφης, αλλα απο την ακριβεια, τη συνεπεια και τη λογικη των λεγομενων.
Μια αλλη τεχνικη που χρησιμοποιουν οι προπαγανδιστες ειναι η προσφυγη στο φοβο ή η δημιουργια συγχυσης και διασπασης, με κινδυνολογια που εκφραζεται με ιδιαιτερη ρητορικη σοβαροτητα, ωστε να πειθει και να τρομαζει, να μας θετει σε επιφυλακη και να κρεμομαστε απο τα χειλη τους για να μαθουμε πως τελικα θα γλυτωσουμε απο τον επικρεμαμενο κινδυνο και τη φοβερη καταστροφη. Μια κλασικη τεχνικη ειναι να βαζουν στην αρχη ενος λογου, αρθρου ή ραδιοφωνικης εκπομπης, μια ερωτηση που μας βαζει σε επιφυλακη: <> ή <>, ενω συγχρονως η τηλεοραση (ή το διαφημιστικο φυλλαδιο) δειχνει εικονες απο μεγαλες πυρκαγιες και σπιτια που εχουν γινει παραναλωμα του πυρος. Στη συνεχεια βεβαια, η διαφημιση μας προτρεπει να ασφαλιστουμε γρηγορα στην ταδε ασφαλιστικη εταιρια για να γλυτωσουμε την περιουσια μας απο τη μελλοντικη πυρκαγια. Δεν μας λεει ομως ποσο χαμηλο ειναι το ποσοστο των σπιτιων που καηκαν απο πυρκαγιες μεσα σε καποιο χρονικο διαστημα, π.χ. σε μια δεκαετια, γιατι τοτε θα καταλαβαιναμε οτι η πιθανοτητα για κατι τετοιο ειναι πολυ μικρη και οτι οι κυριοι αυτοι επιζητουν απλως και μονο τα λεφτα μας.
Ο Χιτλερ προειδοποιουσε, τρομοκρατωντας, το 1932:
<>.
Ο προπαγανδιστης με την προσφυγη στον κινδυνο παιζει με τους βαθια ριζωμενους φοβους του ακρορατηριου του, ελπιζοντας να κατευθυνει την προσοχη του μακρια απο την αξια μιας ιδιαιτερης προτασης, προς την κατευθυνση των βηματων που θα πρεπει να ακολουθηθουν για να ελαττωθει ο φοβος.
Απο το τελος του Β’ Παγκοσμιου Πολεμου, οι κοινωνιολογοι και οι ψυχολογοι εχουν διεξαγει ειδικες μελετες για να μαθουν περισσοτερα πραγματα για την αποτελεσματικοτητα των εκκλησεων φοβου. Περιληπτικα, υπαρχουν τεσσερα στοιχεια για μια επιτυχημενη εκκληση φοβου:
1) μια απειλη,
2) μια ειδικη συσταση για το πως θα πρεπει να συμπεριφερθει το ακροατηριο,
3) η αντιληψη του ακροατηριου οτι η συσταση θα ειναι αποτελεσματικη στην αντιπετωπιση της απειλης και
4) η αντιληψη του ακροατηριου οτι μπορει να εκτελεσει την προτεινομενη συμπεριφορα.
Οταν οι εκκλησεις φοβου δεν περιλαμβανουν και τα τεσσερα αυτα στοιχεια, το πιθανοτερο ειναι να αποτυχουν.
Το 1964, ο Λίντον Τζονσον κερδισε πολλους ψηφους στην προεκλογικη εκστρατεια του με μια πετυχημενη τηλεοπτικη διαφημιση που εδειχνε ενα νεαρο κοριτσι να εκμηδενιζεται σε μια πυρηνικη εκρηξη. Η διαφημιση αυτη συνεδεσε τον πυρηνικο πολεμο με τον αντιπαλο του, Μπάρι Γκόλντγουοτερ, και προτεινε την ψηφιση του Τζονσον ως εναν αποτελεσματικο τροπο αποφυγης αυτης της απειλης.
Το «Ινστιτουτο για την Αναλυση της Προπαγανδας» μας συμβουλευει, οταν αντιπετωπιζουμε πειστικα μηνυματα που διεγειρουν το φοβο μας, να κανουμε στον εαυτο μας τις ακολουθες ερωτησεις:
-Μηπως ο ομιλιτης μεγενθυνει το φοβο ή την απειλη για να κερδισει την υποστηριξη μας;
-Ποσο δικαιολογημενος ειναι ο φοβος που μας διεγειρει ο ομιλιτης;
-Η αναληψη της προτεινομενης δρασης θα μειωσει πραγματικα την υποτιθεμενη απειλη;
-Οταν την κοιταξουμε με απαθεια, ποια ειναι η αξια της προτασης του ομιλητη;

Δημοσιεύθηκε ΕΔΩ απο τον morgolorth
Ολες οι προηγουμενες πληροφοριες ειναι παρμενες απο το βιβλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ.

ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΚΑΙ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

$
0
0



του Σταύρου Βασδέκη

Με αφορμή τον κάποιους πρόσφατους γραπτούς και προφορικούς διαλόγους θα προσπαθήσω να θέσω εδώ το θέμα της σχέσεως μεταξύ ηρωϊκότητος και χριστιανικότητος, ορθοδόξου έστω, των αγωνιστών του 21, αλλά και άλλα τινά συναφή.

Κάποιοι εθνικοί έχουν αποφανθεί ότι ο χριστιανός δεν μπορεί να
γίνει ήρωας ως "δούλος του Γιαχβέ", ενώ κάποιοι βυζαντινιστές αντιπαραθέτουν τα παραδείγματα των Κανάρη, Καραϊσκάκη, Παπαφλέσσα, Διάκου κ.ά. Δεν μας απέδειξαν όμως καθόλου οι τελευταίοι το αν οι εν λόγω ήρωες ήσαν όντως χριστιανοί.
Εκτός κι αν χριστιανός τυγχάνει πας ο ακουσίως βαπτισθείς κατά την βρεφικήν ηλικίαν. Αλήθεια, γιατί οι ορθόδοξοι (και όχι μόνον) βαπτίζουν τα παιδάκια στην ηλικία αυτή και όχι στην ώριμον όπως στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού; Μήπως για να μη ξεφύγει κανείς από το ποίμνιο των Αρχημανδριτών και όχι, όπως υπονοούν, για να τα απαλλάξουν τάχα μια ώρα αρχίτερα από την γελοία και νοσηρή αυτή ιστορία του προπατορικού αμαρτήματος;

Είναι πασιφανές ότι πράγματι ο Χριστιανισμός αποκλείει την ηρωϊκή στάσι στους ανθρώπους του. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι αποτελεί τον αντίποδα αυτής της ηρωϊκής στάσεως. Ο Χριστούλης μας, μεταξύ των άλλων, εδίδαξε και το "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι". Ισραηλίτης κατακτημένος ο Χριστός, Ρωμαίος κατακτητής ο Καίσαρ. Επομένως ένας ορθόδοξος χριστιανός επί Τουρκοκρατίας έπρεπε να συμπεριφερθεί εντελώς αναλόγως, εφαρμόζοντας το "τα του Σουλτάνου τώ Σουλτάνω".
Και μήπως έτσι χριστιανικότατα δεν έπραξαν ο Πατριάρχης και οι Ιεράρχες των ορθοδόξων έναντι του κατακτητή Τούρκου; Αγνοούν άραγε οι βυζαντινιστές την ιστορία του Γενναδίου, εκείνου του αρχιπροδότη της πατρίδος του, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της επωνομαζόμενης Βυζάντιο για να λησμονηθεί το γεγονός ότι τότε οι προπαπούδες μας ήσαν υπό Ρωμαϊκή κατοχή; Μάλιστα ο Γεννάδιος εφέρθη χριστιανικώς εις το τετράγωνον, επιλέγων την συμφεροντότερη γι αυτόν ΕΞΟΥΣΙΑ, όπως και οι χριστιανικώτεροι των πάντων καλόγεροι, οι οποίοι, λίγο πρίν οι Τούρκοι γκρεμίσουν τα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως, αναρρωτιούνταν ποιά γλώσσα ομιλείται στον.. Παράδεισο αντί να πολεμήσουν (ποιοί; αυτοί;) τους Τούρκους.
Δηλαδή όχι μόνο ήρωες δεν υπήρξαν αλλά ούτε καν στοιχειωδώς δεν αντιστάθησαν οι πραγματικοί χριστιανοί. Δικαίως άλλωστε ο φιλόσοφος Πλήθων αποκαλούσε "σμήνος κηφήνων"τους καλόγερους.

Μήπως χρήζει άραγε να αραδιάσουμε εδώ επιπλέον και τις δεκάδες προτροπές και συμβουλές του Αποστόλου Παύλου και των λεγόμενων Πατέρων της Εκκλησίας προς τους χριστιανούς, οι οποίες σαφέστατα προτρέπουν σε υπακοή στην ΚΑΘΕ εξουσία, αφού όλες οι εξουσίες, κατ'αυτούς, προέρχονται από την.. "θεία βούληση"; Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν όλοι οι βυζαντινιστές καλώς τα προαναφερθέντα, συνεπώς οφείλουμε να τους υπενθυμίσουμε απλώς ότι η Ελληνική "βιωματικότης υπαγορεύει το "μην κάνεις τον ανήξερο ούτε για αστείο, όταν γνωρίζεις".

Οι ήρωες λοιπόν του 21 μόνον κατ'όνομα ήσαν χριστιανοί και καθόλου βιωματικώς, όπως το απέδειξαν άλλωστε, φερόμενοι άκρως αντιχριστιανικώς, όταν αντιστάθησαν ψυχή τε και σώματι, στον Τούρκο κατακτητή, αφού έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις χριστιανικές επιταγές οι οποίες προέτρεπαν την υποταγή και υπακοή στις εξουσίες και τους κατακτητές, επιταγές τις οποίες τακτικώς τους υπενθύμιζε το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της εποχής. Ακόμη κι αν εκκλησιάζονταν αυτό δεν σήμαινε τίποτε, διότι ο καθείς γνωρίζει ότι, ακόμη και την σήμερον, οι περισσότεροι εκκλησιαζόμενοι ουδεμία ουσιαστική σχέση έχουν με τον Χριστιανισμό και τη δογματική του.
Εξ άλλου αυτό το τελευταίο το τονίζουν συνεχώς οι σημερινοί ιεράρχες και οι παπάδες. Μήπως λίγοι είναι οι ιερωμένοι οι οποίοι έχουν ψωμοτύρι τις χριστοπαναγίες ακόμη και μέσα στους ναούς;

Ήρωας είναι αυτός ο οποίος συμπεριφέρεται έτσι ώστε να πλουτίσει την ζωή δίνοντας ακόμη και την ζωή του και την ψυχή του, σε αντίθεση με τον ορθόδοξο πιστό ο οποίος δεν έχει τίποτε χειρότερο υπ'όψιν του απ'αυτή την ζωή την "αμαρτωλή"και την "διαβολεμένη". Ο στόχος του είναι αποκλειστικά αυτός ο άλλος του κόσμος, ο οποίος μολύνει τον εδώ. Ο ήρωας αντιθέτως είναι αυτός ο οποίος προτιμά τον θάνατο από την ατίμωσι και την υποδούλωσι. Ακριβώς η αντίθετη στάσι απ'αυτήν των καλογήρων τους οποίους τόσο επαινούν τώρα οι πολλοί. Ο Ηρωϊσμός κατακαίεται από το πυρ το εσώτερον, η Ορθοδοξία διακατέχεται από τον αμέτρητο φόβο μή ριφθεί η ψυχή του θεόδουλου εις το "πυρ το εξώτερον", εις την "γέεννα του πυρός".

Αρκετοί βυζαντινιστές, για να αποφύγουν τα αδίεξοδα των επιχειρημάτων τους και να θολώσουν τα νερά, αποφαίνονται συχνά ότι Έλλην είναι όποιος σκέπτεται, εκφράζεται, συμπεριφέρεται Ελληνικώς.
Και ερωτώ: ποιά η σχέση της Ορθοδοξίας με όλα αυτά; Η έννοια Ορθοδοξία αποτελεί το αποκορύφωμα των εννοιών της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Εννοιών απεχθέστατων στους Έλληνες οι οποίοι καλλιέργησαν εις το έπακρον την αρετή της ανεκτικότητος και του σεβασμού των Αλλοτρίων (και των κάθε είσους αλλοτρίων των). Άψεγους αποκαλεί ο Όμηρος τους Αιθίοπες τους οποίους επισκέπτονταν οι Ελληνες Θεοί τακτικώς συν τοις άλλοις. Αυτούς τους οποίους οι Ορθόδοξοι αποκαλούν Αράπηδες και Μάου-Μάου και τους οποίους έσυραν ως δούλους στην Αμερική (κι ας μην ισχυρισθεί κανείς ότι αυτά τα έπραξαν μόνον οι Καθολικοί, διότι αυτό που αληθεύει είναι ότι εκείνοι απλώς το έπραξαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό). Μήπως την σήμερον δεν υπάρχουν Ορθόδοξες ιεραποστολές; Ορθόδοξοι λοιπόν και άπαντες οι λοιποί λαθόδοξοι. Οποία αδικαιολόγητος έπαρση. Οποία ανελληνοπρέπεια τουλάχιστον.

Είτε αρέσει επίσης είτε όχι στους βυζαντινσιτές η λεγόμενη Παλαιά Διαθήκη τυγχάνει ένα εκ των δύο ιερών βιβλίων της Ορθοδοξίας. Και θα τους εκλιπαρούσα να μου εξηγήσουν ποιά σχέση έχει με τον Ελληνισμό αυτό που θα διαβάσετε στην συνέχεια ("Δευτερονόμιο"ΧΙΙΙ, 6): "Εάν δε παρακαλέση σε ο αδελφός σου εκ πατρός σου ή εκ μητρός σου, ή ο υιός σου , ή η θυγάτηρ σου, ή η γυνή σου η εν κόλπω σου, ή ο φίλος σου ή ίσος τη ψυχή σου, λάθρα λέγων πορευθώμεν και λατρεύσωμεν θεοίς εταίροις...από των Θεών των εθνών..αναγγέλλων αναγγελλείς περί αυτού και η χείρ σου έσται επ'αυτώ εν πρώτοις, αποκτείναι αυτόν, και αι χείρες παντός του λαού επ'εσχάτω...Εαν δε ακούης εν μιά των πόλεών σου λέγοντες πορευθώμεν και λατρεύσωμεν Θεοίς ετέροις ανελών ανελείς πάντας τους κατοικούντας εν τη πόλει εκείνη εν φόνω μαχαίρας και τα κτήνη αυτής εν στόματι μαχαίρας.."Και συνεχίζει το "ιερό"κείμενο περιγράφοντας τις λεπτομέρειες του τρόπου καταστροφής των πάντων εντός της πόλεως αυτής!

Πώς αντιμετώπιζαν όμως αυτά οι Έλληνες οι διαπαιδαγωγημένοι με την Ιλιάδα του Ομήρου; ("Ιστορία του Ελληνικού Έθνους"της Εκδοτικής Αθηνών, τόμος Δ' ,σελ. 226) : "Ο σεβασμός του Αλέξανδρου προς τους λαούς των χωρών που κατέκτησε, συνυφασμένος και με την γενικώτερη πολιτική του, που μέγας στόχος της ήταν η "ομόνοια"μεταξύ των ηπείρων πήρε μιά ιδιαίτερη χαρακτηριστική έκφραση στην στάση που τήρησε απέναντι στις θρησκείες και στα έθιμα θρησκευτικής λατρείας. Δεν περιορίστηκε μάλιστα στην θρησκευτική ανεκτικότητα'φάνηκε να ασπάζεται ο ίδιος την πίστη και να υιοθετεί τις λατρείες των Ασιατών και των Αιγυπτίων.."

Ένα ακόμη, νεοφανές αλλά καθόλου αυθόρμητο, "επιχείρημα"της προπαγάνδας των βυζαντινιστών είναι το μήπως τάχα οι λεγόμενοι "δωδεκαθεΙστές"παίζουν το παιγνίδι εκείνων που χαρακτηρίζουν τους προγόνους μας "ειδωλολάτρες"; Εδώ πράγματι συμπεριφέρονται ως τέλειοι ορθόδοξοι αγγίζοντες τα όρια της υποκρισίας και της νοοτροπίας της συνειδητής διαστρεβλώσεως και ως τέλειοι μαθητές του αρχιορθόδοξου διδασκάλου Αποστόλου Παύλου. Αλήθεια δεν γνωρίζουν ότι αυτοί οι οποίοι κατ'εξοχήν αποκαλούν την θρησκεία των προγόνων μας "ειδωλολατρική"δεν είναι παρά οι ορθόδοξοι χριστιανοί; Ας το μάθουν τώρα λοιπόν από τον κ. Νικόλαο Τωμαδάκη καθηγητή της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην εργασία του "εισαγωγή εις την Βυζαντινήν Φιλολογίαν"Τόμος Α'τεύχος Α έκδοση δευτέρα, Αθήναι 1956 γράφει: "Ο χριστιανισμός υπήρξε πολέμιος κατά κύριον λόγον του Ελληνισμού, ως ζωής και σκέψεως. Η μεγαλύτερη διαβολή την οποίαν ενήργησε κατά του κλασσικού κόσμου είναι η εμφάνισις αυτού ως ειδωλολατρικού. Λατρείαν των ειδώλων, δι ήν κατηγορούν τα συναξάρια τους μη χριστιανούς συχνότατα, δεν εγνώρισαν οι Έλληνες. Εν τούτοις το όνομα Έλλην, ταχύτατα συνέπεσε με την έννοιαν του ειδωλολάτρης, μη χριστιανός, και συχνότα εις τα συναξάρια λέγεται περί μαρτύρων, "πατρός μεν Έλληνος, μητρός δε χριστιανής" (και όταν πρόκειται περί Σύρων μη ελληνοφώνων! )"

Και εδώ για του λόγου το αληθές περί υποκρισίας και διαστρεβλώσεως, ας θαυμάσουμε το ποιόν και το ήθος του Παύλου: Ο Έρασμος στο "Μωρίας εγκώμιον" (εκδ. ΗΡΙΔΑΝΟΣ 1972 μεταφρ. Στρατή Τσίρκα σελ. 145) λέει: "Αν πρέπει να πιστέψουμε τον άγιο Ιερώνυμο.... ο άγιος Παύλος, διαβάζοντας τυχαία την επιγραφή ενός μνημείου στην Αθήνα, την άλλαξε για να έρχεται πιό καλά με όσα εκείνος έλεγε για χριστιανική πίστη. Παράλειψε τις λέξεις που μπορεί να βλάφτουν την υπόθεσή του και κράτησε μόνο τις δύο τελευταίες "Αγνώστω Θεώ"και πάλι τις άλλαξε κομμάτι, γιατί ολόκληρη η επιγραφή λέει:

«ΤΟΙΣ ΘΕΟΙΣ, ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ, ΘΕΟΙΣ ΑΓΝΩΣΤΟΙΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙΣ»

Και συνεχίζει ο Έρασμος : "Φαίνεται πως αυτό το παράδειγμα πιάσανε ν΄ακολουθούν τα παιδιά, οι θεολόγοι. Ψαρεύουν απ'εδώ κι απ΄εκεί τέσσερις-πέντε λέξεις στην ανάγκη τους αλλάζουν το νόημα και το ταιριάζουν όπως τους βολεύει και, στα κομμάτια, αν αυτό που έρχεται πριν η μετά δεν έχει καμμία σχέση με το θέμα, ή πάει κι αντίθετα. Και το κάνουν αυτό με τόσο πετυχημένη ξανδιαντροπιά, που τους ζηλεύουν ακόμη κι οι νομικοί".

Για να αρκεσθούμε, για την ώρα, σ΄αυτά τα ολίγα, δηλώνω στον κάθε βυζαντινιστή και ορθόδοξο ότι έχω στη διάθεσή του όλα τα επίσημα κρατικά έγγραφα των Υπουργείων και των Νομαρχιών με τα οποία μ'απαντούν ότι δεν έχω το δικαίωμα να τυγχάνω λάτρης του Ελληνικού Θρησκεύματος, εις απάντησιν όσον έχουν το θράσος να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τάχα να υπάρχει απαγόρευσις επ'αυτού.
Και εκίνησα όλη την διαδικασία αυτή για να αποδείξω στην πράξι αυτό το οποίο δεκάδες φορές εδήλωσα δημοσίως ότι δηλαδή η Ελλάς, μεταξύ των άλλων, τυγχάνει και υπό θρησκευτικήν κατοχήν.

ΠΗΓΗ

Νταϊάν Χάρις Κλάιν: Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τη ζωή με χιούμορ και απόλαυση

$
0
0


«... Σε κάποιο βαθμό, καταλαβαίνω το δέσιμο των Βρετανών με τα Μάρμαρα, επειδή αν αυτά βρίσκονταν στην Ουάσινγκτον, όπου κατοικώ, ούτε κι εγώ θα ήθελα να τα δω να φεύγουν. Αλλά η αρχιτεκτονική και η γλυπτική του μνημείου πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να επανενωθούν. Αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές όταν βλέπουμε μια μαρμάρινη μετόπη που σώζεται σχεδόν ολόκληρη, η οποία έχει μια
γύψινη αναπαράσταση του κεφαλιού μιας μορφής, και η επεξηγηματική πινακίδα γράφει ότι το κεφάλι είναι στο Λονδίνο.
Επισκέφτηκα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με ένα γκρουπ τουριστών μόλις τρεις εβδομάδες μετά τα εγκαίνιά του. Όταν έφτασα στον τελευταίο όροφο, έβαλα τα κλάματα, ένιωσα απέραντο θαυμασμό και υπερηφάνεια για το πόσο όμορφο ήταν. Ο γυάλινος τοίχος με τη θέα προς τον Παρθενώνα και η νότια πλαγιά της Ακρόπολης συνδέονται με τα Γλυπτά με έναν πανέμορφο τρόπο». 
Η Νταϊάν Χάρις Κλάιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, συγγραφέας του βιβλίου «Οι Αρχαίοι Έλληνες. Μία Εικονογραφημένη Ιστορία» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), που βασίζεται στη σειρά ντοκιμαντέρ The Greeks του National Geographic, απαντά στις ερωτήσεις της Huffpost Greece, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της στην Αθήνα ή, πιο σωστά, την επιστροφή της. 
Η θέση της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το Βρετανικό Μουσείο, η σημασία της Αρχαιολογίας σε έναν κόσμο ψηφιακό που αλλάζει με τόσο υψηλές ταχύτητες, η αγαπημένη της ελληνική λέξη, ο τρόπος που αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη ζωή, η πρώτη φορά που ήρθε στην Αθήνα, το μακρινό 1976. 
Κι ακόμη, η Αργολίδα και η Αρκαδία, η Ρόδος και η Πάτμος, οι Δελφοί, «το χώμα της πλαγιάς του Παρνασσού», οι ανεμώνες στην Ολυμπία, «το ξεχωριστό συναίσθημα όταν στέκεσαι νωρίς το πρωί μέσα στον Παρθενώνα, πριν ανοίξει για το κοινό».
«Αυτή είναι η ιστορία των αρχαίων Ελλήνων, η κληρονομιά των οποίων παραμένει το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού. Αυτή η έκδοση εξηγεί πως δημιούργησαν τον πιο πεφωτισμένο πολιτισμό του αρχαίου κόσμου από το 6.000 π.Χ. μέχρι τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., και πώς η αρχαιολογία, αλλά και οι νέες επιστημονικές τεχνικές, μας αποκαλύπτουν ακόμα πτυχές του ελληνικού πολιτισμού που μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστες» γράφει η Αμερικανίδα ιστορικός στην εισαγωγή του βιβλίου, που είναι γραμμένο όχι μόνο με γνώση αλλά και με αγάπη. 
Η 230 σελίδων προσεγμένη έκδοση με την πλούσια εικονογράφηση είναι χωρισμένη σε τρία μεγάλα κεφάλαια: Αρχίζοντας από την Αυγή των Ελλήνων (6000-1177 π.Χ.), συνεχίζοντας στην Ακμή των Ελλήνων (1177-508 π.Χ.) και καταλήγοντας στο Απόγειο της δόξας (508-323 π.Χ.) της Κλασικής Περιόδου.
Περιέχει κατατοπιστικούς χάρτες, αλλά και ποικίλα θέματα, όπως η μητριαρχική κοινωνία των Μινωιτών και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και τα πρώιμα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως οι μηχανισμοί ψηφοφορίας και οι κλεψύδρες και παρενθετικά δίνει χώρο σε (δελεαστικές) παράλληλες προς τη μεγάλη ιστορία, ιστορίες, θρύλους και υποθέσεις, όπως για παράδειγμα το ερώτημα Ήταν η Σαντορίνη η αρχαία Ατλαντίδα;
-Κυρία Κλάιν, η Αρχαιολογία μας δίνει πρόσβαση στο παρελθόν και μία οδό κατανόησης των πολλών όσο και διαφορετικών πτυχών της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ποια η σημασία της στη σύγχρονη κοινωνία και τι σημαίνει στην ψηφιακή εποχή, σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και μάλιστα με τόσο ταχείς ρυθμούς; 
Ζούμε σε έναν πολύπλοκο, γρήγορο κόσμο. Χρειαζόμαστε την ικανότητα να σκεφτόμαστε με μη-γραμμικό τρόπο, όπως ο Θεμιστοκλής στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά και να μη βιαζόμαστε, εξετάζοντας τις καταστάσεις από κάθε πλευρά, όπως θα έκανε ο Πυθαγόρας.
Τα εφήμερα και βραχύβια είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως οι ειδήσεις που μπορεί να παρακολουθήσουμε στην τηλεόραση και την επόμενη μέρα θα αντικατασταθούν από νέα ρεπορτάζ, ή το Twitter, όπου τα νέα μηνύματα αντικαθιστούν τα παλιά επί 24ώρου βάσεως. Πλέον όλα ανακυκλώνονται, ή πετιούνται στα σκουπίδια.
Η φιλοξενία είναι η ομηρική ιδέα ότι ο οποιοσδήποτε, ένας ξένος, ένας ζητιάνος, μπορεί να είναι ένας μεταμορφωμένος θεός, συνεπώς πρέπει να του φερθείς με καλοσύνη
Οι αρχαίοι έφτιαχναν μνημεία που άντεχαν στον χρόνο, κι έγραφαν τις «ειδήσεις» τους σε μάρμαρο, κατασκεύαζαν μνημεία και αρχιτεκτονικά θαύματα που θα κρατούσαν για ολόκληρους αιώνες. Είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στη διάρκεια, όπως θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς. Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι έγραψε την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, «όχι ως αγώνισμα με σκοπό να κερδίσει την εύνοια της στιγμής, αλλά ως κτήμα παντοτινό».



Στα συμπεράσματά μου, (σελ. 214), γράφω, «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι εξίσου σοβαρά με αυτά που αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Χρειαζόμαστε τη σοφία της Αθηνάς, τη δικαιοσύνη της Θέμιδας, και την αυτοπεποίθηση του Δία για να τα υπερβούμε. Χρειαζόμαστε τη λογική του Αριστοτέλη, την αναζήτηση της αλήθειας του Πλάτωνα, και τη συνείδηση του Σωκράτη. Χρειαζόμαστε τον ιδεαλισμό τους…
Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τη ζωή με χιούμορ και απόλαυση, επιζητώντας την ευτυχία μέσα από τη φιλία, τις αισθητικές απολαύσεις και την αυτοβελτίωση. Ας τους θυμόμαστε και ας αντλούμε τα διδάγματά τους σε κάθε ηλικία και γενιά».


Ζωφόρος του Παρθενώνα, λεπτομέρεια: Δύο άνδρες και μία γυναίκα που κουβαλούν αγγεία με νερό στην Ακρόπολη (Φωτογραφία από βιβλίο «Οι Αρχαίοι Έλληνες»). 

-Στο τέλος του βιβλίου, στις «Ευχαριστίες», σημειώνετε: «Προς τους ακαδημαϊκούς μου συναδέλφους των ανθρωπιστικών επιστημών: Αυτό το βιβλίο δεν απευθύνεται σε εσάς. Απευθύνεται στους γονείς σας, τους φίλους σας και τα παιδιά σας, ώστε να καταλάβουν τι είναι αυτό που σας έχει γοητεύσει όλα αυτά τα χρόνια». Υποθέτω το να γράφει κανείς για το ευρύ κοινό, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Πως πήρατε την απόφαση;
Επειδή έχω περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, έχω όλες αυτές τις ολοζώντανες εικόνες στο μυαλό μου, όπως το χρώμα του χώματος στην πλαγιά του Παρνασσού στους Δελφούς, τις ανεμώνες στην Ολυμπία, και το ξεχωριστό συναίσθημα όταν στέκεσαι νωρίς το πρωί μέσα στον Παρθενώνα, πριν ανοίξει για το κοινό. Αυτές οι γεμάτες πνευματικότητα εικόνες έδωσαν μεγαλύτερη ζωντάνια στις πανεπιστημιακές μου διαλέξεις.
Αλλά διαπιστώνω όλο και περισσότερο ότι οι φοιτητές μου και τα μέλη του ακροατηρίου μου δεν διαθέτουν αυτές τις ειδικές γνώσεις. Όταν λέω «Δελφοί», δεν τους έρχονται συγκεκριμένες εικόνες στο μυαλό. Δεν βλέπουν απολύτως τίποτα.
Έζησα στην Αθήνα από το 1987 ως το 1990, ενώ έγραφα τη διδακτορική μου διατριβή
Αυτό το βιβλίο, με τις 200 εικονογραφήσεις, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού ακριβώς του προβλήματος. Πέρα από τη διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, έχω τη χαρά να συνοδεύω γκρουπ τουριστών, σχεδόν κάθε χρόνο.
Συνήθως, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα, και κάνουν την κρουαζιέρα τους, ή το ταξίδι με λεωφορείο, μέσω του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, ή των εκδρομών του National Geographic. Λατρεύω να μυώ τους επισκέπτες αυτούς στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και αρχαιολογίας.
Αλλά, καθώς ταξιδεύω μαζί τους σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνω ότι είτε δεν έχουν βασικές γνώσεις μιας χρονικής περιόδου, είτε δεν τις θυμούνται. Έγραψα το βιβλίο για να καλύψω τις ανάγκες αυτών των επισκεπτών και για να εμπνεύσω άλλους -να έρθουν, να δουν και να νιώσουν πώς είναι να βρίσκεται κανείς στην Ελλάδα.


Αποθηκευτικά πιθάρια, Κνωσός. Κάποτε, μέσα από αυτές τις τρύπες οι Μυκηναίοι περνούσαν σκοινιά για να χειρίζονται τα πιθάρια (Φωτογραφία από το βιβλίο «Οι Αρχαίοι Έλληνες»). 

-Επισκεφθήκατε πρώτη φορά την Ελλάδα πριν από 40 χρόνια. Επιπλέον, έχετε ζήσει τρία χρόνια στην Αθήνα. Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις που διατηρείτε από την πόλη και τους ανθρώπους της;
Την πρώτη φορά που ήρθα στην Αθήνα, το 1976, θυμάμαι να περπατάω με τα καινούργια δερμάτινα σανδάλια μου στην Πλάκα και να γλιστράω στο μάρμαρο.
Στην Αίγινα, είδα για πρώτη φορά να χτυπάνε τα χταπόδια και να τα κρεμάνε στον ήλιο.
Το 1982 ήρθα με ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για να επισκεφτώ αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, και θυμάμαι ότι πίναμε φρέσκο χυμό από κεράσια στην Αργολίδα.
Όπως θυμάμαι και την επίσκεψη στον εκτεθειμένο (χωρίς στέγαστρο) ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσες, στην Αρκαδία.
Έζησα στην Αθήνα από το 1987 ως το 1990, ενώ έγραφα τη διδακτορική μου διατριβή, κι από τότε επιστρέφω ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είτε για έρευνα, είτε με φοιτητές μου, είτε με γκρουπ τουριστών.


Ναός του Ηφαίστου, Αθήνα: Ο πιο καλοδιατηρημένος αρχαίος ναός σε όλη την Ελλάδα φέρει το όνομα του Ηφαίστου, του προστάτη των σιδεράδων και των τεχνιτών (Φωτογραφία από το βιβλίο «Οι Αρχαίοι Έλληνες»).

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα μέρη που έχω επισκεφτεί είναι η συναγωγή της Ρόδου, όπου συναντήσαμε δύο πολύ γηραιά μέλη της εβραϊκής κοινότητας, που είχαν επιζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ένα άλλο αγαπημένο μου νησί είναι η Πάτμος, ενώ πάντα απολαμβάνω ιδιαίτερα μια επίσκεψη στο Ναύπλιο. Υπάρχει ένα εστιατόριο το οποίο επισκέπτομαι από το 1987, Τα Φανάρια, που έχει ακόμα τον ίδιο ιδιοκτήτη, και κάθε φορά με υποδέχεται σαν να είμαι μέλος της οικογένειας.
Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα μαθαίνω νέα πράγματα για τη χώρα και συναντώ όμορφους ανθρώπους που με βοηθούν στο ταξίδι της ζωής μου.
-Και η αγαπημένη σας ελληνική λέξη;
Φιλοξενία: Επειδή η φιλοξενία, που κατά κυριολεξία, σημαίνει «αγάπη για τον ξένο», θριαμβεύει επί της ξενοφοβίας. Όποτε εξηγώ στους φοιτητές ή στο κοινό μου αυτό το ξεχωριστό είδος γενναιοδωρίας, τους συναρπάζει η ομηρική ιδέα ότι ο οποιοσδήποτε, ένας ξένος, ή ένας ζητιάνος, μπορεί να είναι ένας μεταμορφωμένος θεός, συνεπώς πρέπει να του φερθείς με φιλοξενία και καλοσύνη.
Η φιλοξενία είναι μια λέξη τόσο δυνατή, που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται κανείς στη ζωή του.


Στη Ναύπακτο

-Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα (το Νέο Μουσείο Ακρόπολης περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένο χώρο) ή, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο;
Όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο για τα αφιερώματα που φυλάσσονται στο εσωτερικό του Παρθενώνα και στο Ερέχθειο, αναγκάστηκα να ταξιδέψω μέχρι το Λονδίνο για να δω δώδεκα μαρμάρινες επιγραφές που είχε πάρει ο Έλγιν. Σε κάποιο βαθμό, καταλαβαίνω το δέσιμο των Βρετανών με τα Μάρμαρα, επειδή αν αυτά βρίσκονταν στην Ουάσινγκτον, όπου κατοικώ, ούτε κι εγώ θα ήθελα να τα δω να φεύγουν. Αλλά η αρχιτεκτονική και η γλυπτική του μνημείου πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να επανενωθούν. Αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές όταν βλέπουμε μια μαρμάρινη μετόπη που σώζεται σχεδόν ολόκληρη, η οποία έχει μια γύψινη αναπαράσταση του κεφαλιού μιας μορφής, και η επεξηγηματική πινακίδα γράφει ότι το κεφάλι είναι στο Λονδίνο.
Επισκέφτηκα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με ένα γκρουπ τουριστών μόλις τρεις εβδομάδες μετά τα εγκαίνιά του. Όταν έφτασα στον τελευταίο όροφο, έβαλα τα κλάματα, ένιωσα απέραντο θαυμασμό και υπερηφάνεια για το πόσο όμορφο ήταν. Ο γυάλινος τοίχος με τη θέα προς τον Παρθενώνα και η νότια πλαγιά της Ακρόπολης συνδέονται με τα γλυπτά με έναν πανέμορφο τρόπο.


Μωσαϊκό με κυνήγι λιονταριού, Πέλλα. Ο Αλέξανδρος, δεξιά και ο φίλος του Ηφαιστίωνας, σε μία επίδειξη θάρρους (Φωτογραφία από το βιβλίο «Οι Αρχαίοι Έλληνες»). 


Info

Η συγγραφέας θα μιλήσει για το βιβλίο σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 18:00, στο Polis Art Café (Αίθριο Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5).
Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι επίσης οι:
Δημήτρης Πλάντζος, αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ 
Διονύσης Μουρελάτος, δρ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, καθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ
Αλέξανδρος Ηλιόπουλος, μεταφραστής-ιστορικός.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Καλλιόπη Κουντούρη, δρ Ιστορίας της Τέχνης, Member of Faculty Hellenic American University.


Στους Δελφούς

Η κ. Νταϊάν Χάρις Κλάιν έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία και κλασική αρχαιολογία στο Στάνφορντ και το Πρίνστον, ενώ είναι μέλος του προγράμματος Φούλμπραϊτ και έχει ζήσει στην Αθήνα για τρία χρόνια, όταν μελετούσε τα αφιερώματα στη θεά Αθηνά που βρίσκονταν στο εσωτερικό του Παρθενώνα. Έχει εκδώσει ήδη ένα βιβλίο επί του θέματος -«The Treasures of the Parthenon and Erechtheion» (Oxford Monographs on Classical Arcaeology)- ενώ είναι δημοφιλής ομιλήτρια, η οποία συχνά πραγματοποιεί ομιλίες σε κρουαζιέρες στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ζει στην Ουάσιγκτον μαζί με τον σύζυγο της συγγραφέα Έρικ Κλάιν και τα δυό τους παιδιά.

ΠΗΓΗ

Σκεπτικισμός κι Αγνωστικισμός

$
0
0
Η δυνατότητά μας να γνωρίζουμε την πραγματικότητα προέρχεται από αυτήν την ίδια, στην οποία είμαστε σαν ένα από τα μέρη της και η γνώση μας έχει αρχίσει -με την πρώτη αντίληψή μας- πριν αναρωτηθούμε αν την έχουμε. Όπως δεν είναι αναγκαίο να διανοηθούμε ποιο είναι γενικά το Σύμπαν για να μπορούμε να διαπιστώνουμε ποια από εκείνα που
αντιλαμβανόμαστε υπάρχουν πραγματικά. Η ίδια η αντίληψη είναι ένας τρόπος εννόησης δημιουργημένη έμμεσα από τα ίδια τα πράγματα και γι’ αυτό είναι απ΄ όλους αυτονόητη και χρησιμεύει στις δραστηριότητές μας σαν βάσιμη, υπο­λογίσιμη και αξιόπιστη αλήθεια.

Τα πράγματα έχουν κοινά και σταθερά στοιχεία, δεν είναι τελείως άσχετα, διαφορετικά ή απροσδιόριστα το ένα από το άλλο και εμείς μπορούμε να τα αντιλαμ­βανόμαστε, με πρώτα αφηρημένα γνωστικά στοιχεία τα αισθήματα. Από τους συνδυασμούς των αισθημάτων προσέχουμε, ξεχωρίζουμε και διαμορφώνουμε τις έννοιες του λόγου. Η αντίληψη πρέπει να αρχίζει από κάποια αφαίρεση, που γίνεται μόνη της (απρόσεκτα), γιατί αν όχι, τότε δε θα υπήρχαν μη αντιληπτά μέρη της πραγμα­τικότητας.

Θα ήταν όλα αμέσως αντιληπτά. Αν ο προ­σδιορισμός της αντίληψης γινόταν μόνο από τα εξωτερικά πράγματα, τότε αυτή θα έπρεπε να μας δείχνει πολύ περισσότερα, αν όχι το σύνολο τους. Εξαρτάται από τους δυνατούς τρόπους, με τους οποίους μπορεί να επηρεάζεται η ελλιπής πραγ­ματικότητα του εαυτού μας. Δηλαδή δεν είμαστε τα πάντα και δεν επη­ρεαζόμαστε ταυτόχρονα με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Χωρίς την ύπαρξή μας, βεβαίως θα ήταν αδύνατο να έχουμε κάποια αντίληψη ή εμπειρία και επομένως, αυτή δεν μπορεί ποτέ να είναι ανεξάρτητη από την ποιότητα και τις δυνατότητες της ύπαρξής μας. Η ποιότητα της αντί­ληψης δεν είναι ανεξάρτητη από τον εαυτό μας στο σύνολό του. Αυτό μπορούμε να το πούμε, χωρίς να χρειάζεται να ανα­φερθούμε ειδικότερα σε κάποια από τα μέρη του εαυτού μας ή για μερικές ιδιότητές του. Όπως λ.χ. στον εγκέφαλο, στο νευρικό σύστημα, στα αισθητήρια όργανα.

Ο επηρεασμός ή η αλλαγή στην ποιότητα, στις δυνατότητες και στις σχέσεις του εαυτού μας με τα εξωτερικά πράγματα επηρεάζει (άμεσα ή πιο έμμεσα) ποια πράγματα, που και πότε τα αντιλαμβανόμαστε, όπως και τη δυνατότητα της αντίληψης. Για τον ίδιο λόγο, ένας άλλος, ο οποίος δεν είναι με την ίδια ποιότητα, δυνατό­τητες και σχέσεις δεν αντιλαμβάνεται τα ίδια πράγματα ή στην ίδια στιγμή.

Η αντίληψη των εξωτερικών πραγμάτων είναι πάντοτε ένα αποτέλεσμα από τη σχέση ανάμεσα σ’ εκείνα και στον εαυτό μας. Αυτή η σχέση μας με τα πράγματα (η θέση, η στιγμή, η κατεύθυνση, η απόσταση, η γωνία, η βιολογική και η ψυχική κατάσταση κ.λπ.) αλλάζει με διάφορους τρόπους και δείχνει πάντοτε ένα μέρος από την πραγματικότητα, ποτέ το σύνολό της.

Η αντίληψη του συνόλου δε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί. Έτσι, η ίδια η αντίληψη (η πληροφορία μας, εάν προτιμάτε) είναι απο­σπασματική γνώση της πραγμα­τικότητας, όπως είναι οι έννοιες του λόγου και δεν δείχνει τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι μόνα τους (και με όλους τους δυνατούς τρόπους). Το ότι η αντίληψη δεν είναι άμεσα τα πράγματα και δεν μας τα δείχνει ακριβώς όπως είναι (δηλαδή ανεξάρτητα από τον εαυτό μας), αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν υπάρχουν. Αντιθέτως σημαίνει, ότι εκείνα δεν είναι τελείως διαφορετικά από εμάς και ακόμα, ότι τα πράγματα δεν είναι χωρίς σχέσεις, αλληλεπιδράσεις και κοινά στοιχεία.

Δεν είναι δυνατό ν’ αντιλαμβανόμαστε όλα τα πράγματα στην ίδια στιγμή (ή όλα τα μέρη τους) και η αντίληψη πρέπει ν’ αποτελείται από μερικά σταθερά γνωρίσματα, ανεξάρτητα από το αν αντιστοιχούν σε κάποια στοιχεία των πραγμάτων. Αυτά τα «ασύνθετα» γνωρίσματα στη σύσταση μιας πολυσήμαντης αντίληψης, τα οποία ονομάζουμε «αισθήματα», είναι και αυτά έννοιες, δηλαδή κοινά και σταθερά γνωρίσματα με αφηρημένη σημασία.

Τα αισθήματα, όπως λ.χ. ένα χρώμα ή το αίσθημα της θερμοκρασίας είναι έννοιες υπό την αισθητικότητα (με εξωτερική επίδραση), διότι είναι κοινά και σταθερά γνωρίσματα. Γνωρίσματα από κάποια αφαίρεση, η οποία γίνεται μόνη της και μας δείχνουν χωρίς διαφορές (και λεπτομέρειες) ακόμα και όταν τα πράγματα δεν είναι διαρκώς τα ίδια.

Η “παρανόηση” αρχίζει άμεσα από την αντίληψη, όπως και η εννόηση, από την οποία αφαιρούνται αναγκαία κάποια γνωρίσματα των πραγμάτων και τα ίδια τα αισθήματα συνταυτίζονται με ανύπαρκτα πράγματα ή ουσίες. Έτσι εξηγείται, γιατί η αντίληψη δε μας δείχνει ακριβώς όπως είναι τα πράγματα. Εάν η αφαιρετική δυνατότητα ονομάζεται διάνοια ή είναι μια διανοητική δραστηριότητα, τότε το ίδιο πρέπει να πούμε και για τη δυνατότητα της αντίληψης.

Η αισθητικότητα και η νοητικότητα δεν είναι δύο αντίθετες ιδιότητες και η μία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την άλλη. Η διαφορά τους είναι, ότι η πρώτη πραγμα­τοποιείται έμμεσα, από έξω, ενώ η άλλη άμεσα, από το έσω. Στην ίδια την αντίληψη μπορούμε να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε γνωρίσματα (όπως κάνουμε στις γλωσσικά εξω­τερικευμένες έννοιες) και τότε λέμε, ότι στρέφουμε την προσοχή μας ή ότι συγκεν­τρωνόμαστε.

Μία αντίληψη, την οποία συν­ταυτίζουμε με μία ή περισσότερες άλλες, όταν δεν δια­πιστώνουμε ή δεν προσέχουμε τις διαφορές τους, μπορεί να θεωρηθεί σαν έννοια. Η ανα­σύνθεση μίας αντίληψης μέσα στην αυτο­συγκέντρωση δεν έχει τη σαφήνεια και τη λεπτομέρεια, που διαπιστώνουμε σ’ εκείνη. Δηλαδή, μερικά από τα γνωρίσματά της δεν υπάρχουν στην εσωτερική ανα­σύνθεσή της και επο­μένως μπορούμε να τη θεωρήσουμε σαν έννοια, αντί για ασαφή και ανακριβή αντίληψη.



Σκεπτικισμός

“Σκεπτικισμός είναι η ικανότητα να βρίσκει κανείς, με οποιοδήποτε τρόπο, αντιθέσεις ανάμεσα στα φαινόμενα και στις κρίσεις μας με τον σκεπτικισμό, εξαιτίας της ισοσθένειας που χαρακτηρίζει τα αντίθετα μεταξύ τους πράγματα και επιχειρήματα, φτάνουμε πρώτα στην εποχή και μετά στη αταραξία”.Έτσι περιγράφει τον σκεπτικισμό ο Σέξτος Εμπειρικός στις αρχές του 3ου αιώνα μ.κ.ε, όταν δηλαδή έχει από καιρό τελειώσει η περίοδος της ελληνιστικής φιλοσοφίας και οι Σκεπτικοί έχουν εκθέσει και αναπτύξει τις απόψεις τους για τουλάχιστον 5 αιώνες.

Μπορεί λοιπόν το απόσπασμα αυτό να συνοψίζει σε γενικές γραμμές τα βασικά χαρακτηριστικά των σκεπτικών, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκεπτικισμός, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της επικούρειας και στωικής φιλοσοφίας, αλλάζει από την μία γενιά Σκεπτικών στην άλλη σε σημαντικό βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο σκεπτικισμός στην αρχαιότητα παρουσιάζει κυρίως δύο κατευθύνσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων θεωρούν ότι ανήκουν σε διαφορετικές παραδόσεις. Οι δύο κατευθύνσεις του αρχαίου σκεπτικισμού είναι ο ακαδημεικός και ο πυρρώνειος σκεπτικισμός.

Οι γνωσιολογικές προσεγγίσεις των Σκεπτικών τοποθετούνται στους αντίποδες των χαρακτηριζομένων ως δογματικών προσεγγίσεων, σύμφωνα με τις οποίες η γνώση ως θεωρητική κατάκτηση του εξωτερικού κόσμου ανήκει στην περιοχή των ανθρώπινων δυνατοτήτων και βρίσκεται σε διηνεκή εξέλιξη. Οι αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις είναι διάχυτες στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό.

Οι Σκεπτικοί διατυπώνουν αμφιβολίες, άλλοτε μετριοπαθείς και άλλοτε ακραίες, για την αντικειμενική ισχύ των γνώσεων. Ως βασικό κριτήριό τους έχουν το ότι η γνώση είναι ένα αυστηρά υποκειμενικό γεγονός τελούμενο υπό τους όρους της ανθρώπινης προσληπτικότητας και κατά συνέπεια οι αισθήσεις και η νόηση είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν στην απάτη.

Η προέκταση είναι προφανής. Η αλήθεια δεν ανήκει στον ορίζοντα των ανθρώπινων δυνατοτήτων,διότι απουσιάζει το κύριο εχέγγυό της που είναι η αντικειμενικότητα ή η αμεσότητα της προδηλότητας των μέσων με τα οποία προσεγγίζεται.

Οι αρχαιότεροι των Σκεπτικών, ο Πύρρων και ο Τίμων δεν είναι γνωσιολογικά νόμιμο να αναφερόμαστε σε «είναι» των όντων αλλά στο «φαίνεσθαί» τους, υποστηρίζουν ότι όχι δηλαδή στο οντολογικό υπόστρωμά τους αλλά στον τρόπο με τον οποίο υποπίπτουν στην ανθρώπινη αντιληπτικότητα ως παρουσίες. Αυτός ο περιορισμός είναι δεσμευτικός. Εφόσον δεν έχουμε τις προϋποθέσεις να κατακτήσουμε γνωστικά με εδραία βεβαιότητα τα αντικείμενα του εξωτερικού κόσμου, γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να μην εκφέρουμε κρίσεις για το περιεχόμενό τους.

Στους μεταγενέστερους Σκεπτικούς ανήκουν ο Αινησίδημος, ο Αγρίππας και ο Σέξτος ο Εμπειρικός,οι οποίοι μάλιστα αποπειρώνται να στηρίξουν συστηματικά τις απόψεις τους. Υποστηρίζουν και αυτοί ότι καμιά γνώση δεν έχει κύρος, διότι οι υποκειμενικοί και οι αντικειμενικοί παράγοντες που συμμετέχουν στη διαδικασία της διαφοροποιούνται τόσο καθεαυτοί όσο και μεταξύ τους.

Από τη μια πλευρά, το κάθε γνωστικό υποκείμενο στηρίζεται στις ιδιαιτερότητές του, ενώ επίσης δεν διαθέτει μια γνωστική ενότητα, αλλά προσεγγίζει τα αντικείμενά του με μια ποικιλία γνωστικών μέσων, όπως είναι ο νους και οι αισθήσεις. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραθεωρείται ότι το ίδιο το υποκείμενο δεν είναι σταθερό, αλλά λόγω ειδικών περιστάσεων αλλάζει καταστατική θέση, ερμηνείες και αξιολογήσεις και άρα ερευνητικά κριτήρια.

Από την άλλη πλευρά, ο άνθρωπος δεν έχει μια κατευθείαν και μονοσήμαντη επικοινωνία με τα αντικείμενα, αλλά τα κατανοεί στη σχέση τους με το περιβάλλον τους, το οποίο υπόκειται σε μεταβολές. Η σχετικιστική ή δυναμική λειτουργική παρουσία τους αποτελεί εμπόδιο στο να εξασφαλίζεται και η αυθεντική σε βάθος γνώση τους.

Στα γνωσιολογικά επίσης εμπόδια τοποθετούνται η διαφορά συγκρότησης των αντικειμένων από χωρο–χρονική σε χωρο-χρονική συνθήκη, καθώς και η συχνότητα της εμφάνισής τους.

Τέλος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κοινωνικούς και ιστορικούς παράγοντες, το χαρακτηριστικό των οποίων είναι η εξέλιξη. Κάθε κοινωνία έχει τα οικεία της κριτήρια, τα οποία μάλιστα διαφοροποιούνται από εποχή σε εποχή, υπόκειται δηλαδή και η ίδια σ’ έναν εσωτερικό σχετικισμό.

Ο όρος “σκεπτικισμός” χρησιμοποιείται ευρύτερα, σε κάθε περίπτωση που είναι δύσκολο να παρθεί μια απόφαση και να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα που έχει τεθεί και συζητιέται. Σε αντίθεση με τον “δογματισμό” χαρακτηρίζει ακόμα, την τάση αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και την απαίτηση να δοθούν περισσότερες αποδείξεις και εξηγήσεις προκειμένου να χαρακτηριστεί η γνώση.

Ο σκεπτικισμός είναι μία σημαντική και αξιοπρόσεκτη τάση στην Φιλοσοφία, που ασχολείται κυρίως με την γνώση και την πηγή της αντίστοιχα. Αμφισβητεί την πιστότητα και την ορθότητα της γνώσης, πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι μερικώς ανίκανος στο να αποκτήσει έγκυρη και σωστή γνώση, γιατί γίνεται ασυνείδητα θύμα των αισθήσεών του. Δηλαδή ο άνθρωπος, κατά τον Σκεπτικισμό, σχηματίζει μια ψευδή αντίληψη για τον κόσμο που τον περιβάλλει και δημιουργεί γνώσεις που δεν μπορούν να έχουν γερά θεμέλεια.

Σκεπτικιστικές αμφιβολίες είχαν εκφραστεί ήδη από την εποχή των προσωκρατικών σοφιστών αλλά κι από τον ίδιο το Σωκράτη. Ωστόσο ο σκεπτικισμός, ως συστηματική φιλοσοφική στάση εκφράστηκε κυρίως από τους “πυρρώνειους” (οπαδοί του Πύρρωνα από την Ηλεία) και είχε πρακτικό χαρακτήρα. “Στην Χορεία Των Στωικών”



Αγνωστικισμός

Ο “αγνωστικισμός” είναι ένας νεότερος όρος που η επινόησή του αποδίδεται στον ένθερμο υποστηρικτή της θεωρίας της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου, στον Άγγλο φυσιοδίφη Τόμας Χάξλεϋ (Thomas Henry Huxley 1825-1895). Ο τελευταίος χρησιμοποίησε αυτό τον όρο για να συνοψίσει τις απόψεις απέναντι στα μεταφυσικά και θρησκευτικά ζητήματα, που εκείνη την εποχή δέχονταν ακόμα ένα πλήγμα από την επιστημονική θεωρία της φυσικής επιλογής.

Όπως προδίδει η ετυμολογία της λέξης αγνωστικισμός, πρόκειται για μία φιλοσοφική θεώρηση και κατεύθυνση που αποκλείει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σωστά τον κόσμο και την αλήθεια, υποβαθμίζοντας τη γνώση σε απλή πληροφορία που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα αισθητήρια όργανά τους με σκοπό να σκεφτούν και να δράσουν όπως εκείνοι νομίζουν και βολεύονται. Ο αγνωστικισμός δεν χαρακτηρίζει (μόνο) τις φιλοσοφικές απόψεις και τα επιχειρήματα που καλλιεργούν την αμφιβολία ή αξιώνουν αποδείξεις, αφού αυτές τις απόψεις πρέπει να τις εντάξουμε κάτω από τον όρο “σκεπτικισμός”.

Πηγαίνει ένα βήμα πίσω και καταλήγει στις απόψεις που αποκλείουν τη γνώση και ενισχύουν την άποψη ότι είμαστε θύματα αυταπάτης και ανίκανοι από τη φύση να κατανοήσουμε τους φυσικούς νόμους. Έτσι, αφήνει το πεδίο ανοιχτό για να συζητηθούν και για να αντιμετωπιστούν το ίδιο σοβαρά οι πιο απίθανες και παράλογες απόψεις… Τη φιλοσοφική θεώρηση του Αγνωστικισμού ενίσχυσαν οι απόψεις νεότερων στοχαστών και επιστημόνων, ιδιαίτερα με αφορμή την αναστάτωση που προκάλεσαν στις αρχές του 20ου αιώνα στη φυσική, οι νέες επιστημονικές θεωρίες της κβαντομηχανικής.

Από τους αρχαίους φιλόσοφους, ο Πύρρων ο Ηλείος (360-270 π.κ.ε.), ο ιδρυτής της Σκεπτικής Φιλοσοφικής Σχολής, θεωρείται βασικός εκφραστής αυτής της φιλοσοφικής κατεύθυνσης προς τον Αγνωστικισμό. Σύμφωνα με τον Πύρρωνα, ούτε οι αισθήσεις ούτε ο νους δίνουν ασφαλή γνώση. Οι αισθήσεις πληροφορούν διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο και οι απόψεις (γνώμες, δόξες) που σχηματίζουμε με τη σκέψη μας μπορούν να είναι αντίθετες και αντικρουόμενες, χωρίς να αναιρούν η μια την άλλη.

Έτσι, όπως ο Σωκράτης υποστήριζε τη δυνατότητα να βασιστεί η Ηθική στη λογική γνώση, που ήταν επίσης εφικτή, ο Πύρρων αμφισβητούσε την αξιοπιστία όλων των απόψεων που σχημάτιζαν οι άνθρωποι περί του καλού και του κακού, αφού οι απόψεις τους εκφράζουν τις προσωπικές επιθυμίες τους και τι αρέσει στον καθένα και όχι τους νόμους του κόσμου.

Το ίδιο πράγμα μπορεί να είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο, καλό ή κακό και να είναι διαφορετικό μεταξύ των ανθρώπων και μεταξύ των λαών. Η μόνη ηθική είναι να σταματήσουμε να κάνουμε γενικές κρίσεις για το καλό και το κακό και αντί να προσπαθούμε μάταια και διχαστικά, να επιδιώκουμε την αταραξία και την ψυχική ηρεμία. “Σωκρατική θεώρηση για τον άνθρωπο”

Η διάσημη ρήση που αποδίδεται στον Σωκράτη “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” και η φιλοσοφική διδασκαλία του που εισαγάγει λογικά την αμφιβολία στη σκέψη με σκοπό τη γνώση και τη βεβαιότητα, ήδη αποτελούν μία αφετηρία για τον αγνωστικισμό. Αλλά, ο Σωκράτης (470~399 π.κ.ε.) θεωρούσε δυνατή την απόκτηση της γνώσης. Με τη διδασκαλία του, όπως περιγράφεται από τον Πλάτωνα, περισσότερο ενδιαφερόταν να βοηθήσει τον άνθρωπο να σκέφτεται και να μην πέφτει θύμα πλάνης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Σωκράτης παρατηρούσε τους κανόνες με τους οποίους η ανθρώπινη σκέψη επιτυγχάνει λογικά τη γνώση και είχε εφεύρει το διάλογο (επικουνωνία) σαν απαραίτητο εργαλείο της λογικής σκέψης. Ο Σωκράτης είδε πιο μακριά και συνέδεσε την ικανότητα της γνώσης και τη λογική του ανθρώπου με την προοπτική του ελέγχου της συμπεριφοράς και αντιλήφθηκε την ανάγκη να βασιστεί η Ηθική επάνω στη Λογική, ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις, που μπορούσαν να είναι διαφορετικές.

Αντιθέτως, ο Πρωταγόρας από τα Άβδηρα της Θράκης (490 ~ 411π.κ.ε.) πέρα από τη διαπίστωση των ελλιπών στοιχείων για να αποφανθεί σχετικά με ορισμένα ζητήματα, δίδασκε και την αδυναμία του ανθρώπου να γνωρίσει ουσιαστικά τον κόσμο, αφού συμφωνούσε με τη βασική παρατήρηση του Ηράκλειτου για την αέναη μεταβολή όλων των πραγμάτων. Από αυτή την παρατήρηση έβγαζε το συμπέρασμα, ότι δεν μπορούμε να πούμε για τα πράγματα τι είναι ή δεν είναι, αλλά μόνο πως μας φαίνονται.

Ο κόσμος είναι αυτός που φαίνεται από τις αισθήσεις μας, διαφορετικός για τον καθένα και η αλήθεια σχετική, όπως και εκείνος είναι ρευστός. Αυτή τη φιλοσοφική θεώρηση του Πρωταγόρα συνοψίζει το γνωστό απόφθεγμά του “Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε ουκ όντων, ως ουκ έστιν”. Δηλαδή: ” Όλων των πραγμάτων κριτήριο είναι ο άνθρωπος ο ίδιος, για τα όσα μεν υπάρχουν, ότι υπάρχουν, για όσα δεν υπάρχουν, ότι δεν υπάρχουν”.

Όταν του ζήτησαν να τοποθετηθεί σχετικά με την ύπαρξη των θεών, έδωσε την παρακάτω απάντηση όπως αποδίδεται σε σύγχρονα ελληνικά: “Για τους θεούς δεν μπορώ να γνωρίζω τίποτα: ούτε ότι υπάρχουν, ούτε ότι δεν υπάρχουν, ούτε τι λογής μορφή έχουν. Γιατί είναι πολλά όσα μας εμποδίζουν να γνωρίζουμε. Από τη μία το άδηλο του ζητήματος και από την άλλη η συντομία της ανθρώπινης ζωής” (Απόσπ. 4 ). Για αυτή τη δήλωση ο Πρωταγόρας καταδικάστηκε για αθεϊα και τα βιβλία του ρίχτηκαν στη φωτιά. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αθήνα και το πλοίο που τον μετέφερε στη Σικελία ναυάγησε και ο ίδιος πνίγηκε. Ο Πρωταγόρας ήταν διάσημος σοφιστής και παιδαγωγός και άσκησε μεγάλη επίδραση στην εποχή του και σε πολλούς από τους μεταγενέστερούς του, αναζήτησε τα άρθρα: Πρωταγόρας: Πάνσοφος Αηδόνα των Μουσών και Σοφιστές: Αρχαίοι Ελληνες Διαφωτιστές

Στην Ινδική μυθολογία και στις αρχαίες θρησκευτικές διδασκαλίες του Ινδοϊσμού, αποτελεί κεντρική ιδέα υψίστης σημασίας για τον προορισμό του ανθρώπου, να καταλάβει ή να αναγνωρίσει πως ο κόσμος των αισθήσεων είναι απατηλές εικόνες και μεταμορφώσεις μιας και της ίδιας πραγματικότητας, την οποία τελικά μπορούμε να γνωρίσουμε με ορισμένους ιδιαίτερους τρόπους ζωής και όχι με τη σκέψη ούτε από τις αισθήσεις. Κοντά σε αυτή την κεντρική ιδέα της πλούσιας Ινδικής μυθολογίας, πολλούς αιώνες αργότερα πλησίασε με λογικά επιχειρήματα και με καθαρές φιλοσοφικές σκέψεις, ο επίσκοπος Τζωρτζ Μπέρκλεϋ (Georg Berkeley 1685-1753).

Η αδυνατότητα να επιλυθούν τα κοσμολογικά προβλήματα, να επαληθευτούν οι θεωρίες στην εμπειρία και οι δυσκολίες να βρεθούν οι απαντήσεις μέσα από τις εξειδικευμένες επιστήμες, συντηρούσαν το γνωσιολογικό πρόβλημα, σχετικά με το οποίο οι φιλόσοφοι ήταν εξίσου διχασμένοι και τροφοδοτούν ακόμα τις αγνωστικιστικές θέσεις.

Στην καθημερινή ζωή όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν και πράττουν επηρεασμένοι από τη γνώση, ενώ συγχρόνως αγνοούν, γιατί κανένας δεν είναι παντογνώστης. Όταν η προσοχή και η αναζήτηση της αλήθειας συγκεντρώνεται στα βασικά κοσμολογικά ζητήματα, τότε η αμφιβολία, η δυσπιστία, η διαφωνία και το λάθος είναι συνηθισμένα και οι πιο ψύχραιμοι γίνονται επιθετικοί.

Οι φιλόσοφοι αιτιολογούσαν την αρνητική θέση τους για τη δυνατότητα της βέβαιης γνώσης με τις γνωστές θεωρίες και διαπιστώσεις τους όπως λ.χ. ο Ντέιβιντ Χιούμ (David Hume 1711-1776), ο οποίος αμφισβήτησε την αρχή της αιτιότητας, βασισμένος σε μία εμπειρική προσέγγιση του κόσμου με τρόπο υπερβολικό, αφού υποβάθμισε το ρόλο των ομοιοτήτων και των κοινών γνωρισμάτων στο πλήθος των διαφορετικών πραγμάτων και δεν εξήγησε την ύπαρξή τους.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι βασικές σκέψεις και τα επιχειρήματα για τη δυσκολία του ανθρώπου να γνωρίσει το κόσμο έχουν εκφραστεί στην αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Πολλούς αιώνες μετά, σημαντική συμβολή για την επιστημονική έρευνα της λογικής και της σκέψης υπήρξε το φιλοσοφικό έργο του Τζων Λοκ (John Locke 1632 -1704).

Το δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση του Λοκ είναι ένας αληθινός θησαυρός για κάθε άνθρωπο που θα ήθελε να γίνει προσεκτικός στις σκέψεις του και απαραίτητος σταθμός για κάθε στοχαστή που διατυπώνει σκέψεις και απόψεις σχετικά με τα φιλοσοφικά ζητήματα. Και φυσικά, όταν σκεφθούμε ότι αυτό το μεγάλο δοκίμιο είναι γραμμένο σαν ένα σύγχρονο επιστημονικό σύγγραμμα -με την παρατήρηση των ιδεών που αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος, – με την ακρίβεια των νοημάτων, – με συγκρατημένο λεξιλόγιο, – με την εύστοχη σειρά των σκέψεων, – χωρίς να χρησιμοποιήσει αμφισβητήσιμες σκέψεις για την ανάπτυξη του θέματός του, – συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δεξιοτήτων και λειτουργιών του ανθρώπινου πνεύματος, – και με την προοπτική να συμπεριλάβει τα ψυχικά φαινόμενα, – και όλα αυτά στον 17ο αιώνα με ένα πνευματικό χάσμα προς το παρελθόν τότε δεν θα φανεί υπερβολική η εκτίμηση, ότι το δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση του Τζων Λοκ είναι ένα από τα λίγα κορυφαία πνευματικά έργα για την ανθρώπινη έρευνα, από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι τον 17ο αιώνα.

Όμως τελικά, η άμεση χρησιμότητα της γνώσης για μία κοινή για όλους και σταθερή πραγματικότητα (η ανάγκη να πατήσουμε σε σταθερά πράγματα για να επιβιώσουμε, να σκεφτούμε με προοπτική και με συνέπεια, να προδιαγράψουμε το μέλλον, να βασιστούμε στη βέβαιη γνώση και να συνεργαστούμε κ.λπ.) σε τελική ανάλυση, η ανάγκη αυτής της γνώσης για την αξιοποίηση και τον προσανατολισμό της ζωής παρασύρει όλους τους ανθρώπους να πιστέψουν, να συμφωνήσουν και να εκφράσουν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα, για τα οποία έχουν διαβεβαιώσει ότι οι απαντήσεις είναι αδύνατες.

Αυτή τη φυσική ανάγκη και το αδιέξοδο του Αγνωστικισμού, οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται από την ασυνέπεια μεταξύ σκέψης και πράξης, αφού στην πραγματικότητα χρειάζεται να συμπεριφερθούμε με λιγότερες αμφιβολίες, με πρόνοια, με περισσότερη και γρηγορότερη συνέπεια και με σταθερές αξίες.“Όχι μόνο υπάρχει αλήθεια και σταθερή γνώση, αλλά και είναι αξιοθαύμαστη στιγμή της ζωής να πράττουμε σύμφωνα με την αλήθεια, ενώ γνωρίζουμε ότι έτσι θα χάσουμε μια ευκαιρία ή θα πληγώσουμε τον εαυτό μας”.



Ξεχωριστή προσοχή χρειάζεται η πρωτότυπη θεωρία του Καντ (Immanuel Kant 1724-1804), η οποία αν και περιγράφει λεπτομερώς και εξαντλητικά τον τρόπο δημιουργίας της γνώσης μας, από μία αβάσιμη άποψη – ότι η εμπειρία δεν προσφέρει έννοιες, με τις οποίες μπορούν να γίνουν οι πιο γενικές διαπιστώσεις- προσέφερε στον αγνωστικισμό σημαντικά και δυσύλληπτα θεωρητικά στηρίγματα. Η γενική δυσπιστία, ο λεγόμενος σκεπτικισμός και η ειδικότερη άρνηση έχουν τη θετική χρησιμότητα ενός δοκιμαστικού μέσου ν’ αναδεικνύει την αβασιμότητα, την ασάφεια, τα λάθη και την ανεπάρκεια στη γνώση μας.

Με τα προβλήματα που δημιουργεί μας κάνει πιο προσεκτικούς, γελοιοποιεί τις παράλογες και εξωπραγματικές θεωρίες, τη φαντασιοκοπία και προτρέπει να στοχαστούμε, για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις γνωστικές ατέλειες.

Η δυνατότητά μας να γνωρίζουμε την πραγματικότητα προέρχεται από αυτήν την ίδια, στην οποία είμαστε σαν ένα από τα μέρη της και η διαμάχη για την αρχή της γνώσης δε χρησιμεύει, για να γνωρίσουμε αν την έχουμε. Γιατί, απ’ όπου και να προερχόταν, όπως και να την εξηγήσουμε, δε θα μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι για την ορθότητά της γνώσης παρά μόνο από την αντιστοιχία της με την εμπειρική (μέσα κι έξω) πραγματικότητα και από τη διαπίστωση των συνεπειών της στην τελευταία.

Το πρόβλημα να γνωρίσουμε αν υπάρχει θεός, τι είναι η ζωή και αν η ζωή τελειώνει θα ήταν οριστικά άλυτο και άσκοπο να το θέτουμε, αν ο θεός και η αρχή της ζωής ήταν έξω από την πραγματικότητα, μέρος της οποίας είμαστε, αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε ή αν η πραγματικότητα ήταν κάτι απροσδιόριστο: Θέση, η οποία ήταν δεδομένη αλήθεια για τον Καντ, όπως ήταν για πολλούς φιλόσοφους και είναι μέχρι το δικό μας αιώνα και πέρα των φιλοσόφων.

Εξάλλου, έχουμε απαντήσει σχετικά με αυτό το ζήτημα ότι η αισθητικότητα είναι στην ουσία η περιορισμένη -σε εξωτερικές επιδράσεις- διανοητικότητα και όχι το αντίθετό της, είναι άμεσες και ταυτόχρονες διαπιστώσεις σταθερών ή κοινών στοιχείων στα πράγματα που μας επηρεάζουν πιο έμμεσα, με πρώτα αφηρημένα γνωστικά στοιχεία τα αισθήματα. Η αφαίρεση γνωρισμάτων και η περιληπτική άποψη των πραγμάτων ξεκινάνε από τα ίδια τα αισθητηριακά δεδομένα και αυτό δείχνει, ότι οι αισθήσεις είναι νοητικές ενέργειες με “πρώτη ύλη” από έξω της διάνοιας.

Τα πρώτα δεδομένα των αισθήσεών μας ήδη είναι αποσπασμένα γνωρίσματα και “σύντομες” απόψεις των πραγμάτων. Από την άλλη, η διανοητικότητα είναι μία σύνθετη δυνατότητα που δημιουργείται και εξελίσσεται σαν εσωτερική από τα εξωτερικά πράγματα, όταν εκείνα συνδυαστούν με ορισμένους τρόπους και αποτελέσουν ένα οργανικό σύνολο. Γι’ αυτό, η διάνοια επηρεάζεται διαρκώς από τα υλικά πράγματα και μπορεί να “αντανακλάει” μερικά από τα στοιχεία τους, αφού τα υλικά πράγματα αφήνουν κατά κάποιο πολύπλοκο τρόπο τα αποτυπώματά τους με επίδραση στο οργανικό σύνολο της ύλης που απόκτησε διανοητική αυτενέργεια.

Κάθε γνώση και δυνατότητα αντίληψης, η οποία δεν προήλθε από τη δική μας εμπειρία, προήλθε από την εμπειρία των άλλων έμβιων υπάρξεων, και από εκείνες τις οποίες εμείς προήλθαμε -άμεσα και πιο έμμεσα, με τη φυσική διαδικασία της γέννησης, όπου αποκτάμε την υλική και την ψυχολογική ύπαρξή μας μαζί. Έπειτα, επειδή υπάρχουν κοινά και σταθερά στοιχεία σε μία ενιαία πραγματικότητα, η ίδια η εμπειρία επιτρέπει τη διατήρησή της και ν’ ανακαλύπτουμε κοινά στοιχεία και εμπειρίες σε πράγματα άλλου χώρου και χρόνου και τα πιο έμμεσα αποτελέσματά τους.

Μπορούμε να μιλάμε για κάποια εμπειρία την οποία δεν έχουμε και αυτή η δυνατότητά μας προέρχεται από την εμπειρία, με το διάμεσο ορισμένων εννοιών, οι οποίες μπορεί να προήλθαν από έναν ελάχιστο αριθμό αντιλήψεων, αλλά να αναλογούν και να βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο. Διάνοια χωρίς εμπειρία δεν υπάρχει, αλλά ούτε καμία εμπειρία χωρίς τη διάνοια. Επομένως, ο ορθολογισμός (ή νοησιαρχία και ρασιοναλισμός) και ο εμπειρισμός (ή αισθησιαρχία) είναι σχετικά δύο μονόπλευρες θεωρήσεις, και καμία άμεση αυθόρμητη νοητική σύλληψη δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς καμία προηγούμενη σκέψη και χωρίς τις πληροφορίες των αισθήσεων, που η νόηση επεξεργάζεται ακόμα και χωρίς τη δική μας σκόπιμη προσπάθεια.

Το πρόβλημα για την αρχή της γνώσης και η θέση, που υποστήριξαν οι φιλόσοφοι, δεν ήταν πάντοτε καθοριστική για τη θέση τους στα βασικά κοσμολογικά ζητήματα (ή αντιστρόφως) ούτε πάντοτε μονομερής. Έτσι υπήρξαν εμπειριστές και ορθολογιστές φιλόσοφοι στη μία και στην άλλη κατεύθυνση. Επίσης να μη ξεχνάμε, η διαίρεση σε σχολές και σε ρεύματα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αφού οι φιλοσοφικές θεωρίες αρχίζουν και τελειώνουν με προσωπικές επιλογές των θεμάτων, δεν περιλαμβάνουν μόνο τις συνεπείς σκέψεις, δεν διατυπώνονται με κοινά πρότυπα και δεν χαρακτηρίζονται από τη σαφήνεια τους.

Σε γενικές γραμμές, βρίσκουμε ακραίους εμπειριστές, όπως είναι ο Πύρρωνας, ο Πρωταγόρας, ο Λοκ, ο Μπέρκλεϋ, ο Ντιντερό, ο Χόλμπαχ (1723-1789), ο Χιουμ, ορθολογιστές, όπως ο Παρμενίδης, ο Πλάτων, ο Ντεκάρτ, ο Σπινόζα, ο Σέλλινγκ, ο Χέγκελ, και πιο περιορισμένους ή συνδυαστικούς, όπως ο Αριστοτέλης, ο Φράνσις Μπέικον (Bacon 1561-1626), ο Χομπς (Hobbes 1588-1679), ο Λάιμπνιτς.

Ο ιδεαλισμός του Καντ, ο ονομαζόμενος -από τον ίδιο- υπερβατικός, παρά την ίση απόστασή του στις δύο μονόπλευρες θεωρήσεις για την αρχή της γνώσης, δεν αποκάλυψε την άμεση και εσωτερική σύνδεση ανάμεσα στην αίσθηση και στη διάνοια. Διατήρησε το διχασμό τους, δεν εξήγησε εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα της διάνοιας να διασυνδέει και να διαπιστώνει σχέσεις ή κοινά στοιχεία και μετά από τέτοια απόσπασή της από την πραγματικότητα έφθασε ν’ απλουστεύσει την ποιότητά της και να περιορίσει τις δυνατότητές της σε κάτι, το οποίο θεωρούσε μόνο εξωτερικά προς αυτήν.

Τονίζεται, αυτός είναι ένας γρήγορος και ενδεικτικός διαχωρισμός μερικών φιλοσοφικών θεωριών σύμφωνα με τον προσανατολισμό της σκέψης για την παρατήρηση και την περιγραφή των πραγμάτων όπως αυτά φαίνονται (εμπειρισμός) ή για την παρατήρηση της ίδιας της σκέψης και της εξαγωγής συμπερασμάτων που δεν περιορίζονται στα συγκεκριμένα πράγματα όπως αυτά παρατηρήθηκαν (ορθολογισμός). Υπάρχει και μια τρίτη διαδεδομένη άποψη σε όλους τους ανθρώπους, για τη δυνατότητα να γνωρίσουμε διαισθητικά, με αυτοσυγκέντρωση ή με αιφνίδιο τρόπο, κάτω από ανεπανάληπτες ψυχολογικές καταστάσεις.

Σύμφωνα, όμως, με τη θεωρία που υποστηρίζουμε, ακόμα και τα πρώτα αισθήματα, τα οποία μπορούμε να ανιχνεύσουμε στις απλούστερες μορφές ζωής, είναι τρόποι με τους οποίους γνωρίζει η νόηση και θεωρούμε ότι η ψυχή δεν είναι κάτι διαφορετικό από τη διανοητική δραστηριότητα. Στον άνθρωπο ιδιαίτερα, η ψυχή είναι διαμορφωμένη με την επεξεργασία που έχει κάνει η σκέψη στο πλήθος των παρατηρήσεων και των πληροφοριών και η γνώση δεν βρίσκεται πάντα μέσα στην επίγνωσή μας ή μέσα στις λέξεις της γλώσσας. Κυνισμός

Συνήθως, χρησιμοποιούμε την απλή λέξη “μνήμη” για να θυμόμαστε σύντομα, ότι υπάρχουν πληροφορίες, σκέψεις, παρατηρήσεις, γνώσεις μέσα στο κεφάλι μας που πολλές φορές δεν τα βρίσκουμε καθόλου και που πολλές άλλες φορές τα βρίσκουμε μετά από δική μας διανοητική προσπάθεια ή μετά από τυχαίες παρατηρήσεις, ακόμα και στον ύπνο μας, κάπως πιο απρόσμενα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη θεώρηση για τη σχέση της ψυχής με το πνεύμα και τη νόηση σαν ένα και το ίδιο πράγμα με ουσία την πληροφορία, δεν θα δεχτούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα γνώσης από κάποια διαφορετική πηγή, ή από μια άγνωστη εγκεφαλική λειτουργία ή από την άυλη μεσολάβηση ενός θεού και γενικά από οποιαδήποτε άλλη πηγή που δεν βρίσκεται μέσα στη διαμορφωμένη εμπειρία μας και χωρίς τις δικές μας σκέψεις.

«Δογματισμός και σκεπτικισμός είναι και οι δυο, από μια άποψη, απόλυτες φιλοσοφίες» έλεγε ο Μπέρτραντ Ράσσελ στα «αντιδημοφιλή δοκίμιά» του. «Ο οπαδός του πρώτου είναι βέβαιος ότι γνωρίζει και ο οπαδός του δεύτερου ότι δεν γνωρίζει. Εκείνο ακριβώς που πρέπει να εξαλείψει η φιλοσοφία είναι η βεβαιότητα, η βεβαιότητα είτε της γνώσης είτε της άγνοιας».

“Με τα φιλοσοφικά τερτίπια, όχι τόσο του σκεπτικισμού όσο του αγνωστικισμού, ο άνθρωπος κατάφερε να φρενάρει τη δυνατότητά του να γνωρίσει τον κόσμο και με πρόσχημα την αδυναμία του αυτή, φτωχαίνει ο ίδιος, πλουτίζοντας αυτούς που υποτίθεται ότι πολεμά”. Ηράκλειτος ο Μέγας

Μην ξεχνάμε πως Αγνωστικ-ισμός, Σκεπτικ-ισμός, Αθε-ϊσμός αμφότερα είναι -ισμοί δηλ. παγιωμένες-παγωμένες καταστάσεις του Νου δηλ. ΝΕΚΡΕΣ. Τι γνώση και τι αποτέλεσμα ή αιτία, μπορεί να εξαχθεί από την νέκρα …παρά μονάχα ο θάνατος.

@Κώστας Γ. Νικολουδάκης /2004-2016


Πυθαγόρας: Ενας Φίλος Από Μακριά

$
0
0

Ο νεαρός Πυθαγόρας (εικάζεται γεννημένος στη Σάμο το 580 π.κ.ε.) έγινε μαθητής του φιλόσοφου Φερεκύδη στη Λέσβο, του Ερμοδάμαντα στη Σάμο, και του μεγάλου Θαλή και του Αναξίμανδρου στη Μίλητο. Ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης του έδωσε συστατικές επιστολές για τον Φαραώ Άμαση και ο Πυθαγόρας ταξίδεψε στην Αίγυπτο όπου έγινε
δεκτός από τους αρχιερείς της Μέμφιδος και της Ηλιούπολης. Μυήθηκε σε όλα τα αιγυπτιακά μυστήρια και έμεινε στην Αίγυπτο είκοσι ολόκληρα χρόνια, περνώντας πλέον για Αιγύπτιος, ώσπου ο Πέρσης βασιλιάς Καμβύσης κατέλαβε τη χώρα, διέλυσε τη δυναστεία των Φαραώ κι ο Πυθαγόρας αιχμαλωτίστηκε μαζί με άλλους Αιγυπτίους λόγιους και μεταφέρθηκε ως σκλάβος στη Βαβυλώνα.

Εκεί κατάφερε να διακριθεί και να επιζητούν συναναστροφές μαζί του Πέρσες Μάγοι και σοφοί Χαλδαίοι, για ανταλλαγές γνώσεων και διδασκαλιών κι έπειτα από δώδεκα χρόνια διαμονής στη Βαβυλώνα, όπου οι γνώσεις του είχαν χαρακτηριστεί αρκετά σημαντικές για να κυκλοφορούν ελεύθερες. Ο προσωπικός γιατρός του Πέρση βασιλιά, ο Έλληνας Δημοκείδης, μεσολάβησε και κατάφερε επιτέλους να αφεθεί ελεύθερος ο Πυθαγόρας, με τον όρο να επιστρέψει στην πατρίδα του τη Σάμο κι όχι στην Αίγυπτο.

Αυτός όμως μόλις απέκτησε την ελευθερία του ταξίδεψε σε όλη την εγγύς Ανατολή, έφτασε μέχρι και την Ινδία, πάντοτε αναζητώντας σπάνιες γνώσεις και σπάνιους ανθρώπους. Ήταν εκ πεποιθήσεως«τουρίστας» περιηγητής. Ταξίδεψε επίσης σε διάσημους «ιερούς τόπους» της Ελλάδας, για να εξερευνήσει τα μυστήρια αυτών των τόπων, στη Δήλο, στο Ιδαίον Άντρον της Κρήτης, στους Δελφούς, όπου λέγεται ότι συνδέθηκε ερωτικά με την Ιέρεια Θεμιστοκλεία και έμεινε μαζί της για έναν χρόνο, όπου έμαθε πολλά μυστικά των Δελφών, μάλλον απομυθοποιητικά για το μαντείο.

Όπου και αν πήγε, ανακάλυψε ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί τις πρωτοποριακές του απόψειςκι ότι ακόμη και οι σοφοί είχαν μόνο τη δική τους σοφία και όχι τη σοφία και τις γνώσεις των άλλων σοφών, γνώσεις στις οποίες ο ίδιος είχε καταλήξει να έχει ευρεία εποπτεία, έχοντας γνωρίσει τόσο πολλούς σοφούς ανθρώπους. Οι επαφές του και τα ταξίδια του τον είχαν μετατρέψει σε έναν σπάνιο ανθολόγο των γνώσεων του τότε κόσμου. Σε ηλικία περίπου πενήντα ετών κατάλαβε ότι ήταν απαραίτητο να ιδρύσει μία σχολή για να διδάξει τις γνώσεις, τις μελέτες και τα συμπεράσματα του και σκέφτηκε να ιδρύσει αυτή τη σχολή στην πατρίδα του τη Σάμο, μη λογαριάζοντας, φαίνεται, το περιβόητο γεγονός ότι «ουδείς προφήτης στον τόπο του».

Επιστρέφοντας στη Σάμο, τη βρήκε να υποφέρει από τον λίαν παρανοϊκό τύραννο Πολυκράτη, ο οποίος είχε μάλλον καταλήξει να μη συμπαθεί τους περιπλανώμενους φιλόσοφους κι ο Πυθαγόρας κατάλαβε ότι η ίδρυση μιας σχολής εκεί θα συναντούσε ανυπέρβλητα εμπόδια. Τότε άκουσε κάποιες θαυμαστές ιστορίες για τον Κρότωνα στην Κάτω Ιταλία, για πρωτοποριακές ιδέες, τέχνες, ευτυχισμένους πολίτες κι αποφάσισε πως όλα έδειχναν ότι σε εκείνη την ευτυχισμένη και ανθούσα αποικία θα μπορούσε να ιδρύσει τη σχολή του. Φτάνοντας στον Κρότωνα, ίδρυσε τελικά τη σχολή του εκεί. Οι φήμες όμως για τον Κρότωνα δεν ήταν όλες αληθινές, αφού η πόλη είχε ενστερνισθεί όλη τη φήμη της ευτυχισμένης και εξαφανισμένης πια γειτονικής Σύβαρης (που οι Κροτωνιάτες είχαν καταστρέψει) και η πόλη είχε κρατήσει πολλά από τον παλιό συντηρητισμό της και το ιερατείο ήταν ακόμη ισχυρό.

Έπειτα από την πάροδο ενός χρόνου, γεμάτου επαφές, συνεδριάσεις, διδασκαλίες και δραστηριότητες της Πυθαγόρειας Σχολής, ο Πυθαγόρας συνελήφθη και βρέθηκε στα δικαστήρια, κατηγορούμενος -φυσικά- για αθεΐα και διαφθορά των νέων (όπως άλλωστε θα συνέβαινε και σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη αν ίδρυε τη σχολή του). Το δικαστήριο αποτελούνταν από χίλιους δικαστές (!) και η απολογία του Πυθαγόρα ήταν τόσο γοητευτική και εντυπωσιακή, που τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και του επιτράπηκε να συνεχίσει να διδάσκει. Αυτό δεν έγινε επειδή υπήρχαν εκεί περισσότερες νεωτεριστικές τάσεις απ’ ότι συντηρητικές, κάθε άλλο, απλώς η φιλοσοφία έτεινε να γίνει μόδα στις αποικίες, και η πόλη θα έδειχνε κακό πρόσωπο αν εξόριζε ή σκότωνε έναν φιλόσοφο, θα αποκτούσε φήμη οπισθοδρομικής κοινότητας, κάτι που οι έμποροι και οι σνομπ πλούσιοι δεν το ήθελαν, όσο και αν επέμεναν οι ιερείς και οι πολιτικοί. Ο Πυθαγόρας, έφτασε μάλιστα στο σημείο να ιδρύσει παραρτήματα της σχολής του σε πολλές πόλεις της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας.

Η σχολή του Πυθαγόρα στον Κρότωνα έγινε τόσο φημισμένη για τις γνώσεις και την πρωτοπορία της, που άρχισαν να έρχονται εκεί νέοι από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι και ρισκάροντας πολλά για εκείνη, την εποχή. Ήταν γνωστό ότι η σχολή δίδασκε τους «αριθμούς», τη «θανατολογία» (προφανώς την διδασκαλεία περί μετεμψύχωσης), και την «τερατοποιία» του Φερεκύδη (κοντολογίς, πολύ παράξενα πράγματα).

Ο Πυθαγόρας ήταν ένας πολύ αινιγματικός και παράξενος άνθρωπος, εκκεντρικός και μυστηριώδης, ουσιαστικά ήταν ένας αποκρυφιστής, ίσως ο πιο αποκρυφιστής των φιλοσόφων που θα ακολουθούσαν (με εξαίρεση ίσως τον Εμπεδοκλή). Διέβλεπε στους αριθμούς στα πάντα. Προέβλεπε το μέλλον σε πολλές περιστάσεις, γοήτευε τα φίδια (λένε μάλιστα ότι κάποτε είχε ο ίδιος δαγκώσει έναν «θανατηφόρο όφη» που ήταν η μάστιγα των κατοίκων της Τυρρηνίας, ο όφης του επιτέθηκε, ο Πυθαγόρας τον δάγκωσε, ο όφης πέθανε). Κάποτε, εμφανίστηκε να συνομιλεί με τους μαθητές του ταυτόχρονα στον Κρότωνα και στο Μεταπόντο (ήταν κάτοχος, δηλαδή, του μυστικού της«πολυστασίας»). Άλλοτε, καθόταν σε ένα θέατρο και σηκώθηκε και έδειξε στους θεατές το πόδι του που ξαφνικά είχε γίνει χρυσό!

Μαζί με άλλους ταξίδευε με πλεούμενο τον ποταμό Κάσα, και άρχισαν να ακούγονται φωνές μέσα από το ποτάμι που φώναζαν «Πυθαγόρα Χαίρε!», ενώ όλοι οι συνοδοί του είχαν καταληφθεί από μεγάλο τρόμο. Κατά τον Ιάμβλιχο, ο Αριστοτέλης έγραψε μια πραγματεία «Περί Πυθαγόρειας φιλοσοφίας» όπου λέει ότι του «λογικού ζώου το μεν είναι θεός, το δε άνθρωπου, το δε ως ο Πυθαγόρας».

Δεν είναι ευρέως γνωστό, ότι για πολλά χρόνια ή και αιώνες, ήταν απαγορευμένο να συζητείταιοτιδήποτε σχετίζεται με τον Πυθαγόρα. Η ζωή και το έργο του, αποτέλεσε μεγάλο μυστικό ανά τους αιώνες. ζητά κανείς ή να γράφει για τον Πυθαγόρα και το έργο του. Οι περισσότερες από τις λιγοστές πληροφορίες που έχουμε για τη ζωή και το έργο του προέρχονται από Έλληνες συγγραφείς πολύ μεταγενέστερων χρόνων, όπως ο Διογένης Λαέρτιος, ο Πορφύριος και ο μαθητής του ο Ιάμβλιχος. Ο Πυθαγόρας έζησε το 580-490 π.κ.ε. ενώ ο Πορφύριος και ο Ιάμβλίχος έζησαν γύρω στο 300 μ.κ.ε. οκτακόσια χρόνια αργότερα. Αυτοί υποτίθεται ότι εξάγουν πληροφορίες τους για το βίο του Πυθαγόρα από τις πραγματείες του Αριστοξένη και του Δικαιάρχου, μαθητών του Αριστοτέλη, οι οποίοι και αυτοί έγραψαν διακόσια χρόνια μετά το θάνατο του Πυθαγόρα.



Από την ημέρα του θανάτου του και για εκατό χρόνια, δεν γράφτηκε απολύτως τίποτα για τον Πυθαγόρα. Η διδασκαλία στη Σχολή του ήταν αποκλειστικά προφορική, τηρούμενη με όρκο, αυστηρά μυστική. Η ίδια η διδασκαλία του και ο τρόπος που αυτή γινόταν, χαρακτηρίζεται τελείως απόλυτα από τον όρο «μυστικισμός», διότι αυτό ήταν. Όλες ανεξαιρέτως οι πληροφορίες που έχουμε για τον Πυθαγόρα, τη ζωή και το έργο του, είναι τελείως αμφίβολες.

Η προσωπικότητα και η διδασκαλία του τυλίχθηκαν, από την πρώτη στιγμή με ένα πέπλο μεγάλου μυστηρίου και ένα πέπλο περίτεχνου θρύλου, πέπλα που δεν έχασε ποτέ στην πάροδο των αιώνων. Αλλά, από τους ειδικούς, θεωρείτο βέβαιο ότι ο Πυθαγόρας επηρέασε όλους τους φιλόσοφους, λίγο ή πολύ, και άσκησε μεγάλη επίδραση για την ανάπτυξη των επιστημών στον ελληνικό κόσμο και γενικά της φιλοσοφίας. (Βέβαια, δεν έχω δει κανέναν απ’ αυτούς τους ειδικούς που το θεωρούν βέβαιο αυτό, να αναρωτιέται πώς άραγε ο Πυθαγόρας άσκησε αυτή την τόσο μεγάλη και καθοριστική επίδραση, τη στιγμή που όλα γίνονταν με τόσο μεγάλη μυστικότητα)

Πολλούς αιώνες αργότερα, άνθρωποι που προφανώς κατείχαν μυστικά που είχαν ταξιδέψει στους αιώνες από στόμα σε στόμα, μας διηγούνται ότι ο Πυθαγόρας δίδασκε τη «Μετεμψύχωση» (Μετ-εν-ψύχωση). Πίστευε, δηλαδή, ότι μετά το θάνατο η ψυχή του ανθρώπου, αν είναι «τέλεια», μεταβαίνει και ενώνεται με τον Θεό, ενώ αν ο άνθρωπος έχει διαπράξει αμαρτήματα κατά τη ζωή του, επιστρέφει με τη μορφή φυτού ή ζώου, για τιμωρία και εξαγνισμό. Όλα τα φυτά και ζώα που βλέπουμε γύρω μας δεν είναι παρά άνθρωποι αμαρτωλοί, που έχουν σταλεί εδώ σε αυτή τη μορφή -από ένα αόρατο και ακατανόητο σύστημα- για να «εξαγνιστούν».

Οι διάφορες αυτές ζωές της ψυχής ενός ανθρώπου, διαρκούν έως και 3.000 χρόνια. Η ουσία, όμως, όλων των όντων είναι οι αριθμοί. Το Σύμπαν προήλθε «από το Χάος δια της μορφής», δηλαδή σχηματίστηκε από μέτρο και αρμονία, σε χρήση ενός συμπαντικού νου. Είναι η περιβόητη «Τάξις», δημοφιλής από τότε σε όλους τους φιλοσόφους. Ο Πυθαγόρας είναι ο πρώτος που ονόμασε αυτό το «μόρφωμα» του Σύμπαντος, «Κόσμον», εξαιτίας της αρμονίας και της ομορφιάς που επικρατούν σε αυτό.

Ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι, δίδασκαν ότι απέναντι από τη Γη κείται η Αντίχθων, συνδεδεμένη όμως προς τη Γη, (ας πούμε, μία Γη-2, ένας παράλληλος κόσμος αντίστοιχος του δικού μας). Η Γη και η Αντίχθων κινούνται «γύρω από το ήρεμο κεντρικό πυρ». Την κίνηση της Γης γύρω από τον ήλιο και γύρω από τον άξονα της, ως διδασκαλία του Πυθαγόρα, τη φανέρωσε σε φιλοσοφικούς κύκλους πρώτος ο Πυθαγόρειος Ικέτας, και έπειτα ο Πυθαγόρειος Έκφαντος και ο μαθητής του Πλάτωνα Ηρακλείδης ο Ποντικός. Από αυτούς επηρεάστηκε αργότερα -κατά το 280 π.κ.ε.- ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, μαθητής του μαθητή του Αριστοτέλη, Στράτωνα, αλλά ο Αρίσταρχος που πρώτος τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά για όλα αυτά στους «πολιτισμένους» συνανθρώπους του, καταδιώχθηκε για αθεΐα και μάλιστα πρωτοστατούντος του στωικού «φιλόσοφου» Κλεάνθη ο οποίος ζητούσε τη θανάτωση ή εξορία του Αρίσταρχου.

Από αυτήν τη σκυταλοδρομία γνώσης, συμπεραίνουμε ότι τη θεωρία της κίνησης της Γης γύρω από τον ήλιο και γύρω από τον εαυτό της, θα την είχαν διατυπώσει πρώτοι ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του, οι οποίοι όμως, για αυτόν ακριβώς τον φόβο τέτοιων διώξεων, χρησιμοποιούσαν κώδικες και αλληγορίες και σύμβολα κατά τη διδασκαλία, και εξασκούσαν τους μαθητές τους στο «νόμο της σιγής». Τρόποι αντίστοιχοι με εκείνους των Αλχημιστών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Οι σελίδες αυτού του άρθρου δεν θα επαρκούσαν για να διηγηθώ έστω περιληπτικά της γνώσεις των Πυθαγορείων για τους αριθμούς και τα γεωμετρικά σχήματα, τις δονήσεις και τη μουσική, αν και μερικές από αυτές είναι σχετικά γνωστές. Μέσω των διδαχών περί αριθμών, το πνεύμα των μαθητών τους άρχιζε σταδιακά να ανιχνεύει τον τύπο μιας αόρατης τάξης επί της ορατής πραγματικότητας.Μέσα από τα αριθμητικά σύμβολα και τις μαθηματικές έννοιες, που γι’ αυτούς είχαν σαφώς και μαγικό χαρακτήρα εκτός από επιστημονικό (δηλαδή ερευνητικό), άρχιζαν να παρακολουθούν έναν αόρατο κόσμο που έστεκε ανάμεσα από τον κόσμο μας, ο οποίος είχε απόλυτο νόημα κι ερμηνεία, σε αντίθεση με τον ορατό κόσμο των φαινομένων. Περιορίζομαι στο να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό δείγμα, παραθέτοντας κάτι που γράφει ο Αριστοτέλης για τις μαθηματικές έρευνες του Πυθαγόρα και τις μεταφυσικές δοξασίες που εξήγαγε από αυτές:


«Από τις βαθιές τους μαθηματικές γνώσεις, δημιουργήθηκε από τους Πυθαγόρειους η θεωρία ότι οι Αρχές των μαθηματικών είναι επίσης και οι Αρχές του Όντος. Επειδή δε στα μαθηματικά οι αριθμοί είναι εκ φύσεως το πρώτο πράγμα το οποίο συναντά κανείς, οι Πυθαγόρειοι πίστευαν ότι έβλεπαν στους αριθμούς μεγάλη ομοιότητα προς το Είναι και το Γίγνεσθαι, μεγαλύτερη ή προς το Πυρ, τη Γη και το Ύδωρ, και ονόμαζαν αυτοί την τάδε μεταβολή των αριθμών, δικαιοσύνη, την τάδε μεταβολή των αριθμών, ψυχή και νου, την τάδε, χρόνο, κλπ. Εκτός από αυτά, έβλεπαν αυτοί στους αριθμούς τις ιδιότητες και τις σχέσεις της Αρμονίας και πίστευαν ότι τα πάντα στη φύση είναι ομοιώματα των αριθμών,ότι τα στοιχεία των αριθμών είναι στοιχεία των όντων και ότι ολόκληρος ο ουρανός είναι αριθμός» (Μετά τα φυσικά, 985 Β).

Όλα αυτά και πολλά άλλα, φυσικά, αποτελούσαν μεταφυσικές και μυστικιστικές πεποιθήσεις, φιλοσοφικής πρόθεσης, που καμία άμεση σχέση δεν είχαν με τα μαθηματικά και τη γεωμετρία όπως την ξέρουμε, παρ’ όλο που τα μαθηματικά και η γεωμετρία όπως την ξέρουμε προέρχεται από αυτές τις παράξενες, έρευνες και μυστικιστικές πεποιθήσεις. Άλλωστε, όλα αυτά αποτελούν ένα ζήτημα για το οποίο όλοι οι λόγιοι όλων των αιώνων, ατέρμονα συζητούν και αναρωτιούνται, και έτσι έχει απειράριθμες προεκτάσεις. Ακόμη, όλα αυτά, δεν ήταν παρά ένα μικρό δείγμα από τα απίστευτα και πρωτάκουστα πράγματα για τα οποία συζητούσαν ο Πυθαγόρας και οι φίλοι του, ερευνούσαν, δίδασκαν, αλληγορούσαν.

Το πρώτο πράγμα που ανακάλυψε ο Πυθαγόρας ήταν ότι δεν μπορείς να μιλήσεις στον καθένα για αυτά τα πράγματα, διότι είτε δεν θα καταλάβει τίποτε απολύτως, είτε θα σε κάνει να χάσεις τον χρόνο σου σε άκαρπες συζητήσεις, είτε απλώς θα προσπαθήσει μισαλλόδοξα να αποδείξει ότι είναι πιο έξυπνος από εσένα που τα λες όλα αυτά, αφού οι άνθρωποι, ακόμη και οι πιο ανόητοι, έχουν μια πάγια διαμορφωμένη άποψη για τα πάντα, ή έτσι νομίζουν. Ο Πυθαγόρας συμπέρανε ότι το να συζητάς για όλα αυτά με τον καθένα, ήταν το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορούσες να κάνεις. Φυσικά, επειδή μέσα από όλα αυτά οι Πυθαγόρειοι εξήγαγαν μεγάλη κοσμοθεωρία και ερμηνεία του κόσμου, ο Πυθαγόρας ήξερε ότι ερχόντουσαν σε αντιπαράθεση με τη συγκεκριμένη μυθολογική-θεοκρατική ερμηνεία του κόσμου που επικρατούσε εκείνες τις εποχές μέσω των ιερατείων και των αρχόντων των πολιτειών.

Έτσι, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κανείς δεκτός στη Σχολή των Πυθαγορείων, κι ακόμη και όταν γινόταν δεκτός , κανείς απαιτούνταν πλήρη μυστικότητα για τα πάντα όσα-άκουγε ή έβλεπε εκεί μέσα (όσα άκουγε ή έβλεπε μόνο, διότι του απαγορευόταν να μιλάει εκεί, να πει έστω και την παραμικρή λέξη, για αρκετά χρόνια). Ο υποψήφιος μαθητής καλούταν στο Γυμναστήριο της Σχολής, όπου συμμετείχε σε ασκήσεις μαζί με τους άλλους μαθητές. Η πάλη απαγορευόταν από τον Πυθαγόρα, διότι έλεγε ότι εκείνοι που προορίζονται για την άσκηση της αρετής, δεν έπρεπε να κυλιούνται στο χώμα σαν τα ζώα. Ακολουθούσε συμπόσιο κατά το οποίο ο υποψήφιος δεχόταν όλων των ειδών τις παράξενες ερωτήσεις, στις οποίες έπρεπε να απαντήσει αβίαστα και ελεύθερα.

Ο Πυθαγόρας και οι συνεργάτες του παρατηρούσαν με προσοχή τους μορφασμούς, τις όψεις και το γέλιο του υποψήφιου, βγάζοντας συμπεράσματα για την προσωπικότητα του, τον «φυσιογνωμούσαν»όπως έλεγαν. Αργότερα, ο υποψήφιος καλούταν σε ένα σπήλαιο, στο οποίο οι θρύλοι έλεγαν ότι υπήρχαν φαντάσματα και κακά πνεύματα, εκεί του ζητούσαν να περάσει μία νύχτα μόνος του μέσα στο σπήλαιο αυτό. Αυτός που δεν τα κατάφερνε να παραμείνει εκεί, απορριπτόταν ως ασθενής κι επιπόλαιος χαρακτήρας. Αν ο υποψήφιος περνούσε επιτυχώς αυτές και άλλες άγνωστες δοκιμασίες, γινόταν δεκτός στην πρώτη τάξη της Σχολής, όπου η φοίτηση του διαρκούσε πέντε ολόκληρα χρόνια. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, υπέρτατος νόμος ήταν η απόλυτη σιγή. Ο μαθητής ήταν υποχρεωμένος μόνο να ακούει και να μη ρωτά τίποτε, να μη σχολίαζε: τίποτε, να μη μιλάει σε κανέναν, στην είσοδο της Σχολής υπήρχε η επιγραφή «Εκάς Βέβηλοι», δηλαδή μακριά οι βέβηλοι από εδώ, οι «αμύητοι», δηλαδή -από το «μύω»- αυτοί που δεν μπορούν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό -και όχι κάποιοι «βέβηλοι» με τη θρησκευτική έννοια του όρου, δηλαδή ιερόσυλοι ή κάτι τέτοιο.

Το μόνο δόγμα ήταν το «Αυτός Έφα» (που σήμαινε, αυτό το είπε ο Πυθαγόρας, και άρα είναι ορθό κι άρα δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Οι μαθητές και μαθήτριες αυτής της πρώτης τάξης, ονομαζόντουσαν «ακουσματικοί», και αποτελούσαν το «Ομακόειον» (δηλαδή αυτούς που ακούνε όμοια), που ήταν κοινόβιο, και συντηρούταν από κοινό ταμείο στο οποίο οι μαθητές είχαν καταθέσει όλη την περιουσία τους. Τα πρώτα μαθήματα ήταν πολύπλοκες διδαχές ηθικής και φιλοσοφίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών, ο μαθητής δεν συναντούσε ποτέ τον ίδιο τον Πυθαγόρα αλλά τους συνεργάτες του (που αναφέρονταν σε αυτόν λέγοντας «Αυτός» και όχι λέγοντας «ο Πυθαγόρας») και με κάποιους εκλεκτούς ο Πυθαγόρας επικοινωνούσε με ραβασάκια, όπου τους έγραφε διάφορα αινιγματικά μηνύματα.

Η μεγαλύτερη αρετή, κατά τον Πυθαγόρα, ήταν η φιλία, και ίσως γι’ αυτό έπρεπε ο μαθητής ν’ αποδείξει, ότι είχε μεγάλες αρετές για να γίνει φίλος του. Η φιλία για τους Πυθαγόρειους ήταν«εναρμόνιος ισότης» μια κωδική φράση που ουσιαστικά σήμαινε ότι πρέπει να κάνεις φίλους μόνο τους ίσους σου. Όταν ρωτούσαν τον Πυθαγόρα τι εννοούσε με τη λέξη «φίλος» (γνωρίζοντας ότι άλλα έλεγε και άλλα εννοούσε, ο Πυθαγόρας απαντούσε: «άλλος εγώ». Στα συμπόσια, μερικοί γνωρίζοντας πόσο καλός ήταν στη φυσιογνωμική, τον ρωτούσαν να τους πει για τον χαρακτήρα τους κρίνοντας τη φυσιογνωμία τους, κι εκείνος απλά έλεγε το περιβόητο: «Υπάρχει πιο εύκολος τρόπος: δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι».

Μετά τα πέντε χρόνια, αν ο Πυθαγόρας έκρινε ότι ο μαθητής ήταν άξιος «προαγωγής», τον ανακήρυττε «εσωτερικό μαθητή» και τον δεχόταν στην αληθινή Σχολή. Τότε άρχιζε να μαθαίνει για τους αριθμούς και τα γεωμετρικά σχήματα και τη μουσική κι ότι ξέρουμε γι’ αυτά δεν ήταν παρά τα πρώτα εσωτερικά μαθήματα, ενώ για τα υπόλοιπα έχουμε γνώση θολή και αμφίβολη. Είναι φανερό ότι η Σχολή του Πυθαγόρα αποτέλεσε πρότυπο για τη δομή και τη λειτουργία των μετέπειτα λεγόμενων εσωτερικών ταγμάτων και μυστικών αδελφοτήτων και Μυστικών Εταιριών.

Στο ιδιότυπο αυτό «μοναστήρι» (γιατί κάτι τέτοιο ήταν) μπορούσαν να φοιτήσουν και άνδρες και γυναίκες, αλλά πρώτα έπρεπε να δώσουν όρκο πλήρους αγνότητας και να μάθουν να τηρούν μία αυστηρή δίαιτα που απαγόρευε το κρασί, το κρέας, τα αυγά και τα κουκιά. Για κάποιον παράξενο λόγο ο Πυθαγόρας μισούσε τα κουκιά κι απαγόρευε να τα τρώνε ακόμη και τα βόδια. Όλοι έπρεπε να ντύνονται με μακρύς χιτώνες σκούρων χρωμάτων, ήταν απαγορευμένο να χασκογελάνε και κάθε νύχτα πριν κοιμηθούν έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους (Ανακεφαλαίωση).

Ο σημαντικός αυτός άνθρωπος, ο Πυθαγόρας, διηγούταν στους μαθητές του ότι θυμόταν θαυμάσια και ξεκάθαρα, πως στην προηγούμενη ζωή του, ο ίδιος ήταν μία κυρία ελαφρών ηθών, μια εταίρα και σε μια άλλη περασμένη ζωή του ήταν ο Αρχαίος ήρωας Εύφορος του Τρωικού Πολέμου και μάλιστα, όταν πήγε στο Άργος, αναγνώρισε στον ναό την πανοπλία που ο ίδιος είχε φέρει ως λάφυρο από την Τροία. Ήταν ο Μεγάλος φίλος. Δίδασκε την αρετή, την ταπεινότητα και τη σεμνότητα, αλλά ο ίδιος είχε προσωπικές σχέσεις μόνο με εκείνους που του εκδήλωναν συμπεριφορές λατρείας μεσιακής προς το άτομο του. Ήταν μια μεγαλοφυΐα, ένας μυστηριώδης τύπος, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, αργότερα πολλοί τον πίστευαν για ημίθεο, σίγουρα ήταν ένας από τους πρώτους μεγάλους επιστήμονες, αλλά ακόμη πιο σίγουρα ήταν ο απόλυτος «γκουρού», τους τρόπους του οποίου μιμήθηκαν με ακρίβεια αμέτρητοι «δάσκαλοι» και «μύστες» στην ιστορία της ανθρωπότητας, λιγότερο θαυμαστοί απ’ αυτόν.

Η κλειστή κάστα των Πυθαγορείων, πεισμένη πως αποτελούσε μία τάξη εκλεκτών που είχαν εντεταλμένη αποστολή από τον Θεό του Σύμπαντος, τον Κοσμικό Νου, αφού ο Πυθαγόρας συνήθως μιλούσε για έναν Θεό, τον «Δημιουργό» κι όχι για πολλούς Θεούς να βάλουν τάξη και να δώσουν γνώση στον χαοτικό όχλο των ανόητων ανθρώπων, αποφάσισε να διεισδύσει κρυφά στην κρατική εξουσία με σκοπό να ιδρύσει σταδιακά στον Κρότωνα την τέλεια δημοκρατία που θα βασίζεται στις αλήθειες που είχε ανακαλύψει ο μεγάλος δάσκαλος.

Ίσως ξεκίνησε έτσι μία συνωμοσία, ίσως κι όχι, δεν ήμαστε σίγουροι, πάντως πολλά διοικητικά πόστα του Κρότωνα είχαν καταληφθεί από αυστηρούς Πυθαγόρειους, ειδικευμένους σε γνώσεις που κανείς δεν είχε ξανακούσει και ίσως αυτό να προκάλεσε την καχυποψία των πολιτών απέναντι στη Σχολή. Ο Πυθαγόρας, σαν να είχε δει το τέλος να πλησιάζει, είχε, εμπιστευτεί το σύγγραμμα του με τίτλο Σχόλια στη κόρη του Δαμώ, που ήταν ίσως η πιο πιστή μαθήτρια του, για να το διασώσει μετά τον θάνατο του.


Ένας οργισμένος όχλος Κροτωνιστών φονταμενταλιστών της εποχής, (κατ’ άλλους, μέλη του ρεύματος των «δημοκρατικών» υπό τον Κύλωνα) περικύκλωσε τη Σχολή κι όλοι μαζί εισέβαλαν, κατέστρεψαν και έκαψαν ότι βρήκαν εκεί μέσα, έβγαλαν έξω όλους τους ενοίκους και τους έσφαξαν. Ο ίδιος ο Πυθαγόρας κατάφερε να δραπετεύσει μέσα στη νύχτα αλλά, (κατά μία μυθολογική θεώρηση) ο όχλος τον κυνήγησε με πυρσούς, ώσπου τα βήματα του τον οδήγησαν σε ένα χωράφι με κουκιά.

Μισούσε τόσο πολύ τα κουκιά που δεν καταδέχθηκε να ξαπλώσει ανάμεσα τους για να κρυφτεί, κι έτσι οι διώκτες του τον εντόπισαν και τον σκότωσαν επί τόπου. Αργότερα, ο λαός παρέφρασε την απέχθεια του Πυθαγόρα για τα κουκιά, σε απέχθεια για τα πράσα, και απέδιδε σε αυτό το μοιραίο γεγονός της σύλληψής του την καταγωγή της φράσης «τον πιάσανε στα πράσα». Εκείνη τη νύχτα πρέπει να σφαγιάστηκαν εκατοντάδες ιδιαίτεροι άνθρωποι, κάτοχοι ποιος ξέρει πόσων μυστικών γνώσεων. Σώθηκαν σαν από θαύμα μονάχα δύο μαθητές του Πυθαγόρα, ο Άρχιππος και ο Λύσις, απ’ αυτούς, ο Λύσις διέφυγε τελικά στη Θήβα, όπου πήρε ως μαθητή του τον Επαμεινώνδα.


Ο Φιλόλαος, ο πρώτος Πυθαγόρειος συγγραφέας, λέει -σε ένα απόσπασμα που από θαύμα δεν το έκαψαν αργότερα κι αυτό οι συμπολίτες του- για τις πεποιθήσεις των Πυθαγορείων περί ψυχής: «Μαρτυρούν δε ακόμη και οι παλαιοί θεολόγοι και μάντεις, ότι η ψυχή έχει συνδεθεί με το σώμα ως τιμωρία για τις αμαρτίες αυτής κα ότι είναι εντός του σώματος σαν να ευρίσκεται εις τον τάφον»

Όταν η ψυχή του Πυθαγόρα απελευθερώθηκε βιαίως από το σώμα του, ο ίδιος ήταν ογδόντα ετών. Δεν έχει τάφο.

@Παντελής Γιαννουλάκης «Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και το αρχαίο ελληνικό κατεστημένο» / Strange



Περί Πολυθεϊσμού &Μονοθεϊσμού

$
0
0


Ένα από τα βασικά αξιώματα που τυπώνεται στο μυαλό μας από τη σχολική ακόμη ηλικία και που μας συνοδεύει είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, είναι αυτό που υποστηρίζει ότι, ο μονοθεϊσμός αποτελεί εξέλιξη του πολυθεϊσμού. Σύμφωνα με το γνωστό αξίωμα, ο
άνθρωπος με την εμφάνιση του στη Γαία, αποθέωσε διάφορα φυσικά φαινόμενα που αδυνατούσε να ερμηνεύσει με τρόπο λογικό. Στη συνέχεια, από το πρώτο στάδιο αυτό της φυσιολατρικής τρόπον τινά θεώρησης ή θρησκείας, πέρασε στα διάφορα είδη πολυθεϊσμού.

Τέλος, όταν ο άνθρωπος μετέβη στην λεγομένη εποχή του ορθολογισμού, ασπάστηκε τον μονοθεϊσμό στις διάφορες μορφές του, κυρίως βεβαίως τον χριστιανισμό και τον μωαμεθανισμό. Αυτό το αξίωμα ταύτιζε ουσιαστικά τον πολυθεϊσμό με βαρβαρικές και πρωτόγονες εποχές, δοξασίες και αντιλήψεις ενώ ταυτοχρόνως εξίσωνε τον μονοθεϊσμό με πολιτισμό ανεπτυγμένο και προοδευτικό.

Αποτελεί λοιπόν πρόκληση για τον σημερινό σκεπτόμενο άνθρωπο, τον άνθρωπο δίχως προκαταλήψεις, να ερευνήσει αν πράγματι ο πολυθεϊσμός συνάδει με πρωτόγονη αντιληπτικότητα, αν όντως ο μονοθεϊσμός αποτελεί χαρακτηριστικό ιδίωμα εξελιγμένου πολιτισμού και αν εν τέλει ο μονοθεϊσμός είναι η φυσική εξέλιξη, το επόμενο βήμα με άλλα λόγια, του πολυθεϊσμού.

Επειδή όμως μια τέτοια έρευνα έχει αμέτρητες διακλαδώσεις θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Θα σταθούμε λοιπόν σε συγκεκριμένες θεωρήσεις που μας αφορούν άμεσα και όχι έμμεσα κι ούτε απλώς θεωρητικά. Έτσι θα εξετάσουμε το Ελληνικό πολυθεϊστικό σύστημα, γνωρίζοντας ότι παρουσιάζει τεράστιες διαφορές με πολυθεϊστικές αντιλήψεις πχ Ινδουισμό και στον αντίποδα θα ασχοληθούμε με το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, γνωρίζοντας ότι παρουσιάζει διαφορές, είτε μικρές είτε μεγάλες, τόσο με τον ισλαμισμό όσο και με άλλα χριστιανικά δόγματα.

Ξεκινώντας την αναζήτηση μας, διαπιστώνουμε ότι ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης, όταν προσπάθησε να ερμηνεύσει τον κόσμο, το Σύμπαν και τη θέση του σε αυτό, κατέληγε πάντα σε μια πολυθεϊστική και φυσιολατρική θεώρηση των πραγμάτων. Αμέσως λοιπόν προκύπτει ένα ερώτημα. Γιατί ο άνθρωπος αντιλήφθηκε τον κόσμο πολυθεϊστικά και όχι μονοθεϊστικά εξαρχής; Στο ερώτημα αυτό μπορούν να δοθούν δύο κύριες απαντήσεις.

Πρώτον. Ο άνθρωπος έδωσε μια πολυθεϊστική ερμηνεία του κόσμου γιατί ακριβώς δεν είχε την πνευματική ικανότητα να ερμηνεύσει τον κόσμο μονοθεϊστικά. Οπότε του ήρθε πιο εύκολα να ορίσει μια πλειάδα θεοτήτων. Αυτή η πρώτη απάντηση που διαθέτει και τους περισσότερους υποστηρικτές, συναντά ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, ένα εμπόδιο που ουσιαστικά ακυρώνει το συγκεκριμένο επιχείρημα. Και ποιο είναι αυτό το επιχείρημα;

Αν δεχτούμε ότι πράγματι κατά την πρώτη πνευματική αναλαμπή του, ο άνθρωπος έδωσε μια φυσιολατρική θεώρηση του Κόσμου γιατί ακριβώς ζούσε σε πλήρη αρμονία με τη Φύση και ουσιαστικά η Φύση υπήρξε το φυσικό περιβάλλον του, τότε πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε την μετέπειτα πολυθεϊστική ερμηνεία που έδωσε ένας πνευματικά ανεπτυγμένος λαός, όπως υπήρξε ο Ελληνικός; Οι Έλληνες έθεσαν τις βάσεις και δημιούργησαν τον Ορθό Λόγο, την Κριτική Σκέψη, την Φιλοσοφία, τις Τέχνες, τις Επιστήμες, ουσιαστικά όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, όλα αυτά που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα πλάσματα που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη.

Κι ενώ οι Έλληνες δημιούργησαν όλα αυτά, ανέπτυξαν ένα μοναδικό πολυθεϊστικό σύστημα ενώ γενεές Ελλήνων μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν με την πολυδιάστατη και ανυπέρβλητη Μυθολογία τους. Και όχι μόνο αυτό. Οι φιλόσοφοι των Ελλήνων ποτέ δεν αμφισβήτησαν αυτήν την θεώρηση. Μπορεί να εναντιώθηκαν των αντιλήψεων του απαίδευτου ανθρώπου περί των θεοτήτων αλλά υπήρξαν υποστηρικτές της συγκεκριμένης κοσμοθεωρήσεως. Μεγαλύτερο παράδειγμα αποτελεί βεβαίως ο Πλάτων, αυτός που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του Ελληνικού Κόσμου, ο οποίος στην αρχή κάθε έργου του, πάντα μνημόνευε θεότητες του Ελληνικού Πανθέου.

Εννοείται ότι η αναφορά στον Ελληνικό Τρόπο Σκέψεως εντοπίζεται στην εποχή ακμής του Ελληνισμού και όχι εποχή παρακμής του. Εξάλλου, όταν αναφερόμαστε σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στα επιτεύγματα της περιόδου αυτής, πάντα επικεντρωνόμαστε στην ακμή της περιόδου και ποτέ στην όποια παρακμή της. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η διαπίστωση ότι η δομή τόσο της ελληνικής μυθολογίας όσο και της ελληνικής πολυθεϊστικής αντίληψης γενικότερα, είναι τέτοια που από την μία προσφέρει μια απλή ανάγνωση, απλοϊκές απαντήσεις και συναισθηματική ανακούφιση για όλους τους ανθρώπους, κυρίως τους απαίδευτους ενώ από την άλλη κρύβει φιλοσοφικές και επιστημονικές αλήθειες για όσους θελήσουν να αναζητήσουν απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα που απασχολούσαν και θα απασχολούν για πάντα τον άνθρωπο.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μία πολυ-επίπεδη θεώρηση του Κόσμου που εκφράζεται μέσα σε ένα εκπληκτικής συλλήψεως θρησκευτικό σύστημα. Πριν προχωρήσουμε στην δεύτερη ερμηνεία του γιατί ο άνθρωπος ερμήνευσε πρωτίστως πολυθεϊστικά τον Κόσμο, πρέπει να σταθούμε σε μια ακόμη σημαντική παράμετρο που όχι μόνο απορρίπτει εξολοκλήρου την αντίληψη ότι ο πολυθεϊσμός αποτελεί χαρακτηριστικό πρωτόγονου ανθρώπου αλλά που αποτελεί ισχυρότερη ένδειξη ότι ο πολυθεϊσμός χαρακτηρίζει ανεπτυγμένες πολιτιστικά κοινωνίες.

Η πολυθεϊστική ματιά των Ελλήνων αποτέλεσε το έναυσμα αλλά και την βασική αιτία δημιουργίας του πολιτικού συστήματος που ονομάστηκε δημοκρατία, δηλαδή ενός συστήματος όπου τα μέλη, τα ενεργά μέλη μιας κοινωνίας, οι πολίτες, είχαν λόγο και άποψη και καθόριζαν σε μέγιστο βαθμό τα τεκταινόμενα της κοινωνίας τους. Ο πολυθεϊσμός και ο πολυμερισμός του Όλου εφαρμοζόταν και στην δημόσια ζωή τους με αποτέλεσμα η πολιτεία των Ελλήνων να αποτελούσε -ή τουλάχιστον να προσπαθούσε να αποτελέσει- μια αντανάκλαση του πώς έβλεπαν τον κόσμο οι Έλληνες.

Αυτό αποτελεί ένα εκπληκτικό φαινόμενο γιατί αν δεχτούμε ότι η δημοκρατία αποτελεί το πιο εξελιγμένο -μέχρι στιγμής- πολιτικό σύστημα, τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι και η αιτία που δημιουργεί αυτό το σύστημα θα πρέπει να αποτελεί χαρακτηριστικό εξελιγμένου πολιτισμού. Οπότε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με την κατάρρευση του πολυθεϊστικού κόσμου και την επιβολή της χριστιανικής μονοκρατορίας στην Δύση και της ισλαμικής μονοκρατορίας στην Ανατολή, η δημοκρατία ως πολιτικό σύστημα εξαφανίστηκε για πολλούς αιώνες και κυριάρχησαν οι στυγνές, πολλές φορές, μονοκρατορίες. Και μόνο μετά από πολλούς, αιματηρούς αγώνες και μια πιο συστηματική μόρφωση του κόσμου, επανήλθε ο θεσμός της δημοκρατίας και μάλιστα σε εποχές όπου η κυρίαρχη θρησκευτική αντίληψη -που εκφράζεται πάντα μέσα από τον μονοθεϊσμό- είχε αρχίσει να υποχωρεί.


Μπορούμε λοιπόν συμπερασματικά να υποθέσουμε ότι αν ο Ελληνικός Πολιτισμός ήταν μονοθεϊστικός, δεν θα είχε υλοποιήσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Κι αν μελετήσουμε διεξοδικά τα άλλα επιτεύγματα του Ελληνικού Πολιτισμού θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά τα επιτεύγματα υπήρξαν απόρροια του συγκεκριμένου θρησκευτικού συστήματος. Είναι λοιπόν παράλογο, από την μία να χαρακτηρίζουμε ως πρωτόγονη μια θρησκευτική θεώρηση και από την άλλη να εκθειάζουμε και να θεωρούμε ως πρότυπα πολιτιστικά και όχι μόνο, τα γεννήματα, της συγκεκριμένης θρησκευτικής θεώρησης.

Η δεύτερη απάντηση στο ερώτημα γιατί ο άνθρωπος ερμήνευσε τον κόσμο πολυθεϊστικά, είναι θα λέγαμε, μη επιστημονική. Ο Άνθρωπος, ως κομμάτι, αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνόλου, είτε το σύνολο αυτό ονομάζεται κοινωνία, είτε Φύση, είτε Κόσμος, είτε Πλάση, είτε Σύμπαν, είτε οτιδήποτε, είναι φυσικό να ερμηνεύει τα πάντα κατά τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή ο πολυμερισμός και κατά συνέπεια ο πολυθεϊσμός είναι κάτι που πηγάζει εκ των έσω ως φυσική έκφραση αυτού ακριβώς που είναι.

Φυσικά μια τέτοια άποψη δεν αποδεικνύεται επιστημονικώς, αλλά τα ιστορικά παραδείγματα είναι άπειρα και οι ενδείξεις ισχυρότατες. Ακόμα και σήμερα, που η θρησκεία χαρακτηρίζεται μονοθεϊστική, οι οπαδοί διαφόρων εκφράσεων αυτής της θρησκείας -της χριστιανικής θρησκείας- κατέληξαν σε έναν λανθάνοντα πολυθεϊσμό είτε μικρής κλίμακας -πέρα από το θεό, λατρεύεται ο μεσσίας, η μητέρα του, οι μαθητές του- είτε πολύ μεγαλύτερης -εκατοντάδες άγιοι προστάτες κατά τα πρότυπα πολυθεϊστικών θρησκειών-.

Εφ’ όσον λοιπόν το πρωταρχικό θρησκευτικό συναίσθημα του ανθρώπου εκφράστηκε δια μέσου πολυθεϊστικών αντιλήψεων και εφ’ όσον μέσα σε μια χαρακτηριζόμενη ως μονοθεϊστική θρησκεία κυριάρχησε η ανάγκη δημιουργίας πολυθεϊστικών προτύπων, δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι ο άνθρωπος από τη φύση του, από ένστικτο, από κάτι αρχέγονο που υπάρχει χαραγμένο βαθιά μέσα του, αντιλαμβάνεται την Πλάση όλη πολυθεϊστικά. Από εκεί και πέρα εξωγενείς λόγοι που ως επί το πλείστον επιβλήθηκαν με τη βία, τον έστρεψαν κατά της φύσεως του, κατά του εσωτερικού του εαυτού με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα ένα περίεργο μονοθεϊστικό μόρφωμα.

Έχοντας αναφέρει όλα τα ανωτέρω, είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι ο μονοθεϊσμός υπήρξε εξέλιξη του πολυθεϊσμού – τουλάχιστον όχι του ελληνικού πολυθεϊσμού. Το πώς όμως επιβλήθηκε ο μονοθεϊσμός δεν αποτελεί θέμα της παρούσης εργασίας. Αυτό που θέλει να δείξει η εργασία, είναι το πώς η θρησκεία, η εκάστοτε θρησκεία, επηρεάζει τη συμπεριφορά του ανθρώπου και το πώς καθορίζει τον τρόπο που σκέφτεται και που ενεργεί γενικότερα.

Γιατί κατανοώντας την επιρροή των θρησκευτικών αντιλήψεων στους ανθρώπους, μπορούμε να κατανοήσουμε το γιατί επικρατεί στον σημερινό κόσμο αυτή η οικτρή κατάσταση, όπου ο άνθρωπος φερόμενος ως ανελέητος κανίβαλος, αυτοκαταστρέφεται, πυρπολώντας το περιβάλλον του και καταδικάζοντας τις επόμενες γενεές να ζήσουν σε έναν φρικτό, παραμορφωμένο και μολυσμένο κόσμο. Πάνω απ’ όλα ίσως να καταλάβουμε γιατί η απάθεια και η αδράνεια χαρακτηρίζουν την σημερινή κοινωνία.

Ας σταθούμε λοιπόν στον ελληνικό πολυθεϊσμό. Η ελληνική κοσμοθεώρηση ξεκινά από κάτι πολύ συγκεκριμένο. Τα πάντα έχουν σχέση, το κάθε τι συνδέεται γιατί ακριβώς όλα αποτελούν το Σύμπαν. Θεοί, άνθρωποι, όλοι ζουν και κινούνται στον ίδιο χώρο, στο ίδιο Σύμπαν, όλοι μαζί αποτελούν το Ένα, την Πλάση, τον Κόσμο.

Πριν συνεχίσουμε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι ουσιαστικό. Για τον Έλληνα, γι’ αυτόν που αντιλαμβάνεται τον κόσμο με την ελληνική ματιά, το όποιο δίλημμα πολυθεϊσμός ή μονοθεϊσμός, απλά δεν ευσταθεί. Κατά την ελληνική κοσμοαντίληψη, όλα είναι Ένα και το ένα είναι το Όλον. Όπως ακριβώς η Φύση είναι πολυμερής και πολύχρωμη αλλά παραμένει μία, ως Φύση, έτσι και η Ελληνική Αντίληψη συνέλαβε το θείο. Πολλές θεότητες που όμως όλες μαζί συναποτελούν και είναι το θείο. Ο Κόσμος, το Σύμπαν είναι Ένα και μέσα σε αυτό υπάρχουν οι θεοί και φυσικά, εμείς, οι άνθρωποι.

Ο Πολυθεϊσμός δεν είναι ο ίδιος αλλά αντιθέτως έχει εκφραστεί με ποικίλους τρόπους, αναλόγως τον λαό που κάθε φορά τον διαμόρφωσε και διαμορφώνει. Έτσι ο Ελληνικός Πολυθεϊσμός δεν έχει ουδεμία σχέση, για παράδειγμα, με τον Ινδικό. Αλλά ακόμα και όταν ένας λαός δανειζόταν στοιχεία από άλλον και πάλι οι διαφορές ήσαν τεράστιες. Για παράδειγμα, μπορεί οι Ρωμαίοι να πήραν το Ελληνικό Πάνθεον και να το ενσωμάτωσαν στη δικής του αντίληψη όμως αυτό που προέκυψε είχε βασικές και αγεφύρωτες διαφορές με το πώς αντιλαμβανόταν το θείο οι Έλληνες. Έπρεπε να έρθουν οι νεοπλατωνικοί που όμως είχαν Ελληνική Παιδεία, για να ξεπεραστεί το ρωμαϊκό θρησκευτικό σύστημα.

Αντιθέτως, οι διάφορες εκφράσεις του μονοθεϊσμού περιέχουν ελάχιστες διαφορές η μία από την άλλη. Πράγμα βεβαίως λογικό αφού ο μονοθεϊσμός -με την έκφραση που μας έχει διασωθεί- ουσιαστικά προέκυψε από την ίδια μήτρα, τον ιουδαϊκό λαό, με αρχικό σκοπό την πλήρη χαλιναγώγηση, του κατά τα άλλα δύστυχου αυτού λαού. Έτσι ο μονοθεϊσμός είτε ονομάζεται ιουδαϊσμός είτε χριστιανισμός είτε ισλαμισμός παρέμεινε κατά βάση ο ίδιος.

Επειδή όμως ζούμε σε μια χώρα που στο σύνταγμα της περιέχει το οξύμωρο, από την μια να διακηρύσσει την ανεξιθρησκία και από την άλλη να δηλώνει επίσημη θρησκεία τον ορθόδοξο χριστιανισμό, όταν θα αναφερόμαστε από εδώ και πέρα στον μονοθεϊσμό, θα εννοούμε τον χριστιανισμό ενώ όταν θα αναφερόμαστε στον πολυθεϊσμό θα έχουμε κατά νου το Ελληνικό Δωδεκάθεο, αν και γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Ελληνικός Πολυθεϊσμός αποτελεί μια σημαντική ιδιαιτερότητα.


Μονοθεϊσμός και Πολυθεϊσμός

Ένας Έλληνας Πολυθεϊστής θα μπορούσε πολύ ορθά να υποστηρίξει ότι είναι και Μονοθεϊστής, έχοντας υπ’ όψιν την έννοια του Όλου. Όμως σήμερα, που η έννοια «μονοθεϊσμός» έχει πλήρως ταυτιστεί με την εικόνα του ενός θεού πέραν του κόσμου αυτού, του ενός θεού που πράττει όπως πράττει ανεξέλεγκτα δίχως να περιορίζεται ή να υπακούει σε κανέναν Φυσικό ή Κοσμικό νόμο και κάνει ότι κάνει για να δοξαστεί, σε μια τέτοια λοιπόν κοινωνία όπως είναι η σημερινή, με διαμορφωμένες τέτοιες αντιλήψεις, παγιωμένες πλέον στις συνειδήσεις όλων, είναι τουλάχιστον ατυχές και άσκοπο να προσπαθεί να πείσει ο Έλληνας -ο Έλληνας στην Κοσμοθεώρηση και όχι στην υπηκοότητα- ότι έννοιες όπως μονοθεϊσμός και πολυθεϊσμός είναι ουσιαστικά πλασματικές και άνευ ουσίας.

Σήμερα λοιπόν οι έννοιες αυτές δεν σχετίζονται με τον όποιο αριθμό θεοτήτων. Κάτι τέτοιο είναι τελείως εσφαλμένο – πάντα βέβαια αναφερόμενος στον Ελληνικό Πολυθεϊσμό. Οι έννοιες λοιπόν μονοθεϊσμός και πολυθεϊσμός έχουν σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς όλο τον κόσμο, όλο το Σύμπαν, με το πώς ερμηνεύει την πλάση, με το πώς βλέπει την δική του θέση στην Δημιουργία και φυσικά με το ποια θα πρέπει να είναι και η πρέπουσα και ορθή και δίκαια τάξη στην κοινωνία μας.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η κάθε εξουσιαστική αρχή κάθε δόγματος που στηρίζεται στον χριστιανισμό υπήρξε πάντα φιλική με κάθε είδους φασιστικής εξουσίας; Το κεντρικό δόγμα του μονοθεϊσμού, του ενός θεού που φροντίζει για όλα, βρίσκει τέλεια εφαρμογή στην κοινωνία του ανθρώπου όπου τη θέση του ενός και παντοδύναμου θεού παίρνει είτε ο άρχοντας είτε ο μονάρχης είτε ο δικτάτορας είτε βεβαίως ο ιερέας. Και αυτό γιατί στον μονοθεϊσμό ο πιστός συνειδητά, επιλέγει το ρόλο του προβάτου, του προβάτου που οφείλει να υπακούει τον ποιμένα του.

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά υπ’ όψιν μπορούμε τώρα να εστιάσουμε στην σημαντικότερη διαφορά μονοθεϊσμού και ελληνικού πολυθεϊσμού. Στη συνέχεια θα ανατρέξουμε και στην καινή διαθήκη για να δούμε και εκεί τις διαφορές, μια που η καινή διαθήκη εκφράζει ουσιαστικά στις μέρες μας το μονοθεϊστικό δόγμα.

Κατά την Ελληνική Κοσμοαντίληψη, το σύμπαν δεν δημιουργήθηκε

Τίποτε δεν δημιουργείται εκ του μηδενός – κάτι τέτοιο είναι «αφύσικο». Όλα προϋπήρχαν. Αυτό που άλλαξε και αλλάζει είναι η κατάσταση των πραγμάτων. Δηλαδή όλα υπήρχαν σε μια διαφορετική κατάσταση -το Ορφικόν Ωόν- και εξαιτίας των ενεργειών δυνάμεων όλα μεταβλήθηκαν ή αν προτιμάτε μια πιο σύγχρονη ερμηνεία, μεταλλάχθηκαν εξαιτίας μιας φοβερής έκρηξης (Βig Bang). Το ποιες δυνάμεις ήσαν αυτές που προκάλεσαν την εκκίνηση των αλλαγών του Παντός, είναι ακριβώς ζήτημα που εξετάζουνε και ερμηνεύουν οι φιλόσοφοι και οι επιστήμονες.

Όταν πια το Σύμπαν πήρε την σημερινή του μορφή -πάντα βεβαίως με την ανθρώπινη και τωρινή ματιά- επήλθε η τάξη και η κυριαρχία των σημερινών φυσικών νόμων. Αυτή η περίοδος των ασύλληπτων αλλαγών και κοσμολογικών συγκρούσεων, περιγράφεται στην Τιτανομαχία. Κι αφού η κυριαρχία του Διός, του Κοσμικού Νόμου και Τάξης, εγκαταστάθηκε, δημιουργείται ο Άνθρωπος.

Και ο άνθρωπος δημιουργείται όχι γιατί επιθυμεί κάποιος θεός να δοξάζεται αλλά γιατί ο θεός είναι Δημιουργός και σαν δημιουργός δημιουργεί, και δημιουργεί βεβαίως πάντα το αγαθόν. Όμως και εδώ η δημιουργία του ανθρώπου δεν είναι εκ του μηδενός. Υπάρχουν αιώνιοι και σταθεροί νόμοι που δεν παραβιάζονται. Έτσι ο κάθε θεός ενεργεί όχι ανεξέλεγκτα αλλά πάντα εναρμονισμένα με το Σύμπαν. Και ο θεός, ο κάθε θεός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Όλου. Όπως εξάλλου και ο άνθρωπος.

Τόσο ο θεός όσο και ο άνθρωπος έχουν την θέση τους μέσα στο όλον. Μπορεί μεν ο άνθρωπος να είναι μικρός αλλά έχει πάντα την δική του θέση. Δεν αποτελεί έρμαιο κανενός, θεού ή μη, παρά μόνον των δικών του, όποιων τέλος πάντων, παθών. Μια ολότελα διαφορετική θεώρηση από αυτήν της μονοθεϊστικής αντιλήψεως.

Σύμφωνα λοιπόν με την μονοθεϊστική αντίληψη, δεν υπήρχε τίποτε παρά μόνο ο θεός. Κάποια στιγμή ο θεός αποφασίζει να δημιουργήσει τα πάντα. Έτσι δημιουργείται το Σύμπαν, σύμφωνα με τις διαταγές του θεού, που αφού δημιουργεί κάτι, έπειτα αντιλαμβάνεται ότι αυτό που δημιούργησε είναι καλό. Πάντα όμως ο ένα θεός, στέκεται έξω από τα δημιουργήματα του, ξεχωριστά. Όλα υπάρχουν για να τον δοξάζουν. Οι άγγελοι, ο άνθρωπος, όλα. Ο θεός βάζει τον άνθρωπο στον παράδεισο για να τον δοκιμάσει, για να δει αν τον υπακούει.

Είπαμε, μια αντίληψη πέρα για πέρα διαφορετική από την ελληνική πολυθεϊστική σύλληψη. Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος οφείλει κάθε μέρα, κάθε στιγμή να προσεύχεται και να ζητά το έλεος του θεού μια που ο θεός, δρώντας τελείους ανεξάρτητα -να μην χρησιμοποιήσω την λέξη αυθαίρετα- αποφασίζει και τιμωρεί κατά το δοκούν.

Αυτή λοιπόν η ερμηνεία γεννά και ανάλογες συμπεριφορές, όπως ήδη έχει αναφερθεί. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αλαζονικής, εξουσιαστικής και φασιστικής νοοτροπίας. Αποτελεί το έναυσμα για την γέννηση, την κυριαρχία και εν τέλει την αιτιολόγηση και βεβαίως το άλλοθι, για κάθε είδους στυγνού, μονοπροσωπικού πολιτεύματος.

Αντιθέτως, η πίστη σε ένα Όλο όπου όλοι έχουν θέση, όπου ακόμα και οι θεότητες δρουν βάσει απαράβατων νόμων, όπου ότι δημιουργείται, δημιουργείται αλτρουιστικά δίχως απαίτηση ανταλλάγματος δημιουργεί αντιστοίχως και εκείνες τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση είτε ενός αριστοκρατικού συστήματος – με την έννοια των «αρίστων» – όπου βεβαίως η δικαιοσύνη και οι νόμοι της είναι σεβαστοί και ισχύει για όλους δίχως ουδεμία εξαίρεση είτε για την δημιουργία ενός πραγματικού δημοκρατικού συστήματος όπου, βάση αξιοκρατίας και μόνο, ο κάθε πολίτης, όσο «αδύναμος» κι είναι, έχει την δική του θέση, έχει τη δική του υπόσταση και οντότητα ως πολίτης. Έτσι το θέμα δεν είναι ένας θεός ή δύο ή πολλοί.

Κατά τους Έλληνες, οι θεοί είναι αμέτρητοι, απλώς για λόγους συγκεκριμένους που πηγάζουν από την βαθύτερη κατανόηση των πραγμάτων, ορίστηκαν οι Δώδεκα κυρίαρχοι. Δεν είναι λοιπόν θέμα αριθμού, είναι θέμα συγκεκριμένης αντίληψης, αντίληψη που διαμορφώνει στη συνέχεια συγκεκριμένους τρόπους ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Και μια που μιλάμε για συμπεριφορές, ας πάμε στην σημερινή συμπεριφορά των χριστιανών-πολιτών (πολιτών κατ’ επίφαση).

Βλέποντας και μελετώντας βαθύτερα την καινή διαθήκη -όπως αποκαλείται ένα εκ των δύο ιερών βιβλίων των χριστιανών- μπορούμε να καταλάβουμε γιατί σήμερα οι πολίτες φέρονται όπως φέρονται. Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε, ότι η θρησκευτικότητα δεν αποτελεί μόνο θέμα πίστης. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις διαμορφώνουν σε καθοριστικό σημείο το πώς φερόμαστε και το πώς δρούμε όλοι μας, όχι μόνο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά κυρίως στην κοινωνική μας συμπεριφορά και στο πώς αντιμετωπίζουμε την δική μας θέση μέσα στην κοινωνία γενικότερα. Οπότε ο χριστιανισμός, όπως εκφράζεται μέσα από την ζωή του Ιησού ή σωστότερα Γιαχβέ, ως συνέχεια της παλαιάς διαθήκης, αποτελεί συμπλήρωμα της χριστιανικής μονοθεϊστικής αντίληψης.


Η ζωή λοιπόν του Τζεσουά. Υπήρχε ο Τζεσουά ή όχι;

Υπήρχε ή όχι Ιησούς – Γιαχβέ; Αυτή η ερώτηση είναι και άστοχη και άνευ ουσίας, μια που το βασικό ζήτημα δεν είναι το καθ’ αυτό πρόσωπο του Ιησού αλλά η διδασκαλία που χρεώνεται στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Πάντως στο πιο πάνω ερώτημα, η θέση η δική μου είναι σαφής. Σαφώς και υπήρχε πρόσωπο με το όνομα Ιησού και μάλιστα όχι μόνο ένα αλλά πολλά μια που το όνομα «Τζεσουά» αποτελεί ένα κοινό όνομα – σήμερα, για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί που φέρουν αυτό το όνομα, σήμερα που στο όνομα αυτό αποδίδεται μια ολάκερη μυθοπλασία περί θεότητος, πόσο δε μάλλον τότε που δεν υπήρχε και το ανάλογο δέος. Οπότε είναι πολύ πιθανόν στην εποχή της διακυβερνήσεως του Ποντίου Πιλάτου, να υπήρχαν πολλά άτομα που έφεραν αυτό το συγκεκριμένο όνομα.

Τώρα αν ανάμεσα στα άτομα αυτά υπήρχε κάποιος που αυτό-αποκαλούνταν και μεσσίας, δεν μπορώ να απαντήσω. Αλλά υπήρχε μια έντονη ροπή μεσσιανισμού την εποχή της ρωμαιοκρατίας, πράγμα επόμενο μια που ο ιουδαϊκός λαός περίμενε – πέραν του κινήματος των Ζηλωτών – την απελευθέρωση τους από τον θεό.

Όσον αφορά την «θεότητα» κάποιου προσώπου ή όχι, τι να πω. Όπως και να έχει η προσφώνηση και οι χαρακτηρισμοί «θεανθρώπου» και «θεομήτηρ» κατ’ εμέ αποτελούν ύβρη αλλά και παραλογισμό. Είναι δυνατόν να «γεννηθεί» θεότητα και μάλιστα από ανθρώπινο πλάσμα; Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν αυτούς τους όρους με καθαρά συμβολικό και αλληγορικό χαρακτήρα – αλλά ακόμα και στους μύθους των υποδεικνύουν το όλο άτοπο. Η Σεμέλη που υπήρξε «θεομήτηρ» πεθαίνει εξαιτίας της αδυναμίας της ανθρώπινης φύσεως να αντέξει στη θέα ενός αληθινού θεού. Όταν όμως αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά τότε η κάθε έννοια λογικής καταρρέει.

Άρα ουδείς λογικός άνθρωπος μπορεί να δεχθεί ότι υπήρξε θεάνθρωπος, όχι μόνο ο Ιησούς αλλά ο οποιοσδήποτε άλλο αυτοφερόμενος μεσσίας – για το «θεομήτωρ» δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Ας έλθουμε όμως στο βασικό θέμα. Αυτό της διδασκαλίας του Τζεσουά.

Καταρχάς υπάρχει μια έντονη φιλολογία περί των κειμένων που αποκαλούνται από τους χριστιανούς ως ιερά. Υποστηρίζουν πολλοί, ότι τα κείμενα, και συγκεκριμένα η «καινή διαθήκη» έχει παραποιηθεί και ο λόγος του Τζεσουά δεν μας έχει μεταφερθεί σωστά. Εδώ λοιπόν μετά από την πλήρη αποδοχή όρων όπως «θεάνθρωπος» και «θεομήτωρ», ο παραλογισμός και η παντελής απουσία οποιουδήποτε ίχνος λογικής συνεχίζεται.

Ο Τζεσουά, υπαρκτό πρόσωπο ή όχι, δεν έγραψε τίποτα. Οι ακόλουθοι του -στην πλειοψηφία τους- ήσαν αγράμματοι. Άρα ήταν επόμενο η όποια καταγραφή να γίνει από άλλους, από τους μαθητές αυτών για παράδειγμα, που διέθεταν και μια στοιχειώδη μόρφωση. Οπότε ό,τι έγραψαν το έκαναν βάση, όχι αυτών που είδαν αλλά αυτών που άλλοι μετέφεραν σε αυτούς είτε ήσαν αληθινά είτε ήσαν ψέματα. Για ποια παρεμβολή λοιπόν μιλάμε, εφ’ όσον δεν υπήρχαν «κείμενα» από πρώτο χέρι;

Αλλά πέραν τούτου, τα τελευταία χίλια τουλάχιστον χρόνια, οι χριστιανοί μεγαλώνουν με αυτά τα κείμενα και είναι χριστιανοί γιατί ακριβώς δέχονται την διδασκαλία που προκύπτει μέσα από αυτά τα κείμενα κι ό,τι γνωρίζουν για τον ίδιο των Τζεσουά βγαίνει από αυτά τα κείμενα. Οπότε όλη αυτή η κουβέντα περί αυθεντικών ή μη κειμένων είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

Ας έρθουμε τώρα στην ουσία, στο μανιφέστο του χριστιανισμού. Η διδασκαλία του Τζεσουά αποτελεί μια φιλοσοφία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική κοσμοθεώρηση όπως αυτή προκύπτει και μέσα από τα διασωθέντα γραπτά του συνόλου των ελλήνων φιλοσόφων αλλά και μέσα από την αποκωδικοποίηση, αποσυμβολισμό και κατανόηση των ελληνικών μύθων.

1 Ο χριστιανισμός στηρίζεται εξολοκλήρου στην αποδοχή ενός προσώπου, του Γιαχβέ, ως μεσσία της ανθρωπότητος. Η παραδοχή και η πίστη σε ένα μεσσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ελληνισμό που έχει ως βασικό κορμό την αυτενέργεια και την δράση του κάθε ανθρώπου χωριστά έτσι ώστε οι λέξεις «πόλις» και «πολίτης» να αποκτήσουν νόημα και ουσία. Από την στιγμή που η οποιαδήποτε σωτηρία και απελευθέρωση εξαρτώνται κύρια και άμεσα από έναν μεσσία, τότε η οποιαδήποτε δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση ανθρώπων και πολιτών καταργείται.

2 Κατά τον Γιαχβέ, ο άνθρωπος θα πρέπει να τα περιμένει όλα από τον θεό και ο ίδιος να μην ενδιαφέρεται καθόλου για το αύριο. Χαρακτηριστική η ομιλία του Τζεσουά όπου παρομοιάζει τους πιστούς με τα πουλιά και τους τονίζει ότι ο θεός φροντίζει για τα πουλιά που δεν έχουν καμία έννοια για την επόμενη μέρα. Έτσι πρέπει να είναι και οι πιστοί. Φυσικά αυτή η άποψη απλώς ενισχύει τον μεσσιανισμό και αποτελεί μια προέκταση του.

Η πρόνοια για την επόμενη μέρα, για το αύριο, για το μέλλον, δεν έχουν λόγο ύπαρξης για τον πιστό, αφού για όλα θα φροντίσει ο θεός. Κάπως έτσι γεννάται και υποστηρίζεται θεολογικά ο απόλυτος μοναρχισμός. Για όλα θα φροντίσει ο ένας, ο άρχοντας. Αυτήν ακριβώς την δομή έχει και το χριστιανικό ιερατείο που εμμένει να χαρακτηρίζει τους πιστούς «ποίμνιο» που βεβαίως έχουν ανάγκη από έναν ποιμένα. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί, ενώ στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν δημοκρατικές διαδικασίες και έλεγχος της εξουσίας ακόμα και σε ολιγαρχικά αποκαλούμενα πολιτεύματα, μετά την επικράτηση του χριστιανισμό και μέχρι τον τελευταίο αιώνα, η έννοια της δημοκρατίας ήταν στην πράξη όχι μόνο ανυπόστατη αλλά και καταδιωκόμενη.

3 Η οικογένεια, η δημιουργία της οικογένειας και η φροντίδα της οικογένειας αποτελούν ασήμαντες έννοιες και επ’ ουδενί προτεραιότητες, σύμφωνα πάντα με την ευαγγελική διδασκαλία. Ο Σίμων, ο σημαντικότερος, κατά τεκμήριο απόστολος, εγκαταλείπει τα παιδιά και τη γυναίκα του κατόπιν εντολής του Γιαχβέ, δίχως την παραμικρή έννοια για την τύχη τους. Ο ίδιος ο Τζεσουά αρνείται πολλάκις να συναντήσει την μητέρα και τα αδέλφια του, ενώ πάνω στον σταυρό ακόμα και στην ύστατη του στιγμή, μπροστά στον πόνο της μητέρας του, αρνείται να την προσφωνήσει μητέρα, παρά την αποκαλεί «γυνή».

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συν τοις άλλοις μας δείχνει μια πραγματική αλλοίωση των κειμένων της καινής διαθήκης, αποτελεί η σημερινή μετάφραση της καινή διαθήκης όπου αντί να χρησιμοποιηθεί η λέξη «μισήσει» χρησιμοποιείται η λέξη «απαρνηθεί». Συγκεκριμένα, ο Τζεσουά λέει στους μαθητές του ότι όποιος επιθυμεί να τον ακολουθήσει θα πρέπει να μισήσει τον πατέρα του. Αλλά στην τωρινή μετάφραση, έχει χρησιμοποιηθεί η φράση «να απαρνηθεί τον πατέρα του». Φυσικά αυτή η άρνηση της οικογένειας δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η προσέλκυση νέων οπαδών και ο παρασυρμός τους επιτυγχάνεται ευκολότερα όταν δεν υπάρχει η επιρροή και η προστασία της οικογένειας, κάτι που το βλέπουμε ακόμα και σήμερα με τον τρόπο που τα μοναστήρια εγκλωβίζουν και φυλακίζουν νέους και νέες.


4 Συνέχεια της αρνήσεως της οικογένειας αποτελεί και η θέση περί αγαμίας και μοναχισμού. Τόσο ο Τζεσουά όσο και οι επιστολές των αποστόλων, επιστολές που αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της καινής διαθήκης, υπερτονίζουν την υπεροχή του μοναχικού βίου έναντι του έγγαμου. Φυσικά αυτή η θέση βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία και με τον μεσσιανισμό. Ο μοναχός είναι ο αρνητής όχι μόνο της οικογενειακής ζωής αλλά και της κοινωνικής. Τα τεκταινόμενα της πόλης, του είναι αδιάφορα, σημασία έχει μόνο η προσωπική επαφή του με το θεό.

Δηλαδή η προσωπική του «σωτηρία», αδιαφορώντας πλήρως για τους άλλους, είναι το μόνο που έχει σημασία. Αν λοιπόν όλοι ακολουθούσαμε τις προσταγές των «αγίων» αποστόλων, ο κόσμος μετά από μία με δύο γενεές θα έπαυε να υπάρχει. Αλλά η άρνηση αυτού που οι Έλληνες ονόμασαν Κόσμο από την λέξη «κόσμημα» φαίνεται ακόμα πιο έντονα στο παρακάτω σημείο.

5 Η γνωστότερη προσευχή και η μόνη που φέρνει «αυτούσια» – τρόπον τινά – την υπογραφή του Τζεσουά είναι αυτή που ονομάζουμε «πάτερ ημών». Σύμφωνα πάντα με το ιερό βιβλίο των χριστιανών, ο Τζεσουά συνέθεσε τα λόγια αυτής της προσευχής όταν του ζητήθηκε ο τρόπος προσευχής των χριστιανών. Λοιπόν σε τούτη την επίκληση ακούγεται η φράση «ελθέτω η βασιλεία σου». Δηλαδή ο πιστός παρακαλεί τον θεό του να φροντίσει να έρθει το συντομότερο δυνατόν η έλευση εκ νέου του μεσσία του, η έλευση του οποίου θα συνοδεύεται με την αιώνια βασιλεία του.

Όμως σύμφωνα με τις γραφές, τις αποκαλούμενες ως «ιερές» αλλά και με την γενικότερη και ειδικότερη εσχατολογία που διέπει το χριστιανικό δόγμα, η δευτέρα παρουσία, δηλαδή η επόμενη και τόσο αναμενόμενη από τους πιστούς, έλευση του μεσσία τους ταυτίζεται συγχρόνως και με το τέλος του κόσμου, δηλαδή με την καταστροφή του πλανήτη. Με άλλα λόγια, όλοι οι χριστιανοί, όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία της Ελλάδος, παρακαλάνε κάθε μέρα να έρθει η καταστροφή του κόσμου γιατί μέσω αυτής της καταστροφής, θα «σωθεί» η ψυχή τους!!

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την παγερή αδιαφορία για τον υπόλοιπο κόσμο και την ολοκληρωτική αφοσίωση στο ατομικό συμφέρον – ακόμα και με το πλέον βαρύτατο τίμημα – ή μήπως την πλήρη ανοησία όλων εκείνων των πιστών που δεν έχουν συνειδητοποιήσει το τι ακριβώς ζητάνε από τον θεό τους.

6 Η Ελληνική Κοσμοαντίληψη επιδιώκει το γνώθι σ’ αυτόν, δηλαδή την πλήρη κατανόηση του εαυτού και την δυναμική που κρύβει μέσα του γιατί μόνο αν κανείς συνειδητοποιήσει πλήρως την δική του αξία, καταλαβαίνει την θέση του στο Όλο με άμεση συνέπεια την αέναη προσπάθεια για την βελτίωση της ζωής όχι μόνο στην δική του τοπική κοινωνία αλλά στον κόσμο γενικότερα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει ο καθένας να παιδευτεί, να μάθει, να αποκτήσει γνώσεις, να αποκτήσει κριτική ικανότητα και ικανότητα αντίληψης.

Και εδώ βρίσκεται το μεγαλείο και η δύναμη αλλά και η αδυναμία του Ελληνικού Πολυθεϊσμού, γιατί με ανοικτό μυαλό και με πνευματική εξάσκηση μπορεί κανείς να εισχωρήσει και να δει πίσω από τις αλληγορίες και τους συμβολισμούς τους μύθους των θεών και όχι μόνο. Στην αντίπερα όχθη, ο χριστιανισμός απαιτεί ακριβώς το αντίθετο. Ο Τζεσουά, στους περίφημους μακαρισμούς του, μακαρίζει τους πνευματικά ανάπηρους, τους ανόητους αλλά και τα παιδιά που δεν είναι σε θέση να έχουν ούτε αντίληψη αλλά ούτε και κριτική ικανότητα.

Ο θεός μέσα στην σοφία του, υποστηρίζουν τα ευαγγέλια, διάλεξε να φανερωθεί στους ανόητους και στα παιδιά και όχι στους σοφούς. Πλήρη αποστροφή της γνώσεως. Και όχι μόνο αυτό. Είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι τον Τζεσουά φέρεται να έχει προδώσει ο πιο μορφωμένος του απόστολος ο Ιούδας! Αντιθέτως, οι πλέον πιστοί και οι πλέον αγαπητοί υπήρξαν οι αμόρφωτοι ψαράδες.

7 Η διδασκαλία του χριστιανισμού χαρακτηρίζεται από την έντονη δουλικότητα και την πλήρη ταπεινότητα, συμπεριφορές εκ διαμέτρου αντίθετες και απορριπτέες από την Ελληνική Κοσμοαντίληψη. Η ελληνική διδασκαλία επιδίωκε και επιδιώκει να δημιουργήσει ανθρώπους ελεύθερους, με ιδανικά υψηλά όπως Ανδρεία, Περηφάνεια, Αρετή. Με μία λέξη: Αξιοπρέπεια. Αντιθέτως μέσα από τις πάμπολλες παραβολές του Τζεσουά βγαίνουν διδάγματα που υποστηρίζουν την αποδοχή της όποιας κακομοιριάς του πιστού, την αποδοχή της δουλείας, την συγχώρεση των πάντων. Βεβαίως, για τον ίδιο αυτό δεν ισχύει.

Με ελαφριά την καρδιά, όλοι οι χριστιανοί προσπερνούν την σφαγή των νηπίων -όπως αναφέρεται στην καινή διαθήκη – από τον Ηρώδη ενώ ο «άγγελος» κυρίου προειδοποιεί μόνο τον μεσσία. Τι επίδειξη ταπεινότητος και αλτρουισμού. Ο ίδιος ο Τζεσουά φαίνεται να καταδικάζει τους ιουδαίους ζηλωτές επειδή ακριβώς πολεμούσαν να εκδιώξουν τον κατοχικό ρωμαϊκό στρατό, και ένας εξ αυτών, ο Βαραββάς, παρουσιάζεται ως δολοφόνος. Φυσικά, την αυτή πρακτική την έχει υιοθετήσει πλήρως η ορθόδοξη εκκλησία, ιδίως όταν επιχειρεί να δικαιολογήσει την εχθρική στάση που κράτησε σε κάθε απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού, με αποκορύφωμα τον αφορισμό των αγωνιστών της επαναστάσεως του 1821.

Για τον Τζεσουά – και φυσικά για την εκκλησία – η προσωπική ελευθερία και η αξιοπρέπεια αποτελούν έννοιες ανύπαρκτες και άνευ ουσιαστικής σημασίας. Η άθλια και εξαθλιωμένη ζωή του ραγιά και του σκλάβου είναι πάντα προτιμότερη από τον κίνδυνο της απωλείας της έστω και αν αυτό συμβεί κατά την διάρκεια απελευθερωτικού αγώνος.

8 Η χριστιανική διδασκαλία αποτελεί ίσως την μόνη θρησκεία στον κόσμο όπου παρουσιάζεταιξεκάθαρη αποστροφή προς την Φύση. Είναι καταπληκτικό το εδάφιο στο οποίο ο Τζεσουά καταριέται μια συκιά, επειδή το καημένο φυτό, εκτός εποχής του καθώς ήταν, δεν έφερε καρπούς για να τον ταΐσει.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί σήμερα ο κόσμος έχει καταντήσει έτσι. Οι άμεσα υπεύθυνοι της γήινης μόλυνσης είναι στην πλειοψηφία τους χριστιανοί, αλλά δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά. Στην ελληνική επαρχία, οι χριστιανοί αγρότες και ψαράδες, αν και ζουν από την μητέρα γη,δείχνουν ελάχιστο ως καθόλου σεβασμό σε αυτήν. Άνθρωποι που εκκλησιάζονται τακτικότατα και που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να υποστηρίξουν ακόμα και με την βία τυχόν απομάκρυνση του ιερέα τους – όπως έχουμε παρακολουθήσει κατά επανάληψη.

Η χωρίς μέτρο χρήση φυτοφαρμάκων – με γνωστές τις καταστρεπτικές συνέπειες τους στο περιβάλλον, ο ολέθριος τρόπος αλιείας που κυριολεκτικά ρημάζει τον βυθό και τον καταντά άγονο, όλα αυτά πηγάζουν από έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς από μία συγκεκριμένη στάση ζωής. Την χριστιανική αντίληψη ότι ο θεός έπλασε τον άνθρωπο έτσι ώστε να δοξάζεται από αυτόν ενώ έπλασε τον κόσμο για να τον κάνει ότι θέλει ο άνθρωπος δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Σε πλήρη αντίθεση η Ελληνική Κοσμοαντίληψη, η οποία υπερτονίζοντας την αλληλεξάρτηση Ανθρώπου – Φύσεως καθώς και την θέση του ανθρώπου όχι εκτός αλλά μέσα στην ίδια την Φύση, θεοποίησε με πάμπολλες θεότητες όχι μόνο την ίδια την Φύση αλλά και κάθε στοιχείο της. Η Γαία, Η Δήμητρα, Η Άρτεμις, Ο Ποσειδώνας, ο Πάνας, οι Νεράιδες, οι Νύμφες, οι θεοί Ποταμοί και αμέτρητες άλλες θεότητες δείχνουν τον απέραντο σεβασμό -ακατανόητο για τον μέσο σημερινό χριστιανό- του Έλληνα προς την Φύση. Ο Έλληνας δεν μπορούσε να μολύνει την Φύση γιατί ακριβώς μέσα σε αυτή κατοικούν θεότητες. Εν αντιθέσει με την χριστιανική αντίληψη που θέλει τον θεό να κατοικεί έξω από την Φύση, έξω από τον Κόσμο.

9 Η χριστιανική θρησκεία, σε αντίθεση με το τι νομίζουν οι περισσότεροι αμαθείς χριστιανοί, ως συνέχεια και συμπλήρωμα του ιουδαϊσμού, χαρακτηρίζεται από έντονο εθνικισμό και μισαλλοδοξία. Η πεποίθηση πολλών είναι ότι το χριστιανικό δόγμα, όπως αυτό εκφράστηκε από τον Τζεσουά και τα γραπτά των αποστόλων, μιλά για αγάπη και συγχώρεση. Έτσι υποστηρίζουν ότι τα όποια εγκλήματα που διεπράχθησαν στο όνομα του Τζεσουά έγιναν με πρωτοβουλία της εκκλησιαστικής αρχής και μόνο. Σαφώς και η εκκλησία φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις χιλιάδες των νεκρών μη χριστιανών. Αλλά η εκκλησία έδρασε καλυμμένη πλήρως από τις χριστιανικές διδαχές.

Σε πάμπολλα σημεία ο Τζεσουά παροτρύνει τους μαθητές του να πάνε στους Ιουδαίους, να διδάξουν στους Ιουδαίους, να επαναφέρουν τους Ιουδαίους στο δρόμο του θεού ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι έχει έρθει για να συμπληρώσει τον Ιουδαϊκό νόμο. Έτσι λοιπόν το εθνικιστικό στοιχείο είναι κυρίαρχο. Όμως το εδάφιο που ξεχωρίζει είναι εκείνο όπου ο Τζεσουά συναντά γυναίκα που δεν είναι της ιουδαϊκής πίστεως αλλά «Εθνική» δηλαδή ειδωλολάτρισσα σύμφωνα με τον Σαούλ, και την αποκαλεί «σκυλί». Συγκεκριμένα, στο εν λόγω εδάφιο, η γυναίκα παρακαλά γονατιστή τον Τζεσουά να γιατρέψει την άρρωστη κόρη της. Τότε, ο «μεσσίας της αγάπης» την αντικρούει ρωτώντας την αν είναι σωστό να δίνει κανείς την τροφή στα σκυλιά αντί στους ανθρώπους.

Η γυναίκα απαντά, δουλοπρεπέστατα κάτω βέβαια από τον πόνο και την αγωνία για την κόρη της, ότι ακόμα και τα σκυλιά έχουν δικαίωμα στα ψίχουλα. Ικανοποιημένος από αυτήν την απάντηση ο μεσσίας γιατρεύει την κόρη της. Το εδάφιο αυτό είναι χαρακτηριστικό και της σημερινής νοοτροπίας του μέσου χριστιανού. Δήθεν σέβεται την πίστη του άλλου, αλλά μόνο αυτός κατέχει την πάσα αλήθεια και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρεί την δική του πίστη, την χριστιανική ως εξέλιξη – όπως έχουμε ήδη αναφέρει – και έτσι όσοι επιμένουν σε «παλαιές» ή άλλες δοξασίες δεν είναι παρά υπάνθρωποι ή κατά το εβραϊκότατο, γκοΐμ.

Ο Ελληνικός Πολυθεϊσμός είναι πάνω από εθνικισμούς και δίχως μισαλλοδοξίες.

Όσοι ερμηνεύουν την Ελληνική Πολυθεϊστική Θρησκεία ως καθαρά εθνική ουσιαστικά παραμένουν προσκολλημένοι στην εβραιοχριστιανική αντίληψη του κόσμου, με άλλο όμως όνομα. Οι Έλληνες ερμήνευσαν τον κόσμο και το Όλο σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις. Αυτή όμως η κοσμοθεώρηση δεν περιορίζεται στην εθνότητα και δεν μπορεί να περιοριστεί σε εθνικιστικά ή ακόμα και εθνικά πλαίσια, μια που η Συμπαντική και η Κοσμική ερμηνεία των Ελλήνων είναι αυτή ακριβώς. Κοσμική, Συμπαντική Ερμηνεία. Ετσι ο καθένας, ανεξαρτήτου χρώματος ή καταγωγής μπορεί να υιοθετήσει τον Ελληνικό Πολυθεϊσμό. Εξάλλου σήμερα, περισσότερο Έλληνες είναι οι πολίτες άλλων χωρών που σέβονται την ελληνική πολυθεϊστική παράδοση πολύ περισσότερο από τον μέσο ελληνόφωνο κάτοικο αυτής της χώρας, που δεν την σέβεται καθόλου.

10 Η ανευθυνότητα αποτελεί αντιπροσωπευτικό στοιχείο του χριστιανισμού, ένα χαρακτηριστικό που καλλιεργείται μέσα από την ατιμωρισία και την δίχως όρους μεταμέλεια και έμπρακτης συγχωρέσεως. Αποκαλυπτικό είναι το εδάφιο όπου ο Τζεσουά, πάνω στον σταυρό, δίνει άφεση «αμαρτιών» και εξασφαλίζει θέση στο ουράνιο βασίλειο του, στον εγκληματία που σταυρώνεται μαζί του, μόνο και μόνο επειδή ο εν λόγω εγκληματίας δηλώνει πίστη στο πρόσωπο του Τζεσουά και τον αναγνωρίζει ως «μεσσία».

Με μιας λοιπόν διαγράφονται και αποτελούν πλέον στοιχεία άνευ σημασίας, οι όποιες πράξεις του είτε αυτές ήσαν δολοφονίες είτε βιασμοί είτε ληστείες. Αρκεί η δήλωση πίστεως και συνεπώς υποταγής στο πρόσωπο του μεσσία. Τόσο απλά. Μια πρακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον. Οι χριστιανοί είναι ουσιαστικά ελεύθεροι να σκοτώνουν, να ληστεύουν να παρανομούν εν γένει αρκεί βεβαίως να εξομολογηθούν και να ζητήσουν συγχώρεση. Έτσι είναι πραγματικά άλογο το πώς οι εκάστοτε επικεφαλής της συγκεκριμένης θρησκείας να υποστηρίζουν με στόμφο ότι ο χριστιανισμός διδάσκει ήθος και αρετή. Αυτό που ζητά επίμονα η θρησκεία αυτή, είναι δηλώσεις πίστεως – όπως ακριβώς ο Τζεσουά.

Από την στιγμή ακόμα που γεννιόμαστε, υποχρεούμαστε σε αδιάκοπες δήλωσε και αποδείξεις υποταγής. Το βρέφος, στις σαράντα μέρες πρέπει να πάει στην εκκλησία. Πρέπει να βαπτιστεί, δηλώνοντας ότι μετατρέπεται σε δούλος του θεού. Πρέπει να πίνει το αίμα του μεσσία σε τακτά διαστήματα, δηλώνοντας κάθε φορά εκ νέου την αφοσίωση του στο δόγμα. Η Ελληνική Κοσμοαντίληψη επίσης συγχωρεί και εισάγει μάλιστα την έννοια της εξιλέωσης αλλά αφού πρώτιστα προηγηθεί έμπρακτη μεταμέλεια.

Οι ίδιοι οι θεοί των Ελλήνων δείχνουν στους ανθρώπους τον εξαγνισμό. Ο Απόλλων υποχρεούται να καθαρθεί για τον φόνο του Πύθωνας, Ο Άρης δικάζεται γι τον φόνο του βιαστή της κόρης του και πάει λέγοντας. Αλλά η υπευθυνότητα, η ανάληψη ευθυνών και αποδοχή των συνεπειών των πράξεων, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα ανθρώπου με αξιοπρέπεια. Κάτι που δεν επιδιώκει να δημιουργήσει ο χριστιανισμός. Οπότε σήμερα με ένα συγγνώμη και με μία προσευχή, όλα συγχωρούνται. Είναι μετά να απορεί κανείς γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στο χριστιανικό κόσμο;

Υπάρχουν και άλλες, πολλές ακόμα διαφορές. Αυτές όμως είναι από τις πιο σημαντικές. Οι χριστιανικές θέσεις αποτελούν απόρροια όμως της μονοθεϊστικής θεώρησης του κόσμου. Στον μονοθεϊσμό ότι γίνεται, γίνεται όχι για την βελτίωση του ανθρώπου ούτε για την προς τα άνω εξέλιξη του. Ό,τι γίνεται γίνεται για να «δωροδοκηθεί» ο θεός, ό,τι γίνεται, γίνεται για να σώσει ο καθένας την ψυχή του, ό,τι γίνεται, γίνεται για την εξυπηρέτηση και ικανοποίηση ατομικών και μόνο αναγκών με πλήρη αδιαφορία και ακόμα απαξίωση για τους άλλους, για το κοινό καλό.

Και αυτό γιατί η αποδοχή του μονοθεϊσμού δεν αποτελεί παρά προέκταση μοναρχικών και φασιστικών αντιλήψεων, είτε από την μία κατεύθυνση είτε από την άλλη. Δηλαδή είτε από την μεριά των πιστών – όπου όπως ο πιστός περιμένει από τον θεό να τα κάνει όλα, έτσι και ο υπήκοος δεν αμφισβητεί τις αποφάσεις του μονάρχη και αποδέχεται την εξ ουρανού κυριαρχία του – είτε από την μεριά της εξουσίας – όπου η εξουσία έμμεσα ταυτίζεται μι τον θεό, απαιτώντας έτσι την ίδια αφοσίωση από τους πιστούς αλλά και την αυτήν δίχως αντιρρήσεις υπακοή.

Οπότε χαρακτηριστικά που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την προσωπικότητα του ατόμου κα να δραστηριοποιήσουν το άτομο μετατρέποντας τον σε ενεργό πολίτη που απαιτεί και να γνωρίζει κα να ελέγχει τα της εξουσίας, πρέπει να εξαλειφθούν γιατί ακριβώς τα στοιχεία αυτά ίσως οδηγήσουν σε ανατροπή του επιθυμητού στάτους κβό. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν η επιμονή σε φράσεις του τύπουποίμνιο, μαντρί, ποιμενάρχης και όλα τα συναφή. Το αίσθημα ανάγκης της μόνιμης καθοδήγηση: από κέντρο εξουσίας που δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση, καλλιεργείται από την στιγμή που εισερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο.


Άφησα για το τέλος το μεγάλο όπλο του μονοθεϊσμού

Εφ ‘όσον κατά τον μονοθεϊσμό όλοι μας αποτελούμε δημιουργήματα που μοναδικό σκοπό έχουμε την λατρεία του ανωτέρου όντος, θα έπρεπε να βρεθούν αιτίες που θα ανάγκαζαν, τρόπον τινά, τους ανθρώπους να συμβιβαστούν με αυτήν την ιδέα και να είναι και ευχαριστημένοι. Για τον λόγο αυτό, σε κάθε είδος μονοθεϊσμού, υπάρχει και το αντίπαλο δέος. Ο θεός είναι ο καλός αλλά υπάρχει και το κακό, το κακό που μπορεί μεν να είναι κατώτερο από το καλό, από τον θεό, αλλά που όμως επηρεάζει πολύ ευκολότερα τον άνθρωπο.

Έτσι έχουμε την σύλληψη της μορφής του σατανά.

Ο σατανάς που θέλει το κακό των ανθρώπων και που συνωμοτεί για να παρασύρει τους ανθρώπους μακριά από το δρόμο του θεού. Όσοι μείνουν πιστοί στον θεό κερδίζουν την «αιώνια» ζωή. Δηλαδή η ψυχή τους που είναι αθάνατη, θα ζει κάτω από την προστασία του δημιουργού σε μια αιώνια γαλήνη. Σε αντίθετη περίπτωση, η ψυχή θα βασανίζεται αιωνίως από τον σατανά και τους βοηθούς του – τους αντίστοιχους αγγέλους του κακού.

Ο μονοθεϊσμός δεν μπορεί να στερεωθεί δίχως την πάλη του κακού και του καλού και δίχως βεβαίως την τιμωρία από την μια μεριά και την επιβράβευση από την άλλη. Οπότε από την παιδική ακόμα ηλικία, ο χριστιανός ουσιαστικά τρομοκρατείται με τις εικόνες του σατανά, και εξαναγκάζεται δηλαδή να πράττει ως καλός χριστιανός, διαφορετικά τον περιμένουν οι αιώνιες φλόγες της κολάσεως. Εξάλλου οι αποκαλούμενοι πατέρες της εκκλησίας τονίζουν κατά κόρον στα συγγράμματα τους ότι θαπρέπει στους ανθρώπους να εμφυσηθεί ο φόβος του θεού.

Εδώ τώρα προκύπτει το απλό ερώτημα. Αφού ο θεός είναι και καλός και παντοδύναμος τότε γιατί δεν εξαφανίζει τον σατανά για να ησυχάσουν οι άνθρωποι; Αυτό θα το ρωτούσε ο κάθε λογικός άνθρωπος, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η όλη διάρθρωση των μονοθεϊστικών θρησκειών σκοπεύει στην κατάργηση αυτής ακριβώς της λογικής.

Ο θεός λοιπόν αφήνει τον σατανά να υπάρχει επειδή επιθυμεί να δοκιμάζει συνεχώς τους ανθρώπους. Ουσιαστικά η ζωή πάνω στην γη, για μας τους ανθρώπους δεν αποτελεί παρά μια συνεχή δοκιμασία για να πείσουμε τον δημιουργό ότι η θέση μας, αφού πεθάνουμε, δεν είναι στην κόλαση αλλά κάπου καλύτερα. Έτσι ο καθένας ασχολείται μόνο με τον εαυτό του και τη προσωπική του σωτηρία, επιθυμώντας μάλιστα να βρεθεί σε εκείνο το ονειρεμένο μέρος, μια που όλοι οι «καλοί» χριστιανοί θεωρούν εαυτούς άξιους για τον παράδεισο.

Η Ελληνική Θεώρηση δεν έχει το κακό, δεν έχει κανέναν σατανά. Οι θεοί είναι αγαθοί, δεν υπάρχουν κακοί θεοί. Ακόμα και οι μάχες, οι αλληγορικές μάχες με τους Τιτάνες και τους Γίγαντες, δεν έχουν να κάνουν με πάλη κακών εναντίων καλών. Για τον Έλληνα υπάρχει το ωφέλιμο και το βλαβερό. Έτσι οι Τιτάνες ηττώνται από τον Δία γιατί οι παρουσία τους πλέον δεν εξυπηρετεί την πρόοδο των πάντων, όπως και η ήττα των Γιγάντων έπρεπε να συμβεί για να μπορέσει η Γη να ηρεμήσει και να ξεκινήσει η δημιουργία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο άνθρωπος πράττει το καλό όχι για να κερδίζει θέση στον παράδεισο, αλλά γιατί είναι το καλό και το ωφέλιμο και αυτό πρέπει να κάνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μύθος της Αρετής και της Κακίας. Ο άνθρωπος πράττοντας ό,τι είναι ωφέλιμο για την κοινωνία, συντελεί στην πρόοδο της ανθρωπότητας αλλά και του ιδίου. Μια πνευματική πρόοδος που επιτυγχάνεται και με την μελέτη και με την αναζήτηση των αιτιών των πάντων. Τότε μόνο η ψυχή του, το θεϊκό μέρος του ανθρώπου – σύμφωνα με τους Έλληνες – ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια και πλησιάζει το επίπεδο των θεών. Μια πρόοδος που θα φανεί ακόμα περισσότερο όταν, με το θάνατο του σώματος, η ψυχή θα μπορέσει να ενσωματωθεί με το θείο, αν έχει βεβαίως πετύχει αυτήν την εξέλιξη.

Ουσιαστικά λοιπόν, η ζωή εκείνου του ανθρώπου που υπήρξε επιζήμια και βλαβερή για τους υπόλοιπους συνανθρώπους του δεν τιμωρείται με την κόλαση – όταν πεθάνει – αλλά είναι αυτή που καθορίζει και εξαναγκάζει την ψυχή του σε χαμηλά, κατώτερα επίπεδα, σταματώντας αλλά και αποτυγχάνοντας την εν δυνάμει εξελικτική πορεία της.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο σημαντική η κοινωνική δράση, η κοινωνική παρουσία του ανθρώπου για τον Έλληνα. Μέσα αυτής της δράσεως βοηθά ή όχι την πρόοδο. Οπότε η ζωή είναι πολύτιμη γιατί σκοπός του ανθρώπου αποτελεί η όσο πιο έντονη συμμετοχή του σε αυτήν.

Για την χριστιανοσύνη η απόσυρση ενός ανθρώπου σε κάποια έρημο – όπως συμβούλεψε με την ζωή του ο Ιωάννης ο αποκαλούμενος και βαπτιστής – αποτελεί σίγουρο δρόμο προς τον παράδεισο. Μακριά από κάθε κοινωνική ή άλλη συναστροφή. Στην αντίπερα όχθη, η θέση της ελληνικής κοσμοαντίληψης όπου ο μοναχισμός είναι κατακριτέος και όπου αποτελεί και την μεγαλύτερη τιμωρία για τον ζωντανό και δραστήριο άνθρωπο.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονισθεί το εξής. Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έμφυτο στον άνθρωπο. Όταν αυτό το συναίσθημα γίνεται καταλύτης για την πνευματική αλλά και κοινωνική εξέλιξη του άνθρωπου, τότε μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε, ότι η συγκεκριμένη θρησκεία που γεμίζει αυτό το έμφυτο συναίσθημα αποτελεί θρησκεία που συντελεί στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Όταν όμως μια θρησκεία από την μια δημιουργεί ουσιαστικά ανελεύθερα και καταπιεσμένα πνευματικά και όχι μόνο άτομα και από την άλλη αποτελεί το όχημα για ομάδες ανθρώπων να επιβουλεύονται και να εκμεταλλεύονται με το χείριστο τρόπο τον λαό, πατώντας πάνω ακριβώς σε αυτό το θρησκευτικό συναίσθημα, τότε η συγκεκριμένη θρησκεία είναι υπεύθυνη για την δημιουργηθείσα πνευματική αναπηρία της ανθρωπότητας.

Και όχι ακριβώς υπεύθυνη αλλά συνυπεύθυνη γιατί ο κάθε άνθρωπος οφείλει, σαν μια πνευματική, σωματική και ολοκληρωμένη οντότητα που είναι, να προσπαθεί συνέχεια για την δική βελτίωση. Οπότε η αποδοχή εκούσιας ή συνειδητής, μιας καταστάσεως που τον εμποδίζει να πράξει τα ανώτερο), βαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον ίδιο.

Αυτό είναι το κύριο νόημα του Ελληνισμού. Η Συμμετοχή, η Δράση, η ανάληψη ευθυνών. Με άλλα λόγια, ο απώτερος στόχος του Ελληνισμού, είναι να αποτελεί μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και πάνω απ’ όλα ουσιαστική και για τον ίδιο αλλά και για τον συνάνθρωπο, Ζωή.

@Ηρακλής Χαριτίδης – 28/10/2010

Viewing all 21571 articles
Browse latest View live